MateuszO. Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Witam, jestem po 30 warkach ale coś takiego się jeszcze nie zdażyło i proszę bardziej doświadczonych kolegów o opinię. Uwarzyłem amber ale ponad 3 tyg temu. Dodałem gęstwę po stoucie 10plato, a więc pokolenie po lekkim piwie. A oto co zastałem kiedy myślałem o butelkowaniu/zlaniu na cichą w zależności od klarowności. Używałem także mchu irlandzkiego więc dodatkowo mnie ten widok zaskoczył. Temperatura fermentacji 18-19 stopni. Piana tak jakby zastygła, nie jest widoczna aktywność drożdży a blg stoi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenboy Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Podobno przy US-05 ta drożdzowa czapa moze się utrzymywać jeszcze długo po zakończeniu fermentacji. Chyba u Ciebie tak się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Być może ale robiłem kilka piw na 05 i nigdy się to nie zdarzyło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greenboy Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jak piwo w smaku i armocie jest ok to przelej na cichą. Wiadro z kranikiem także akurat bedziesz mógł je przelać spod tej drożdzowej czapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zmierz cukier, jeśli już nie spada to przelewaj na cichą. Miałem w tamtym sezonie taką czapę w kilku warkach i po prostu przebiłem się przez nią wężykiem i ściągnąłem piwo znad (i z pod) osadu. Druga fotka mega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zrób pomiar, już dawno jest po fermentacji. US-05 lubią zostawić taką czapę na wierzchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Tak się spytam, to zdjęcia tak wyszły czy piwo jest zielone? A ogólnie US-05 bardzo często taką czapę zostawiają, tak samo kilka innych szczepów. Przebij się przez pianę zrób pomiar przelej na cichą/zabutelkuj jak będzie w porządku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Najs Takie coś chyba jednak zlałbym na cichą, choćby na kilka dni Nie dodawałeś czasem mchu irlandzkiego? Często po nim gęstwa wygląda podobnie jak Twoja piana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Miałem takie czapki w dwóch ostatnich warkach, jedna na S-33, druga S-04. Odfermentowanie prawidłowe. Drożdże były mocno zbite i nawet cold crushing nie pomógł, a przynajmniej nie całkowicie. Przy przelewaniu na syrop glukozowy nie było problemów. Pierwsze piwo już spijam, pycha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Najs Takie coś chyba jednak zlałbym na cichą, choćby na kilka dni Nie dodawałeś czasem mchu irlandzkiego? Często po nim gęstwa wygląda podobnie jak Twoja piana Pisałem że mech był. Może to być powód czapki? Tak się spytam, to zdjęcia tak wyszły czy piwo jest zielone? A ogólnie US-05 bardzo często taką czapę zostawiają, tak samo kilka innych szczepów. Przebij się przez pianę zrób pomiar przelej na cichą/zabutelkuj jak będzie w porządku Nie jest zielone, to amber ale Smakuje bardzo fajnie. HTC ONE w słabym świetle tak sobie dorabia swoje kolory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Norma, albo przelewasz znad czapki, albo wystarczy zamieszać fermentorem i czapka opadnie na dno. Ja zazwyczaj robię tak, że pod tygodniu fermentacji zamykam szczelnie pokrywę fermentora i pokołyszę trochę wiadrem i później po tygodniu w normalnej temperaturze robiłem cold crash. Wszystko opada na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Najs Takie coś chyba jednak zlałbym na cichą, choćby na kilka dni Nie dodawałeś czasem mchu irlandzkiego? Często po nim gęstwa wygląda podobnie jak Twoja piana Pisałem że mech był. Może to być powód czapki? Nie tyle powód czapki, co jej postaci i wyglądu (kłaki/pęcherze - coś w ten deseń) - takie widoki kilka razy już widziałem na forum gdy w grze był mech irlandzki Same US-05 też często zostawiają po sobie pianę na powierzchni, ale takiej jeszcze 'na żywo' nie widziałem Nie jest to oczywiście żaden powód do obaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się