kouczan Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) Witam! Przygodę z piwowarstwem domowym rozpocząłem w styczniu 2015r. Poniżej przedstawiam moje boje na tym polu. Warzę małe warki (głównie 10l), a to ze względu na małe spożycie. Receptury to głownie ściągi z wiki lub z zapisków innych piwowarów. 2015 #1 – 21.01 - Coopers Dark Ale (brew kit) 12,0 Blg #2 – 28.01 - Coopers Australian Bitter (brew kit) 11,0 Blg #3 – 22.02 – AIPA (z zestawu homebeer.pl) 20,0 Blg #4 – 01.03 – Stout (z zestawu homebeer.pl) 14,0 Blg #5 – 14.03 – Hefeweizen (z zestawu homebeer.pl) 11,0 Blg #6 – 28.03 – Full Aroma Hops (receptura z piwo.wiki.org) 12,5 Blg #7 – 01.04 – Dunkelweizen (z zestawu homebeer.pl) 13,5 Blg #8 – 17.04 – Belgian Pale Ale (receptura z piwo.wiki.org) 12,0 Blg #9 – 17.05 – Dubbel 16,0 Blg #10 – 23.05 – American Wheat 11,0 Blg #11 – ?? – American Pale Ale 14,0 Blg #12 – 01.08 - American Weizen 11,0 Blg #13 – 09.08 – Roggenbier 11,5 Blg (infekcja) #14 – 29.08 – Irish Red Ale 11,4 Blg #15 – ?? – Whisky Stout 12,0 Blg #16 – 20.09 – Cascadian Dark Ale 17,0 Blg #17 – 27.09 – Earl Grey Mild (receptura z themadfermentationist.com) 10,0 Blg #18 – 10.10 – Bitter (receptura z themadfermentationist.com) 12,0 Blg #19 – 23.10 – Hefeweizen (receptura Anteksa) 12,5 Blg #20 – 24.10 – English Oatmeal Porter (receptura z themadfermentationist.com) 17,0 Blg #21 – 07.11 – Roggenbier 12,5 Blg #22 – 10.11 – Kölsch 12,0 Blg #23 – 20.11 – Wędzony Dunkelweizen (receptura własna) 12,5 Blg #24 – 21.11 – Altbier 13,0 Blg #25 – 12.12 – Wielozbożowe (receptura własna) 11,5 Blg #26 – 12.12 – Wiedeński/Mosaic SMaSH APA (receptura własna) 14,0 Blg 2016 #27 – 13.02 – Scottish Heavy 80/- 11,9 Blg #28 – 21.02 – Milk Stout (klon Thirsty Crow Vanilla Milk Stout) 15,5 Blg #29 – 06.03 – Old Ale 18,2 Blg #30 – 09.03 – Whisky Stout v2 (receptura własna) 14,8 Blg #31 – 09.04 – American Brown Ale (receptura z Brewnig Classic Styles) - 11,0 Blg #32 – 24.04 – NZ Pale Ale (receptura wzorowana na Brewing Classic Styles) - 12,0 Blg #33 – 26.04 – Wietrzenie magazynu (bezstylowiec, receptura własna) - 11,9 Blg #34 – 26.04 – Mild (receptura na podstawie zapisków kolegi Voytecha) - 9,0 Blg #35 – 15.05 – Simcoe APA (receptura własna) - 13,8 Blg #36 – 29.05 – West Coast APA (receptura wzorowana na Brewing Classic Styles) - 15,0 Blg #37 – 18.06 – Hefeweizen (receptura Anteksa) 11,2 Blg #38 – 10.12 – Oatmeal Raisin Cookie Stout (receptura na podstawie Make Some Beer) - infekcja #39 – 31.12 – Strawberry Rhubarb Ale (receptura na podstawie Make Some Beer) 2017 #40 – 28.01 – Mild (receptura na podstawie zapisków kolegi Voytecha) #41 – 10.02 – Landlord Pale Ale (receptura na podstawie zapisków browaru Czarny Ryś) #42 – 24.02 – Rye Stout (receptura na podstawie zapisków