mpx80 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Witam. Na początku roku kupiłem dwa zestawy surowców do zacierania z BA (stout owsiany i pszeniczne). Na opakowaniach jest podany termin użycia - 28.04. Niestety z powodu kontuzji ręki nie byłem w stanie skorzystać z nich do tej pory. Planuję warzyć pod koniec maja. Czy miesiąć po "terminie" wpłynie w znaczący sposób na smak piwa? Co się w nim zmieni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 możesz mieć słabszą wydajność ale jak przechowywałeś je w dobrych warunkach (sucho, szczelnie zamkniete) to możesz użyć bez problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpx80 Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 możesz mieć słabszą wydajność ale jak przechowywałeś je w dobrych warunkach (sucho, szczelnie zamkniete) to możesz użyć bez problemu Słody przechowywane były w pokoju w stanie w jakim je otrzymałem czyli zapakowane szczelnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 no to do dzieła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Ja użyłem ponad 2 letniego Monachijskiego i wydajność na tragicznym poziomie ~45% Lepiej użyć niż wyrzucić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frodulec Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 W zasadzie to z czego wynika spadek wydajności przeterminowanych słodów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 W zasadzie to z czego wynika spadek wydajności przeterminowanych słodów? między innymi z dezaktywacji enzymów w nich zawartych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Trochę Dziwne bo to jest produkt suchy. Wiadomo ze ma jakiś % wilgotności. Mi też dotarły w poniedziałek słody z terminem ważności do 4 maja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwzd Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Poza lekką utratą wydajności ze słodami nie dzieje się nic złego. Moje najlepsze (do tej pory) piwo było zacierane w większości na słodach ześrutowanych 1-1,5 roku wcześniej Edytowane 8 Maja 2014 przez gwzd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Trochę Dziwne bo to jest produkt suchy. Enzymy rozkładają się niezależnie od "psucia się" wywołanego przez drobnoustroje, które najczęściej dobierają się do mokrych produktów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 (edytowane) Używałem 2 letnich słodów. Nie zauważyłem żadnego spadku wydajności. Przechowywane w szczelnie zamkniętym fermentorze. Ważne, żeby nie dopuścić do podniesienia zawartości wilgoci. Edytowane 8 Maja 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Nie wiem czy zacierać, ale ja wczoraj wypiłem kefir ważny do 2014.04.27 i żyję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpolak154 Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Zacieraj:) szkoda wyrzucać słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Na opakowaniach jest podany termin użycia - 28.04. Cała ta dyskusja o słodach raptem kilkanaście dni po dacie przydatności. Spokojnie na nich zacieraj, nawet jakby były "przeterminowane" pół roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Używałem 2 letnich słodów. Śrutowane ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Używałem 2 letnich słodów. Śrutowane ? Nie. Te na pewno nie są tak trwałe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 dobra, a jak mam starą pszenicę paloną zesrutowaną? Może takie ziaro coś wnosić niechcianego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Trudno powiedzieć. Aromaty są związkami lotnymi a niektóre łatwo się utleniają. Powąchaj, oceń. Jeżeli nie pachnie niczym podejrzanym możesz użyć ale efekt będzie inny niż dla świeżej śruty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 9 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 używałem wędzonego do grodzisza - pszenica leżała prawie rok ześrutowana - samo piwo po 8 miesiącach od zabutelkowania dalej ma wędzonkę w zapachu, z pewnością mniej intensywną niż na początku ale jednak ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 11 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Długo przeterminowane słody radził bym mieszać pół na pół ze słodami świeższymi, o ile skrobia jest dość stabilna to siła enzymów z czasem słabnie. óczywiście temperatura i wilgotność przechowywania ma znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się