zasada Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 (edited) Przeglądając w weekend stronę Biowinu, znalazłem informację o dostępności drożdży piwowarskich ich własnej marki. Górniaki i dolniaki wraz z króciutkimi kartami charakterystyk: górne - dolne. Za mało informacji do osobnego wątku w dziale drożdżowym, nie znalazłem w ogóle żadnej wzmianki na forum - ktoś miał okazję próbować? Dodatkowo filmik z wypuszczenia produktu: [media] [/media]) Edited June 5, 2013 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Ciekawe. Przynajmniej są w normalnych cenach (podobnych do drożdży winiarskich). Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Ja porter bałtycki i "american wheat" pociągnąłem na G-995 i sobie cenię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 (edited) "Natomiast Anglicy i zresztą nie tylko Anglicy, są pionierami troszke innej fermentacji piwowarskiej przygotowywanej głównie na bazie słodu pszenicznego i ta fermentacja odbywa się w temperaturze 15 do 25°C" Ta pani mnie przekonała- nie kupię tego produktu Edited June 5, 2013 by mimazy zgoda 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Czy mi się wydaje czy ta Pani powiedziała że zestawy Coopers'a to słód? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Dawkowanie 8g na 20l przy lagerach? Optymiści! Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 (edited) To że t babka średnio się zna, nie znaczy że nie należy drożdżom dać szansy;) Zgoda, nie robiłem jeszcze dolniaków, więc może średnio się znam. Ale domyślam się, że sporo ludzi na warkę 20l daje jedną paczkę suchych dolniaków, i piwa im wychodzą. Nie każdy stosuje super technologię i liczy drożdże. Edited June 5, 2013 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Filmik obejrzałem.... Kiedyś jak będę stary i będę miał dużo czasu i wiedzę na eksperymenty może wypróbuje na razie pass. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Drożdże dolnej fermentacji, bo fermentują w dolnych temperaturach + słody Coopersa i po 1 minucie musiałem to wyłączyć.... LordMirdalan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz_CH Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Drożdże dolnej fermentacji, bo fermentują w dolnych temperaturach miałem to pisać własnie... po tym nie dałem rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Fermentis pakuje po 11,5g, to prawie 50% więcej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 (edited) Ale z biowinu tylko 3 gramy mniej;) Sorry, złapałem się na to, faktycznie masz rację Co do filmu - domyślam się że jest to wykład dla ludzi którzy do tego biowinu przyjechali. W łodzi, w jego siedzibie, są organizowane spotkania winiarzy w siedzibie biowinu. Na stołach również widać sporo butelek win, po etykietach domyślam się że domowej produkcji. Winiarze wcale nie muszą dobrze się znać na produkcji piwa. Pani prowadząca ten wykład myli dużo pojęć i widać że się ogólnie na tym nie zna. Ale domyślam się że i dla większości publiki takie tematy to spora nowość. Co wcale nie znaczy, że te drożdże są do kitu. Biowin ma kilka rodzajów swoich rodzajów drożdży winnych, fajnie że coś działają odnośnie piwnych. Technolodzy pewnie wiedzą z czym mają do czynienia, na pewno lepiej od tej Pani;) Edited June 5, 2013 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Ta Pani to dr Ewa Kwapisz wykłada na wydziale Biotechnologi i nauk o żywności na Politechnice Łódzkiej. Miałem z nią zajęcia na szczęście nie z piwowarstwa :-D (nie uczono nas że dolna fermentacja to od niskich temperatur). Faktycznie słabo się przygotowała do tej pogadanki. Te spotkania są ogólnie na luzaku, a napić się tam można na prawdę bardzo dobrych trunków. Drożdże jakie są to nie wiem. Nie muszą być złe. Do wina bardzo sobie cenię. Mam nadzieje, że w ich ofercie pojawią się także słody (prawdziwe), bo brakuje mi stacjonarnego sklepu w Łodzi, a przez internet nie bardzo lubię zamawiać. Dobrze, że coś się dzieje, bo im większy wybór tym lepiej dla nas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 A tutaj byłeś ? http://piwoszarnia.pl/sklep-internetowy-o-firmie-inf-17.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_P Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Byłem na spotkaniu z którego jest filmik. Był omówiony cały proces warzenia z zacieraniem, do tego trochę pogadanki o drożdżach. Wszystko dość ogólnikowo ale sami się przyznawali że dopiero zaczynają zgłębiać temat i to wszystko było tak raczej 'na zachętę'. Mówili, że mają zamiar wprowadzić do oferty słody, chmiele i drożdże aczkolwiek na pytanie "Kiedy?" nie otrzymałem odpowiedzi. Spotkanie było dwa miesiące temu i od tej pory na stronie cisza. Może coś mówili na majowym spotkaniu ale niestety nie mogłem być, na czerwcowym w najbliższy piątek też nie. W piwoszarni robiłem zakup ale jeszcze nie został użyty więc się nie wypowiem na jego temat Zakup przebiegł szybko i sprawnie a do tego w przyzwoitej cenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 (edited) Drożdże są dostępne na stronie biowin Edited June 5, 2013 by tomasznet Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 (edited) Wiemy, jest do tego link w pierwszym poście. Wg mnie te drożdże to może być rozwojowa i bardzo fajna sprawa. Jeśli się przyjmą, może wprowadzą jeszcze kilka innych szczepów. No i normalna cena. Po przejściu z winiarstwa na piwowarstwo najbardziej zdziwiła mnie właśnie cena drożdży. Dlaczego tam paczka suchych kosztuje 3-4zł, a tu 10-17? Przecież to takie same suche drożdże, tylko inny szczep... Edited June 5, 2013 by bart3q Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted June 5, 2013 Author Share Posted June 5, 2013 No i normalna cena. No to wracamy na początek wątku - czy ktoś sprawdzał, czy niska cena wynika tylko z mniejszej gramatury oraz innej skali firmy i jej oboczności (Fermentis vs BioWin) czy np. z niższej jakości/ klasy produktu. Mhm? Bo patrząc tak z punktu, khm khm ekonomicznego nacjonalizmu, miłoby było wiedzieć, że słodownia Strzegom plus lubelskie plantacje plus łódzki producent drożdży pozwalają z dumą warzyć PIPĘ przez trzy "P". Link to comment Share on other sites More sharing options...
hexx Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 Jestem właśnie w trakcie testowania tych górnych. Póki co w 4 godziny od zadania bezpośrednio do fermentora ruszyły bez problemów i w niecałe 4 dni zjechały z 18 do 3 Blg. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted June 6, 2013 Share Posted June 6, 2013 W sumie to suszonych drożdży biowin nigdy nie robił, a tylko prowadził sprzedaż produktów firmy DSM. Ciekawe jak jest z tymi piwnymi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 6, 2013 Share Posted July 6, 2013 Nastawiłem piwo na tych górniakach. Ciekawe co z niego wyjdzie:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted July 17, 2013 Share Posted July 17, 2013 Ciekawy jestem tych dolniaków. 3 paczki to niecałe 15 złotych i 21 g drożdży. Idealnie na jedną warkę 20 litrów. Co do górniaków to też ciekawe. Drożdże biowinu + polski chmiel ( Jeszcze jakby IUNG wypuścił jakąś nową odmianę ) + słody ze Strzegomia i mamy polskie ale Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 Ktoś już może coś więcej powiedzieć na temat tych drożdży? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 Ciekawy jestem tych dolniaków. 3 paczki to niecałe 15 złotych i 21 g drożdży. Idealnie na jedną warkę 20 litrów. Jeszcze z żadnym dolniakiem nie miałem problemów na fermentisach, których w tej samej cenie ino tylko 11,5g w paczce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slotish Posted July 30, 2013 Share Posted July 30, 2013 Problem jest taki, że wg mnie 11g to trochę za mało na 20 l piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now