browaru Zajęczy Browar) #43 – 22.04 – Full Aroma Hops (receptura własna) #44 – 02.05 – American Bitter (receptura na podstawie zapisków Browaru Ejl) #45 – 06.05 – Smoked FES (receptura na podstawie zapisków kolegi Tadzika) #46 – 03.06 – Topaz Pale Ale (receptura na podstawie zapisków kolegi Portera) #47 – 14.10 – Topaz Pale Ale #48 – 29.10 – Black IPA Edytowane 29 Października 2017 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 16 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 (edytowane) #27 Scottish Heavy 80/- (13.02.2016) Wielkość warki: 10,00 l OG: 11,9 PlatoFG: 4,8 PlatoIBU: 20,6 IBUEBC: 30,9 EBCABV: 3,8 % SUROWCE: 2,05 kg - Malteurop Pale Ale - 97,2 % 0,06 kg - Weyermann Roasted Barley - 2,8 % CHMIELE (granulat): EKG 5% - 15g DROŻDŻE: Newcastle Dark Ale (Mangrove Jack's #M03) ZACIERANIE: 8,5l wody 68°C -> 75' 75°C -> filtracja WYSŁADZANIE: 12l wody Do gotowania 18l 8,5 Brix GOTOWANIE: 120' 60' EKG 15' mech irlandzki 2g Chłodzenie chłodnicą do 35°C, następnie na balkonie do 16°C. Po gotowaniu 11l, 12 Brix FERMENTACJA: 17 dni w temp. otoczenie 16-17°C 01.03.16 przeniesione do temp. 22°C, odczyt refraktometru: 7,6 brix 05.03.16 zabutelkowane z dodatkiem 40g cukru przy odczycie refraktometru 7,6 brix, co daje FG: 4,7 plato i 4,0% ABV Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) #28 Milk Stout (21.02.2016) (klon Thirsty Crow Vanilla Milk Stout) Wielkość warki: 11,00 l OG: 15,6 PlatoFG: 2,3 PlatoIBU: 24,3 IBUEBC: 78,5 EBCABV: 5,5 % SUROWCE: 2,21 kg - Malteurop Pale Ale - 73,1 % 0,20 kg - Fawcett Crystal - 6,6 % 0,20 kg - Weyermann Carafa Special III - 6,6 % 0,18 kg - Fawcett Pale Chocolate - 5,8 % 0,24 kg - laktoza - 7,9% CHMIELE (granulat): EKG 5% - 23g DROŻDŻE: British Ale (Mangrove Jack's #M07) ZACIERANIE: 8,5l wody, wszystkie słody od początku 65°C -> 80' 75°C -> filtracja WYSŁADZANIE: 10l wody Do gotowania 15l, 13 Brix GOTOWANIE: 60' EKG 30' laktoza Chłodzenie chłodnicą do 35°C, następnie na balkonie do 18°C. Po gotowaniu 12l 15,5 Brix FERMENTACJA: 10 dni w temp. otoczenie 16-17°C 03.03.16 przeniesione do temp. 22°C, odczyt refraktometru: 10 brix 08.03.16 przelane do drugiego fermentora z dodatkiem 12ml ekstraktu z wanilii (laski wanilii moczone w rumie 80% przez ok. 1,5 miesiąca) 12.03.16 zabutelkowane przy odczycie refraktometru 9,8 brix, co daje FG: 5,9 plato i 5,3% ABV Edytowane 17 Marca 2016 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) #29 Old Ale (06.03.2016) Wielkość warki: 10,00 l OG: 18,2 PlatoFG: 2,7 PlatoIBU: 39,5 IBUEBC: 34,8 EBCABV: 8,6 % SUROWCE: 2,71 kg - Malteurop Pale Ale - 82,3 % 0,14 kg - Strzegom - Karmelowy 150 - 4,3 % 0,11 kg - Weyermann Carafoam/Carapils - 3,3 % 0,09 kg - Weyermann Carafa Special I - 2,6 % 0,25 kg - cukier Dark Muscovado CHMIELE (granulat): EKG 5% - 20g DROŻDŻE: Newcastle Dark Ale (Mangrove Jack's #M03) - gęstwa I pokolenie ZACIERANIE: 8l wody, słody palone na mash out 66°C -> 75' 75°C -> filtracja WYSŁADZANIE: 11l wody Do gotowania 15,5l, 13,8 Brix GOTOWANIE: 60' EKG - 10g + cukier Muscovado 30' EKG - 10g Chłodzenie chłodnicą do 35°C, następnie na balkonie do 16°C. Po gotowaniu 9,5l, 18,2 Brix FERMENTACJA: 14 dni w temp. 16->19°C (fermentacja w lodówce, czujnik przyklejony do fermentora) 4 dni w temp. 21°C 11.03.16 odczyt testu FFT: 9,6 brix -> 3,9 plato 17.03.16 odczyt refraktometru: 10,4 brix 20.03.16 odczyt refraktometru: 10,4 brix, w smaku niestety rozpuszczalnik, wyłączam sterownik i zostawię na kilka dni w temp. pokojowej 24.03.16 przelałem na cichą z dodatkiem 15g płatków dębowych francuskich średnio opiekanych, odczyt z refraktometru 10,3 brix (5,0 blg), nie wiem czym spowodowane bardzo kiepskie odfermentowanie 23.04.16 rozlane z dodatkiem 35g cukru Muscovado, piwo na cichej odfermentowało jeszcze do 8,9 brix, co daje finalnie 2,7 blg i 8,6 ABV Edytowane 24 Kwietnia 2016 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 17 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2016 (edytowane) #30 Whisky Stout v2 (09.03.2016) Wielkość warki: 10,00 l OG: 14,8 PlatoFG: 6,0 PlatoIBU: 36,8 IBUEBC: 73,0 EBCABV: 5,2 % SUROWCE: 1,26 kg - Strzegom Monachijski typ I - 45,0 % 1,05 kg - Castle Malting Whisky - 37,5 % 0,21 kg - Weyermann Carawheat - 7,5 % 0,14 kg - Weyermann Carafa I - 5,0 % 0,14 kg - Strzegom Czekoladowy ciemny 1200 - 5,0 % CHMIELE (granulat): Magnum 10% - 20g FWH DROŻDŻE: British Ale (Mangrove Jack's #M07) - gęstwa I pokolenie ZACIERANIE: 10l wody, słody palone na mash out 68°C -> 60' 75°C -> filtracja WYSŁADZANIE: 7l wody Do gotowania 12l, 13,5 Brix GOTOWANIE: 30' Chłodzenie chłodnicą do 35°C, następnie na balkonie do 16°C. Po gotowaniu 10l, 14,8 Brix po dodaniu cukru Muscovado FERMENTACJA: 26 dni w temp. otoczenia 15-18°C 04.04.16 zabutelkowane 10 l z dodatkiem 50g cukru. Kolejny raz tragiczne odfermentowanie (50%). Refraktometr pokazał 9,8 brix co daje 6 Blg i 5,2% ABV. KOMENTARZ: Po przeglądnięciu zapisków użytkownika Porter postanowiłem chmielić pierwszy raz brzeczkę przednią i gotować tylko 30'. Eksperyment całkiem nieudany. Gdzieś musiałem się machnąć w obliczeniach i nie dość, że przygotowałem za mało wody do wysładzania to jeszcze w efekcie wyszło piwo o dużo mniejszym ekstrakcie niż zakładany. Próbowałem ratować sytuację i dosypałem na oko cukru Muscovado. Dodając do tego problemy z przelewaniem po chłodzeniu z garnka do fermentora nie daję temu piwu większej nadziei. Zobaczymy, co wyjdzie, to wyjdzie (chociaż najprawdopodobniej kanał). Piwo wyszło nie najgorsze dla miłośników słodów Whisky. Za duża goryczka i