mc007 Opublikowano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2015 Carafa 0,55 kg? No nie, brawo za spostrzegawczość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 12 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 (edytowane) #23 Bitter 10°Blg 12. 09. 201519l33 ibu3kg slod Pale Ale Strzegom0,2kg słód czerwony Strzegom0,1kg słód brown FawcettZacieranie 80 minut w 67°C.Wygrzew 78°C 5 minutChmielenie25g East Kent Goldings -60 minut15g East Kent Goldings -30 minut15g East Kent Goldings -1 minutaŁyżeczka mchu na ostatnie 10 minut gotowania.Drożdże.Fermentum Mobile 10 O czym szumią wierzby litrowy starter, 8°BlgDrożdże zadane o 3 a.m. do brzeczki o temperaturze 18°C.Fermentacja w 18°C (na chwile skoczyło do 19°C ale to szybko skorygowałem) przez 4 dni.Później podniosę temperaturę do 20-22°C na dofermentowanie./23. 09. przelane na cold crash przy 1,3 blg/26. 09. zabutelkowane z dodatkiem 0,7l rezerwy. Celowane nagazowanie: 1,6.Drożdże bardzo pyliste. Edytowane 26 Października 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Chmielobranie zakończone Zbiory: Lubelski 2232g mokrej 600g suchej stosunek 3,72 Marynka 520g mokrej 192 na sucho stosunek 2,70 Hellertauer Tradition 400g mokrej 102 suchej stosunek 3,92 Sybilla 560g mokrej 160g suchej stosunek 3,5 Magnum - zaatakowany przez mączniaka rzekomego, brak zbiorów Lubelski II - zaatakowany przez mączniaka rzekomego, brak zbiorów Jak widać stopień wysuszenia różny, Marynka była 6 godzin w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 48°C - 55°C (mierzone osobnym termometrem, piekarnik oszukuje) Pozostałe 6,5 godziny do 7 godzin. Jedną turę Lubelskiego zostawiłem przez pomyłke na 12 godzin i wysuszył się bardzo mocno, ale stracił aromat Wszystko pakowane próżniowo w zgrzewarce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 26 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2015 (edytowane) #24 Bitter II 10°Blg 26. 09. 201520l33 ibu3kg slod Pale Ale Strzegom0,2kg słód czerwony Strzegom0,1kg słód pilzneński pieczony przez 1 godzinę w 200°C Łyżeczka gipsu do zacierania. Zacieranie 80 minut w 67°C.Wygrzew 78°C 5 minutChmielenie25g East Kent Goldings -60 minut15g East Kent Goldings -30 minut15g East Kent Goldings -1 minutaŁyżeczka mchu na ostatnie 10 minut gotowania. Uzyskałem 20l do fermentacji + litr rezerwy zagotowany w słoiku. Drożdże:Fermentum Mobile 10 O czym szumią wierzby gęstwa Zadane o 0:30 do brzeczki o temperaturze 17°C w ilości ok 100ml. / 06. 10 zlane na cichą przy 1,3 blg 3 dni w 15°C i cold-crash do 5°C / 10. 10 zabutelkowane z użyciem 0,75l rezerwy i 14g cukru. Celowane nagazowanie 1,7. Edytowane 10 Października 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 7 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2015 (edytowane) #25 Bitter III 10°Blg 07. 10. 201520l33 ibu3kg slod Pale Ale Strzegom0,25 kg słód czerwony Strzegom0,05 kg karmelowy jasny Strzegom Pół łyżeczki gipsu do zacierania. Zacieranie 80 minut w 67°C.Wygrzew 78°C 5 minut Chmielenie25g East Kent Goldings -60 minut15g East Kent Goldings -30 minut15g East Kent Goldings -1 minutaŁyżeczka mchu na ostatnie 10 minut gotowania. Uzyskałem 20l do fermentacji + litr rezerwy zagotowany w słoiku. Drożdże:Fermentum Mobile 10 O czym szumią wierzby gęstwa 1- dniowa zadana w ilości 90ml do brzeczki 16°C o 21 00. Fermentacja wzrastająco od 16 do 20°C. / 3 ostatnie dni zrobiony cold-crash do 3°C, bez przelewania piwa. 26. 10. zabutelkowane z 0,55l brzeczki i 36g cukru, celowane nagazowanie 1.8. Edytowane 7 Listopada 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Pierwsze piwo z własnym chmielem. Licząc jego ilość wziąłem pod uwagę, że ususzony normalnie chmiel jest 6 x lżejszy niż mokry. Moja Marynka była 2,7 x lżejsza. Zobaczymy co z tego wyjdzie. #26 Extra Special Bitter 13,5°Blg 12. 10. 2015 21l 40 ibu 4kg słód Pilzneński Bruntal 0,25 kg słód Caramunich Weyermann 0,05 kg palony 600 Strzegom Płaska łyżeczka gipsu do zacierania. Zacieranie 60 minut w 67°C 20' 72°C Wygrzew 78°C 5 minut Chmielenie 66 g Marynka szyszka (z własnej uprawy) -60 minut 12 g East Kent Goldings -30 minut 16 g East Kent Goldings -5 minut Łyżeczka mchu na ostatnie 10 minut gotowania. Uzyskałem 21l do fermentacji + litr rezerwy 15 blg zagotowany w słoiku. Drożdże: Fermentum Mobile 10 O czym szumią wierzby gęstwa 6- dniowa zadana w ilości 130ml do brzeczki 16°C o 22 00. /02. 11 zabutelkowane przy 3blg z 0,69l rezerwy 15blg i 22g cukru. Celowane nagazowanie 2,0. Edytowane 2 Listopada 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Do 6 litrów APY wlałem 2 x 450 ml soku malinowego Łowicz i 5l wody źródlanej Jaki efekt miałeś po tym soku malinowym? Płeć piękna namawia mnie do grzechu... Edytowane 12 Października 2015 przez PawelH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Jaki efekt miałeś po tym soku malinowym? Płeć piękna namawia mnie do grzechu... Zdaniem pijących mogło by być więcej maliny w aromacie Chociaż nie jest najgorzej. Zbyszek T w temacie "kobiecego piwa" poleca sok z Herbapolu, podobno najlepszy. Na drugi raz dodałbym trochę więcej ksylitolu (z 250g), bo dla osób pijących słodkie sklepowe piwa temu trochę brakowało słodyczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Tylko, że polecał to w 2011 roku. Obecnie herbapol zszedł na psy i ciężko znaleźć tam jakiekolwiek owoce w syropie. ;-) Edytowane 13 Października 2015 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Moze nie obrazisz się o zaśmiecanie tematu, ale zawsze zastanawiam sie po jakiego grzyba używać tych pseudo soków które zawieraja śmieszne ilości soku i sa napakowane kilogramami aromatów i innych badziewi. Marsz do sklepu, kupcie mrożone maliny, zagotujcie i dodajcie schłodzone do zimnej brzeczki przed fermentacją. Piwo wyrywa z butów, na podbicie aromatów wsypcie na ostatnie 12h przed butelkowaniem dobrą aromatyczna herbatę i macie i smak i aromat i kobiety u stóp! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Marsz do sklepu, kupcie mrożone maliny, zagotujcie i dodajcie schłodzone do zimnej brzeczki przed fermentacją. Piwo wyrywa z butów, na podbicie aromatów wsypcie na ostatnie 12h przed butelkowaniem dobrą aromatyczna herbatę i macie i smak i aromat i kobiety u stóp! Przekonałeś mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Piwo wyrywa z butów, Rozumiem, że przetestowałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Oczywiście, nie tylko prze ze mnie, pozwolę wrzucić tutaj recenzję @pepek84 mojego malinowego: Wygląd : No kolor piany i piwa rozbrajający. Czerwień jak w pysk strzelił. Piana bardziej różowa. Ale całość prezentuje się rewelacyjnie. Klarowne , piana dość ładna , droba , opada do obrączki i całkiem nieźle koronkuje na szkle. Aromat : No chyba tylko malinowy. Nie czuję nic więcej. Ani słodów , ani estrów. Malina przykrywa wszystko. Smak : No tutaj to samo Malina w całej rozciągłości. Piwo jest mocno słodkie przy okazji. Ogólnie .. no jesli miałbym