PawelH Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Czy ten sprzęt się nada do piwowarstwa? Bo ceny, wydaje mi się, dobre. http://www.promag.sklepna5.pl/kat/4/wymienniki-plytowe.htmlWiele osób go używa ale trzeba mieć jakąś sensowną pompę do tego. Na pewno pralkowe odpadają Używanie wymiennika płytowego nie wymaga używania pompy obiegowej. Grawitacyjne przepuszczenie piwa przez wymiennika zupełnie wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzytwiarz Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Czy ten sprzęt się nada do piwowarstwa? Bo ceny, wydaje mi się, dobre. http://www.promag.sklepna5.pl/kat/4/wymienniki-plytowe.htmlWiele osób go używa ale trzeba mieć jakąś sensowną pompę do tego. Na pewno pralkowe odpadają Używanie wymiennika płytowego nie wymaga używania pompy obiegowej. Grawitacyjne przepuszczenie piwa przez wymiennika zupełnie wystarczy. Tak z ciekawości zapytam jeśli zastosujemy przepływ grawitacyjny brzeczki przez wymiennik płytowy np. taki 30-40kW to jaka jest wtedy efektywność ?? 1l/minute?? (Rozmawiałem z kilkoma osobami co mają pompy grundfos 20-45 n 150 do wymiennika i z chęcią by dali coś mocniejszego) Edytowane 9 Listopada 2016 przez Brzytwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Potwierdzam, grawitacyjnie leci jak głupie i nie trzeba nic przepychać. Jak na razie z wymiennika korzystałem tylko 3 razy ale jestem mega zadowolony. Mam ten sam co kolega jac007 - LINK Jedna sprawa co do firmy PROMAG, jeśli zamówisz coś co jest akurat na "testach szczelności" to nie czekaj jak ja tylko wymieniaj na coś dostępnego od ręki. Ja miałem niby czekać tylko 2 tygodnie ale poczekałem 6 tygodni i po drodze była masa nieprzyjemnych maili. Być może mi się źle trafiło. też się dałem wrobić na testy szczelności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 też się dałem wrobić na testy szczelności Z moją przesyłką było tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Czy ten sprzęt się nada do piwowarstwa? Bo ceny, wydaje mi się, dobre. http://www.promag.sklepna5.pl/kat/4/wymienniki-plytowe.htmlWiele osób go używa ale trzeba mieć jakąś sensowną pompę do tego. Na pewno pralkowe odpadają Używanie wymiennika płytowego nie wymaga używania pompy obiegowej. Grawitacyjne przepuszczenie piwa przez wymiennika zupełnie wystarczy. Tak z ciekawości zapytam jeśli zastosujemy przepływ grawitacyjny brzeczki przez wymiennik płytowy np. taki 30-40kW to jaka jest wtedy efektywność ?? 1l/minute?? (Rozmawiałem z kilkoma osobami co mają pompy grundfos 20-45 n 150 do wymiennika i z chęcią by dali coś mocniejszego) No właśnie nigdy jeszcze tego nie zmierzyłem No ale brzeczka z gara (wybicie mam 25-30 litrów) spływa grawitacyjnie i trwa to tyle samo co opróżnienie fermentora przez kranik spustowy przy pełnym jego otwarciu. Wiadomo początkowo przepływ jest duży, ale z czasem maleje. Przy następnej warce odpalę stoper by dokładnie to zmierzyć. buber 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Kluczową sprawą jest odpowietrzenie wymiennika, na zapowietrzonym potrzeba znacznie więcej wody chłodzącej i trudniej schłodzić brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Panowie - temat wymiennika jest niewątpliwie bardzo ciekawy, ale ten wątek służy do nieco innych celów... tak więc proponuję zakończyć ten offtop! szwagier i Jarzyn_waleczny 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 Dzisiaj 11.11 na aliexpress AZ-8403 Dissolved Oxygen Meter w bardzo dobrej cenie. Dla naszych celów przyrząd można wykorzystać m.in. do pomiaru wartości napowietrzenia/natlenienia brzeczki, a dodatkowo jak rybki zdychają w stawie to sprawdzisz świeżość (natlenienie) wody :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 taniutkie bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brzytwiarz Opublikowano 11 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2016 (edytowane) Jak kupisz i wy testujesz to daj znać. Jak to się sprawdza w realu po kilku warkach. Nie ukrywam że ciekawo to może być. Ja napowietrzam tlenem z butli więc może i kiedyś coś takiego sobie sprawie choć na razie nie mam przekonania. Edytowane 11 Listopada 2016 przez Brzytwiarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Cena rzeczywiście bardzo dobra... nieco ponad 700 zł za chińskie niewiadomoco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiwoLab Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) Wymiennik płytowy w cenie 79 zł z wysyłką. EDIT Już sprzedany, ale ma ich więcej. Wg mnie 0,46m2 powierzchni wymiany (16 płyt) na małe warki powinno wystarczyć. EDIT2 Zdrożał już do 80 zł z wysyłką. Chyba popyt zadziałał :-) Edytowane 23 Listopada 2016 przez PiwoLab leech 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Pompy w PL, chyba te same co z aliexpress, cena od 129 do 149zł