ziemistość. Brak jakiejś fajnej kontry dla aromatów peated. Zdecydowanie do powtórzenia, z małą korektą receptury (skład, IBU i zacieranie). Edytowane 23 Maja 2016 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Przelałem warkę #29 Old Ale na cichą z dodatkiem 15g płatków dębowych moczonych 2 miesiące w Grantsie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #30 Whisky Stout zabutelkowana z dodatkiem 50g cukru. Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) #31 American Brown Ale (09.04.2016) Wielkość warki: 10,00 l OG: 11,0 BlgFG: 2,4 BlgIBU: 33,0 IBUEBC: 39,5 EBCABV: 4,6 % SUROWCE: 1,65 kg - Strzegom Pilzneński - 87 % 0,08 kg - Strzegom Czekoladowy Ciemny - 4,3 % 0,08 kg - Weyermann Caramunich II - 4,3 % 0,04 kg - Weyermann Caramunich III - 2,2 % 0,04 kg - Weyermann Melanoidynowy - 2,2 % CHMIELE (granulat): Magnum 10,6% - 5,5 g Amarillo 8,8% - 40 g DROŻDŻE: Amerykański sen (Fermentum Mobile #FM52) - starter 0,7l WODA: 16,5l wody Oaza z Biedronki modyfikacja w kierunku profilu: Ca - 90, Mg - 12,5, Na - 15, SO4 - 115, Cl - 52 dodatki: gips - 1g, sól - 0,4g, siarczan magnezu - 0,3g ZACIERANIE: 5,7l wody 67°C - 60' 76°C - 5' -> filtracja WYSŁADZANIE: 10,6l wody Do gotowania 14,5l 8,0 Brix GOTOWANIE: 60' Magnum 5,5g 15' Amarillo 15g, mech irlandzki 2g 0' Amarillo 25g Chłodzenie chłodnicą do 30°C, następnie na balkonie i w lodówce do 18°C. Po gotowaniu 10,5l, 9,7 Brix. Dodałem 200g cukru rozpuszczone w 250ml wody. Wyszło finalnie 11,5l (z uwzględnieniem startera) 11 Brix. FERMENTACJA: 14 dni burzliwej w temp. otoczenie 18°C 9 dni cichej w temp. otoczenia 18-20°C 23.04 przelane na cichą i wyniesione do piwnicy (18°C - 20°C) przy 5,8 brix (2,5 blg) 02.05 rozlane z dodatkiem 50g cukru. FG: 5,7 brix (2,4 blg) Edytowane 2 Maja 2016 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) #32 New Zealand Pale Ale (24.04.2016) Wielkość warki: 10,00 l OG: 12,0 BlgFG: 3,4 BlgIBU: 38 IBUEBC: 13 EBCABV: 4,6 % SUROWCE: 1,87 kg - Malteurop Pilsner - 82 % 0,17 kg - Weyermann Melanoidynowy - 7,5 % 0,12 kg - Strzegom Monachijski I - 5,3 % 0,12 kg - Strzegom Pszeniczny - 5,3 % CHMIELE (granulat): Magnum 10,6% - 10 g Motueka 6,7% - 20 g Wakatu 6,9% - 20 g DROŻDŻE: Amerykański sen (Fermentum Mobile #FM52) - gętstwa I 100ml WODA: 17l wody Oaza z Biedronki modyfikacja w kierunku profilu: Ca - 90, Mg - 12,5, Na - 15, SO4 - 115, Cl - 52 dodatki: gips - 1,1g, sól - 0,5g, siarczan magnezu - 0,3g ZACIERANIE: 7l wody 67°C - 60' 76°C - 10' -> filtracja WYSŁADZANIE: 10l wody pH zbite z 7,6 do 6,1 (2,5ml kwas mlekowy) Do gotowania 14,3l 10,5 Brix GOTOWANIE: 60' Magnum 10g 15' mech irlandzki 2g 10' Motueka 10g, Wakatu 10g 0' Motueka 10g, Wakatu 10g Chłodzenie chłodnicą do 30°C, następnie na balkonie. Po gotowaniu 11l, 12 Brix. FERMENTACJA: 