scooby_brew Opublikowano 19 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2009 Ponownie zapomnialem, aby uwarzyc Stouta albo Irish Ale na dzien Sw. Patryka. Wiec wpadlem na pomysl, zebysmy sobie przypominali w tym temacie o specjalnych datach, jak np. dzien Sw. Patryka conajmniej dwa miesiace przed; zebys mial czas sobie takie piwo uwarzyc. Wiec za dwa miesiace jest maj, czyli - Cinco de Mayo (5-ty maja), czyli meksykanski odpowiednik dnia Sw. Patryka. Oczywiscie, w Polsce i w reszcie Europy to nie jest duze swieto (w US jest tak popularne jak sw. Patryka). Jednak dla nas piwowarow moze to byc pretekst, aby uwarzyc nowe piwo. Moze teraz kilka slow na temat meksykanskiego piwa. Jest to baaardzo lekki lager, prawdziwy "sikacz". Wyobraz sobie amerykanski Bud albo autralijski Foster rozcienczony pol-na-pol woda. Co gorsze, w meksyku oni to piwo pija z sola na obrzezu szklanki i zielona cytryna (lime) w srodku. Jednak to smakuje dobrze z bardzo ostrym meksykanskim jedzeniem i w bardzo cieplym klimacie (moze dlatego oni takie piwko pija) lol. Najbardziej popularnym piwem w Meksyku jest Sol, poza meksykiem - Corona. Ta receptura pochodzi z ksiazki "Clone Brews" i jest to klon piwa Dos Equis. Warka: 5 gal (18.9 L)OG: 1.049-1.050 FG: 1.013-1.014 IBU 22 SRM 10 4.6% ABV 6.75 lb. (3.1 kg) Pilsner 2 lb. (0.9 kg) Vienna 6 oz. (0.17kg) 2.5*L Crystal 1 oz. (28 g) Black malt 1/4 lb malto-dextrin 1.2 oz. (34 g) Tettnager 5%AA - 60 min 1/4 oz. Tettnager - 10 min 1/4 oz. (7g) Czech Saaz - 10 min 1 tsp. (5 ml) Irish moss Wyeast 2124 Bohemian lager yeast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 Czy jest to wersja Dos Equis Amber? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2009 (edytowane) Tak, to jest rceptura na XX Amber. Edytowane 20 Marca 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 (edytowane) Zbliza sie Halloween wiec trzeba na ta okazje cos uwarzyc. Postanowilem uwarzyc jedno z moich ulubionych piw "komercyjnych": Dead Guy Ale z browarni Rogue. http://www.rogue.com/beers/dead-guy-ale.php Okazuje sie, ze ta recepture latwo mozna "przetlumaczyc" na skladniki latwo dostepne w Polsce: Dead Guy AleWarka na 19 L Wydajnosc 65% OG: 1.066 (16° Plato) IBU: 40 Slody: 4.08 kg pilsner 1.36 kg monachijski 0.22 kg karamelowy ciemny Chmiele: 30 g Perle (albo Marynka) 60 min 30 g Zatek (albo Lubelski) 10 min Zacieranie 60 min w 67°C Drozdze: Wyeast 1764 Pacman Yeast lub Fermentis US-05 Edytowane 10 Lipca 2011 przez scooby_brew pershi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Zbliza sie Halloween wiec trzeba na ta okazje cos uwarzyc. Postanowilem uwarzyc jedno z moich ulubionych piw "komercyjnych": Dead Guy Ale z browarni Rogue. http://www.rogue.com/beers/dead-guy-ale.php http://i106.photobucket.com/albums/m255/waynegerman87/DeadGuyAle.jpg Okazuje sie, ze ta recepture latwo mozna "przetlumaczyc" na skladniki latwo dostepne w Polsce: Dead Guy AleWarka na 19 L Wydajnosc 65% OG: 1.066 (16° Plato) IBU: 40 Slody: 4.08 kg pilsner 1.36 kg monachijski 0.22 kg karamelowy ciemny Chmiele: 30 g Perle (albo Marynka) 60 min 30 g Zatek (albo Lubelski) 10 min Zacieranie 60 min w 67°C Drozdze: US-05 Zaciekawiło mnie to piwko, a etykieta się super prezentuje. Dzięki za "przetłumaczenie" na pewno teraz spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszmen Opublikowano 1 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2009 Fajne piwko. Obawiam się, że miesiąc to za mało na takie piwo. Jak chcesz się wyrobić? Licząc tydzień burzliwej i 2 tygodnie cichej zostanie tylko tydzień na nagazowanie i ułożenie. Nie mam takiego doświadczenia jak Ty dlatego pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 2 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2009 To jest moja wina, zapomnialem ze z butelkowaniem potrzebujesz dodatkowe 4 tygodnie. Ja keguje wiekszosc piw, wiec to piwo uwarzone wczoraj bedzie gotowe na koniec pazdziernika. Zdrugiej strony, IMO to piwo jest warte uwarzenia nawet jezeli nie bedzie gotowe na Halloween. Moze wiec ktos tu wpisze jakas ciekawa recepture na piwo swiateczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 (edytowane) Właśnie przypomniało mi się, że za dwa miesiące, 17 marca, jest dzień św. Patryka, czyli pewnie czas (zwłaszcza jeżeli butelkujesz), żeby uwarzyć jakieś irlandskie piwo na tą okazję. Ja chyba uwarzę coś na tą okazję wkrótce, jeszcze nie jestem pewien czy to będzie Stout czy Irish Red Ale. Jeżeli się zdecyduję na IRA, chyba uwarzę coś takiego: 5 kg Maris Otter 0.5 kg crystal ~40 0.1 kg rosted barley 30 g Fuggle 60 min 15 g Fuggle 15 min Irlandskie/angielskie drożdże Edytowane 9 Stycznia 2010 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 No rzeczywiście. Trza coś pomyśleć, bo czas ucieka. Kiedyś miałem na myśli dodać barwnika co by zielone było. Obecnie myślę by powtórzyć Schwarzbiera, którego co roku warzę. Tym razem do keg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 HA! Ja się postaram zachować kilka butelek Stouta (butelkuję w sobotę 9.I.2010) i IRA (zabutelkowane w XII.2009) na 17.III. Na dniach warzę Milk Stouta, może nie do końca irlandzki, ale podejrzewam, że się też nada. Receptura na bazie zestawu z BA + 250g laktozy (jak będzie za mało słodki, to następnym razem dodam więcej) + zakupiłem Challangera i Fugglesa (jeszcze pokombinuję jak ich użyć). A pomyśleć, że rok temu na św. Patryka z przyjaciółmi piliśmy Lecha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 (A pomyśleć, że rok temu na św. Patryka z przyjaciółmi piliśmy Lecha To musiało być straszne. Ale dobrze, żę się skierowałeś we właściwą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Cześć. Właśnie przypomniało mi się, że za dwa miesiące, 17 marca, jest dzień św. Patryka, czyli pewnie czas (zwłaszcza jeżeli butelkujesz), żeby uwarzyć jakieś irlandskie piwo na tą okazję. Ja chyba uwarzę coś na tą okazję wkrótce, jeszcze nie jestem pewien czy to będzie Stout czy Irish Red Ale. Do mnie właśnie idą drożdże Irish Red Ale na których planuje zrobić kilka warek, więc na św. Patryka na pewno będzie co degustować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Jutro warzę Dead Guy Ale, zainspirowała mnie etykieta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 No to ja zostawię sobie butelczynę portera od ramzez2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 17marca roczek córeczki i moje imieniny będzie piwko Grodziskie i Koelsch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Czy uwarzył ktoś tu już piwo świateczne w tym roku? Właśnie się zastanawiam nad recepturą i muszę się chyba pospieszyć, uwarzę może pojutrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 U mnie w rodzinie nie ma tradycji picia alkoholu podczas Bożego Narodzenia, więc nie robię niczego specjalnego. Jak ktoś będzie chciał się napić, to do wyboru - do koloru, piwnica pełna piwa. Ale na moje 40-te urodziny w maju będzie koźlak, oczywiście majowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 (edytowane) Owszem, uwarzyłem Christmas Ale już w Lipcu Niestety wyszło tak dobre, że martwię się czy starczy do świąt. Mniej więcej od połowy października było już ułożone w smaku. Jak to określił mój ojciec - "piernik w płynie" Receptura: http://www.piwo.org/forum/p57923-09-07-2010-18-38-59.html#p57923 Edytowane 24 Listopada 2010 przez TomX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 24 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Dzięki Tomx, podoba mi się ta receptura. Podoba mi się pomysł użycia płatków owsianych dla "pełności" smaku. Już wcześniej chciałem użyć cynamon i gałkę muszkatołową. Czy suszone śliwki wnoszą coś do smaku? Myślę też, że mógłbym zamienić jęczmień palony na Black Patent, może ok. 50 g. Myślę też żeby użyć może ~0.5 kg słodu Biscuit, to dodaje smaku "ciasta" w piwie, podobnie jak w moim piwie dyniowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Śliwki niestety nic do tego piwa nie wniosły, może gdyby użyć śliwek wędzonych (choć osobiście za nimi nie przepadam) lub zwiększyć