bart3q Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Wiele osób prezentuje swoje przepisy zakładając tutaj temat. Postanowiłem się dołączyć, tym bardziej że dużo prościej będzie mi uporządkować swoje zapiski.Pierwsze dwie warki zrobiłem z ekstraktów - WES Jasne pełne i malinowe wg Zbyszka T z resztek z tego pierwszego.Następnie wziąłem się za zacieranie (i to ostro - opisane tutaj: http://www.piwo.org/..._20#entry199420):Posty z poszczególnymi warkami będę na bieżąco edytował - wydaje mi się to bardziej przejrzyste, i nie trzeba będzie tyle szukać aby znać wszystkie szczegóły poszczególnych warek.Spis treści:Warka 1: Z ekstraktówWarka 2: MalinoweWarka 3: Full Aroma HopsWarka 4: Jasne pełneWarka 5: KarmeloweWarka 6: MiodoweWarka 7: MalinoweWarka 8: PszeniczneWarka 9 Thunderstorm AleWarka 10 Pszeniczne 2Warka 11 Czerwony topór (irish red ale)Warka 12 Stout owsianyWarka 13 Nowozelandzki Ejl PszenicznyWarka 14 NZPA & NZIPAWarka 15 PszenicaWarka 16 DunkelweizenWarka 17 Ale Ale!Warka 18 WitbierWarka 19 GrodziskieWarka 20 APA CascadeWarka 21 APA CitraWarka 22 Czerwona pszenicaWarka 23 WeizenbockWarka 24 Dunkelweizen SH RakauWarka 25 WitbierWarka 26 EIPAWarka 26,5 BitterWarka 27 100% peatedWarka 28 Apa (chmielona ciągle)Warka 29 Piwo miodowo - jałowcoweWarka 30 CiemniakWarka 31 PszenicaWarka 32 EIPA 2Warka 33 BraggotWarka 34 PszenicaWarka 35 PszenicaWarka 36 American WheatWarka 37 DunkelweizenWarka 38 CDAWarka 39 CDA BrettWarka 40 Ciemniak ala brown porter z resztekWarka 41 PszenicaWarka 42 PilsWarka X WhiskyWarka 43 Whisky aleWarka 44 Polskie AleWarka 45 Polskie Ale (hop burst)Warka 46 Rye IPA Warka 47 Pszenica Warka 48 CDAWarka 49 Desitka Warka 50 Piwo miodowe Warka 51 Pils Warka 52 Schwarzbier Warka 53 Ciemniak Warka 54 Pszenica Warka 55 Pils Cascade Warka 56 Desitka żytnia Warka 57 Resztkowe Warka 58 Forever Iung Warka 59 IIPA SH Galaxy 2013 Warka 60 Pszenica Warka 61 Pale ale Warka 62 Pale ale lidl Warka 63 Wiedźmińskie Warka 64 Sweet stout Warka 65 Raison Saison Warka 66 Wheatwine Warka 67 American wheat Warka 68 Berliner weisse Warka 69 Mild 1 Warka 70 Blond Warka 71 mild 21 Warka 72 mild 22 Warka 73 mild 23 Warka 74 mild 3 Warka 75 mild Warka 76 Brown porter Warka 77 Resztkowe Warka 78 Brown porter Warka 79 BGSA Warka 80 Blond Warka 81 Rauch(prawie)pils Warka 82 Blond Warka 83 Blond 4 Warka 84 Hoppy Pils Warka 85 Polskie ale Warka 86 Coffee robust porter 1 Warka 87 Coffee robust porter 2 Warka 88 Coffee robust porter 3 Warka 89 Piwo na bitwę BGM Warka 90 Pils Czeski Warka 91 Pils czeski Warka 92 Ryewine 100% Warka 93 Ryewine 100% podejście 2 Warka 94 IIPA Warka 95 Double IPA Warka 96 Berliner Weisse Warka 97 American Wheat Warka 98 Black IPA Warka 99 Polish Belgian Single Malt Munich Single Hop Sybilla Session Gold Ale (non-barrel aged) Warka 100 Bier de Brut Warka 101 Bier de Brut Brett Warka 102 Brut(alne) Cherry Warka 103 IIPA Warka 104 IIPA Warka 105 AIPA Warka 106 Piwo miodowo-jałowcowe Warka 107 Piwo miodowo-jałowcowe Warka 108 Wiśniowe Warka 109 Kveik Warka 110 Polskie ale SH Sybilla Warka 111 SMASH Best pale ale, chinook Warka 112 American Stout Warka 113 Berliner Weisse Warka 114 