Alban Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Witajcie! Ostatnio spostrzegłem, że to samo piwo przelane do kufla smakuje nieco inaczej niż gdy piję je z butelki. Tłumaczę sobie to zjawisko tym, iż pijąc z butelki nie czujemy zapachu piwa tak intensywnie jak ma to miejsce w przypadku szerokiego kufla. Myślałem, że to tylko moje odczucie, jednakże okazało się, iż nie tylko ja to zauważyłem, chociaż nie wspominałem o tym nikomu. Koleżanka pijąca Irish Stouta najpierw napiła się z butelki a potem z kufla i stwierdziła, że ten z butelki był słodszy... Myślała nawet, że to dwa różne piwa. Co o tym sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 profan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Ameryki nie odkryłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 W programie Galileo było o tym Nawet jak nalali Weizena do szklanki dedykowanej do Pils'a to badana osoba stwierdziła ze to Pils Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) W to że głównie kształt szklanki wpływa na odczuwany smak (i pomylenie weizena z pilsem) to nie uwierzę. Edytowane 26 Maja 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Tak odnośnie szkła, znalazłem dzisiaj ciekawostkę ze strony Żubra: Szklanka, w której najlepiej smakuje Żubr powinna być wzorowana na szklankach do angielskiego piwa typu ALE. Jego bogaty aromat nie wymaga „zwężania” przez kształt naczynia. Żubr nie musi się chwalić. Najlepiej smakuje w otwartej, prostej szklanicy z grubego szkła. Taka szklanka doskonale podkreśla jego charakter oraz naturę. A na obrazku zwykła, lagerowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 W to że głównie kształt szklanki wpływa na odczuwany smak (i pomylenie weizena z pilsem) to nie uwierzę. Kiedyś nalałem sobie pszenicę do szkła od trapistów. Nijak nie smakowało jak pszenica, wszelkie aromaty uciekały gdzieś bokiem. Kształt szklanki ma wpływ na smak i aromat piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 jak pijesz ze szklanki , to pijesz piwo a jak z butelki to pijesz piwo wymieszane z drożdżami. Smaki będą inne. Oczywiście dotyczy to piw domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alban Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 jak pijesz ze szklanki , to pijesz piwo a jak z butelki to pijesz piwo wymieszane z drożdżami. Smaki będą inne. Oczywiście dotyczy to piw domowych. Masz rację. Jednakże jeśli chwilę poczekasz i będziesz trzymał i przechylał w miarę spokojnie, to drożdże się ustoją na dnie i w butelce i w kuflu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 W to że głównie kształt szklanki wpływa na odczuwany smak (i pomylenie weizena z pilsem) to nie uwierzę. Kiedyś nalałem sobie pszenicę do szkła od trapistów. Nijak nie smakowało jak pszenica, wszelkie aromaty uciekały gdzieś bokiem. Kształt szklanki ma wpływ na smak i aromat piwa. no ok,to że pszenica nie smakowała jak pszenica to jakoś dam radę uwierzyć ale że jak pils to już nie teraz puga sobie pils w piwnicy a w tygodniu właśnie miałem warzyć pszeniczne ,że bym wiedział to bym zrobił tylko pszenicę i szklanki zmieniał w zależności na co mam ochotę w czym pić że by smakowała ja stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Musisz szklankę z dymionego (okopconego? ) szkła mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Miłośnicy ale`owych estrów to już pewnie z flakona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) Wzrok, słuch, smak, węch, to wszystko składa się na ocenę walorów piwa. Tak tak, słuch też. Już odgłos nalewanego piwa oddziałuje na naszą wyobraźnię. Co działa przy piciu z butelki? W zasadzie tylko smak. Nie ma nic dziwnego w tym, że piwo z butelki pite, traci wiele ze swoich zalet. Edytowane 26 Maja 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 W CZ pokazywano mi kiedyś jako ciekawostkę zachowanie się piwa w różnych szklankach - to samo piwo w jednej ładnie gazowało a w drugiej wcale. Do dzisiaj nie wiem, na czym polega ten fenomen. W swoich zasobach też mam kufle, w których nie bardzo widać bąbelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 Żartobliwie można by rzec , że należy z butelki pić kiepskie piwo , żeby brzydki zapach nie przeszkadzał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 W CZ pokazywano mi kiedyś jako ciekawostkę zachowanie się piwa w różnych szklankach - to samo piwo w jednej ładnie gazowało a w drugiej wcale. Do dzisiaj nie wiem, na czym polega ten fenomen. W swoich zasobach też mam kufle, w których nie bardzo widać bąbelki. To zależy od czystości i jakości szkła. Jeśli szklanka jest idealnie czysta i gładka, to bąbelki nie mają się na czym wytrącać i mogą się nie rzucać w oczy. Są z kolei szkła grawerowane w środku właśnie po to, by wzbudzać bąbelkowanie i przez to lepiej budować pianę. Najczęściej spotyka się to w szkle do piw pszenicznych. Dość znana jest też literka D wygrawerowana na dnie szklanki do Duvela. W kraju takie szkło wypuściła swego czasu Pinta (nonic). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) Żartobliwie można by rzec , że należy z butelki pić kiepskie piwo , żeby brzydki zapach nie przeszkadzał Dlaczego żartobliwie? To żaden żart, tylko w ten sposób przełknąć można większość koncerniaków. Edytowane 27 Maja 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 27 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 tylko w ten sposób przełknąć można większość koncerniaków Niby można, ale po co... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slaweczek Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 chyba większość piwoszy ma takie wrazenie. nie ma to jak dobre piwo z butelki ze sprawdzoną recepturą. w sobotę robiłem zakupy i znalazłem na półce smaczny zwierzyniec pils. nikt mi nie powie, że browary w lokalach są tak samo dobre. ten chmiel i mocny aromat da się wyczuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 następny ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 masakra jakaś, najazd zwierzyńców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Ciekawe gdzie oni znajdują ten zwierzyniec jak jego do tej pory nie ma. A jak się przeleje to piwo z butelki do kufla? To już w ogóle cały świat smakuje inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi