Jump to content

Przeterminowane drożdże Zymoferm- sposób na regenerację


Recommended Posts

W opracowaniu skupię się nad wykorzystaniu przeterminowanych drożdży płynnych Zymoferm.

 

Krok po kroku

 

1 Preformę z drożdżami dokładnie wymieszać, tak by rozbić cały zalegający osad drożdżowy.

 

2 Preformę z drożdżami umieścić w słoiku/ pojemniku pionowo, dodać ok 1 g pirosiarczynu sodu, ok 50 ml wody i szczyptę kwasku cytrynowego. szczelnie zamknąć. Można też preformę umieścić w roztworze OXI. Wstawić do lodówki o temp ~ 5 stC.

Pozostawic na kilka dni tak by cały osad skupił się na dnie preformy.

 

3 Przygotować brzeczkę ok 5 blg. ok 100-200 ml, wstawić do lodówki. (wszystko sterylnie)

 

4 Po czasie gdy temp. brzeczki osiągnie temp ok 5 stC wyjąc preformę z drożdżami, ostrożnie odkręcić nakrętkę wylać cały płyn z preformy a następnie wlać przygotowaną brzeczkę zostawiając ok 1-2cm wolnej przestrzeni.

 

5 Preformę dobrze wymieszać i umieścić w 2 l pojemniku z zimna wodą . Chodzi o to by temp zawartości nie wzrosła gwałtownie i drożdże nie dostały szoku.

 

6 Po kilku godzinach gdy temp wzrośnie preformę pozostawić w temp 20-25stc na kilka dni.

 

7 Po ok 2 dobach można delikatnie odkręcić nakrętkę. Jeżeli usłyszymy syk ( nawet niewielki) wydostającego się CO2, zawartość przenosimy do brzeczki ok 8-10 blg i robimy starter. Czas potrzebny na start drożdży jest uzależniony od czasu po terminie i możne zawierać się w przedziale od 2 do 14 dni.

takim sposobem starowały mi drożdżaki po roku przeterminowania.

 

Tym sposobem można także zwiększyć prawdopodobieństwo startu drożdży z normalnym terminem przydatności.

 

jeżeli znajdę chwilę to dam foto relację jak to wygląda w praktyce

 

ps

 

Procedura dotyczy wszystkich drożdży w preformach PET w tym WLP

Edited by bnp
Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

Dokładnie ta metodą udało mi się wytarować zymofermy z datą przydatności do 2012.05.14. BNP instruował mnie przez GG co i jak zrobić i zadziałało. Jeśli chodzi o sterylność to ja preformę z drożdżami po prostu w całości miałem zanurzoną w CLO2.

Link to comment
Share on other sites

Ja mam pytanie "techniczne".

2 Preformę z drożdżami umieścić w słoiku/ pojemniku pionowo, dodać ok 1 g pirosiarczynu sodu, ok 50 ml wody i szczyptę kwasku cytrynowego. szczelnie zamknąć. Można też preformę umieścić w roztworze OXI. Wstawić do lodówki o temp ~ 5 stC.

Jaki jest cel dodania tych składników? Czy to nie zaszkodzi drożdżom?

Link to comment
Share on other sites

Chodzi o umieszczenie zamkniętej "flaszki" z drożdżami w pojemniku z płynem dezynfekcyjnym, a nie o dolanie do nich oxi czy innych.

Aha, no to trochę zmienia postać rzeczy. :D

Ale pytanie i tak mam: jaki jest cel tej operacji? Chyba tylko zapewnienie większej sterylności dla tej fiolki z drożdżami?

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie tak jak pisze leszcz007.

pamiętajmy, że piro działa w środowisku kwaśnym. W środowisku obojętnym lub zasadowym działanie pirosiarczynu sodu czy potasu jest słabe. Po dodaniu kwasu (nawet w niewielkiej ilości) następuje rozkład piro z wydzieleniem SO2, który w tym przypadku jest czynnikiem dezynfekcyjnym.

 

Tak wiec jak ktoś stosuje do odkażania piro niech dodaje aktywatora w postaci jakiegoś kwasu np cytrynowego

Link to comment
Share on other sites

Chodzi o umieszczenie zamkniętej "flaszki" z drożdżami w pojemniku z płynem dezynfekcyjnym, a nie o dolanie do nich oxi czy innych.

Aha, no to trochę zmienia postać rzeczy. :D

Ale pytanie i tak mam: jaki jest cel tej operacji? Chyba tylko zapewnienie większej sterylności dla tej fiolki z drożdżami?

 

 

dokładnie tak, fiolka jest pewnie zasyfiona a lodówka to raj mikrobiologiczny

Link to comment
Share on other sites

A co to kwas siarkawy nie działa dezynfekująco? Wszędzie piszecie tylko o SO2, ale H2SO3 też działa. Oczywiście pH roztworu musi być kwaśne.

Link to comment
Share on other sites

kwas siarkowy IV jest nietrwały i szybko się rozpada na SO2 i wodę . W naszym układzie nawet z kwaskiem cytrynowym będzie go pomijalna ilość

Link to comment
Share on other sites

No nie wiem. Jeżeli kw. siarkawy szybko się rozkłada i ulatnia w postaci SO2 to jak działa jako stabilizator mikrobiologiczny np. w winach czy suszonych owocach?

Rozpuszczalność SO2 w wodzie jest jakieś 60 razy większa od CO2. Dlatego raczej jest go całkiem sporo w roztworze ;-)

Edited by Biniu
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Szkoda, że nie trafiłem na ten temat wcześniej. Dzisiaj w kanał idzie mój starter z przeterminowanych WLP. Widzę, że metoda ta daje drożdżom to, co rozbijana saszetka z pożywieniem w Wyeast.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

 

 

4 Po czasie gdy temp. brzeczki osiągnie temp ok 5 stC wyjąc preformę z drożdżami, ostrożnie odkręcić nakrętkę wylać cały płyn z preformy a następnie wlać przygotowaną brzeczkę zostawiając ok 1-2cm wolnej przestrzeni.

Odgrzeję trochę temat, czy wylewając cały płyn z preformy nie pozbywamy się żywych drożdży?. 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Miałem jeszcze dwie fiolki drożdży Z007, Z036 z terminem zużycia do 2012.05, udało się aktywować fiolkę z grzybkami do wita. W drugiej chyba wszystkie zdechły, ale poczekam z utylizacją parę dni. Mam jeszcze kilka  paczek Wyeast, parę już napuchło, jest jakiś sposób na zgniecenie pożywki w takiej saszetce?. Chyba ze nie ma sensu bawić się w zgniatanie i od razu wlać zawartość do startera   :eusathink:.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.