16 dni w temp. otoczenie 18°C 09.05 przelane na cichą z dodatkiem 15g Wakatu i 15g Motueka, cicha w temp. 16°C 14.05 rozlane z dodatkiem 55g cukru, wyszło 10l 3,4blg Edytowane 16 Maja 2016 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Wczoraj rozlałem warkę #29 Old Ale i przelałem na cichą warkę #31 American Brown Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 W tym tygodniu udało mi się uwarzyć dwie warki jednego dnia - obie w celu przewietrzenia magazynu, obie to raczej eksperymenty. Receptury poniżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) #33 Wietrzenie magazynu (26.04.2016) Wielkość warki: 9,5 l OG: 11,9 BlgFG: 1,0 BlgIBU: 18 IBUEBC: 30 EBCABV: 5,8 % SUROWCE: 1,15 kg - Strzegom Pilzneński - 59 % 0,60 kg - Weyermann Abbey - 31 % 0,20 kg - Fawcett Brown - 10 % CHMIELE (granulat): Magnum 11,8% Saaz 3,1% DROŻDŻE: Amerykański sen (Fermentum Mobile #FM52) - gęstwa I 100ml WODA: 15,5l kranówki ZACIERANIE: 6l wody 68°C - 60' 75°C - 5' -> filtracja WYSŁADZANIE: 9,5l wody pH zbite z 7,6 do 4,9 (3ml kwas mlekowy) Do gotowania 12,5l 9,5 Brix GOTOWANIE: 60' Magnum 4g 15' Saaz 10g, mech irlandzki 2g 0' Saaz 10g Chłodzenie chłodnicą do 40°C, następnie na balkonie. Po gotowaniu 9,5l, 11,9 Brix. FERMENTACJA: 24 dni w temp. otoczenie 18-20°C 20.05 rozlew z dodatkiem 60g cukru Edytowane 23 Maja 2016 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) #34 Mild (26.04.2016) Wielkość warki: 11,5 l OG: 9,0 BlgFG: xx BlgIBU: 29 IBUEBC: 28 EBCABV: xx % SUROWCE: 1,21 kg - Malteurop Ale - 72,7 % 0,14 kg - Strzegom Karmelowy 300 - 8,4 % 0,14 kg - Weyermann Carapils - 8,4 % 0,10 kg - Strzegom Karmelowy 150 - 6,3 % 0,05 kg - Fawcett Crystal - 3 % 0,02 kg - Strzegom Czekoladowy Ciemny - 1,2 % CHMIELE (granulat): Challenger 7,5 % EKG 5 % DROŻDŻE: mieszanka Newcastle Dark Ale i British Ale (Mangrove Jack's) - w sumie chyba ok. 10g WODA: 18l kranówki ZACIERANIE: 6l wody 62°C - 20' 72°C - 40' 76°C - 5' -> filtracja WYSŁADZANIE: 12l wody Do gotowania 15l 8,0 Brix GOTOWANIE: 60' Challenger 5g 30' Challenger 4g, EKG 6g 15' Challenger 4g, EKG 6g, mech irlandzki 3g Chłodzenie chłodnicą do 40°C, następnie na balkonie. Po gotowaniu 11,5l, 9,0 Brix. FERMENTACJA: xx dni w temp. otoczenie 18-20°C 16.05 sprawdziłem odfermentowanie - piwo zeszło jedynie do 6,5 Blg. Mam wrażenie, że brak napowietrzania brzeczki mógł mieć wpływ na słabą pracę drożdży. Przelałem do drugiego fermentora z myślą, że się trochę napowietrzy i drożdże wznowią pracę. Po trzech dniach niewielkie oznaki fermentacji w granicy błędu pomiaru. 