mc007 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Warka #36 to debiut nowego śrutownika Biowin. Nie miałem już siły do kolejnej naprawy makaroniarki. Jej zakup to był moim zdaniem błąd, zważając na cenę Biowina. Do tego trochę pracy trzeba było w nią włożyć a przeżyła może 20 warek. Wolno mieliła i miała problemy z twardszymi słodami, jak pszenica, nie wspominając o życie. W Biowinie ręcznie kręcąc korbą, ześrutowałem szybciej niż makaroniarka z silnikiem Z wiertarką będzie to trwało 5 minut. Jak widać, skoczyła wydajność, ale za to lekko filtracja się przytkała na ostatnie 7 litrów, trzeba będzie skorygować grubość mielenia. Do tego zacząłem używać star san, mam nadzieję, że będzie równie skuteczny jak wygodny w użyciu Starter Wyeasta jest gotowy, w pierwszej połowie tygodnia Desitka. Oczywiście coś się musiało stać, pod koniec kręcenia wiatrak zaczął głośno i z oporem pracować, nie wiem czy łożyska poszły czy co? Miał być długowieczny a obsłużył może z 4 czy 5 starterów Dobrze, że na koniec a nie po wlaniu drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Nic nie jest długowieczne. Zawsze coś się zepsuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 17 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Do tego zacząłem używać star san, mam nadzieję, że będzie równie skuteczny jak wygodny w użyciu Też od około miesiąca używam Starsanu i jestem zachwycony wygodą używania. Jak tylko skuteczność będzie taka jak deklarują to na pewno z niego nie zrezygnuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Tymczasem, prawdziwy artyzm siedzi w tych FM50. Tak prezentuje się ścianka fermentora po 24h (a w zasadzie już wcześniej) od zadania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) #37 Desitka 20. 01. 2016 10,5 blg 25 l 38 IBUSkład:Pilzneński Strzegom 3,9 kg Karmel 30 Strzegom 0,1 kgMagnum 18 g 13% Kazbek 80 g 4,6% Wyeast 2278 starter 1,5 lZacieranie: 64-62 30'72-71 45'Mash-out Chmielenie: gotowanie 90' 60' Magnum 17,5 g 30' Kazbek 20 g 10' Kazbek 20 g 0' Kazbek 40 g Do fermentacji 25l + 1,5l zagotowane na rezerwę. / 16. 02 zabutelkowane z 1,3 l rezerwy i 54g cukru. Nagazowanie 2.4. Edytowane 16 Lutego 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) #38 Lager Wiedeński II 24. 01. 2016 13 blg 25 l IBU: ok 24,5 SKŁAD: Wiedeński Strzegom 3,18 kg Monachijski II Strzegom 1,61 kg Carahell Weyermann 0,15 kg Caramunich Typ I Weyermann 0,1 kg Pszeniczny Strzegom 0,1 kg Zakwaszający 0,06 kg Magnum 13 %AA Marynka 10 %AA Lublin, szyszka z własnej uprawy Mech irlandzki Gęstwa FM31 ZACIERANIE: 19,5 l wody do zacierania 54°C - 10 min 63°C - 35 min 72°C - 50 min Mash-out GOTOWANIE 90': 60' - Magnum 9g, Marynka 7g 20' - Lublin 43g 15' - Mech irlandzki 5g 25 l w wiadrze i 1,5l w rezerwie. Zadane ok 250ml gęstwy w 10°C. Temperatura otoczenia ok 7,5°C / 16. 