Premium bitter Warka 115 IRA Warka 116 pils sybilla MJ Warka 117 Imperial stout 35 blg Warka 118 Polski Pils Warka 119 Vienna lager Warka 120 Munich Dunkel Warka 121 "Brett" Saison "Brett" cydr. Warka 122 Munich Dunkel Warka 123 Rauchdoppelbock Warka 124 Rauchdoppelbock 2 Warka 125 Flanders Red Ale Warka 126 NEIPA Warka 127 NEIPA Warka 128 NEIPA Warka 129 Hoppy Pils Warka 130 Polski Pils Warka 131 Cherry smoked Warka 132 New Polish IPA Warka 134 English Porter Warka 135 Desitka Warka 136 Hefeweizen Warka 137 Hoppy pils Warka 138 Mild Warka 139 Polska pszenica Marynka Warka 140 Polska pszenica Oktawia Warka 141 Hefeweizen Warka 142 Hefeweizen Warka 143 Świerkowe Warka 144 Berliner Weisse Warka nr 3: Full Aroma Hops4 kg słodu pilzneńskiego28 g marynki w szyszkach48g lubelskiego (granulat)5g mchu irlandzkiegoZacieranie:Słód wrzucony do wody 65*, po wrzuceniu było 62* - 20 minut8 minut grzania72*-40 minut7 minut grzania76* - mash out - 5 minutChmielenie:28g marynki 90'35g lubelskiego 45'13g lubelskiego 5'Drożdże: s-04 w 22*Wyszło ok 23l 12 blg6.04 - Zrobienie warki23.04 - dodanie 15g marynki na cichą30.04 - Zabutelkowanie. Do refermentacji 9g cukru/litr (syrop dodany do warki i wymieszany). Zeszło do 3.5 Blg. Zostawiłem 5l na dnie i zrobiłem malinowe (warka nr 7)15.05 Leszcz007 ocenił tak: pierwsze co się rzuca w zapachu to DMS i to na bardzo dużym poziomie. Jest za równo w zapachu ja i w smaku. Piwo wydaj się być lekko nie dofermetnowane (lekka słodycz podczas przełykania), ale na końcu jest kwaskowate. Goryczka jest na dobrym poziomie, lekko zostająca. Wysycenie CO2 jest OK, nie szczypie w język. Piana znika dość szybko. Cały aromat chmielu niestety przykryty przez DMS.Piwo musi się jeszcze ułożyć, może DMS zniknie, ale jest na wysokim poziomie i raczej wątpię, że pozbędziesz się go ostatecznie.Jako takiej infekcji w nim nie wyczuwam, kwaskowatość zapewne pochodzi od fermentacji, ale jak się będzie zwiększać, to znaczy, że to infekcja. 27.06 Warka już wcześniej wykazywała objawy infekcji (zapach szamba), jednak myślałem że może przejdzie. Zdecydowanie nie przeszło, jest niepijalny kwach... Edytowane 7 Czerwca 2017 przez bart3q TheQueenSky 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Warka nr 4: Jasne pełne 3.6 pilzneński 0.4 monachijski 0.1 karmelowy jasny 5g mchu irlandzkiego słód wrzucony do 65* 40 minut 62* 30 minut 72* 5 minut mash out Chmielenie: 20g marynki - 60' 10g lubelskiego - 5' Drożdże s-33 w 22* Wyszło: 25l 12 blg 6.04 - Zacieranie 23.04 - Zabutelkowanie 3.5l warki nr 4, 16.5l na cichą, a 5l na piwo miodowe (warka nr 6). 30.04 - Zabutelkowanie reszty warki nr 4. Do refermentacji 4g cukru/butelkę 0.5l 16.05 Leszcz007 ocenił: Po otwarciu zapach lekkiej infekcji (zapach kanalizacji), który znika po chwili po przelaniu do kufla. Jak dla mnie piwo jest niedofermentowane i słodkie, oblepiające usta po wypiciu. Wysycenie jest ok, ale mogło być wyższe - praktycznie brak piany, która u mnie zniknęła zaraz po przelaniu do kufla. Aromat chmielu niewyczuwalny, w smaku czuć lekki chmiel oraz lekka goryczkę. Ale to dało się dopić do końca. 27.06 Piwko wyszło ok. Za mało wg mnie nachmielone, prawie chmielu nie czuć. Ale jak na drugą zacieraną warkę to i tak dobrze że nie ma kwacha jak w FAH... Będzie eleganckie do lodówki na lato:) 25.07 Opinia Undeatha: Jasne Pełne 12 blg data z kwietnia - hym... hem... hym.... właściwie ciężko cokolwiek mi powiedzieć o tym piwie, bo jest nijakie. W nazwie pełne, a tu woda, potem jasne, a tu karmelowa barwa coś nie tak Bartku Chmielowego aromatu brak, jakiegoś określającego treść też, nie wiedziałem jak się zabrać za to piwo i co mnie spotka po łyku... w końcu udało się po 30 sekundach majtania szklanką wyłowiłem zapach DMS-a, przeszedłem do degustacji i dupa lekko kwaskowate, bez wyrazu, brak goryczki, leciuteńko słodowe, wodniste takie nijakie jak to pisałem i do tego przegazowane. No i szukaj tu przyczyny czemu takie ło coś nijakie wyszło, szybko zajrzałem w notatki kolegi i drożdże S-33... skaranie boskie gdzie do takiego piwa najbardziej neutralne drożdże jakie znam! Temperatura 22C, może jakbyś w 15C przeprowadził to wyszło by coś al'a Koelsh, ale tak to ciężko coś napisać o tym piwie. Przykładać się do konstruowania receptur bardziej i podpytać następnym razem na forum 21.10.13 Ostatnia butelka. Mi smakowało dość słabo (piłem je po innym, mocniej nachmielonym piwie), podobnie do koncerniaka. Natomiast Ania chwaliła je za złożoność - najpierw wyczuwała gorycz, później słodycz, a na końcu delikatną paloność. Etykieta i wygląd piwa: Raczej nie do powtórzenia - trzebaby je mocniej nachmielić. Edytowane 22 Października 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Warka nr 5: Karmelowe 2kg pale ale 1kg pilzneński 0.6kg monachijski 500g karmelowy jasny 200g czekoladowy 900 EBC 30g marynki 30g lubelskiego Zacieranie: Wsypanie słodów do temp 65*, po wsypaniu 62* - 50minut Odebranie po 15 minutach od wrzucenia słodów ok 4-5l dekoktu: 72* - 15 minut 100*-20 minut Zwrócenie dekoktu 72* - 15 minut (w 5 minucie wrzucenie słodu czekoladowego) 78* - 10 minut Chmielenie: 30g marynki - 60' 15g lubelskiego - 15' 15g lubelskiego - 0' Drożdże s-04 Wyszło: 26.5 11 blg 6.04 - Zacieranie 02.05 - Zabutelkowanie. Zeszło do 3blg. Do refermentacji 4g cukru/butelkę 0.5l. 16.05 Leszcz007 ocenił: Ponownie lekka infekcja w zapachu, bardzo podobna do tej poprzedniej i też znika po chwili ustępując aromatom chmielowym oraz karmelowym. Aromaty są bardzo fajne, lekkie nie nachalne. Wysycenie fajne, jak dla mnie super - lekko szczypie w język. Piana znika po niecałych 30s. W smaku fajna słodowość i lekka słodycz, która tym razem nie oblepia ust, na końcu lekka kwaskowość. Goryczka niska. Z przyjemnością dopiłem do końca.Z tych trzech (warki 2,3,4) to było najlepsze. 28.08 Opinia od Mesive: Piękna trwała piana, przezroczyste, brązowe z czerwonymi refleksami. W aromacie trochę lupuliny, ponadto mix słodowo-karmelowy: toffi, lekkie ciasteczka, skórka od chleba, w tle rodzynki. Umiarkowanie treściwe. W smaku zdecydowana słodowość, jasny karmel, na finiszu ciemny karmel i przypieczona skórka od chleba. Wspaniale wyważona goryczka. Dobra robota! 