20.05 zadałem uwodnione Gozdawa PAY, przetrzymam kilka dni i zobaczę czy jeszcze dofermentuje. Piwo tak czy siak rozleję bo w smaku całkiem zacne. Receptura na pewno do powtórzenia przy lepszym przygotowaniu do warzenia. Edytowane 23 Maja 2016 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 2 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2016 Dzisiaj zabutelkowałem warkę #31 z dodatkiem 50g cukru. Piwo odfermentowało na cichej do 2,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 16 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2016 (edytowane) #35 Simcoe APA (15.05.2016) Wielkość warki: 10 l OG: 13,8 BlgFG: 3,1 BlgIBU: 35 IBUEBC: 17 EBCABV: 5,8 % SUROWCE: 1,50 kg - Strzegom Pale Ale 1,00 kg - Malteurop Ale 0,25 kg - Strzegom Karmelowy 150 CHMIELE (granulat): Simcoe 13,2% DROŻDŻE: Amerykański sen (Fermentum Mobile #FM52) - gęstwa II 150 ml WODA: 17l kranówki ZACIERANIE: 8l wody 68°C - 60' 76°C - 5' -> filtracja WYSŁADZANIE: 9l wody Do gotowania 12l 12,4 Brix GOTOWANIE: 30' Simcoe 5g 15' Simcoe 15g 0' Simcoe 15g Chłodzenie chłodnicą do 30°C, następnie w lodówce. Po gotowaniu 10l, 13,8 Brix. FERMENTACJA: 20 dni burzliwej w temp. 18°C, 20 dni cichej 16°C->20°C 17.06 dorzucone na cichą 15g Simcoe 27.06 rozlew, wyszło 9l, 3,1 blg FG i 5,8% ABV Edytowane 27 Czerwca 2016 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 18 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 ZACIERANIE: 8l wody 78°C - 60' 76°C - 5' -> filtracja chyba 68 °C;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Ups. Faktycznie - już poprawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) #36 West Coast APA (28/29.05.2016) Wielkość warki: 14 l OG: 15,0 BlgFG: 3,7 BlgIBU: 50 IBUEBC: 31 EBCABV: 6,2 % SUROWCE: 3,00 kg - Malteurop Ale - 81,1 % 0,25 kg - Strzegom Monachijski I - 6,8 % 0,20 kg - Weyermann Caramunich I - 5,4 % 0,10 kg - Castle Malting Special B - 2,7 % 0,10 kg - Weyermann Melanoidynowy - 2,7 % 0,05 kg - Fawcet Pale Chocolate - 1,4 % CHMIELE (granulat): Magnum 10,6% Cascade 6,8% Centennial 9,4% DROŻDŻE: Amerykański sen (Fermentum Mobile #FM52) - gęstwa III 150 ml WODA: 23l wody Oaza z Biedronki + 3g gipsu ZACIERANIE: 11l wody 67°C->64°C - 60' 76°C - 5' -> filtracja WYSŁADZANIE: 12l wody ph zbite do 5,6 Do gotowania 18l 13 Brix GOTOWANIE: 60' Magnum 15g 15' mech irlandzki 3g 10' Cascade 25g, Centennial 25g 0' Cascade 25g, Centennial 25g Chłodzenie chłodnicą do 30°C, następnie w lodówce. Po gotowaniu 15l, 15 Brix. FERMENTACJA: 11 dni burzliwej w temp. 17->19°C, 8 dni cichej w temp. 17°C FFT: 3,4 blg 09.06 przelane na cichą 17.06 rozlane przy 3,7 blg, wyszło 12l Edytowane 17 Czerwca 2016 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 18 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2016 (edytowane) #37 Hefeweizen (18.06.2016) Wielkość warki: 10 l OG: 11,2 BlgFG: 2,2 BlgIBU: 11 IBUEBC: 6 EBCABV: 4,8 % SUROWCE: 1,50 kg - Strzegom Pszeniczny - 69,8 % 0,65 kg - Malteurop Pilsner - 30,2 % CHMIELE (granulat): Lubelski 4,3% DROŻDŻE: Gozdawa #BW11 Bavarian Wheat WODA: 17l kranówki ZACIERANIE: 7l wody 45°C - 15' 55°C - 15' 62°C - 30' 72°C - 40' WYSŁADZANIE: 10l wody Do gotowania 14l 9,5 Brix GOTOWANIE: 60' Lubelskie 10g Chłodzenie chłodnicą do 30°C, następnie w lodówce. Po gotowaniu 10,55l, 11,2 Brix. FERMENTACJA: xx dni w temp. xx Edytowane 5 Maja 2017 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 27 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2016 Dzisiaj w końcu znalazłem czas na rozlanie warki #35 Simoce APA. Chmiel na cichej przebywał niestety aż 10 dni. Mam nadzieję, że nie wyjdzie trawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) #44 American Bitter (02.05.2017) na podstawie zapisków Browaru Ejl Wielkość warki: 10,00 l OG: 11,6 BlgFG: 0,9 BlgIBU: 35 IBUEBC: 21 EBCABV: 5,7 % SUROWCE: 2,00 kg - Strzegom Pale Ale - 90,2% 0,22 kg - Fawcett Crystal - 9,8% CHMIELE (granulat): Magnat 14,2% - 5g Citra 13,5% - 30g DROŻDŻE: FM52 Amerykański Sen (starter 700ml - 2 dni bez mieszadła) ZACIERANIE: 7l kranówki 64°C -> 90' 78°C -> wysładzanie WYSŁADZANIE: 11l kranówki Do gotowania 14,5l 10,1 Brix GOTOWANIE: 60' Magnat 5g 15' Citra 10g + mech irlandzki 2g 0' Citra 20g Chłodzenie chłodnicą do 35°C, następnie na balkonie do 21°C, reszta w lodówce. Po gotowaniu 10,5l 11,6 Brix (prawie 1l poszedł w kanał z chmielinami - trzeba zainwestować w hopstopper) FERMENTACJA: 03.05 - 16°C 03.05 - 17°C 04.05 - 17,5°C 05-10.05 - 18°C 10-27.05 - 19°C 27.05 - przelane do klarowania, przy 6,5 brix -> 3,2 blg 01.07.2017 - rozlew, wyszło 10l 0,9 blg, zabutelkowane z dodatkiem 48g cukru. Edytowane 1 Lipca 2017 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Daj znać jak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 8 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2017 (edytowane) #45 Smoked FES (06.05.2017) na podstawie zapisków kolegi Tadzika Wielkość warki: 10,00 l OG: 18,3 BlgFG: 2,0 BlgIBU: 41 IBUEBC: 74 EBCABV: 9,0 % SUROWCE: 1,45 kg - Strzegom Pale Ale - 44,7% 1,00 kg - Fawcett Medium Peated - 30,8% 0,44 kg - Strzegom Pszeniczny - 13,6% 0,18 kg - Weyermann Caraaroma - 5,5% 0,18 kg - Weyermann Palony jęczmień - 5,5% CHMIELE (granulat): Northern Brewer 8,5% - 25g DROŻDŻE: Gozdawa Old German Altbier (kilkudniowa gęstwa - ok. 150 ml, czyli pokaźny overpitching) ZACIERANIE: 9l kranówki 68°C -> 130' WYSŁADZANIE: 9l kranówki Do gotowania 14,0l 14,8 Brix GOTOWANIE: 70' 60' Northern Brewer 15g 30' Northern Brewer 10g Chłodzenie chłodnicą do 35°C, następnie na balkonie do ok 17°C. Po gotowaniu 10,5l 18,3 Brix. FERMENTACJA: 06-10.05 - 18°C 11.05-27.05 - 19°C 27.05 - przelane na cichą przy 3,6 blg 01.07.2017 - rozlew, wyszło 10l 2 blg, zabutelkowane z dodatkiem 45g cukru. Edytowane 1 Lipca 2017 