02 zabutelkowane z 1,52l rezerwy i 20g cukru. Nagazowanie 2.4. Edytowane 16 Lutego 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 (edytowane) #39 New Zeland Wheat 05. 02. 2016 zasyp na podstawie AW Vettisa 14 blg 25 l IBU: 30 SKŁAD: Pszeniczny Strzegom 2,1 kg, Malteurop 0,3 kg Pilzneński Strzegom 1,7 kg Monachijski I Strzegom 0,48 kg Zakwaszający 0,12 kg Płatki ryżowe 0,5 kg Razem 5,5 kg Pacific Gem NZ 14 % AA Waimea NZ 15,3 % AA Pacifica NZ 4,8 % AA Mech irlandzki Gęstwa FM50 ZACIERANIE: 19,5 l wody do zacierania 67°C - 90 min Mash-out GOTOWANIE 90': 60' - Pacific Gem 7g, 20' - Waimea 10g 15' - Mech irlandzki 5g 10' - Waimea 10g 0' - Waimea 30g Na zimno 50g Pacifica Do fermentacji 25l+ 1l w rezerwie. Zadane 150ml gęstwy w 15°C. / 27. 02 przelane do chmielenia na zimno. / 3. 03 zabutelkowane z 0,98l rezerwy i 45g cukru, nagazowanie 2,4. Edytowane 3 Marca 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) 40 Bohemian Pilsener 09. 02. 2016 13,5 blg 25l 45 IBU Skład: - Pilzneński Strzegom 5,5 kg - chmiel Magnum 13% 18 g - chmiel Saaz 150 g - mech irlandzki - drożdże Wyeast 2278 gęstwa Zacieranie 1:3,5: - 63°C - 20 min - odebrana 1/3 zacieru - 72°C - 20 min. dekokt - 100°C - 15 min. dekokt - 72°C - 25 min. - 77°C Chmielenie: Gotowanie 90 minut. 60' Magnum 23 g 40' Saaz 30 g 20' Saaz 25 g 15' mech irlandzki 10' Saaz 20 g 20' Saaz hop stand (75-70°C) 66 g 25l do fermentacji i 1,5l rezerwy. Zadane 250ml gęstwy. / 15. 03 po 2 tygodniach lagerowania, zabutelkowane przy 2.0 blg. 1,4l rezerwy i 8g cukru, nagazowanie 2.4. Edytowane 15 Marca 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) #41 Hoppy Pils 17. 02. 2016 12 blg 26l 37 IBU Skład: - Pilzneński Strzegom 5 kg - Bestmalz Red X 0,1 kg - chmiel Pacific Gem - chmiel Cascade - mech irlandzki - drożdże FM31 gęstwa Zacieranie 1:3,5: - 63°C - 30 min - 72°C - 45 min - 77°C Chmielenie: Gotowanie 90 minut. 60' Pacific Gem 10 g 30' Pacific Gem 15 g 15' Pacific Gem 20 g 15' mech irlandzki 20' Cascade hop stand (75-70°C) 40 g Na zimno Cascade 60 g 26l do fermentacji + litr rezerwy. /08. 03 chmielenie na zimno, 60g Cascade, 2,5 blg / 10. 03 zabutelkowane z 1,1l rezerwy i 58g cukru. Nag. 2,4. Edytowane 10 Marca 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) #42 Rye Stout 27. 02. 2016 14 blg 25 l IBU: 35 SKŁAD: Pale Ale Strzegom 2,475 kg 45% Żytni Strzegom 1,65 kg 30% Coffee Castle Malting 0,5 kg 9% Karmel 30 Strzegom 0,275 kg 5% Płatki owsiane zwykłe 0,325 kg 6% Jęczmień palony Weyermann 0,275 kg 5% Razem 5,5 kg Magnum 24g 13% AA Lubleski 30g syszki własnej gips Mech irlandzki Gęstwa FM50 ZACIERANIE: Płatki skleikowane w 1,5l wody 19,5 l wody do zacierania 42°C 10 min 67°C - 90 min -na ostatnie 10 minut wrzucony jęczmień palony Mash-out GOTOWANIE 60': 60' - Magnum 24g, 20' - Lubelski 30g 15' - Mech irlandzki 5g Uzyskałem 25l + litr do refermentacji. Zadane 140ml świeżej gęstwy po NZW (16°C). / 9. 