22.10 Moja i Ani degustacja: Zapach lekko karmelowy, palony. Ania twierdzi że w zapachu jest zapach zostawionej mokrej szmaty do podłogi, stęchlizny. Ja pomimo usilnych prób tego nie wyczuwam.W smaku przyjemnie gorzki, od takiej paloności. Troszkę zbyt wysoko nasycony. Po kolejnych kilku łykach odczucie goryczki słabnie. Dość lekkie do picia. Ani brakuje paloności, i wyczuwa dwa smaki przeplatające się ze sobą- słodycz oraz goryczkę. Kiedy piwo było młode wtedy były fajne posmaki paloności, teraz zdecydowana większośc z nich zanikła... Etykieta i wygląd: Edytowane 22 Października 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Warka nr 6: Miodowe 4l resztek z warki nr 4 5l wody 750g miodu Wyszło około 9l 23.04 - Zrobienie warki 10.05 Zlanie troszkę do zmierzenia blg - zeszło do 1.5. Dodałem troszkę słodzika o szklanki i spróbowałem - wyszło GENIALNE!. ciekawe jak po nagazowaniu w butelce będzie smakować 20.05 - Zabutelkowanie z dodatkiem 4 tabletek słodzika/litr i 8g/l cukru. Wyszło 18 butelek 0.5l. 24.06 - Piwo wyszło w smaku delikatnie słodkie z lekką przyjemną miodowością. Na pewno do powtórzenia, tylko do większego dosłodzenia. 02.07 Opinia Leszcza007: Piwo fajnie na gazowane, aromat miodu niewielki (drożdże zeżarły), jak dla mnie mogło być troszkę bardziej nachmielone, ale niekoniecznie. Jedyny minus, to ta słodycz, zdecydowanie za bardzo nachalna i niczym nie zbalansowana. Ogólnie niezłe, żonie bardzo smakuje. Edytowane 22 Października 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Warka nr 7: Malinowe 5l resztek z warki nr 3 5l wody 3*440ml syropu malinowego Łowicz 30.04 - Zrobienie warki 10.05 - Pobranie próbki do mierzenia blg - zeszło do 2.5. Próbka była w smaku kwaśna. Po dosłodzeniu słodzikiem w szklance całkiem ok. Aromat silnie malinowy (aż trochę za mocno, wina większej niż zalecana u ZbyszkaT ilości dodanego syropu). Zapowiada się dobre piwko:) 30.05 Zabutelkowane z dodatkiem 4g cukru oraz 2 tabletek słodzika z lidla /butelkę 08.06. Już nagazowane. Piany zero, jak na oranżadzie. Za mocny aromat malin i gorzkie - za bogato dałem syropu, i chyba też poprzednie, mocno chmielowe piwo (FAH) nie było tu dobrym wyborem. No cóż, jeszcze może się ułoży;) 24.06 Piwo gorzkie, smakujące sztucznie i praktycznie niepijalne. Najprawdopodobniej infekcja po FAH. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Piłeś już któreś ze swoich piw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Piłem. FAH jeszcze bez gazu, ale w smaku bardzo mi się spodobało. Pełne, gęste ( w porównaniu do koncernowych). Następnym razem dodam trochę więcej chmielu, bo pewnie zanim się nagazuje to troszkę smaku straci. Przy butelkowaniu było w sam raz. Już mam plan je powtórzyć, bo czuję że szybko zejdzie;) Jasne pełne - to które wcześniej butelkowałem - w smaku dziwne, nieułożone, gazu jeszcze mało, piana nietrwała. Smak całkiem inny niż koncernowego. Ale fajnie się je pije:) W założeniu miało być podobne do warki 1 (z ekstraktów), wyszło lepsze, pełniejsze w smaku. Karmelowe - próbowałem przy butelkowaniu. Pełne w smaku, wyczuwa się karmel i paloność. Troszkę za gorzkie, więc zanim się nagazuje smak w sam raz powinien być. Nie tak gęste jak portery. Ogólnie z wszystkich jestem zadowolony:) Nie potrafię ładnie opisywać smaków, muszę