hopek Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Witam drogich Piwowarów! Wraz z kolegą po wypiciu setek piw z polski i zagranicy postanowiliśmy zająć się warzeniem piwa. Chcemy ruszyć ambitnie bo zaczynając pierwszą warkę od procesu zacierania. Oczywiście na tę chwilę najważniejszą jest decyzja o doborze sprzętu dla początkująch. Jesteśmy w trakcie poszukiwań gara odpowiedniej jakości (mamy nadzieję, że obędzie się bez zakupu tego kosztownego elementu). Pomijając kwestię gara poszukujemy dobrego zestawu startowego. Wybór tego zdaje się najlepszym stosunkiem jakości do ceny. Otrzymujemy wiele elementów oraz składniki za niewielkie pieniądze (w porównaniu do konkurencji). Czy brak przezroczystości fermentora ma znaczący wpływ na proces fermentacji? Czy to będzie dobry wybór? Czy ktoś z Was posiada zestaw startowy z tego sklepu? Proszę o szybką odpowiedź ponieważ promocja trwa do 5 maja włącznie. Z góry dziękuję za pomo i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Cześć Zestaw z CP jest z tego co czytam dość często wybierany, ale nie ukrywam, że nie jestem na bieżąco z tą częścią oferty sklepów. Przeźroczystością wiader w ogóle się nie przejmuj, nie ma to wpływu na efekt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Ten zestaw niezły, jakby go znalazł wcześniej to pewnie zaoszczędziłbym parę zł Myślę że wężyk do przelewania przyda się dłuższy niż 1m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) Przydałaby się jeszcze wężyk silikonowy i rurka do rozlewu z zaworkiem grawitacyjnym. Jeszcze jeden fermentor (bez kranika, bez rurki) też nie zawadzi ale można się na początek obejść bez. No i pomyśl czy nie lepiej od razu kupić kapslownicę stołową, to różnica 30-40zł a komfort kapslowania wyższy. EDIT: Wężyki igielitowe (silikonowe niestety nie) dowolnych rozmiarów można kupić w każdym markecie budowlanym, więc dokupienie potem to nie problem Edytowane 3 Maja 2013 przez KosciaK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 A czym one się różnią i gdzie ewentualnie można te silikonowe zdobyć jeśli mogę spytać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Zestaw oki ale jak masz czas napisz co potrzebujesz w punktach. Kupując zestaw na pewno wyjdzie taniej. Też kupowałem zestaw a i tak dokupiłem fermentator. Oplot zrobiłem samemu. Itp Np. termometr kupiłem za 39,99 i wagę 5kg/+-1g za 59,99 w July. Fermentatory na bank znajdziesz taniej, pomijam fakt, że sam biorę sobie na pojemniki na słod w lokalnej piekarni. Co do kapslownicy mam Gretę ale z chęcią bym zamienił na HD. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 A czym one się różnią i gdzie ewentualnie można te silikonowe zdobyć jeśli mogę spytać? Zerknij np. tutaj http://www.piwo.org/...y-a-igielitowy/ Silikonowe są dostępne w sklepach piwowarskich i dla gorzelników. Na miejscu szukaj w sklepach chemicznych, ale u mnie są o wiele droższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Kupiłem wlasnie ten zestaw z CP. Dzisiaj zrobiłem na nim druga warkę, dokupilem od razu jeszcze jeden fermentor. Jako poczatkujacemu, w zestawie brakuje mi podzialki na fermentorach, dorobilem ją sam. Filtrator z oplotu jest genialny. Fajna łycha jest w zestawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sp5 Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Witam jak dla mnie nie podobają mi się co najmniej 2 rzeczy w tym zestawie : -piro - może i skuteczność dobra ale przyjazność użytkowania zdecydowanie nie do przyjęcia -termometr - jeśli dobrze widzę na foto te termometry z racji wielkości skali są małoprecyzyjne Po za tym, jeśli to prawda że fermenator nie ma skali, to jak dla mnie jest do nie do przyjęcia. Co do reszty, do miarka do cukru to rzecz niepotrzebna, lepiej kupić wagę elektroniczną za 20 kilka złotych. Powiem tak, patrząc z perspektywy czasu, to lepiej zainwestować 100 PLN więcej na początek i kupić lepszy sprzęt, niż potem wyrzucać albo magazynować to co się kupiło w zestawie , a nie do końca jest przydatne. Weźmy pod uwagę np.rurki fermentacyjne, za pomocą tej w zestawie na 99% zassiesz wodę z rurki do fermentatora , dlatego lepiej dołożyć i kupić rurkę Duplex. Na pewno też potrzebny jest porządny termometr oraz co pewnie wszyscy potwierdzą trzeci fermentator. W tym zestawie brakuje mi również rurki do rozlewu piwa do butelek- bardzo przydatna rzecz . Z drugiej jednak strony warzenie to oprócz dochodzenia do ulubionych smaków także dochodzenie do własnych rozwiązań sprzętowych i ciągłe zbieranie i uzupełnianie sprzętu - chłodnica, kapslownica stołowa, sprzęt do drożdży (mieszadło, sprzęt laboratoryjny do przechowywania,) jakiś układ sterowania, mieszadło mechaniczne , itd. W planach mam zamiar pokusić się o takie zestawienie różnych rozwiązań sprzętowych z różnych sklepów, od absolutnego minimum sprzętowego po zestaw z górnej półki . Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Piotr, oczywiście masz rację. Zanim przyszedł zestaw z CP, miałem już kupiony termometr z Ikei, ten z zestawu traktuję raczej jako ozdobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Zrobiłem jedną warkę na tym zestawie i jestem zadowolony. Termometr działa z dokładnością do 0,5 C, bardzo ergonomiczny - można go uwiązać na nitce do ucha gara warzelnego i wstawić do brzeczki, nietłukący. Podziałkę na fermentorze zrobiłem sam - nic trudnego i szczerze powiedziawszy wolę odrobinę się napracować niż kupować zestaw droższy o kilkanaście zł w innym sklepie. Filtrator z oplotu - świetny. Dokupiłem tylko wężyk z zaworkiem do rozlewu piwa do butelek - bo tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 4 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 jak dla mnie nie podobają mi się co najmniej 2 rzeczy w tym zestawie : -piro - może i skuteczność dobra ale przyjazność użytkowania zdecydowanie nie do przyjęcia -termometr - jeśli dobrze widzę na foto te termometry z racji wielkości skali są małoprecyzyjne Co to znaczy, że przyjazność użytkowania zdecydowanie nie do przyjęcia? Coś nie tak z tym produktem? Jeśli zestaw nie jest dobrym wyborem proszę polecić inny, który będzie lepszym rozwiązaniem za podobne pieniądze. Jak robiliście podziałkę na fermentorze? I pytanie z innej serii. Nie chcę zakładać nowego tematu pt. pierwsza warka. Gdybym zdecydował się na ten starter to który zestaw surowców wybrać? Pale Ale 12º BLG Dry Stout 12º BLG Kölsch 11º BLG Irish Red Ale 12º BLG Chyba Pale Ale. Chodzi głównie o łatwość warzenia, aby się nie zrazić przy pierwszym razie. Ponadto zakupię jeszcze surowców na inne warki, które piwka polecacie na początek? Uderzać w zwykłe proste ale? Czy może spróbować z pszeniczniakiem - może przy filtracji trudniej, ale za to najszybciej będzie gotowy do picia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Wszystkie są proste do warzenia. Ja wybrałem IRA. Kieruj się w tym przypadku preferencjami smakowymi. Uderzać w zwykłe proste ale? Czy może spróbować z pszeniczniakiem Jeśli uważasz, że jesteś gotów na zrobienie weizena, to śmiało - do dzieła. Temperatury za miesiąc być może będą idealne dla fermentacji tego stylu piwa. Jak robiliście podziałkę na fermentorze? Wlałem 5 litrów wody odmierzone w naczyniu, w którym miałem podziałkę, zmierzyłem linijką wysokość lustra wody, podzieliłem tę wys. na 5 i wyszło mi jaką wysokość ma litr wody w fermentorze. Dalej chyba już nie muszę tłumaczyć zaznaczania każdego litra 5 minut roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Temperatury za miesiąc być może będą idealne dla fermentacji tego stylu piwa. Czy mógłby kolega rozwinąć ten temat? Dlaczego być może za miesiąc będą idealne temperatury? Jakie to są idelane? Wlałem 5 litrów wody odmierzone w naczyniu, w którym miałem podziałkę, zmierzyłem linijką wysokość lustra wody, podzieliłem tę wys. na 5 i wyszło mi jaką wysokość ma litr wody w fermentorze. Dalej chyba już nie muszę tłumaczyć zaznaczania każdego litra 5 minut roboty. Prawda, gdy fermentor ma krztałt prostopadłościanu. Większość fermentorów ma kształt trapezoidalny, więc litr wody bliżej dna fermentora będzie miał inny słup wody niż litr przy szczycie fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesive Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Większość fermentorów ma kształt trapezoidalny Hmm dziwne, mój ma kSZtałt walca. I jesli kupisz ten zestaw, to Twój również będzie miał kształt walca. Zrobiłem miarkę ręcznie - wlałem określoną ilość wody z naczynia referencyjnego i zgadza się co do milimetra, więc ja nie widzę w tej metodzie błędu. Jakie to są idelane? Z tego co wiem weizeny nabierają przyjemnego bananowego aromatu przy temp. fermentacji ok 24 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Hmm dziwne, mój ma kSZtałt walca. I jesli kupisz ten zestaw, to Twój również będzie miał kształt walca. Zrobiłem miarkę ręcznie - wlałem określoną ilość wody z naczynia referencyjnego i zgadza się co do milimetra, więc ja nie widzę w tej metodzie błędu. To rzeczywiście dziwne. Mam siedem fermentorów kupionych w trzech sklepach dla piwowarów i wszystkie są szerokie na górze i wąskie na dole. Ale OK. Lucky you. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 Hmm dziwne, mój ma kSZtałt walca. I jesli kupisz ten zestaw, to Twój również będzie miał kształt walca. Zrobiłem miarkę ręcznie - wlałem określoną ilość wody z naczynia referencyjnego i zgadza się co do milimetra, więc ja nie widzę w tej metodzie błędu. To rzeczywiście dziwne. Mam siedem fermentorów kupionych w trzech sklepach dla piwowarów i wszystkie są szerokie na górze i wąskie na dole. Ale OK. Lucky you. Potwierdzam. Jeszcze nie spotkałem fermentora w kształcie walca. Mam różne i wszystkie są węższe u dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Jak robiliście podziałkę na fermentorze? Wlewałem do fermentora wodę, litr po litrze i zaznaczałem co pięć. Tak czy siak, chcę sobie kupić fermentory z browamatora z podziałką, no chyba że z czasem przyzwyczaję się do tych i stwierdzę, że nie potrzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Jeżeli to fermentor z Jockey Plastic (ikonka jeźdźca na spodzie fermentora), to kolega Jejski przygotował skalę http://www.piwo.org/files/file/23-skala-na-fermentor/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 (edytowane) Wlewałem do fermentora wodę, litr po litrze i zaznaczałem co pięć. Tak czy siak, chcę sobie kupić fermentory z browamatora z podziałką, no chyba że z czasem przyzwyczaję się do tych i stwierdzę, że nie potrzeba. To można obliczyć znając wymiary fermentora i nie odchodząc od biurka wyliczyć w 5 min bez kombinacji z dolewaniem. Chodziło mi raczej o sposób zaznaczenia podziałki. W pierwszej chwili przyszło mi do głowy rysowanie w wewnątrz markerem xD stąd pytanie. Dziś zamówię ten starter z surowcami na drugą warkę. Dzięki za pomoc i pozdrawiam Edytowane 5 Maja 2013 przez joker0skater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Chodziło mi raczej o sposób zaznaczenia podziałki. W pierwszej chwili przyszło mi do głowy rysowanie w wewnątrz markerem xD stąd pytanie. Ja namalowałem na ZEWNĄTRZ wiadra pisakiem do podpisywania płyt CD/DVD - wiadro przeszło już kilka cykli mycia i nic się nie starło z napisami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Jeżeli to fermentor z Jockey Plastic (ikonka jeźdźca na spodzie fermentora), to kolega Jejski przygotował skalę http://www.piwo.org/...a-na-fermentor/ Niestety fermentory z CP to Plastboxy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Niestety fermentory z CP to Plastboxy. Wychodzi na to, że: 1. rysujesz ręcznie skalę, wlewając jakąś miarką wodę (są specjalne markery z farbą olejną, u mnie trzymają się te napisy b.długo) albo 2. http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/akcesoria/naklejka_z_podzialka_na_fermentor_33l krzychu_72 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 2. http://www.browar.bi...a_fermentor_33l Cholera, że ja tego nie zauważyłem, jak kupowałem zestaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Ok, więc przyszedł zestaw startowy + składniki na jeszcze jedną warkę. Po drodzę zdyskwalifikowałem dwa garnki jeden 25l z lekkim odbiciem i osadem z kamienia na dnie, drugi 60l wyraźnie poodbijana emalia. Poszukiwania trwają nadal. Szukam gdzie tylko moge i okazało się, że na wsi u wujka jest śrutownik, ale jeszcze go nie obczaiłem w jakim jest stanie. W pracy mam dostęp do glukozy i jakiś związków sterylizujących, jeden z nich to bodajże podchloryn sodu. W pracy znalazłem beczki nówki sztuki około 40l do przechowywania surowców w foliowych workach (branża farmaceutyczna) powlekanych od wewnątrz przyjemną w dotyku, gładką farbą. Czy mogą się na coś nadać (zacieranie, fermentacja)? Zdjęcia w załączniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się