03 zabutelkowany przy 4 blg z 0,79l rezerwy i 80g cukru. Nagazowanie 2.4. Edytowane 10 Marca 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Takie piwo chodziło za mną od dawna. #43 Lager Wielozbożowy 2. 03. 2016 12 blg 23l ok 31 IBU Skład: - Pilzneński Strzegom 1 kg - Słód Orkiszowy Weyermann 1 kg - Słód Żytni Strzegom 1 kg - Słód pszeniczny Malteurop 0,5 kg - kasza gryczana palona 0,5 kg - kasza jaglana 0,5 kg - płatki owsiane zwykłe 0,5 kg 5 kg - chmiel Magnum 13% 17 g - chmiel Lubelski szyszka własna 90 g - mech irlandzki - drożdże Wyeast 2278 gęstwa Zacieranie: surowce niesłodowane skleikowane w 5l wody - 42°C - 10 min - 54°C - 10 min -dodane surowce niesłodowane - 63°C - 40 min - negatywna próba jodowa - 72°C - 80 min - 77°C Chmielenie: Gotowanie 90 minut. 60' Magnum 10 g 45' Magnum 7 g 30' Lubelski szyszka 40 g 20' Lubelski szyszka 30 g 15' mech irlandzki 10' Lubelski szyszka 20 g Półtora litra zagotowane jako rezerwa. Zadane 200ml gęstwy. Temp. brzeczki 12°C. Fermentacja w temperaturze otoczenia 7°C. /2 kwietnia zabutelkowane z 1,67 l rezerwy, nagazowanie 2.4. Odfermentowało do 3,3 blg. Edytowane 13 Kwietnia 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 5 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Co wniesie kasza jaglana?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 5 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2016 Za bardzo nie wiem Trudno doszukać się informacji. Pewnie trudno będzie to określić, co konkretnie wniosła kasza jaglana, bo w zasypie jest dużo innych składników. To piwo zrobiłem opierając się na recepturze z tego forum i jego pochlebnych opiniach. Teraz w kolejce lager oparty na słodzie żytnim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) #44 German Pilsener 16. 03. 2016 12 blg 27l ok 39 IBU Skład: - Pilzneński Strzegom 4,6 kg - Monachijski I Strzegom 0,5 kg 5,1 kg - chmiel Magnum - chmiel Tettnanger - mech irlandzki - drożdże FM 31 gęstwa Zacieranie: 18l 55°C - 10min 63°C - 30min Odebrana 1/3 zacieru 72°C - 15 min dekokt 100°C - 10 min dekokt 72°C - 20 min 76°C - Chmielenie: Gotowanie 80 minut. 60' Magnum 24 g 30' Tettnanger 20g 15' mech irlandzki 5' Tettnanger 20 g 20' Tettnanger hop stand (75-70°C) 34 g Zadane ok 330ml tygodniowej gęstwy, temp. 15°C (ni miałem czasu czekać aż bardziej spadnie). Otoczenie 6.5°C. Edytowane 16 Marca 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) #45 Polskie Ale SH Sybilla 20. 03. 2016 13 blg 25l ok 35 IBU Skład: - Pilzneński Strzegom 4,5 kg - Caramunich I Weyermann 0,25 kg - Pszeniczny Malteurop 0,25 5,0 kg - chmiel Sybilla (z chmielnika ) - mech irlandzki - drożdże FM 50 gęstwa Zacieranie: 2g gipsu 18l 63°C - 35min 72°C - 45 min 76°C - Chmielenie: Gotowanie 80 minut. 60' Sybilla 50 g 40' Sybilla 50 g 15' mech irlandzki 15' Sybilla 20 g Na zimno pójdzie 40g Sybilli. Trudno powiedzieć, jak wyjdzie goryczka. Przyjąłem 3%ak biorąc pod uwagę stopień wysuszenia mojego chmielu. Chmiel wrzucałem luzem, bez woreczków muślinowych. Ten chmiel przechowywałem w woreczkach próżniowych w temperaturze pokojowej i zachował się bardzo przyjemny aromat. 40g, które dam na zimno jest przechowywane w zamrażarce, powinno być jeszcze lepiej. /10. 04 PL Ale niedochmielone. Nie wiem, czy moja Sybilla ma tak mało alfakwasów, czy co ale piwo wyszło kompletnie bez goryczkowe. W ramach ratowania, wczoraj gotowałem godzinę 27g mojej Marynki w 0,75l wody i wlałem to do fermentora. Najlepsze, że herbatka była koloru mocno żółtego, ciemniejsza od niejednego jasnego piwa Dzisiaj skosztowałem i sporo się poprawiło, ale jeszcze powtórzę operację w piątek przy gotowaniu rezerwy przed butelkowaniem. Piwo dostało 40g Sybilli na zimno. /15. 04 zabutelkowane przy 3 blg z 1,35l rezerwy i 29g cukru. Nagazowanie 2.4. Rezerwę gotowałem godzinę z 18g lungi w celu podniesienia IBU. Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 28 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 (edytowane) Po ponad roku czas na powtórkę Grodzisza. #46 Grodziskie II 28. 03. 2016Goryczka: 26 IBUOG: 8 Blg 23lFG: ???Słód:Wędzony pszeniczny Weyermann 3 kg. Zacieranie: 63°C - 35'73°C - 60' 77°C Chmiele:60' Magnum 10,6%ak. 12g 30' Magnum 12g 15' mech irlandzko 0,5' Kazbek 4,6%ak. 20gDrożdże: FM Grodzie Dębowe 22l w fermentorze, 1l w rezerwie. Drożdże zadane z fiolki w temp. 16°C, fermentacja w 18°C. / 16.04 przelane do fermentora przy 3.0 blg (piwo całkiem klarowne), zadana żelatyna (jedna łyżka, 200ml wody). Temp. 8°C stopniowo zniżana do 3°C. / 18.04 zabutelkowane z 0,6l rezerwy i 190g cukru. Nagazowanie 3.0. Dość klarowne. Edytowane 18 Kwietnia 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) #47 Żytni ciemny lager 04. 04. 2016 13 blg 20l 40 IBU Skład: - Słód Żytni Strzegom 4,12 kg 75% - Owies niesłodowany 1 kg 18% - Karmel 30 Strzegom 0,3 kg 5,5% - Pszenica prażona 0,08 kg 1,5% 5,5 kg - chmiel Premiant 7,8% ak. 50g - chmiel Sladek 6,18% ak. 50g - mech irlandzki szczypta - drożdże Wyeast 2278 gęstwa Zacieranie 3,5:1: - 45°C - 20 min (tylko żytni) - 63°C - 40 min (całość) - 72°C - 50 min - 77°C Chmielenie: Gotowanie 60 minut. 60' Premiant 15 g 30' Premiant 20 g 20' Premiant 15 g 15' mech irlandzki 10' Sladek 20 g 0' Sladek 30 g Zagotowane półtora l w rezerwie. Po wlaniu do filtracji okazało się, że mam kisiel i przez wężyk spuściłem może 100ml Nie przemyślałem tego. Odebrałem połowę zacieru i wlałem do filtracji 7l wody 80°C. Zaczęło lecieć, ale i tak kilka razy trzeba było złoże przemieszać. Później podobna zabawa z drugą połową. Wysładzania praktycznie nie robiłem, dlatego niska wydajność. Temperatura otoczenia 7°C, po 5 dniach 7,5°C, po 11 dniach fermentacji przeniesione w 11°C. / lagerowanie ok 2 miesiące 8. 