mojej dziewczynie dać do spróbowania. Jak piwa będą gotowe, to dołączę fotki pod każdą recepturą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Dobry pomysł z tymi zdjęciami do zapisków. Chyba też to zacznę stosować. Ciekawy jestem jak ta marynka na zimno zadziała. Ale nie wiem czy nie za mało jej. Sypałeś luzem do fermentora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Też myślę że za mało. Szczerze mówiąc to nie mam jeszcze porównania, jak smakują z chmielem na cicho i bez niego. Więc nie ba bardzo będę potrafił Ci napisać, jak ta marynka zadziałała. Sypałem luzem szyszki do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Pytałem bo ciekaw jestem nagazowania. 4g/l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Przepraszam, wszędzie mam pomyłkę.... Do refermentacji dodawałem 4g/butelkę a nie na litr, taką miarką: http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/akcesoria/miarka_do_cukru_2_4_6_g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 (edytowane) Otóż to. Dodajesz bezpośrednio przed butelkowaniem? Ja też użyłem raz tej miarki, przy pierwszej warce. Jeden jedyny i ostatni raz. Edytowane 4 Maja 2013 przez Mapak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Najpierw nalewam piwo do wszystkich butelek z fermentora z kranem i zaworkiem grawitacyjnym, później robię lejek z kawałka papieru i wsypuję przez niego cukier do butelek po kolei. Dzięki temu lejkowi nic nie rozsypuje mi się na boki, nawet mało co cukru osadza się na szyjce butelki. Po nasypaniu cukru do butelki przykrywam ją kapslem, który chwilę podskakuje (wydziela się z piwa CO2, które wypycha tlen z butelki). Po nasypaniu cukru do ostatniej butelki zakapslowuję pierwszą. Dopóki nie używałem tego lejka z papieru (bo zwykłego nie mam;) ) to też mnie ta miarka mocno denerwowała. Dużo się rozsypywało na boki, i cała szyjka była w cukrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Daj spokój bo przyjdzie czas, że każdą warkę zainfekujesz. Rób syrop do rozlewu. Nie bezpośrednio do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) Warka nr 8: Pszeniczne (oparte o recepturę http://www.wiki.piwo...j_Smyk_(Anteks) oraz porady z tego postu: http://www.piwo.org/...__40#entry84578 Słody słód pilzneński 1,2kg słód pszeniczny 2,8kg Chmiele Chmiel Lubelski 23g szyszka Drożdże Drożdże wb-06 Zacieranie - 45°C - 90 min dodanie pilzneńskiego - 55°C - 15 min - 62°C - ok.40 min (po podgrzaniu odebranie 5l dekoktu - 73* - 15', 100* - 10 minut) zwrot dekoktu - 72°C - do negatywnej próby jodowej + 30 minut na pianę (minimum 45 minut) Czas gotowania 90 minut Chmielenie 23g Lubelski - 60min 02.06.13 - Warzone. Blg startowe 11 (przy mierzeniu było 12, później się okazało że cukromierz przekłamywał...) 08.06.13 - Zmierzyłem blg - 3. W aromacie bardzo intensywne banany, W smaku czuć dużo bananów i trochę goździków. Ma goryczkę trochę za mocną na końcu. W smaku "gęste, pełne", dużo lepsze od jakiegokolwiek koncerniaka. Jestem super zadowolony:) 13.06.13 Zmierzyłem Blg - 2. W smaku bardzo dobre:) 16.03.06 Blg 2 19.06.13 Zabutelkowane 20.5 L z dodatkiem 167g cukru (2.9v/v). Gorąco, temp 28C. W smaku takie sobie (nienagazowane). Do dezynfekcji butelek użyłem OXI z biedronki, ale że się pieniło to później je przepłukałem wodą i Chemipro OXY. 21.06 Po wyczytaniu że młoda pszenica dobra już po nagazowaniu przeprowadzono sporą degustację. Faktycznie super :-) Wyszła mocno bananowa. 