nysander Opublikowano 4 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2013 jutro druga warka w historii więc warto założyć ten wątek. poprzednie zapiski były w piaskownicy. dzisiaj przeprowadziłem test chłodnicy kupionej od kolegi sprzedających je na giełdzie. chłodnica najmniejsza z oferowanych 14x14 własnoręcznie przeszyta drutem miedzianym 2,5mm aby zwiekszyć przepływ brzeczki wokół rurek. wyniki testu obiecujące. 8L wrzątku do temp 25stC w 15 minut przy zanurzeniu tylko połowy chłodnicy. zasilanie wodą 18 stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 #1 Malinowe by ZbyszekT uzupełnię niebawem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 (edytowane) #2 Dry Stout na podstawie przepisu ze strony http://www.homebrewi...wcow-p-280.html zasyp zmodyfikowany do posiadanej ilości pilzneńskiego Słód jasny pilzneński 4,6kg Jęczmień palony 0,345kg Słód Carafa® I 0.23kg Płatki jęczmienne 0.44kg Chmiel goryczkowy Marynka 46g Chmiel aromatyczny Lubelski 29g (2012 3,8%) Drożdże piwowarskie Safale S-04 (gęstwa po #1 Malinowym zebrana dzień wcześniej) Kleikowanie 30' - 66 stC 5' - 85 stC i do zacieru Zacieranie 60' - 66-67 stC w 45' dodane słód carafa i jęczmień palony 10' - 76 stC mashout złoże ułożyło się w ok 30 minut filtrowanie przez godzinę do 26L nie podgrzewałem przy filtrowaniu i zeszło godzinę na powrót do wrzenia Chmielenie 60' Marynka 15' Lubelski Chłodzenie chłodnica sprawdziła się dobrze - 45' na schłodzenie do 23 stC. 23-25L brzeczki nie wiem tylko czy nie za dużo wody puściłem bo zeszło mi 100L po schłodzeniu i zdekantowaniu wyszło mi 19,5L brzeczki o BLG 17,2 - rozcieńczyłem do ok BLG 12,2 i 26,5L. Dorzuciłem prawie 1L gęstwy po malinowym i zostawiłem w 22stC do jutra. po 2h pojawiła się piana i fermentor jest napełniony CO2 wydajność z zasypu 5,61kg wyszła mi 60-65% zależnie jak liczyć. czemu taka marna? czy godzine na 26L filtratu to nie za szybko? po odebraniu brzeczki został cieńkusz o BLG 4 - odebrałem jeszcze 1L do słoika. z chmielin odzyskałem też 1L. poszło do wekowania i będzie na starter za 2 tygodnie. Edytowane 5 Maja 2013 przez nysander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 chłodnica sprawdziła się dobrze - 45' na schłodzenie do 23 stC. 23-25L brzeczki nie wiem tylko czy nie za dużo wody puściłem bo zeszło mi 100L 45 minut? Słownie: czterdzieści pięć minut?!? W sensie trzy kwadranse?!? Na chłodzenie za pomocą chłodnicy? Ciut długo... U mnie to kwestia 15-20 minut, przy zużyciu szacunkowo 60-80l wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 wydajność z zasypu 5,61kg wyszła mi 60-65% zależnie jak liczyć. czemu taka marna? wczoraj miałem 5,1 kg zasypu i uzyskałem 30l 12,25 BLG. Coś chyba z wysładzaniem źle robisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 chłodnica nie jest duża 14x14cm i 30 wysoka. do 30 stopni poszło w ok 20 minut reszta mocno się dłużyła niestety ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 (edytowane) wczoraj miałem 5,1 kg zasypu i uzyskałem 30l 12,25 BLG. Coś chyba z wysładzaniem źle robisz. a jak długo te 30L wysładzałeś? @KosciaK w porównaniu z chłodzeniem w wannie przez 5h poprzedniej warki to dla mnie iście rakieta choć trzeba pewnie dopracować przepływy żeby zwiększyć wydajność. Edytowane 5 Maja 2013 przez nysander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 a jak długo te 30L wysładzałeś? ok 1h, wysładzam jednak w sposób ciągły, a zlewam na bieżąco po ok 5l do gara żeby się szybko podgrzewało do chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 w takim razie nie wiem co było nie tak. podobnie jak Ty robiłem ciągłe wysładzanie. dolewałem wody o temp ok 75-80 stC jak tylko poziom się zbliżał do młóta aż wysłodziłem do pożądanej objętości. czy złoże się za krótko układało i woda szła bokiem zamiast filtrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Myślę, że wyścig na wydajność można sobie darować. Lepiej dorzucić kilogram słodu, który kosztuje powiedzmy 5 zł, i nie mieć problemu z niepożądanymi smakami, które zbyt długie wysładzanie może spowodować. @nysander ważniejsze jest mieć powtarzalną wydajność niż super wysoką. Załóż sobie np. 73% wydajności, liczę według brewtargeta, i zobacz czy Ci się uda taką osiągnąć. Na amerykańskich stronach w przepisach przyjmują od 70 do 75% wydajności w przepisach. A 30 litrów z zasypu 5,1 kg przy końcowych 12,25 to według brewtargeta 93%, nie piszę, że nie możliwe, ale proponuję sprawdzić urządzenia pomiarowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 A 30 litrów z zasypu 5,1 kg przy końcowych 12,25 to według brewtargeta 93%, nie piszę, że nie możliwe, ale proponuję sprawdzić urządzenia pomiarowe. nie robię tego specjalnie, a już kilkakrotnie ostatnio mam taką "klęskę urodzaju". Pomiar gęstości zrobiony po schłodzeniu refraktometrem i gęstościomierzem dla sprawdzenia (oba sklaibrowane). dolewałem wody o temp ok 75-80 stC jak tylko poziom się zbliżał do młóta ja podaję wodę w sposób ciągły (wężykiem) do kadzi filtracyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 5 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 @Fidel dzięki za uwagi. przy kolejnej warce spróbuję przyjąć takie założenia i zobaczę co mi z tego wyjdzie. podejrzewam że wydajność mogła być też marna dlatego że skończyłem wysładzać przy 4 BLG ale już miejsca nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 Dr2 - sorry, ale wg mnie coś nie gra. Wydajność 93% wg programu jest praktycznie nieosiągalna - coś musi być nie tak. Mi na 26 warek coś koło tego wyszło raz i okazało się, że było 0,5 kg pilsa więcej. Nie, żebym nie wierzył, ale taka wartość jest trochę jak "punktualne PKP" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2013 ale wg mnie coś nie gra. ponieważ też tak myślałem to wszystko sprawdzałem. Nie wiem dlaczego ale już ze 3x tak miałem. No może w objętości mogłem się pomylić, ale nie więcej niż 0,5l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) Wydajność 93% wg programu jest praktycznie nieosiągalna ... Jak najbardziej osiągalna jeśli to jest wydajność liczona po amerykańsku (ekstraktywność słodu), czyli po naszemu okolice ~75%. Edytowane 6 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 w takim razie beersmith i brewtarget po jakiemu liczą? ew. jak na przeliczać amerykańską na nasze? bo wzór na nasze jest na wiki z tego co widziałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 (edytowane) Nie wiem jak BT ale BS2 liczy po ekstraktywności. Edytowane 6 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 Programy zwykle liczą "po amerykańsku". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 6 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2013 #2 dzisiaj rano zastałem z temp. na fermentorze 26 stopni i brzeczką na podłodze. drożdże dały czadu chyba za dużo gęstwy wsadziłem. od razu transport do piwinicy i popołudniu się już uspokoiły i spadła temp do 22 stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 #1 Malinowe stoi od soboty na cichej w mieszkaniu temp ok 20-23 stC dzisiaj w jednym z wątkow wyczytalem ze jak sie przetrzyma w za duzej temp to wyjdzie kwas. pytanie wiec czy zniesc to do piwnicy do 17-18 stC i przed rozlewem w sobotę przyniesc spowrotem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2013 Wyjdzie albo nie wyjdzie... Za to fermentować jest lepiej nieco chłodniej, chyba że ktoś potrzebuje dużo estrów w piwie. Kwas się bierze z zakażenia, nie z temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Dobrze byłoby też wiedzieć jakie to drożdże, bo brak takiej informacji, ale tak jak pisał Zgoda, lepiej fermentować chłodniej a 17-18 stopni to odpowiednia temp. dla (niemal?) każdych drożdży górnej fermentacji. Natomiast 23 stopnie to już nie każde drożdże dobrze znoszą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 wczoraj wieczorem zdecydowałem że jednak wyniosę na wszelki wypadek. drożdże to S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 #01 Malinowe poszło do butelek. do refermentacji dodałem 270g (200 ml) soku malinowego z biedronki - z przeliczenia wyszło mi że będzie to ok 125g czystego cukru. wyszło 38 butelek (20x posłodzone 3 tabl. słodzika z lidla, 18x 2 tabl.) zobaczymy jakie będzie słodkie. pierwsze rozlewanie więc i na podłodze została część niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nysander Opublikowano 14 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2013 #2 Dry stout po 7 dniach zszedł do BLG 4. Zostawiłem go jeszcze na tydzień i w sobotę zamierzam przelać na cichą. Przy okazji zbiorę gęstwę na RIS'a którego planuję warzyć w niedzielę. tydzień cichej dla dry stout'a wystarczy czy dłużej przetrzymać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się