sasq Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 A więc od początku Mam cała warkę.... jakieś 45 póllitrowych próbek wzorcowego DMS (mogę się wymienić próbkami za np mokry karton i inne takie) Generalnie szukając popełnionych błędów: 1. zacieranie na lenia w 68 stopniach po czym wygrzew niestety wyłączyłem całość gdy tylko temperatura wzrosła do 78 stopni 2. Za słabe gotowanie Obstawiam punkt 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Jaki słod? Pizenski czy pale ale? Ile czasu gotowałeś/chmieliłeś? Czy używałeś przykrywki, czy bez z pełnym odparowaniem? http://www.wiki.piwo.org/DMS Edytowane 22 Marca 2016 przez redlum sasq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) słód Pilzneński 75% pszenica 20% (muszę w notatkach sprawdzić) gotowanie bez pokrywki 60min ale gotowało sie toto ledwo ledwo Po lekturze z linku (dzięki wielkie redlum) "piwo zbyt młode, niedoleżakowane" Proces leżakowania wpływa na zanik DMS? Piwo jest młode minęło raptem 18 dni od zabutelkowania + test smakowy odbył się na ostatniej butelkowanej butelce (weszło tam troszkę syfu) Edytowane 22 Marca 2016 przez sasq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Indukcja nie daje rady? Mogę Ci pożyczyć grzałkę zanurzeniową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Indukcja nie daje rady? Mogę Ci pożyczyć grzałkę zanurzeniową Nie dawała, puki co sytuacja opanowana. zmieniłem ocieplenie garnka i poprawilem chlodzenie kuchenki. Docelowo jednak trza będzie taborecik sobie sprawić Edytowane 22 Marca 2016 przez sasq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Z lektury forum i youtuba wynika że kluczowym dla uniknięcia DMS jest: 1. Mocne gotowanie 2. Jak najszybsze schłodzenie brzeczki poniżej 80 stopni Co przy chłodzeniu za pomocą wymiennika nieco koliduje z whirpoolem. Ad2. W tej chwili po wyłączeniu kuchenki wprawiam brzeczkę w mocny ruch wirowy. Ma to na celu utworzenie sie stożka chmielin co by wymiennika nie zapchać syfem. Po 15minurtach rozpoczynam chłodzenie. Pytanie czy te 15 min nie maja wpływu również na tworzenie się DMS? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Mają, lepiej chłodzić od razu, chmieliny i tak Ci opadną. Przeczytaj sobie: http://www.beerfreak.pl/dms-czyli-puszkowana-kukurydza/ sasq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 (edytowane) Oskaliber dzięki. Całość z linku przeczytana; Od najbliższej warki będę chłodził od razu do 17 stopni :-) Trzeba będzie się w hop stopera zaopatrzyć bo chłodzenie wymiennikiem ma swoje wady. Głównym problemem jest jego mycie. Przy okazji skoro DMS to również wyznacznik nie dojrzałego piwa to czy w czasie leżakowania może on się zredukować? Edytowane 22 Marca 2016 przez sasq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 DMS raczej się nie redukuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drejpa Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 przy takiej ilosci pilznenskiego powinienes wydluzyc gotowanie do 90ciu minut zeby odparowac wszystkie prekursory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Przy okazji skoro DMS to również wyznacznik nie dojrzałego piwa to czy w czasie leżakowania może on się zredukować? Nie. DMS nie jest wyznacznikiem niedojrzałego piwa, gdzie to przeczytałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Nie mogę tego odnaleźć nie wykluczam ze czytając coś pobieżnie zrobiłem sobie skrót myślowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Tak czy siak zostaw jedną próbkę dla mnie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 22 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Próbeczka zaklepana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Podłączę się, ile mocy masz na indukcji? I jaka wielka warka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 23 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 (edytowane) Kuchenka ma już 8lat to poprzednik modelu ib 6040 Teki Moc przyłączeniowa 6400W Kadź zacierano-warzelna w postaci emali z Olkusza pojemność gara 30l największe moje dotychczasowe ważenie warzenie 28l Kluczowe dla pracy na indukcji jest: -zaizolowanie bocznych ścian garnka (plażowy ręcznik bawełniany daje rade, choć obecnie używam kilku warstw neoprenu) -zapewnienie poprawnego chłodzenia spodu kuchenki Tu jeszcze przed zaizolowaniem: _____________ Edit: sprawdziłem dokładnie model kuchenki: moc grzewcza używanego palnika to 2100W / 3000W* *tryb "power" Edytowane 24 Marca 2016 przez sasq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Sprawdziłem notatki i wykluczyłem błąd z chłodzeniem Brzeczka schłodzona w tempie poniżej 15 minut Czyli jak rozumiem obecnie przyczyny muszę upatrywać w zbyt słabym/zbyt krótkim gotowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Przy dużym udziale w zasypie słodu pilzneńskiego warto przedłużyć gotowanie do 75 min, a najlepiej do 90 min. P.S. Znaczenie ma też jakoś słodu i zawartość prekursorów DMS. Edytowane 24 Marca 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 A może drożdże ci nasmrodziły, us05 czasem potrafią dać siarką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 hmm dhnab dałeś do myślenia max temperatura jak mogła się zdążyć temu piwu to ~21,5°C Jak ta siara się zapachowo objawia (w sensie deskryptor) bo puki co skojarzenie z otwarciem puszki kukurydzy jest idealne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Kadź zacierano-warzelna w postaci emali z Olkusza pojemność gara 30l największe moje dotychczasowe ważenie 28l Jak Ty ważysz na kuchence indukcyjnej, to się nie dziw, że Ci dms wychodzi. Postaraj się na niej warzyć, a waż na wadze. Póki co zachowaj spokój i czytaj. Tematów o dimetylosiarczku od groma Nie trzeba zakładać kolejnego. Czytaj, ucz się, a na pewno z każdą warką będzie coraz lepiej Ewentualnie kup sobie taboret gazowy i zawsze schładzaj od razu po gotowaniu. Taboret to koszt 70 zł, a frajda dużo większa niż kuchenka elektryczna. Edytowane 24 Marca 2016 przez zygberto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 (edytowane) Kupię sobie wagę do ważenia i taboret gazowy do warzenia... Ale wstyd Czytam na potęgę choć szukacza na forum czasem figle płata Edytowane 24 Marca 2016 przez sasq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Ach ta autokorekta ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 hmm dhnab dałeś do myślenia max temperatura jak mogła się zdążyć temu piwu to ~21,5°C Jak ta siara się zapachowo objawia (w sensie deskryptor) bo puki co skojarzenie z otwarciem puszki kukurydzy jest idealne Różne gotowane warzywa od groszku po brokuły, mogą być nagnite, popsute. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 W moim jednak zdecydowanie kukurydza w puszce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się