sobie w jakiś sposób wyobrazić malinowe piwo , to właśnie tak . Rewelacyjne czuć te owoce. Jest jak dla mnie o pół tony za słodkie .. ale rozumiem zamierzenie. Podsumowanie : No tak jak pisałem wyżej. Jeśli piwo malinowe , to właśnie takie. Akurat ja kompletnie nie jestem miłośnikiem takich piw , więc nie do końca trafia w me gusta Ale abstrahując od moich preferencji , piwo rewelacyjnie "stylowe" o ile można to tak nazwać. Dzięki za piwo i jeśli będą chętni u mnie na takie piwo , to koniecznie receptura będzie Twoja. Dzięki za możliwość spróbowania Edytowane 13 Października 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) #27 Hefeweizen 19. 10. 2014 13 blg 20l 13 IBU Skład: - pszeniczny Weyermann 2,8 kg 68% - pilzneński Strzegom 1,3 kg 32% - chmiel Lubelski 22g 4% ak. - (czyli 35,5 g w szyszce z własnej uprawy) - drożdże FM40 Pszeniczny Łan starter 1l z 90g ekstraktu suchego Gozdawa Zacieranie: - 45°C - 15 min- 55°C - 15 min- 62°C - 40 min - 72°C - 40 min 78°C - filtracja Chmielenie: 60' Lubelski szyszka 35,5g Brzeczka schłodzona do 20°C w 40minut, zdekantowana do fermentora, przeniesiona na balkon i wsadzona do miski z wodą. Zadane drożdżami o północy. Starałem się jak najbardziej schłodzić przed zadaniem drożdży, zeszło do 12-13°C. Dodatkowo zagotowana rezerwa, siakieś 0,8l 13,2 blg. Fermentacja: 1 dzień 12°C, 2 dzień 13°C, 3 dzień 14°C, 4 dzień 15°C, 5 dzień 17°C i 18°C do końca / 04. 11 zabutelkowane z 0,59l rezerwy i 115g cukru przy 3 blg. Celowane nagazowanie 2.8. Edytowane 4 Listopada 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 19 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2015 Przy okazji warzenia okazało się, że mój balingometr ściemnia o 1blg. Na wodzie 20°C pokazał -1 blg. Podejrzewam, że co najmniej wszystkie Brytyjczyki mają o 1 balling więcej niż podany. Czyli Bittery poschodziły do ok 2,3 blg. Najnowszy, ordynarny Bitter III pokazuje ok 1,5, czyli po "korekcie" będzie te ok 2,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) #28 Brown Porter 04. 11. 2014 - receptura z Wiki 13 blg 22l ok 36 IBU Skład: słód pale ale Strzegom 3,322 75,5% słód brown Fawcett 0,422 9,6% słód caraamber Weyermann 0,396 9% słód czekoladowy Strzegom 0,260 5,9% 4,4 kg chmiel Fuggle i Marynka Drożdże FM 10 gęstwa po ESB Zacieranie: - 67-66°C - 120 min - jednoczesne butelkowanie weizena wydłużyło nieco proces - 77°C - wygrzew Chmielenie: 60' Fuggle 35g; 60' Marynka 8g (czyli dam 17,5g mojej szyszki); 10' Fuggle 15g; 10' łyżeczka mchu irlandzkiego; Brzeczka schłodzona do 20°C i zdekantowana do fermentora, tam schłodzona do 16°C. O 23 00 zadane drożdże w ilości 130ml średnio rzadkiej gęstwy. Uzyskałem 22l w fermentorze + słoik rezerwy. / 19. 11 zabutelkowane przy 3 blg. Użyłem 0,67l rezerwy i 42g cukru. Celowane nagazowanie 2.0. Edytowane 19 Listopada 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) #29 Żytnie 5. 11. 2015 12 blg 18l 14 IBU Skład: - Żytni Strzegom 2,42kg 68% - Pilzneński Strzegom 1,14 kg 32% - chmiel Lubelski 40 g w szyszce z własnej uprawy - drożdże FM40 Pszeniczny Łan gęstwa Zacieranie: w stosunku 1:4 - 45°C - 20 min wolno podgrzewane do- 63-64°C - 40 min - 72°C - 20 min 78°C - filtracja Chmielenie: 60' Lubelski szyszka 40 Filtracja powolna, ale do przodu Jakieś półtorej godziny, cienki strumyczek brzeczki i uzyskałem te 22 litry. Bez zatrzymywania itd. Uzyskałem 18l i 1l rezerwy. Drożdże zadane do brzeczki o temperaturze 16°C w ilości 100ml. / 19. 11 zabutelkowane z 0,74l rezerwy i 94g cukru. Celowane nagazowanie 2,8. Edytowane 19 Listopada 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) #30 Robust Porter 16 blg 22l 40 IBU Skład: - Pilzneński Strzegom 3,2 kg - Wiedeński Weyermann 1,63 kg - Czekoladowy jasny Strzegom 0,054 kg - Karmelowy 600 Strzegom 0,264 - Carafa I Special 800-1000 0,15 kg - Czekoladowy ciemny Strzegom 0,25kg - Jęczmień palony 1100 Strzegom 0,12kg Razem 5,668 kg - chmiel Marynka i Lubelski - drożdże FM10 gęstwa Zacieranie: w stosunku 1:3,5 - 63°C 30'- 68°C 60' dodany Czekoladowy ciemny Strzegom i Jęczmień palony 1100 Strzegom78°C - filtracja Chmielenie: 60' Marynka 34g (75g mojej szyszki) 30' Lubelski 35g (56g mojej szyszki) 0' Lubelski 20g (32g mojej szyszki) (miał być 5', ale się zagapiłem ) Piwo trochę na wykończenie słodów - prócz Pilzneńskiego pozostałe wymienione wyzerowałem. Zadane 140 ml rzadkiej gęstwy do brzeczki o temperaturze 15°C. Po 12 godzinach pierwsze oznaki działalności drożdży. 18. 12. zabutelkowany z 0,72l rezerwy i 36g cukru przy 3,5 blg. Nagazowanie 2,2. Zapowiada się przyjemnie. Edytowane 18 Grudnia 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) #31 Koźlak Pszeniczny 11. 12. 2015 18 blg 18l 26 IBU Skład: - Pszeniczny (1,065 kg Strzegom i 2,225 kg Weyermann) 3,29 kg 54% - Monachijski II Strzegom 2,56 kg 43% - Pszenica prażona Strzegom 0,1 kg 2% - Zakwaszający 0,05 kg 1% Razem 6 kg - chmiel Lubelski 75 g w szyszce z własnej uprawy - drożdże FM40 Pszeniczny Łan gęstwa 3-tygodniowa Zacieranie: w stosunku 1:3,5 - 40°C - 10 - 55°C - 20 min - 65°C - 60 min - 72°C - 60 min 78°C - filtracja Gotowanie 120': 60' Lubelski szyszka 75g Uzyskałem 18l 18blg w fermentorze + 800ml 20,5 blg w słoiku na refermentację. Zadane prawie 300ml gęstwy. /27. 12. 2015 zabutelkowane z 0,65l rezerwy i 35g cukru przy 4,8 blg. Nagazowanie 2.6. Edytowane 27 Grudnia 2015 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) FM50 Kłosy Kansas (termin do 06. 2015 ) na mieszadle. Jest po 40 godzinach była piana więc jest ok. Pierwsze podejście do piwa z Düsseldorfu za kilka dni. #32 Altbier 17. 12. 2015 11,5 blg 22l ok 35 IBU 33 EBC Skład: - Monachijski I Strzegom 3,8 kg - Caraaroma 0,17 kg - Caaramber 0,115 kg - Caramunich Weyermann 0,075 kg - Pszenica prażona Strzegom 0,04 kg Razem 4,2 kg - chmiel Hallertauer 102 g w szyszce z własnej uprawy - drożdże FM50 Kłosy Kansas starter Zacieranie: w stosunku 1:3,5 * 56°C- zasyp* 63°C- 30'* 72°C- 50'* 78°C: wygrzew Gotowanie 60': 60' Hellertauer szyszka 75g 15' Mech irlandzki 10' Hellertauer szyszka reszta (niecałe 30g) Uzyskałem 22l w fermentorze + słoik rezerwy 14blg. / 01. 01. 2016 przelany na cichą przy 2,5 blg. Pierwsze ważenie niestety wskazuje na zbyt małą goryczkę. Jednak niemały udział karmelu robi swoje... Postoi w 8°C przez co najmniej 10 dni. / 12. 01. 2016 zabutelkowany z 0,68l reerwy i 79g cukru. Nagazowanie 2,5. Edytowane 12 Stycznia 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 28 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2015 (edytowane) #33 Hefeweizen 28. 12. 2015 13 blg 17l 13 IBU Skład: - pszeniczny Strzegom 2,8 kg 68% - pilzneński Strzegom 1 kg 25% - Bestmalz Red X 0,3 kg 7% - chmiel Lubelski 22g 4% ak. - (czyli 35,5 g w szyszce z własnej uprawy) - mech irlandzki - drożdże FM40 Pszeniczny Łan gęstwa Zacieranie: - 45°C - 12 min- 55°C - 10 min- 62°C - 40 min - 72°C - 30 min 78°C - filtracja Chmielenie: 60' Lubelski szyszka 35,5g 15' mech irlandzki Uzyskałem 17l + 1l rezerwy 13blg. Zadane 80 ml gęstwy. Coś strasznie niska wydajność, to chyba wina śrutowania.../ / 12.01.2016 zabutelkowane z 0,78l rezerwy i 81g cukru. Nagazowanie 2.9. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Nowe wyzwanie, wędzony lager. Pierwszy raz starter dwustopniowy ( 1l --> 3l), kręcony od soboty. Mam nadzieje, że nie będzie problemów z fermentacją, bo w drożdżowym temacie były wpisy, że przy pierwszej warce te drożdże się czasem ociągają... Poza tym pierwsze podejście do dekokcji. Ogólnie kuchni nie zniszczyłem, ale za to odebrałem za mało dekoktu i nie uzyskałem z niego 72°C, musiałem podgrzać. #34 Rauchbier 30. 12. 2015 14,5 blg 23l 31 IBU Skład: - Wędzony Bestmalz 4 kg - wiedeński Strzegom 1 kg - Caraaroma Weyermann 0,16 kg - pszenica prażona 0,04 kg - chmiel Magnum 11,5% 18 g - chmiel Lubelski 32 g (w szyszce z własnej uprawy) - mech irlandzki - drożdże FM31 Bawarska Dolina starter 3l Zacieranie 1:4: - 55°C - 10 min - 63°C - 20 min - odebrana 1/3 zacieru - 72°C - 20 min. dekokt - 100°C - 15 min. dekokt - 72°C - 25 min. - 77°C Chmielenie: 60' Magnum 18g 30' Lubelski 32g szyszka 15' mech irlandzki Do fermentacji 22l, 1,5l rezerwy do nagazowania. Drożdże zadane do brzeczki o temp. 10°C. Sterownik ustawiony na 7,5°C, brzeczka ok 9°C. Przez pierwszy tydzień będzie te 7,5-7,8°C na sterowniku, potem podniosę do ponad 8°C. Piwo dość ładnie wystartowało, mimo niskiej temperatury. Ostatnie 3 dni dostało ok 15°C. / 23. 01. Przelane na cichą ok 1,5°C przy ok 3,7blg. / 01. 02. zabutelkowane z 1,29l rezerwy i 9g cukru. Nagazowanie 2.5. Edytowane 1 Lutego 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 (edytowane) #35 Kölsch 02. 01. 2016 12,7 blg 26l 29 IBU Skład: - Pilzneński Strzegom 5,5 kg - chmiel Magnum 11,5% 18 g - chmiel Tetnanger 20g - mech irlandzki - drożdże FM50 Kłosy Kansas gęstwa Zacieranie: - 63°C - 30 min. - 72°C - 50 min. - 77°C Chmielenie: 60' Magnum 18g 15' Tetnanger 20g 15' mech irlandzki Uzyskałem 25l w fermentorze, i 4 słoiki rezerwy - będzie na nagazowanie i startery. Drożdże w ilości 130ml zadane o 21, temp. 16°C. Fermentacja ciut się przeciągnęła, chyba trochę za długo postało w zimnym. Starałem się utrzymać 16°C burzliwej i nie wychwyciłem momentu, gdy burzliwa zaczęła słabnąć przez co trochę długo dofermentowywało. /20. 01. przelane na cichą ok 7°C przy 2,5 blg. /22. 01. zabutelkowane - musiałem niestety zwolnić jeden fermentor. Nagazowanie 2.6. 1,25 l brzeczki i 69g cukru. Edytowane 24 Stycznia 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Alt i pszenica poszły w butelki, a na 1,5l starter poszły Wyeasty 2278. Na nich w planach desitka, potem pilsener. Na gęstwie FM50 pójdzie apa sh Equinox i american wheat... tfu, new zeland wheat!, na fm31 czeka lager wiedeński. Plany... Edytowane 14 Stycznia 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) #36 APA SH Equinox 16. 01. 2016 12,5 blg 24,5 l 58 IBU Skład: - Pale Ale Strzegom 4.5 kg - Karmel 30 Strzegom 0,2 kg - chmiel Equinox - mech irlandzki - drożdże FM50 Kłosy Kansas gęstwa Zacieranie: 3,5:1, łyżeczka gipsu - 67°C - 70 min. - 78°C Chmielenie: 60' Equinox 15g 30' Equinox 20g 15' mech irlandzki 10' Equinox 10 g 5' Equinox 20g 0' Equinox 20g 20 minut hop stand Equinox 25g na zimno 40g Equinox W fermentorze 24,5l + rezerwa 2l, 12,5 blg. /4. 02 40g equinox na 3 dni. / 7. 02 zabutelkowane z 1,67l rezerwy. Nagazowanie 2.5. Edytowane 7 Lutego 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się