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 (edytowane) #45 Topaz Pale Ale (03.06.2017) na podstawie zapisków kolegi Portera Wielkość warki: 10,00 l OG: 13,4 Blg FG: xx Blg IBU: 30 IBU EBC: 30 EBC ABV: xx % SUROWCE: 1,80 kg - Strzegom Pale Ale - 75,9% 0,25 kg - Weyermann Melanoidynowy - 10,5% 0,20 kg - Strzegom Karmelowy czerwony - 8,4% 0,10 kg - Strzegom Karmelowy 300 - 4,2% 0,02 kg - Weyermann Palony jęczmień - 0,8% CHMIELE (granulat): Topaz 17,0% - 50g DROŻDŻE: FM52 Amerykański sen (dwutygodniowa gęstwa) ZACIERANIE: 7l kranówki 50°C -> podgrzewanie do 68°C 68°C - 60' mash out 78°C WYSŁADZANIE: 10l kranówki Do gotowania 13,0l 10,6 Brix GOTOWANIE: 60' Topaz 7g Chłodzenie chłodnicą do 35°C, następnie na balkonie i w lodówce do ok 17°C. Po gotowaniu 10,5l, zapomniałem zmierzyć gęstości. FERMENTACJA: 04.06 - 16.06 - 17-19°C 16.06 - 30.06 - zepsuła się lodówka i piwo stało mniej więcej w temp. pokojowej czyli 22-26°C 30.06 - przelane na cichą bez sprawdzania gęstości 29.10 - piwo dalej stoi sobie na "cichej" Edytowane 29 Października 2017 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 2 Lipca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 (edytowane) Niestety ostatni kompletny brak czasu skutkował odpuszczeniem prac w browarze. Warki #44 i #45 przetrzymałem na cichej i dopiero wczoraj znalazłem czas na rozlew. Warka #46 też trochę postała sobie nad drożdżami, a w dodatku zepsuła się lodówka do fermentacji. No cóż zobaczymy co z tego wyjdzie. Kilka ostatnich warek to porażka. #38 Oatmeal Raisin Cookie Stout - jakaś infekcja, albo błąd w sztuce - piwo waliło na km plastikiem. Niestety to nie pierwszy taki przypadek.Ostatnio praktycznie w każdej warce wyczuwam jakby delikatną nutę plastiku - może coś mi siedzi w sprzęcie. #39 Strawberry Rhubarb Strong Ale - tutaj nie do końca wyszło mi to co zakładałem, wydaje mi się, że większa gęstość początkowa i same truskawki w większej ilości zrobiłyby robotę, ale jakoś nie będę powtarzał tego eksperymentu #40 Mild, #41 Landlord Pale Ale - nie wiem o co chodzi, ale gushing w tych piwach był srogi (w #41 jeszcze zrozumiem bo niezbyt dobrze chmiel po cichej oddzieliłem), generalnie piwa bez smaku i treści, wczoraj w kanał poszło ostatnich kilkanaście butelek #42 Rye Stout - w miarę poprawne piwne, następnym razem zwiększyłbym na pewno udział żyta. #43 FAH - zdecydowanie najlepsze, a najmniej się do niego przykładałem bo w całości miało właściwie iść na rozdawnictwo do piwnych laików Brak czasu, zepsuta lodówka i inne okoliczności sprawiają, że w browarze zapowiada się chwilowa przerwa. Może jak ogarnę lodówkę to jakiś weizen na szybko, ale raczej szykuję się na jesień. Edytowane 2 Lipca 2017 przez kouczan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się