ich udział byłyby bardziej wyczuwalne. Można by też wrzucić te śliwki na okres fermentacji, może by pomogło. Tak samo cukier wanilinowy, w gotowym piwie nie wyczuwam nic z wanilii. Następnym razem podwoję dawkę (bo na pewno wrócę do tej receptury). Co do innych dodatków, skórka pomarańczowa w tej ilości początkowo dominowała, po 3 miesiącach się zharmonizowała z resztą smaków. Przyprawy korzenne oprócz aromatu dały też sporą gorycz, tak więc lepiej nie przesadzić z ilością chmielu bo sumarycznie piwo może wyjść za gorzkie. W ogóle myślę czy by przy następnym warzeniu tego piwa nie dodać trochę laktozy, w końcu święta to czas słodkości Piwo jest treściwe, ale nie ciężkie. Myślę, że płatki owsiane zrównoważyły głębokie odfermentowanie spowodowane dodatkiem cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hagar Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Wiec wpadlem na pomysl, zebysmy sobie przypominali w tym temacie o specjalnych datach, jak np. dzien Sw. Patryka conajmniej dwa miesiace przed; zebys mial czas sobie takie piwo uwarzyc. W nawiązaniu do powyższego może zestawimy wszystkie takie 'specjalne daty' które prawdziwy domowy piwowar powinien świętowac i stworzymy coś na kształt kalendarza na przyszły rok (z zaznaczeniem 2 miesiące wcześniej 'nawarz piwka, święto idzie') A więc mamy (z ciekawszych): 1 - stycznia - oczywiscie Nowy Rok 14 - luty - Walentynki (jakies damskie piwko, co by druga połówka nie miała nic przeciwko okupowaniu kuchni 10 - marca - Dzień Mężczyzn 17 - marca - Dzien Św. Patryka 16 - kwietnia - Dzień Sapera (oby obyło się bez granatów 25 - maja - Dzień Piwowara 5 - sierpnia - Dzień Piwa 31 - października - Halloween 24-25-26 - grudnia - Boże Narodzenie Coś dodac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Oj, jest tego, nie trzeba się ograniczać do świąt "lekkich", można wziąć i te cięższe gatunkowo. 1 maja - święto pracy 3 maja - święto konstytucji (ruchome) - zielone świątki, Zesłanie Ducha Św. 15 sierpnia - dzień wojska polskiego, rocznica bitwy pod Radzyminem 11 listopada - święto niepodległości Na każdą okazję można coś wymyślić: - na 1 maja jasne lekkie, "robotniczo-chłopskie". - na 3 maja "polskie ale" - na zielone świątki koźlak majowy - na 15 sierpnia piwo "czerwone jak bolszewicka krew" - na 11 listopada "ciemne polskie ale" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Wiec wpadlem na pomysl' date=' zebysmy sobie przypominali w tym temacie o specjalnych datach, jak np. dzien Sw. Patryka conajmniej dwa miesiace przed; zebys mial czas sobie takie piwo uwarzyc.[/quote']W nawiązaniu do powyższego może zestawimy wszystkie takie 'specjalne daty' które prawdziwy domowy piwowar powinien świętowac i stworzymy coś na kształt kalendarza na przyszły rok (z zaznaczeniem 2 miesiące wcześniej 'nawarz piwka, święto idzie') A więc mamy (z ciekawszych): 1 - stycznia - oczywiscie Nowy Rok 14 - luty - Walentynki (jakies damskie piwko, co by druga połówka nie miała nic przeciwko okupowaniu kuchni 10 - marca - Dzień Mężczyzn 17 - marca - Dzien Św. Patryka 16 - kwietnia - Dzień Sapera (oby obyło się bez granatów 25 - maja - Dzień Piwowara 5 - sierpnia - Dzień Piwa 31 - października - Halloween 24-25-26 - grudnia - Boże Narodzenie Coś dodac? 23 września - kalendarzowy pierwszy dzień jesieni i moje urodziny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 24 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2010 Czy uwarzył ktoś tu już piwo świateczne w tym roku? Właśnie się zastanawiam nad recepturą i muszę się chyba pospieszyć, uwarzę może pojutrze? ja od 2 lat warze piwo świątecznie, ciągle kombinuję z recepturą obecnie wyglądało to tak http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?id=760&p=2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bmalkow Opublikowano 25 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2010 25 - maja - Dzień Piwowara Wikipedia mówi raczej o światowym dniu mleka? Zatem Milk Stout! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się