27.06 Zaobserowałem że się sklarowało w butelkach. Więc mam kristallweizena;) 18.07 W smaku ani zapachu nie czuć już tak wielu bananów, za to kwaskowatość na końcu się zwiększyła. Etykieta: Edytowane 22 Października 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2013 No i warka nr 8 dzisiaj uwarzona. Nie obyło się bez przygód;) Przy przerwie ferulikowej współlokatorka postanowiła zrobić sobie herbatę na palniku obok, skutkiem czego miałem przypalenie zacieru wielkości ok 5 na 3 cm... Przelałem zacier do fermentora, wyszorowałem garnek i znów do niego zwróciłem zacier. Przy powracaniu dekoktu trzymany w rękach garnek 5l mi się wyślizgnął i wpadł do zacieru... Ciężko było go wyłowić, ale za to jakiś dodatek niesłodowy był na chwilę Przerwa 62°C wyszła 50 minut, a 72 °C 60 minut. Filtracja poszła szybko. Test nowej chłodnicy zanurzeniowej - Świetny sprzęt, schłodziło mi warkę w ok. 40 minut przy kompletnym braku spiny. Lekko się udoskonali (odpowiednio podogina) i będzie jeszcze lepiej;) Napowietrzyłem kołysząc fermentorem 10 minut. Drożdże po 2h od zadania zaczęły bulkać. Zapowiada się dobrze:) Piana na brzeczce obłędna, duża, gęsta i bardzo trwała. Jeśli taka będzie na gotowym piwie to będzie idealnie! Ogólnie warzenie od 13 do 23 - mogłoby wyjść dobre piwko;) Na razie w pokoju 23 stopnie - banany powinny się pokazać Zastanawiam się czy nie owinąć fermentora kocem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Dzisiaj odkryłem że mój cukromierz w czystej wodzie pokazuje 1 blg. Nie wiem kiedy się przestawił, więc tylko przy ostatniej warce skorygowałem dane. Przy okazji mierzenia blg próbowałem tej młodej pszeniczki - jestem super zadowolony:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 9 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 (edytowane) Dzisiaj warzę warkę z 50% udziałem jęczmienia niesłodowanego. Będzie podzielona na 2 części - single hop lubelski i Premiant + Sladek #9 Thunderstorm Ale 2.5kg jęczmień niesłodowany 2.4 kg pilzneński strzegom 0.1 karmelowy 100-180 EBC strzegom kleikowanie: Jęczmień wrzucony do 8.75l wrzącej wody (100*), mieszany dopóki się dało, i podgrzane znów do 100* Po 30 min dolane drugie 8.75l wody i dodana reszta słodów przerwy: 50*-15 min podgrzewanie z 50* do 64 - 12 min 64* - 50 min grzanie do 72* - 18min, niechcący część zacieru podgrzałem do 76, średnia temp w garze 74 74 min i w dół - spadło do 60, podgrzałem znów do 74... - w sumie 1h 40 min całość zacierania (50*-74*): ok.195 minut, brak mash out Chmielenie: 1 część(ok 12l) - inspirowane tym postem: http://www.piwo.org/...ie/#entry206282 gotowanie 80 min 70' - 35g lubelski szyszka 15' - 15g lubelski szyszka 0' - 15g lubelski szyszka powinno wyjść ok 25 IBU 2 część(ok 12 l ) Jestem w trakcie opracowywania, Premiant + Sladek Gotowanie 80 min Premiant 60' - 13g Sladek 40' - 10g - miało być 20' ale mi się czas pokiełbasił i wcześniej wrzuciłem... Sladek 0' - 15g Również ok 25 IBU Po wielu trudnościach udało mi się to piwo uwarzyć Najpierw źle odczytywałem próbę jodową - w skutek czego zacierałem ponad 2.5 godziny. Później przy przełożeniu zacieru do filtracji okazało się że filtrator z oplotu zapomniałem założyć - więc spowrotem do gara, zakładanie oplotu w fermentorze z kranikiem i znów zacier do fermentora. Przy filtracji ciągle otrzymywałem w piwie cząstki "mąki" - winię tu rozciągnięty oplot i duże otwory w nim (pospiesznie montowany więc nie ścisnąłem go). Chłodzenie poszło sprawnie, gorzej z przelewaniem do 15l balonów. Nigdy więcej nie użyję balonów do fermentacji burzliwej. Ale za to ładnie teraz widać piankę na piwach;) Objętość gotowego piwa napiszę przy rozlewie - teraz nie mam skali na balonach naniesionych. Uff... 28.06 - Zabutelkowane 11l części chmielonej chmielami czeskimi. W smaku i aromacie bardzo mi się podoba:) Zeszło do 3 blg. Na nagazowanie dane 80g cukru. 4.07 - Zabutelkowane 9,1l części chmielonej lubelskim. Zeszło do 3 blg. Na nagazowanie dane 75g cukru. W smaku zapowiada się dobrze, lekkie, z aromatem cytrusowym. To piwo wyszło mocno przegazowane. Nie wiem czy infekcja, czy za szybko butelkowane. Fakt faktem dwa pierwsze granaty zaliczone, a do kufla trzeba je było nalewać na kilka razy - pierwszy raz to sama piana. Po otwarciu również spory gushing. W smaku dobre Ciekawe aromaty chmielowe. to trzecie zdjęcie zostało zrobione po dwukrotnym już dolewaniu i czekaniu aż piana opadnie... Edytowane 22 Października 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 10 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2013 (edytowane) Ciąg dalszy dyskusji z tego wątku: http://www.piwo.org/.../page__st__2480 Jeżeli miałeś drobno ześrutowane to jakie ziarno ci się barwiło? Niesłodowany jęczmień był dość grubo ześrutowany. Tzn był gnieciony na gniotowniku. Była w nim mąka (która przechodziła przez mój filtrator), ale i grube cząstki. Jodynę barwiły mi części stałe pobrane z zacierania, szczególnie po ich rozgnieceniu na talerzu. Sama brzeczka (bez cząstek stałych) nie barwiła. Jak kleikowałeś ten jęczmień niesłodowany? 30 minut gotowałeś? A robiłeś mu jakąś przerwę np. białkową? Bo to może być przyczyną, następnym razem postaraj się też drobniej składniki niesłodowane ześrutować. Kleikowałem zgodnie z poradami z tego postu: http://www.piwo.org/..._20#entry209213 Czyli do wrzątku wsypałem jęczmień, mieszałem dopóki mogłem. Po chwili się zagotowało. Jak już nie mogłem mieszać to wyłączyłem gaz i zostawiłem pod przykryciem na 30 minut. Przerwę białkową robiłem później - po dodaniu drugiej części wody i słodów. To że było zbyt grubo ześrutowane na całkowite wydobycie skrobii z ziaren to się domyśliłem;) Ziarno było kiepskie (mokre) i nie dało się bardziej ześrutować. Postaram się to było mocno wilgotne i ciężko szło przez gniotownik, musiałem trochę poszerzyć szczelinę. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za to ześrutowanie Ogólnie piwo już bulka, skrobii w nim nie ma, czapa piany jest świetnie widoczna w balonach (oczywiście stoją w ciemnym). Już się nie mogę go doczekać Niech żyją eksperymenty! Edytowane 10 Czerwca 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Dzisiaj kupiłem ponad 17 kg słodów, od poniedziałku intensywnie zabieram się za warzenie:) W przyszłym tygodniu planuję co najmniej 5 warek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Uważaj na szerzącą się groźbę infekcji o tej porze roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Teraz jest dość chłodno... Zresztą po 1 warce zacieranej zainfekowanej większa wagę przywiązuję do dezynfekcji. Ale dzięki za radę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Teraz jest dość chłodno... Zresztą po 1 warce zacieranej zainfekowanej większa wagę przywiązuję do dezynfekcji. Ale dzięki za radę :-) Chodzi raczej o wszędobylskie latające i unoszące się zło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 (edytowane) Warka 10 Pszeniczne 2 Zasyp i zacieranie tak jak w warce nr 8. Skróciłem tylko przerwę ferulikową do 45 minut, bo w poprzednim pszenicznym i tak goździków nie było... No i sypnę 25 g chmielu (lubelski). Nie powinno to żadnej różnicy zrobić. Pierwsze moje piwo z odzyskiwanej gęstwy (wb-06). Ciekawe co z tego wyjdzie;) Pospieszyłem się przy filtracji, od razu odkręciłem kranik nie czekając na ułożenie się złoża. Strasznie się młóto zbiło. Przerwałem wysładzanie ciągłe, zamieszałem młóto i po 15 minutach znów spróbuję filtrować. 28.06 No i udało się uwarzyć, i schłodzić. Zadane gęstwą z poprzedniej pszenicy, rozruszaną wstępnie w 0.5l brzeczki. 19.07 Zabutelkowane z dodatkiem 170 g cukru. Wyszło 19.5 l. Zeszło do okolo 1.5-2 blg. Pomimo obaw o użycie gęstwy piwo w zapachu ok, więc powinno być ok :-) Z tego piwa również wyszedł kristallweizen. W porównaniu do poprzedniej pszenicy mniej bananów, wyczuwalne goździki:) Piwo wyszło ogólnie bardzo dobre, i szybko się rozeszło:) 13.08 Leszcz007 opisał: pszeniczniak wyszedł naprawdę nieźle, lekko kwaskowaty, orzeźwiający, piana utrzymuje się dość długo, jest nieduża i drobno pęcherzykowa. Trochę mało bananów, ale czuć goździka, czyli jest go dużo, bo ja go rzadko czuję Fajne piwo, ale brakuje mu trochę do "stylu". Edytowane 22 Października 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2013 (edytowane) Warka 11 Czerwony topór (irish red ale) Wg przepisu z wiki http://www.wiki.piwo..._Fidler_(Infam) 3.5 kg pilzneński 0.33 monachijski 0.2 caramber 0.33 carared 0.02 karmelowy jasny 100-150 0.01 aroma zacieranie 20 minut w 52°C 40 minut w 68°C -za bardzo podgrzałem, miało być 66 30 minut w 72°C 10 minut w 76°C chmielenie gotowanie 90 minut 13g marynki szyszka 60 minut 17g challenger 30 minut 10g challenger 10 minut 3g mchu irlandzkiego 10 minut blg startowe 11.5 zadane połową paczki uwodnionych s-04 19.08 Zabutelkowane z dodatkiem 115g cukru. Wyszło 20l. Zeszło do 3 blg 22.10 Degustacja moja i Ani: Goryczka na fajnym, średnim poziomie. Piwo orzeźwiające, słodowe. Nutki karmelowe. W zapachu Ania wyczuwa aromat, jak po rozkruszeniu chmielu w rękach. Dla mnie piwo ładnie pachnące, o zaznaczonej niezbyt mocnej goryczce. Bardzo pijalne. Do powtórzenia:) Etykieta: Edytowane 22 Października 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się