WiHuRa Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 http://www.wyeastlab...tail.cfm?ID=189 Wyeast 1469 West Yorkshire Ale This strain produces ales with a full chewy malt flavor and character, but finishes dry, producing famously balanced beers. Expect moderate nutty and stone-fruit esters. Best used for the production of cask-conditioned bitters, ESB and mild ales. Reliably flocculent, producing bright beer without filtration. Origin: Flocculation: High Attenuation: 67-71% Temperature Range: 64-72'F (18-22'C) Alcohol Tolerance: 9%A BV Ten szczep nadaje piwu pełny słodowy charakter z wytrawnym finiszem i znakomitym balansem smaku. Spodziewane nuty owoców pestkowych. Najlepsze dla piw typu bitter, ESB i Mild, kondycjonowanych w beczkach . Solidnie flokulują, produkują klarowne piwa bez potrzeby filtracji. Flokulacja: wysoka Odfermentowanie: 67-71% Temperatura fermentacji: 18-22°C Tolerancja alkoholu: 9% ABV Polecane do piw w stylu: English IPA Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale) Oatmeal Stout Southern English Brown Special/Best/Premium Bitter Standard/Ordinary Bitter Sweet Stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Szczepem zainteresowałem się ze względu na słabe odfermentowanie, chce je użyć do bittera lub milda, które będzie maksymalnie sesyjny (czyt. niska zawartość alk.). Używał ktoś i może potwierdzić odfementowanie jakie podał producent ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 też się nimi interesowałem, ale nie było ich w ofercie i wziąłem london ale III, które też dofermentowują dość płytko. Już na london III piwa są dość lekkie, ale i słodkie, ciekawe jak będzie na tym szczepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) Znalazłem na forum w zapiskach Poltera ten szczep: http://www.piwo.org/...__1469__st__240 warka #61 i #63 ale niestety widzę, że odfementowanie miał dość wysokie: 1.052 -> 1.012 1.048 -> 1.010 Edytowane 10 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Hmmm, może kwestia zacierania, jak coś to możesz jeszcze wypróbować sprawdzone London ESB ale, które jednak słabo nadają się do lania w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 (edytowane) Zacierał na lenia a wiec różnie to mogło być. ESB używałem, bardzo fajne piwa mi na nich wyszły mimo zabutelkowania Edytowane 10 Maja 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2013 Powiedziałbym, że 1.010 to całkiem standardowe, patrząc w receptury w BYOBRA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 (edytowane) Jestem w trakcie fermentacji 5 warki na tych drożdżach i po konsumpcji 3 warek. Co się zgadza a co nie: Flokulacja jest faktycznie wysoka, piwa są idealnie klarowne już po 3 tygodniach fermentacji (bez cichej), odfermentowanie o wiele wyższe (u mnie średnio ~75%) ale drożdże zostawiają w piwie sporo ciała i odczucie pełni. Temperatura fermentacji 16-17°C to już wyzwanie na nich, pracują bardzo powoli, >18°C mocno się rozpędzają. Zapach z fermentora jest obłędny, bardzo silny aromat owoców pestkowych (brzoskwinie, morele), aromat ten jest też wyczuwalny dość długo w piwie. Jak dla mnie w tej chwili to czołówka jeśli chodzi o drożdże górnej fermentacji, na pewno do nich wrócę, teoretycznie na stronie Wyeast jest napisane, że są to drożdże sezonowe więc pewnie trzeba zapolować przy ich zakupie. Idealne do piw brytyjskich o niskim ekstrakcie (9-11°Blg) gdzie oprócz genialnego zapachu dostaniemy też odczucie pełni. Edytowane 13 Października 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Od jakiegoś czasu są już w stałej ofercie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zapach z fermentora jest obłędny, bardzo silny aromat owoców pestkowych (brzoskwinie, morele), aromat ten jest też wyczuwalny dość długo w piwie. Wczoraj przelałem Galaxy Pale Ale na tych drożdżach, fermentowałem w temp około 20 st. i zapach owoców z cytrusowym aromatem Galaxy był niesamowicie intensywny. Po 8 dniach fermentacji burzliwej przelewałem lekko tylko zamglone piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Dlaczego ESB nie nadają się do butelek?? Flokulacja słaba?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 23 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Dlaczego ESB nie nadają się do butelek?? Flokulacja słaba?? EDIT: Doczytałem.... ale wytłumaczcie jak się dzieje ze wysoka flokulacja przyspiesza autolize?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 przy balingu > 13 i wybiciu w okolicach 25l mogą wyłazić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Właśnie wsadziłem nosa do fermentora z mild-em(9 Blg) na tych drożdżach. Po tygodniu w piwnicy 20 C z tym że wstępnie przez około dobę temperatura utrzymywana nieco niżej przy pomocy peta z lodem(około 17 C). Dziś została odrobina grzybów na wierzchu więc przeniosłem do wyższej temperatury aby dofermentowały i na cichą. Zapach z wiadra obłędny. Delikatny. Ciemne owoce, ciemne winogrona, czarna porzeczka. Napisze za jakiś miesiąc jakie będzie efekt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 6 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2014 U mnie to obłędna jest na razie piana przy fermentacji. Odfermentowanie 1-sza warka z 11,9 do 4, druga 11,5 do 3. Kolejne dwie w akcji, z tym że z brown portera 13,9* właśnie uciekły z wiadra. Poza tym już kilka godzin po zadaniu drożdży kolor brzeczki to kawa z mlekiem. I to się wcale nie klaruje, nawet po kilku dniach cichej w temp. 10°C. W butelkach też dość mętne (butelkowane dwa tygodnie temu). Kilka już wypiłem, efekty są całkiem zadowalające, ale jeszcze jest za młode żeby napisać konkrety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 Odświeżę temat. Ktoś robił EBW na tych drożdżach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 2 minuty temu, ATP napisał: EBW A co to jest, jak jakiś mózgojeb to te drożdże kiepskie są do tego, alk wyłazi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 English Barleywine miałem na myśli, więc w zasadzie mózgojeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 9 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 No to moim zdaniem lepiej inne poszukać, zrobiłem na nich ciemne mocnawe (chyba z 18blg) i tak jak napisałem, alk wylazł, może nie chamsko, ale jednak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 A tak w ogóle tych drożdży używam od 3 lat cały czas i nie ma bardziej charakterystycznych chyba, nie potrafię tego opisać, na pewno nie owoce (bardziej przyprawowe), te drożdże to dla mnie jakaś nowa kategoria, ani angielskie ani belgijskie, klarują się dosyć szybko, muł jest zbity, nie nadają się kompletnie do mocnych piw (poparte tylko jedna warką, której chyba to tej pory nie wypiłem, kiśnie 3 rok chyba), czarne piwo są bardzo fajne,przez tą ich charakterystoczność kompletnie inne od typowych stoutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się