mareks Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 póki co opisy przy drożdżach kuleją, ledwo temperature podali i to jeszcze przy lagerach 16-22C W pliku są opisy i zalecenia jakie drożdże do jakiego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 póki co opisy przy drożdżach kuleją, ledwo temperature podali i to jeszcze przy lagerach 16-22C W pliku są opisy i zalecenia jakie drożdże do jakiego stylu. Jimbo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 9 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2013 dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Już można kupować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Makaron, a napisz proszę jak zachowują się te drożdże jeżeli chodzi o kłaczkowanie w porównaniu np. do S-04. W opisie jest, że wysoka flokulacja, ale jak to wygląda w praktyce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Makaron, a napisz proszę jak zachowują się te drożdże jeżeli chodzi o kłaczkowanie w porównaniu np. do S-04. W opisie jest, że wysoka flokulacja, ale jak to wygląda w praktyce ? Po dwóch tygodniach w butelkach piwo jest jeszcze mgliste. Ale w miarę szybko się klaruje. Obydwa szczepy zachowują się bardzo podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shayboos Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Makaron, a napisz proszę jak zachowują się te drożdże jeżeli chodzi o kłaczkowanie w porównaniu np. do S-04. W opisie jest, że wysoka flokulacja, ale jak to wygląda w praktyce ? Po dwóch tygodniach w butelkach piwo jest jeszcze mgliste. Ale w miarę szybko się klaruje. Obydwa szczepy zachowują się bardzo podobnie. Podziękował, czyli czas zamówić i przyrządzić jakiegoś Pale Ale na nowych sucharach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pszemas Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 no i tyle jeżeli chodzi o te drożdże w TB... każdy chciał potestować, ja nie zdążył... mają być znowu za tydzień... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Drożdże pojawiły się też w CP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 W przyszłym tygodniu planuję zakupy w CP i kusi by ich spróbować. W planach jest Mild i Sweet/Whisky Stout i tak się zastanawiam które by lepiej wybrać? Do Milda pewnie lepsze byłyby M79, ale może M07 w temperaturze 22-23°C nie byłyby złym rozwiązaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Trzeba wyprobować M07 wytrzymują do ok 10% alko, mam zamiar sprobowac na nich Barlwe wine albo RISa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian7 Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Dzisiaj robiłem zakupy w TB i były dostępne, co oczywiście wykorzystałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Bo to się okazało że drożdże dopiero dojeżdżały a oni narobili najpierw smak https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=492513754156738&id=225579620850154&comment_id=3440493&offset=0&total_comments=4¬if_t=share_reply Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. kolomar Opublikowano 23 Lipca 2013 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Witam Szanowne Towarzystwo. W związku z faktem, iż materiały na temat tych drożdży są póki co wyłącznie w języku angielskim, zdecydowaliśmy się na opracowanie tłumaczenia kart charakterystyk tych drożdży z którymi można się zapoznać na blogu, pod adresem: http://www.sklepzinnejbeczki.pl/blog/ elroy, Usiu, Fidel i 5 innych 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 23 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2013 Fajnie, że się pojawiło tłumaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Jestem po użyciu Burton Union. Nawodnione drożdże czuć było trochę takim dość nieciekawym, ostrym, siarkowym (? ) zapachem, który po zadaniu szybko zniknął, piana dość obfita i mocno przytwierdziła sie do ścianek fermentora - musiałem mocno szorować po opróżnieniu zbiornika. Drożdze opadły na dno i nie siedziały po fermentacji na powierzchni jak np US05. 12blg zeszło do 2. Robiłem na nich american wheat więc nie odniosę się do klarowności. Po starcie fermentacji profil zapachowy wyraznie estrowy włącznie z fenolami, które jednak szybko zelżały a godzik zniknął zupełnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 W wielu miejscach pojawia się porównanie Burton Union do Wyeast Thames Valley. Skądinąd wiem, że Thames Valley słabo się zbijają - jak się te Burton Union zachowują pod tym względem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie bo dorzucałem chmiel/skórki owocowe do przedłużonej burzliwej ( zrezygnowałem z cichej ) więc na dole fermentora miałem prawdziwy rozgardiasz. Może któryś z kolegów mógł pod tym względem bardziej przyjrzeć się tym drożdżom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z_bychu Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Drożdże Mangrove Jack’s- Bavarian Wheat Yeast (M20). Drożdże uwodnione , tak jak u kolegi Lodzermensch obfita piana - (pokrywka w górę), szybki start po 4 dniach spokój. Piana opadła z 12 blg zeszło do 4 blg (pszenica) Przelałem na cichą i se stoi na razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 14 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) zamówiłem właśnie w twojbrowar.pl drozdze NEWCASTLE DARK ALE M03 MANGROVE JACK'S za okolo 2 tygodnie bede mogl cos powiedziec na ich temat. Bede ich uzywal do mild ale Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez antonio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 17 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2013 W wielu miejscach pojawia się porównanie Burton Union do Wyeast Thames Valley. Skądinąd wiem, że Thames Valley słabo się zbijają - jak się te Burton Union zachowują pod tym względem? Dzisiaj butelkowałem stouta na tych drożdżach. Po dekantacji piwa w fermentorze została dobrze zbita i nie wzburzająca się warstwa drożdży. Pod tym względem bardziej przypominały Nottinghamy. Nie wiem jak Thames Valley, ale Burton Union zeszły mi dość głęboko (2,5°Blg z 13,6°Blg) mimo zacierania infuzyjnego w 69°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Ja mogę podzielić się swoją opinią na temat: Mangrove Jacks US West Coast Yeas Jestem na finiszu burzliwej fermentacji American Bittera 12 °Blg. Dzisiaj wypada 8dzień. Fermentacja 21~°C Start drożdży był okropny! Po uwodnieniu stały 1h~ i jedynie delikatna pianka powstałą, nic więcej. Nie miałem więcej czasu na czekanie i musiałem zadać drożdże. Pierwsze bulganie w fermentatorze pojawił się po 12h, ze specyfikacji miało wynikać że będzie mocna flokulacja ... nie widzę tego. Mają podkreślać aromaty chmielowe, też tego nie widzę. Za to goryczka jest masakryczna (zestaw AB z twojbrowar.pl) a zapach słaby. Mam zamiar chmielić 10g cascade na zimno. Za jakies 7-8 dni podzielę się informacjami co z tego wyszło. Jak na razie drożdże nic specjalnego nie wnoszą, nie ma efektu WOW! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Ja mogę podzielić się swoją opinią na temat: Mangrove Jacks US West Coast Yeas Jestem na finiszu burzliwej fermentacji American Bittera 12 °Blg. Dzisiaj wypada 8dzień. Fermentacja 21~°C Start drożdży był okropny! Po uwodnieniu stały 1h~ i jedynie delikatna pianka powstałą, nic więcej. Nie miałem więcej czasu na czekanie i musiałem zadać drożdże. Pierwsze bulganie w fermentatorze pojawił się po 12h, ze specyfikacji miało wynikać że będzie mocna flokulacja ... nie widzę tego. Mają podkreślać aromaty chmielowe, też tego nie widzę. Za to goryczka jest masakryczna (zestaw AB z twojbrowar.pl) a zapach słaby. Mam zamiar chmielić 10g cascade na zimno. Za jakies 7-8 dni podzielę się informacjami co z tego wyszło. Jak na razie drożdże nic specjalnego nie wnoszą, nie ma efektu WOW! Co do startu się zgodzę. Prawie żadnej piany i dość długi start (ok. 12h), ale może już się odzwyczaiłem od zadawania świeżych, uwodnionych drożdży i to dlatego tak mi się dłużyło. Gęstwa jednak startuje szybciej Pracowały energicznie. Zjadły z 15 do 3 Blg (Black IPA) przy zacieraniu 90' 66-67*. Z drugą częścią wypowiedzi się nie zgodzę. Walory chmielu, którego wrzuciłem do brzeczki dość sporo są mocno podkreślone. Zarówno w aromacie jak i w smaku zielonego piwa. Wiadomo, że po cichej i w butelkach to się mocno zmieni, ale według mnie mocno podkreślają walory chmielu. Poza tym według mnie 10g na zimno nie ma żadnego sensu BELGIAN ALE M27 Mangrove Jack's Użyte do Belgian Pale Ale. 13Blg. Odfermentowanie: Bardzo wysokie Oj tak. Byłem trochę w szoku, gdy areometr wczoraj pokazał.. 1 Blg! (areometr wyskalowany ) Zdziwiłem się tym bardziej, że zacierałem na słodko raczej. 20' 62* i 45' 72*. Co prawda słody wrzuciłem do temp. ok. 55*, więc w rzeczywistości przerwa maltozowa trwała dłużej niż 20min, ale wynik pomiaru i tak wprawił mnie w zdumienie W smaku nie wyczułem niczego niepokojącego, co mogłoby wskazywać na obecność nieproszonych dzikusów. Najprwdopodobniej rozleję to piwo w butle bez cichej, po degustacji przedstawię wrażenia z gotowego produktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Użyte do Belgian Pale Ale. 13Blg. Odfermentowanie: Bardzo wysokie Oj tak. Byłem trochę w szoku, gdy areometr wczoraj pokazał.. 1 Blg! (areometr wyskalowany ) Zdziwiłem się tym bardziej, że zacierałem na słodko raczej. 20' 62* i 45' 72*. Co prawda słody wrzuciłem do temp. ok. 55*, więc w rzeczywistości przerwa maltozowa trwała dłużej niż 20min, ale wynik pomiaru i tak wprawił mnie w zdumienie W smaku nie wyczułem niczego niepokojącego, co mogłoby wskazywać na obecność nieproszonych dzikusów. Najprwdopodobniej rozleję to piwo w butle bez cichej, po degustacji przedstawię wrażenia z gotowego produktu A jak aromat? Jest "typowo" belgijski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Użyte do Belgian Pale Ale. 13Blg. Odfermentowanie: Bardzo wysokie Oj tak. Byłem trochę w szoku, gdy areometr wczoraj pokazał.. 1 Blg! (areometr wyskalowany ) Zdziwiłem się tym bardziej, że zacierałem na słodko raczej. 20' 62* i 45' 72*. Co prawda słody wrzuciłem do temp. ok. 55*, więc w rzeczywistości przerwa maltozowa trwała dłużej niż 20min, ale wynik pomiaru i tak wprawił mnie w zdumienie W smaku nie wyczułem niczego niepokojącego, co mogłoby wskazywać na obecność nieproszonych dzikusów. Najprwdopodobniej rozleję to piwo w butle bez cichej, po degustacji przedstawię wrażenia z gotowego produktu A jak aromat? Jest "typowo" belgijski? Ciężko stwierdzić, ze względu na dość silny aromat drożdżowy. Dam znać po degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się