07 zabutelkowany z 0.98l rezerwy i 13g cukru, nagazowanie 2.2. Odfermentowało do 3,7 blg. Edytowane 8 Lipca 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) #34 Rauchbier 4ty w Warszawskim KPD w kategorii Rauchmarzen. Podium było blisko #45 PL Ale niedochmielone. Nie wiem, czy moja Sybilla ma tak mało alfakwasów, czy co ale piwo wyszło kompletnie bez goryczkowe. W ramach ratowania, wczoraj gotowałem godzinę 27g mojej Marynki w 0,75l wody i wlałem to do fermentora. Najlepsze, że herbatka była koloru mocno żółtego, ciemniejsza od niejednego jasnego piwa Dzisiaj skosztowałem i sporo się poprawiło, ale jeszcze powtórzę operację w piątek przy gotowaniu rezerwy przed butelkowaniem. Piwo dostało 40g Sybilli na zimno. Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 #34 Rauchbier 4ty w Warszawskim KPD w kategorii Rauchmarzen. Podium było blisko Gratulejszyn!!! Ile brakowało do pudła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Dzięki, 3pkt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) #48 English Brown Ale- na podstawie Scooby's Nuts - Nut Brown Ale 16. 04. 2016 12 blg 22l 31 IBU Skład:2,94 kg Pils Strzegom0,72 kg Biscuit Castle0,36 kg Abbey Castle0,18 kg Czekoladowy 900 EBC Castle 4,2 kg Iunga 18g 2015 Wilamette 20g 2014 Fuggles UK 15 g 2015 Mech irlandzki Drożdże:UK Dark Ale M03 Mangrove Jack's Zacieranie 4:1: 67°C / 90 min mashout Chmiele:60' Iunga 18 g15' Willamette 15 g5' Fuggles 15 g 5' Willamette 5gDrożdże uwodnione, zadane do brzeczki o temp. 23°C. Fermentacja w 18-20°C. Zagotowany ponad litr rezerwy. /24. 04 przelane na cichą przy 3,8 blg. / 2 maja zabutelkowane przy 3.5 blg, nagazowanie 2,2. 0,82l rezerwy i 59g cukru. Klarowne. Edytowane 2 Maja 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) Powtórka pamiętnej warki #3 z małymi zmianami (delikatnie zasyp, drożdże i ilość chmielu) #49 English IPA 24. 04. 2016 15 blg 18l 54 IBU - pale ale Strzegom 2,3 kg - monachijski II Strzegom 1,52 kg - monachijski I 0,28 kg - Caraaroma 0,2 kg - Carahell 0,2 kg - chmiel lunga 25 g - fuggle 85 g UK Dark Ale M03 Mangrove Jack's gęstwa Zacieranie: Zasyp do 16 l wody. 62-63°C 40' 72-73 °C 45' 76°C - filtracja Chmielenie: lunga 25g 60' fuggle 20g 30' fuggle 25g 15' fuggle 40g 0' Uzyskałem 18l + 1l rezerwy. Drożdże zadane (120ml) do brzeczki o temp 17°C. Nigdy jeszcze nie miałem tak szybko startujących drożdży. Po 3 godzinach od zadania pojawiła się piana. W poprzednim piwie po zadaniu uwodnionych trwało to niewiele dłużej. / 16. 05. 2016 zabutelkowane przy 4,8blg z 0,81l rezerwy i 14g cukru, nagazowanie 2,1. Edytowane 19 Czerwca 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) #50 West Coast IPA 29. 04. 2016 15 blg 22l 65 IBU Skład:5 kg Pils Strzegom0.5 kg płatki ryżowe błyskawiczne 5,5 kg Tomahowk 16,5 ak. 2015 65,5 g Centennial 9,4 ak. 2015 50 g Amarillo 8,8 ak. 2015 50 g Simcoe 13,2 ak. 2015 50 g gips piwowarski Mech irlandzki Drożdże:FM Grodzie Dębowe gęstwa Zacieranie 3,5:1 z łyżeczką gipsu: 63°C / 50 min 72°C / 35 min mashout 5 min Gotowanie 70 minut. Chmiele:60' Tomahowk 0,5 g (przełamanie "napięcia powierzchniowego")30' Tomahowk 25 g15' Tomahowk 20 g 10' Mech 5' Tomahowk 20 g 0' Centennial, Amarillo, Simcoe po 20 g Na zimno pójdzie po 30g w/w chmieli. / 22. 05 chmielenie na zimno przy 2,5 blg. / 26. 05 zabutelkowane z 0,74 l rezerwy i 46 g cukru. Nagazowanie 2,3. Edytowane 26 Maja 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 6 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 (edytowane) Dwie warki za jednym zacieraniem. Wysładzanie podzielone na 2 części. #51 Summer Ale 06. 05. 2016 11,3 blg 22l 25 IBU Skład:3,4 kg Pils Strzegom 3,4 kg Pale Ale Strzegom 0,5 kg Pszeniczny Malteurop0,2 kg Carahell 7,5 kg Tomahowk 16,5 ak. 2015 15 g Amarillo 8,8 ak. 2015 25 g Simcoe 13,2 ak. 2015 50 g gips piwowarski Mech irlandzki Drożdże:FM Grodzie Dębowe gęstwa Zacieranie 4:1 z łyżeczką gipsu: 63°C / 35 min 72°C / 50 min mashout 5 min Gotowanie 60 minut. Chmiele:60' Tomahowk 5 g30' Tomahowk 5 g15' Tomahowk 5 g 15' Mech 0' Amarillo 10 g, Simcoe 20 g Na zimno pójdzie 15g Amarillo, 30g Simcoe / 22. 05 chmielenie na zimno przy 1,9 blg. / 26. 05 zabutelkowane, nagazowanie 2.5. #52 Black Summer Ale 06. 05. 2016 250g zmielonego palonego jęczmienia poczyłem przez ok 12h w 3l wody. Przefiltrowałem i dodałem do brzeczki. 11 blg 23l 25 IBU Skład:3,4 kg Pils Strzegom 3,4 kg Pale Ale Strzegom 0,5 kg Pszeniczny Malteurop0,2 kg Carahell 7,5 kg Tomahowk 16,5 ak. 2015 17 g Amarillo 8,8 ak. 2015 25 g Centennial 9,4 ak. 2015 50 g gips piwowarski Mech irlandzki Drożdże:FM Grodzie Dębowe gęstwa Zacieranie 4:1 z łyżeczką gipsu: 63°C / 35 min 72°C / 50 min mashout 5 min Gotowanie 60 minut. Chmiele:60' Tomahowk 5 g30' Tomahowk 7 g15' Tomahowk 5 g 15' Mech 0' Amarillo 10 g, Centennial 20 g Na zimno pójdzie 30g Centennial, 15g Amarillo Piwo wyszło bardzo ciemne, ale nie tak czarne jak bym tego oczekiwał. / 22. 05 chmielenie na zimno przy 2,9 blg. / 26. 05 zabutelkowane z 1,3 l rezerwy i 62g cukru, nagazowanie 2.5. Edytowane 26 Maja 2016 przez mc007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 17 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2016 Sezon piwowarski zakończony, na zabutelkowanie czeka tylko Żytni Lager (w 2°C już ponad miesiąc). W planach piwa belgijskie, lecz na ten moment piwnica pełna i przerwa w warzeniu dobrze mi zrobi Najwyżej zorganizuję sobie dogrzewanie lodówki i zrobię je we wrześniu. Mój English Brown Ale zajął 4te miejsce w Konkursie Piw Domowych we Wrocławiu. To już drugie czwarte miejsce w tym sezonie a pewnie znowu nawet dyplomu nie dostanę Niewielkie róznice w punktacji czołówki - fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się