Jump to content

Biowin - drożdże piwowarskie


zasada

Recommended Posts

Przeglądając w weekend stronę Biowinu, znalazłem informację o dostępności drożdży piwowarskich ich własnej marki.

Górniaki i dolniaki wraz z króciutkimi kartami charakterystyk: górne - dolne.

 

Za mało informacji do osobnego wątku w dziale drożdżowym, nie znalazłem w ogóle żadnej wzmianki na forum - ktoś miał okazję próbować?

 

Dodatkowo filmik z wypuszczenia produktu:

[media]

[/media]) Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

"Natomiast Anglicy i zresztą nie tylko Anglicy, są pionierami troszke innej fermentacji piwowarskiej przygotowywanej głównie na bazie słodu pszenicznego i ta fermentacja odbywa się w temperaturze 15 do 25°C"

Ta pani mnie przekonała- nie kupię tego produktu :D

Edited by mimazy
Link to comment
Share on other sites

To że t babka średnio się zna, nie znaczy że nie należy drożdżom dać szansy;)

 

Zgoda, nie robiłem jeszcze dolniaków, więc może średnio się znam. Ale domyślam się, że sporo ludzi na warkę 20l daje jedną paczkę suchych dolniaków, i piwa im wychodzą. Nie każdy stosuje super technologię i liczy drożdże.

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Ale z biowinu tylko 3 gramy mniej;)

Sorry, złapałem się na to, faktycznie masz rację :)

 

Co do filmu - domyślam się że jest to wykład dla ludzi którzy do tego biowinu przyjechali. W łodzi, w jego siedzibie, są organizowane spotkania winiarzy w siedzibie biowinu. Na stołach również widać sporo butelek win, po etykietach domyślam się że domowej produkcji. Winiarze wcale nie muszą dobrze się znać na produkcji piwa. Pani prowadząca ten wykład myli dużo pojęć i widać że się ogólnie na tym nie zna. Ale domyślam się że i dla większości publiki takie tematy to spora nowość.

 

Co wcale nie znaczy, że te drożdże są do kitu. Biowin ma kilka rodzajów swoich rodzajów drożdży winnych, fajnie że coś działają odnośnie piwnych. Technolodzy pewnie wiedzą z czym mają do czynienia, na pewno lepiej od tej Pani;)

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Ta Pani to dr Ewa Kwapisz wykłada na wydziale Biotechnologi i nauk o żywności na Politechnice Łódzkiej. Miałem z nią zajęcia na szczęście nie z piwowarstwa :-D (nie uczono nas że dolna fermentacja to od niskich temperatur). Faktycznie słabo się przygotowała do tej pogadanki. Te spotkania są ogólnie na luzaku, a napić się tam można na prawdę bardzo dobrych trunków.

 

Drożdże jakie są to nie wiem. Nie muszą być złe. Do wina bardzo sobie cenię. Mam nadzieje, że w ich ofercie pojawią się także słody (prawdziwe), bo brakuje mi stacjonarnego sklepu w Łodzi, a przez internet nie bardzo lubię zamawiać.

 

Dobrze, że coś się dzieje, bo im większy wybór tym lepiej dla nas.

Link to comment
Share on other sites

Byłem na spotkaniu z którego jest filmik. Był omówiony cały proces warzenia z zacieraniem, do tego trochę pogadanki o drożdżach.

Wszystko dość ogólnikowo ale sami się przyznawali że dopiero zaczynają zgłębiać temat i to wszystko było tak raczej 'na zachętę'.

 

Mówili, że mają zamiar wprowadzić do oferty słody, chmiele i drożdże aczkolwiek na pytanie "Kiedy?" nie otrzymałem odpowiedzi.

Spotkanie było dwa miesiące temu i od tej pory na stronie cisza. Może coś mówili na majowym spotkaniu ale niestety nie mogłem być, na czerwcowym w najbliższy piątek też nie.

 

W piwoszarni robiłem zakup ale jeszcze nie został użyty więc się nie wypowiem na jego temat ;)

Zakup przebiegł szybko i sprawnie a do tego w przyzwoitej cenie ;)

Link to comment
Share on other sites

Wiemy, jest do tego link w pierwszym poście.

 

Wg mnie te drożdże to może być rozwojowa i bardzo fajna sprawa. Jeśli się przyjmą, może wprowadzą jeszcze kilka innych szczepów.

No i normalna cena. Po przejściu z winiarstwa na piwowarstwo najbardziej zdziwiła mnie właśnie cena drożdży. Dlaczego tam paczka suchych kosztuje 3-4zł, a tu 10-17? Przecież to takie same suche drożdże, tylko inny szczep...

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

No i normalna cena.

;)

No to wracamy na początek wątku - czy ktoś sprawdzał, czy niska cena wynika tylko z mniejszej gramatury oraz innej skali firmy i jej oboczności (Fermentis vs BioWin) czy np. z niższej jakości/ klasy produktu.

 

Mhm?

 

Bo patrząc tak z punktu, khm khm ekonomicznego nacjonalizmu, miłoby było wiedzieć, że słodownia Strzegom plus lubelskie plantacje plus łódzki producent drożdży pozwalają z dumą warzyć PIPĘ przez trzy "P".

Link to comment
Share on other sites

Jestem właśnie w trakcie testowania tych górnych.

Póki co w 4 godziny od zadania bezpośrednio do fermentora ruszyły bez problemów i w niecałe 4 dni zjechały z 18 do 3 Blg.

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Link to comment
Share on other sites

W sumie to suszonych drożdży biowin nigdy nie robił, a tylko prowadził sprzedaż produktów firmy DSM. Ciekawe jak jest z tymi piwnymi.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 weeks later...

Ciekawy jestem tych dolniaków. 3 paczki to niecałe 15 złotych i 21 g drożdży. Idealnie na jedną warkę 20 litrów.

 

Co do górniaków to też ciekawe. Drożdże biowinu + polski chmiel ( Jeszcze jakby IUNG wypuścił jakąś nową odmianę ) + słody ze Strzegomia i mamy polskie ale :D

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ciekawy jestem tych dolniaków. 3 paczki to niecałe 15 złotych i 21 g drożdży. Idealnie na jedną warkę 20 litrów.

Jeszcze z żadnym dolniakiem nie miałem problemów na fermentisach, których w tej samej cenie ino tylko 11,5g w paczce.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.