zasada Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Przeglądając w weekend stronę Biowinu, znalazłem informację o dostępności drożdży piwowarskich ich własnej marki. Górniaki i dolniaki wraz z króciutkimi kartami charakterystyk: górne - dolne. Za mało informacji do osobnego wątku w dziale drożdżowym, nie znalazłem w ogóle żadnej wzmianki na forum - ktoś miał okazję próbować? Dodatkowo filmik z wypuszczenia produktu: [media] [/media]) Edytowane 5 Czerwca 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Ciekawe. Przynajmniej są w normalnych cenach (podobnych do drożdży winiarskich). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Ja porter bałtycki i "american wheat" pociągnąłem na G-995 i sobie cenię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) "Natomiast Anglicy i zresztą nie tylko Anglicy, są pionierami troszke innej fermentacji piwowarskiej przygotowywanej głównie na bazie słodu pszenicznego i ta fermentacja odbywa się w temperaturze 15 do 25°C" Ta pani mnie przekonała- nie kupię tego produktu Edytowane 5 Czerwca 2013 przez mimazy zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Czy mi się wydaje czy ta Pani powiedziała że zestawy Coopers'a to słód? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Dawkowanie 8g na 20l przy lagerach? Optymiści! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) To że t babka średnio się zna, nie znaczy że nie należy drożdżom dać szansy;) Zgoda, nie robiłem jeszcze dolniaków, więc może średnio się znam. Ale domyślam się, że sporo ludzi na warkę 20l daje jedną paczkę suchych dolniaków, i piwa im wychodzą. Nie każdy stosuje super technologię i liczy drożdże. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Filmik obejrzałem.... Kiedyś jak będę stary i będę miał dużo czasu i wiedzę na eksperymenty może wypróbuje na razie pass. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Drożdże dolnej fermentacji, bo fermentują w dolnych temperaturach + słody Coopersa i po 1 minucie musiałem to wyłączyć.... LordMirdalan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Drożdże dolnej fermentacji, bo fermentują w dolnych temperaturach miałem to pisać własnie... po tym nie dałem rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Fermentis pakuje po 11,5g, to prawie 50% więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Ale z biowinu tylko 3 gramy mniej;) Sorry, złapałem się na to, faktycznie masz rację Co do filmu - domyślam się że jest to wykład dla ludzi którzy do tego biowinu przyjechali. W łodzi, w jego siedzibie, są organizowane spotkania winiarzy w siedzibie biowinu. Na stołach również widać sporo butelek win, po etykietach domyślam się że domowej produkcji. Winiarze wcale nie muszą dobrze się znać na produkcji piwa. Pani prowadząca ten wykład myli dużo pojęć i widać że się ogólnie na tym nie zna. Ale domyślam się że i dla większości publiki takie tematy to spora nowość. Co wcale nie znaczy, że te drożdże są do kitu. Biowin ma kilka rodzajów swoich rodzajów drożdży winnych, fajnie że coś działają odnośnie piwnych. Technolodzy pewnie wiedzą z czym mają do czynienia, na pewno lepiej od tej Pani;) Edytowane 5 Czerwca 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Ta Pani to dr Ewa Kwapisz wykłada na wydziale Biotechnologi i nauk o żywności na Politechnice Łódzkiej. Miałem z nią zajęcia na szczęście nie z piwowarstwa :-D (nie uczono nas że dolna fermentacja to od niskich temperatur). Faktycznie słabo się przygotowała do tej pogadanki. Te spotkania są ogólnie na luzaku, a napić się tam można na prawdę bardzo dobrych trunków. Drożdże jakie są to nie wiem. Nie muszą być złe. Do wina bardzo sobie cenię. Mam nadzieje, że w ich ofercie pojawią się także słody (prawdziwe), bo brakuje mi stacjonarnego sklepu w Łodzi, a przez internet nie bardzo lubię zamawiać. Dobrze, że coś się dzieje, bo im większy wybór tym lepiej dla nas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 A tutaj byłeś ? http://piwoszarnia.pl/sklep-internetowy-o-firmie-inf-17.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 Byłem na spotkaniu z którego jest filmik. Był omówiony cały proces warzenia z zacieraniem, do tego trochę pogadanki o drożdżach. Wszystko dość ogólnikowo ale sami się przyznawali że dopiero zaczynają zgłębiać temat i to wszystko było tak raczej 'na zachętę'. Mówili, że mają zamiar wprowadzić do oferty słody, chmiele i drożdże aczkolwiek na pytanie "Kiedy?" nie otrzymałem odpowiedzi. Spotkanie było dwa miesiące temu i od tej pory na stronie cisza. Może coś mówili na majowym spotkaniu ale niestety nie mogłem być, na czerwcowym w najbliższy piątek też nie. W piwoszarni robiłem zakup ale jeszcze nie został użyty więc się nie wypowiem na jego temat Zakup przebiegł szybko i sprawnie a do tego w przyzwoitej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasznet Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Drożdże są dostępne na stronie biowin Edytowane 5 Czerwca 2013 przez tomasznet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 (edytowane) Wiemy, jest do tego link w pierwszym poście. Wg mnie te drożdże to może być rozwojowa i bardzo fajna sprawa. Jeśli się przyjmą, może wprowadzą jeszcze kilka innych szczepów. No i normalna cena. Po przejściu z winiarstwa na piwowarstwo najbardziej zdziwiła mnie właśnie cena drożdży. Dlaczego tam paczka suchych kosztuje 3-4zł, a tu 10-17? Przecież to takie same suche drożdże, tylko inny szczep... Edytowane 5 Czerwca 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2013 No i normalna cena. No to wracamy na początek wątku - czy ktoś sprawdzał, czy niska cena wynika tylko z mniejszej gramatury oraz innej skali firmy i jej oboczności (Fermentis vs BioWin) czy np. z niższej jakości/ klasy produktu. Mhm? Bo patrząc tak z punktu, khm khm ekonomicznego nacjonalizmu, miłoby było wiedzieć, że słodownia Strzegom plus lubelskie plantacje plus łódzki producent drożdży pozwalają z dumą warzyć PIPĘ przez trzy "P". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hexx Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 Jestem właśnie w trakcie testowania tych górnych. Póki co w 4 godziny od zadania bezpośrednio do fermentora ruszyły bez problemów i w niecałe 4 dni zjechały z 18 do 3 Blg. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 6 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2013 W sumie to suszonych drożdży biowin nigdy nie robił, a tylko prowadził sprzedaż produktów firmy DSM. Ciekawe jak jest z tymi piwnymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Nastawiłem piwo na tych górniakach. Ciekawe co z niego wyjdzie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Ciekawy jestem tych dolniaków. 3 paczki to niecałe 15 złotych i 21 g drożdży. Idealnie na jedną warkę 20 litrów. Co do górniaków to też ciekawe. Drożdże biowinu + polski chmiel ( Jeszcze jakby IUNG wypuścił jakąś nową odmianę ) + słody ze Strzegomia i mamy polskie ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Ktoś już może coś więcej powiedzieć na temat tych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Ciekawy jestem tych dolniaków. 3 paczki to niecałe 15 złotych i 21 g drożdży. Idealnie na jedną warkę 20 litrów. Jeszcze z żadnym dolniakiem nie miałem problemów na fermentisach, których w tej samej cenie ino tylko 11,5g w paczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 30 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2013 Problem jest taki, że wg mnie 11g to trochę za mało na 20 l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się