https://www.olx.pl/oferta/solarna-pompa-obiegowa-12-24v-dc-do-wody-lub-glikolu-max-115-stopni-CID628-IDafq6P.html#d8429223e2 https://www.olx.pl/oferta/cyrkulacyjna-pompa-obiegowa-solarna-12v-jt-660-do-wody-pitnej-glikolu-CID628-IDfJuAf.html#d8429223e2 https://www.olx.pl/oferta/cyrkulacyjna-pompa-obiegowa-solarna-24v-jt-600-do-wody-pitnej-glikolu-CID628-IDfJw1N.html#d8429223e2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Wymiennik płytowy w cenie 79 zł z wysyłką. EDIT Już sprzedany, ale ma ich więcej. Wg mnie 0,46m2 powierzchni wymiany (16 płyt) na małe warki powinno wystarczyć. Kurczaki kuszący jest ten wymiennik, wydaje się być lepszy niż chłodnica i w zasadzie jest tańszy. Tylko czy jak pociągam z gara emaliowanego na podciśnieniu to da się użyć takiego wymiennika? Czy potrzeba do tego koniecznie gara z zaworem? Sorry, że tutaj pytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Tylko czy jak pociągam z gara emaliowanego na podciśnieniu to da się użyć takiego wymiennika? Czy potrzeba do tego koniecznie gara z zaworem? Nie używałem, ale prawa fizyki zostają te same, więc: da się i nie trzeba koniecznie gara z zaworem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 17 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Wymiennik płytowy w cenie 79 zł z wysyłką. EDIT Już sprzedany, ale ma ich więcej. Wg mnie 0,46m2 powierzchni wymiany (16 płyt) na małe warki powinno wystarczyć. Kurczaki kuszący jest ten wymiennik, wydaje się być lepszy niż chłodnica i w zasadzie jest tańszy. Tylko czy jak pociągam z gara emaliowanego na podciśnieniu to da się użyć takiego wymiennika? Czy potrzeba do tego koniecznie gara z zaworem? Sorry, że tutaj pytam. Generalnie bardziej niż to czy pójdzie z gara obawiał bym się chmielin które wlecą do wymiennika. Z gara zlał bym piwo do wiadra z kranikiem żeby jak najwięcej chmielin zostało, a potem rura do kranu i leci chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ili Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Panowie ja tylko jeszcze z małym pytaniem dot. wymiennika płytowego. Jaka powinna być minimalna moc takiego wymiennika aby móc efektywnie chłodzić brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Panowie, ponawiam prośbę kolegi nms007, ten temat służy innemu celu. 91 osób, które obserwuje ten temat dostaje spam na skrzynkę bo obserwuje ten temat w innym celu niż dyskusja na temat wymiennika. Wystarczy założyć wątek o wymienniku w innym dziale i znajdzie się masa osób które się w temacie wypowie, a nawet kolejna osoba z takim zapytaniem o wiele łatwiej znajdzie odpowiedź. opeciarz, Enethion, 8Pi i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Garnki 50l ze stali nierdzewnej w tym na indukcję za 250zł http://allegro.pl/garnek-z-pokrywka-50-l-pojemny-duzy-indukcja-9193-i6615121151.html Nie wiem co to warte, zastanawiam się nad takim do przerobienia na kadź zacierno-filtracyjną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Waga blisko 7kg to chyba dobra prognoza? Widziałem droższe i lżejsze prawie o połowę ale też i nieco cięższe tylko ich cena przekracza 500zł. Jak ktoś się zdecyduje to bardzo bym prosił o opinię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Sprzedawca ma w ofercie różne pojemności, w tym 97l za 360zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) jeden z komentarzy sprzedającego: ODRADZAM ZAKUPY.Manipulacja w opisie aukcji i przerobione zdjęcia oryginalnego producenta w celu ukrycia prawdy.Zamawiałem towar niemieckiej firmy a okazał się azjatycką podróbką.Brak pełnego zwrotu kosztów.Sprzedawca ignoruje ostrzeżenia z allegro. na zdjęciach wygląda jak stalgast, a ta "praktyczna podziałka" to nie trzyma kształtu podłoża na które jest naniesiona. edit: nigdzie w treści aukcji nie ma że to nierdzewka https://www.olx.pl/oferta/garnek-poj-50-l-stalgast-CID619-IDgRfT5.html#ae67a5fd3b Edytowane 27 Listopada 2016 przez jaras udarr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) Może któryś z forumowiczów jest z okolic i będzie w stanie podjechać "wymacać" i potwierdzić jakość? W razie czego zawsze można odesłać do 14 dni. Sam się zastanawiam nad tym 71l. PS. https://europ24.pl/pl/p/Garnek-z-pokrywka-50-L-POJEMNY-DUZY-INDUKCJA-Edenberg-9193/23111555 Tutaj dokładnie to samo, niestety faktycznie nie ma informacji o użytej stali. Edytowane 27 Listopada 2016 przez Erikos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
8Pi Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Jeśli by był OK to tez bym 71l chętnie kupił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kòpôcz Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Info od spawacza: wszystkie "te" garnki są z nie wiadomo jakiej stali - nie są w stanie dobrać do tego elektrody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi