suthum Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 (edytowane) No to mi teraz zadaliście . Czytałem o 3711 i widzę, że dopiero są testowane i nie są do końca neutralne, więc pozostanę chyba na razie na gęstwie US-05, którą jutro zbiorę. Jeśli chodzi o skórki i miąższ cytrusowy, to też testowałem, ale chyba za długo gotowałem i jeszcze piwko stoi we wiadrach, więc o efektach dopiero napiszę. Umyśliłem takie coś po waszych wpisach: us-05 pilzno - pilzneński - 2,5kg pszeniczny - 0,1kg monach 0,1kg kolor - czerwony Strzegom 150 - 0,1kg płatki owsiane - 0,2kg płatki jęczmienne, ryżowe ? kasza manna??? - co daje? chmiel: centennial - 60' - 10g cascade - 10' - 20g centennial - 10' - 10g skórki grapefruit + pomarańcza + limonka - na koniec gotowania ziół na razie nie testuję - jeszcze nie teraz. proszę o komenty Edytowane 8 Maja 2013 przez suthum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Zwiększ ilość pszenicznego i monachijskiego z 0,1 na 0,2 kg. Tego czerwonego też dałbym 0,2 kg. Łącznie będziesz miał 3,3 kg - powinno wyjść to, co zaplanowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suthum Opublikowano 8 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Dzięki olo, tak też zrobię. Pytanie jeszcze: co daje kasza manna w zasypie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Nie wiem dlaczego chcesz neutralne drożdże - w witach sprawdzają się drożdże produkujące aromaty - stąd są specjalne szczepy do witów. 3711 jest całkiem chwalone do witów (wpisz w google wyeast 3711 witbier). Na co jeszcze zwróciłbym uwagę? 30g bardzo aromatycznych chmieli na 10' może przykryć efekty skórek. Ja do swojego wita dawałem 20g Pacifici na 10' i 0', a i tak trochę przykrył efekty skórek i kolendry. No i kwestia goryczy, Pacifica to 5% a-k. Ty masz odpowiednio 7,5% i 11,5%. To co zrobisz będzie dobre, ale będzie mniej przypominało wita. Będzie bardziej goryczkowe w smaku, ciemniejsze (słód 150), na neutralnych drożdżach nie będzie miało tego orzeźwienia, które jest w wicie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Ja też bym uważał z chmielem, do Wita daje się mało a podobno najlepiej zwietrzały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 O ile dobrz zrozumiałem, to nie ma być wit i z powyższego przepisu witem nie będzie, tylko lekkim piwem na lato. Tak więc wcale bym aż tak chmielu nie żałował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Bnp ja mam pytanie odnośnie owsa w Twoim przepisie. Jaki to ma być owies? Taki zwykły owies ''prosto z pola''? Czy może jakiś owies śrutowany? Jak wpisuję owies w browamatorze, to nie dostaję żadnych wyników. Następna rzecz, to możesz napisać coś więcej o zacieraniu i chmieleniu? Nie robiłem jeszcze piwa z kaszą manną Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lutek Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 też się do dwóch witków przymierzam: #9 Witbier 2,00 kg słód pilzneński 1,40 kg płatki pszeniczne 0,80 kg płatki owsiane 15 g Iunga - 60' 10 g Curacao - 10' 15 g kolendry: połowa na 10', druga na 3' skórka z limonki, cytryny i pomarańczy: połowa na 10', druga na 3' drożdże Wyeast Forbidden Fruit #10 Witbier Imperialny (by AgaL) 2,20 kg słód pilzneński 1,40 kg słód pszeniczny 0,10 kg słód aromatyczny 0,50 kg kasza manna 0,20 kg kuskus 0,40 kg płatki owsiane górskie 0,20 kg płatki owsiane błyskawiczne 25 g Willamette - 45' 15 g Willamette - 10' 10 g Cascade - 10' 5 g Chinook - 5' 5 g Citra - 5' 10 g Curacao - 10' 15 g kolendry: połowa na 10', druga na 3' skórka z limonki, cytryny i pomarańczy: połowa na 10', druga na 3' gęstwa Wyeast Forbidden Fruit ...i po przeczytaniu wątku zastanawiam się nad pszenicą zamiast płatków...o ile oczywiście uda mi się gdzieś zdobyć...to ma być ześrutowane jak reszta czy troche grubiej/cieniej? a druga sprawa...które płatki owsiane są "debeściaki"? błyskawiczne, górskie...itp? ma ktos jakieś przejścia z nimi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2013 Pszenicę ja śrutuje średnio i kleikuje tak jak płatki. O płatkach owsianych też było pełno tematów bez różnicy jakie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Już od jakiegoś czasu zauważyłem, iż witek po mojemu smakuje 99% osób które go pijały. Robiłem wity stylowe ale te smakowały ok 50 % populacji częstowanej. Dobry wit na lato na 25 l 12-13 blg 2,5 kg pilźnieńskiego 2 kg kaszy manny 0,5 kg owsa 0,05 karmelowy ok 200 EBC obojętnie jaki chmiel goryczkowy tak by uzyskać niska goryczkę np 20 g Marynki skórki cytrusów - ja zawszę daję 1 cytrynę i 1 pomarańczę ale też czasami wszelakie cytrusy co znajdę w markecie. kolendra- brak lub minimalna ilość us-o5 lub inne neutralne drożdże Bardzo ważne by dodać skórki cytrusów w ostatniej chwili gotowania tak by olejki eteryczne się nie wygotowały. Dobre efekty daje także dodatek skórek cytrósów podczas fermentacji... Jak z filtracją przy 2kg kaszki? Stosujesz cichą fermentację do tego witka ,czy np dwa tygodnie na burzliwej i w butelki?Ile dajesz do nagazowania cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Już od jakiegoś czasu zauważyłem, iż witek po mojemu smakuje 99% osób które go pijały. Robiłem wity stylowe ale te smakowały ok 50 % populacji częstowanej. Dobry wit na lato na 25 l 12-13 blg 2,5 kg pilźnieńskiego 2 kg kaszy manny 0,5 kg owsa 0,05 karmelowy ok 200 EBC obojętnie jaki chmiel goryczkowy tak by uzyskać niska goryczkę np 20 g Marynki skórki cytrusów - ja zawszę daję 1 cytrynę i 1 pomarańczę ale też czasami wszelakie cytrusy co znajdę w markecie. kolendra- brak lub minimalna ilość us-o5 lub inne neutralne drożdże Bardzo ważne by dodać skórki cytrusów w ostatniej chwili gotowania tak by olejki eteryczne się nie wygotowały. Dobre efekty daje także dodatek skórek cytrósów podczas fermentacji... Jak z filtracją przy 2kg kaszki? Stosujesz cichą fermentację do tego witka ,czy np dwa tygodnie na burzliwej i w butelki?Ile dajesz do nagazowania cukru? Bardzo ładnie, znakomicie, cudownie spisuje się zalecenie BJPC by do piwa zgdodnie ze stylem dodac owies zwykły owies, owies nie płatki owsiane. Co to za moda, wszyscy płatki owsiane, pszeniczne ... Owies ma łuskę bardzo dobra łuskę , a co łuska robi ? wspomaga filtrację i dzięki temu ja wita filtruję 15 minut a nie 2 godziny wity zazwyczaj 2 tygodnie i filtruję i do kega, jak coś ciekawszego zrobię to w butelki. Cukru dodaje w zależności jak ocenię stopień ostatecznego odfermentowania. ale zazwyczaj gazuje piwa 180 g sacharozy na 25 l piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Owies taki nieśrutowany? Zwykły z polskiego pola? Możesz podać schemat zacierania i chmielenia, chodzi mi o czasy Jak to będę miał to za tydzień bym uwarzył, bo intryguje mnie ten zasyp Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Owies taki nieśrutowany? Zwykły z polskiego pola? Możesz podać schemat zacierania i chmielenia, chodzi mi o czasy Jak to będę miał to za tydzień bym uwarzył, bo intryguje mnie ten zasyp Pozdrawiam nieśrutowany czy niesłodowany ? szanowny kolega wybaczy ale ja nic z tego nie rozumiem dlaczego kolega się dziwi że zwykły owies z pola ? znaczy się dziwi ze nie płatki owsiane tylko owies ( takie ziarno co konie jedzą ) ? bardzo proszę o wyjaśnienie, jak nie na forum to na PW Jest to dla mnie osobiście bardzo ważne w pojęciu funkcjonowania piwowarstwa domowego w Polsce. ( pisze poważnie ) Ponownie się potwierdza się moja teoria o bezosobowym Wielkim Bracie, który tworzy mity i kreuje jednowymiarową rzeczywistość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Może po prostu odpowiedz koledze na pytania, a nie twórz jakiejś spiskowej teorii. Przecież kolega maciek1221 niczemu się nie dziwi, tylko pyta o konkretne sprawy. Tak trudno pomóc i rzeczowo odpowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Owies taki nieśrutowany? Zwykły z polskiego pola? Dla mnie to było zdziwienie. Dla ciebie pytanie. Nie tworze spiskowych teorii tylko zobacz drogi kolego ze przez pewien trend lansowany przez mądrych ludzi tego forum, przez ileś tam czasu tworzy się pewien stereotyp. i tu jest przykład, jak byk pisze w wiki że do wita dodaje się owies http://www.wiki.piwo.org/Witbier Surowce Zasyp składa się z około 50% niesłodowanej pszenicy (tradycyjnie „ miękka biała zimowa” pszenica) i 50% jasny słód jęczmienny (przeważnie słód pilzneński). W niektórych wersjach używa się 5-10% owsa. a tu wyskakuje zdziwiony człowiek z pytaniem czy owies z pola się nada do witbiera. więc to nie ja tworzę teorie spiskową tylko próbuję mówić o rzeczach i pewnych zjawiskach które tu występują. do rzeczy Zabierając się do wita najprościej przed głównym zacieraniem kleikować surowce niesłodowane robi się tak bierze się ok połowę wody przeznaczonej do zacierania, doprowadza się do wrzenia. Wsypuje wszystkie dodatki niesłodowane ciagle mieszajac by nie powstały grudy. Miesza cały czas aż do momentu uzyskania zacieru o konsystencji budyniu /śmietany. Kiedy juz nie da rady mieszac w obawie przed przypaleniem wyłaczamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na 10- 30 min. Im grubiej śrutowane tym trzeba dłużej czekać. Taki kleik/budyń przenosimy do kadzi zaciernej, dodajemy pozostałą wodę oraz słód podstawowy. zaczynamy zacierać od przerwy białkowej. W zależności od surowca niesłodowanego i praktyki piwowara i profilu treściwości gotowego piwa zacieramy 50 stc 5-15 min 64 stC 20-40 min 72 stC 20-40 stC Dla początkujących proponuję zacieranie wita 50 stc 10 min 64 stC 40 min 72 stC 40 stC 78 stC 10 min Wit to bardziej wytrawne piwo więc takie długie przerwy nie zaszkodzą a wręcz pomogą przy wydajności , bo mamy długa przerwę dekstrynujacą. Chmielenie to jak nam się podoba, chyba że robimy wita wg stylu to celujemy w niską goryczkę tak by nie była w piwie dominująca. pozdrawiam Porter, cml, sebek i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 bnp nie napinaj się tak i widzisz nie kleikowałem bo nie było potrzeby a teraz robiąc wita wybiorę się na targ kupię owies i pszenicę i sam sobie zrobię zamiast kupować płatki . Więcej luzu panowie i panie. pozdrawiam Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Nie tworze spiskowych teorii tylko zobacz drogi kolego ze przez pewien trend lansowany przez mądrych ludzi tego forum, przez ileś tam czasu tworzy się pewien stereotyp. a tu wyskakuje zdziwiony człowiek z pytaniem czy owies z pola się nada do witbiera. Podaj mi proszę namiary na te trendy lansowane przez jak to nazwałeś mądrych ludzi tego forum, guru itp. Z tego co obserwuję, to forum Ci się nie specjalnie podoba, masz same uwagi i ciągle coś jest źle. Jeżeli masz użytkownikom tak odpisywać jak wyżej, gdzie merytoryczna treść jest poprzedzana jakimiś osobistymi wycieczkami, to ja dziękuję za takie posty. Stwórz jeden dwa artykuły które wyklarują niejasności i będzie po sprawie, a tak męczysz w kołko to samo i do znudzenia. Sorry Norbert, ale jak już pisałem wcześniej - bokiem mi wychodzi Twoje ciągłe krytykanctwo, nie podparte żadnymi konkretami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Tym bardziej, że o owsie w tym temacie już było... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 (edytowane) mam w posiadaniu: pilzneński - 5kg pszeniczny - 1kg monachijski - 1kg czerwony Strzegom 150 - "trochę" centennial, cascade, fuggles gęstwa us-05 człowiek pisze, ze ma takie składniki i nie lubi waizenów (żona) a tu cała horda miłośników pszenicy go napastuje, wyluzujciew dodatku ze składnikami których nie posiada a mógłby uwarzyć coś prostego, a'la bitter lub wręcz harcerskie Edytowane 11 Maja 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 (edytowane) po pierwsze początek postu nie był skierowany do maciek1221 to chyba widać ale rożni ludzie rożnie odbierają rzeczywistość. Odniosłem się do "mody" kreowanej świadomie lub nie przez użytkowników forum. Wszystko co piszę traktujesz Tomku jak napaść i zło. Ja tylko piszę o typowych sytuacjach występujących na wszystkich forach gdzie są idole, którzy kreują daną społeczność. Tak jest i na Twym forum. Pokazałem, że tak jest, to jest fakt że ludzie stosują płatki np owsiane a nie owies. dlaczego ? a bo tak są nauczeni przez to forum. Jak tu człowiek trafia to czyta że płatki, płatki, płatki tu płatki tam... a później się pyta czy można użyć owsa . Nie rozumiesz ? oczywiście uprzedzając dalsza dyskusję płatki maja ze dwie zalety ale czy owies co je koń nie ma ich więcej ? nikogo nie obrażam, piszę grzecznie tak jak ustaliliśmy Edytowane 11 Maja 2013 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 bnp nie napinaj się tak i widzisz nie kleikowałem bo nie było potrzeby a teraz robiąc wita wybiorę się na targ kupię owies i pszenicę i sam sobie zrobię zamiast kupować płatki . Więcej luzu panowie i panie. pozdrawiam Kasanga Bardzo się cieszę, że kogoś przekonały moje argumenty na temat owsa. widzisz Tomku o tym właśnie piszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 Nie bardzo rozumiem, dlaczego do mnie to kierujesz. Ja chcę Ci tylko zwrócić uwagę, że przy większości postów, zamiast podejść do sprawy spokojnie i rzeczowo, podnosisz nie potrzebnie ciśnienie. Wierz mi, że nie tylko ja to zauważam. Co do idoli którzy mieliby kreować jednowymiarową rzeczywistość, niestety moje stanowisko jest takie jak wcześniej. Poważnie proponuję - pokaż klasę, rozpraw się raz na zawsze w sensownym artykule z mitami które zakorzeniły się na forum, a na pewno społeczność piwowarska to doceni. Tyle z mojej strony. edit: ps:do wiki jest osobna rejestracja, odrębna w stosunku do forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 a ja wam proponuję idzie pobiegać spadnie ciśnienie i będzie merytorycznie . Pozdrawiam serdecznie . Kasanga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 (edytowane) A do kogo mam kierować ? pytasz mnie to Ci odpowiadam. A czasami piszę do ogółu a Ty odbierasz to ze do Ciebie. Nie mam zamiaru kopać się z koniem. Co bym nie napisał i podał cytaty to i tak znajdzie się grupa ludzi twierdzących inaczej. Nie dopuszczasz do siebie myśli o sterowaniu forum przez użytkowników to tak jakbyś zaprzeczał istnieniu trollingu. tak jak w każdym społeczeństwie są przywódcy, idole, błaźni którzy kreują rzeczywistość. To się robi samo. bez problemu poczytasz o tym w necie lub innych księgach wiedzy ps Kasanga ale ja to piszę na spokojnie, Edytowane 11 Maja 2013 przez bnp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 11 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 moja propozycja to : zakończcie w tym wątku tzw. wycieczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się