Mariusz_CH Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Niedługo pójdzie w butelki. Jeśli mogę, to zamawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) No problem. A pijasz w ogóle kwaśniaki ? Musze dać komuś co się wyzna czy coś z tego wyszło. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Ja rzadko, bo gdzie to mam u nas kupić. Do głowy mi przychodzi Lodzermensch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Kupić i można, np. w necie. Tylko te ceny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 13 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 @Mariusz_CH Nic tylko zrobić swojego kwasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Dokładnie. Na jesień kolejny Lambic w browarze, tym razem Kriek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon M. Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 jestem po degustacji 100% peated i portera. Torf miażdży system, jest cały przekrój doznań jakie zapewnia ten słód. Są bandaże, jest lizol, dym itp. Piwo ma zaskakująco czysty profil. Moim zdaniem wersje o wyższym ekstrakcie są przyjemniejsze w odbiorze. Co do porteru to faktycznie przegazowany z mocnym, ordynarnym alkoholem - obydwie te rzeczy skutecznie zaburzają odbiór i trochę psują zabawę. Dzięki za piwka. Po bardziej szczegółowe opinie zapraszam na bloga: http://dziennikpiwny.blogspot.com/2015/01/browar-domowy-czarny-rys-100-peated.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki za recenzje. Skoro jesteś fanem torfu, jeśli chcesz, podeślę jeszcze wersje nr 3. Ciemną na drożdżach lagerowych. Edytowane 14 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 jeśli jest możliwość to chętnie zapisałbym się na butelczynę 100%P v3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Pewnie. Tym bardzie, że masz możliwość odebrania na miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon M. Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Dzięki za recenzje. Skoro jesteś fanem torfu, jeśli chcesz, podeślę jeszcze wersje nr 3. Ciemną na drożdżach lagerowych. Jak najbardziej się piszę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Wszystkie słoje i wiadra w browarze zajęte, odbiłem sobie to nieróbctwo październikowo listopadowe. Będzie co robić przy rozlewie. Luty-marzec czekają mnie 3 jasne warki dolnej fermentacji. Wracam tym samym do treningów z dekokcją. Wszystkie te warki będę zacierał właśnie dekokcyjnie, jednowarowo. Zastanawiam się jak pogodzić dekokcje z moim systemem zacierania, na tą chwilę wybrałem następujący schemat: - zacieranie jednotemperaturowe w 67°C od razu w stosunku 4:1 (woda:słód) - po około 60 min odebranie dekotu do garnka, podgrzanie do 72°C, scukrzenie (około 10-20 min), podgrzania do gotowania, gotowanie (około 10 min) - powrót dekotu i osiągnięcie mash-out 75°C Edytowane 16 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Wszystkie słoje i wiadra w browarze zajęte, odbiłem sobie to nieróbctwo październikowo listopadowe. Będzie co robić przy rozlewie. Luty-marzec czekają mnie 3 jasne warki dolnej fermentacji. Wracam tym samym do treningów z dekokcją. Wszystkie te warki będę zacierał właśnie dekokcyjnie, jednowarowo. Zastanawiam się jak pogodzić dekokcje z moim systemem zacierania, na tą chwilę wybrałem następujący schemat: - zacieranie jednotemperaturowe w 67°C od razu w stosunku 4:1 (woda:słód) - po około 60 min odebranie dekotu do garnka, podgrzanie do 72°C, scukrzenie (około 10-20 min), podgrzania do gotowania, gotowanie (około 10 min) - powrót dekotu i osiągnięcie mash-out 75°C w usa na coolerach inaczej robia dekokcje dekokt bez żadnej specjalnej przerwy gotują i powracają go w ilości takiej by osiągnąć zamierzoną temperaturę/przerwę Poza tym przy jednowarowej najczęściej podnosi się z maltozowej do dekstrynującej a mashout jak zawsze - nie obowiązkowy Dlaczego chcesz robić aż taki rzadki zacier ? wydaje mi się zbędne - standardowe 3:1 chyba będzie ok Nie kwestionuje twojej metody tylko pytam, sam zaczynam myśleć o dekokcji w coolerze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) W sumie nie musi być aż 4:1, może być 3:1. Zobaczę jeszcze jak to wypada w moim coolerze. Narazie zapisałem "swą myśl" z nadzieją że pojawią się inne pkt widzenia W sumie rozważam jeszcze 62°C i dekot do 72°C bez mash out ale przy dużych warkach wolę robić mash-out, filtracja wtedy trwa ponad 1h i dobrze mieć jednak wyższą temperaturą startową filtracji. Pewnie mash-out zrobiłbym wtedy infuzyjnie lub drugim dekotem. w usa na coolerach inaczej robia dekokcje A szczegółowo ? Edytowane 16 Stycznia 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 dokładnie jak piszesz 62-64, dekokt do 72 ja wysładzam i tak na raty - próbowałem ciągłego ale przy prostokątym coolerze nie działa tak pięknie - przedniej spuszczam ile wlezie - i sru woda 80-80+C - zamieszanie i akurat się robi mashout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Warka #58 100% Smoked Lager poszła do kega oraz 3 butelek. Siarkowodór został całkowicie zredukowany. Wszyła piękna szynkowa wędzonka z nutą kompotu z suszek, w smaku lekkie, wędzone. Jest pięknie, Steinbach daje rade. Piwo będzie piękną bazą do kolejnych tego typu piw. Mam parę butelek to wstawie za miesiąc do depozytu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Własna notka degustacyjna RIS'a z Akcji beczka. Po pół roku od mojego butelkowania, kolejna, druga degustacja. Aromat dość się zmienił, beczkowa waniila ustąpiła nico pola aromatom winnym i słodowym ale wciąż jest on przyjemny. W smaku kwaśność pozostała na poprzednim poziomie, pojawiła się za to słodowa nuta na finiszu, która ładna zaczęła ją balansować. W moim odczuciu piwo robi się coraz przyjemniejsze. 0,33l wypiłem wczoraj z pełną satysfakcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Przypomniałeś mi o tym piwie . Też otworzyłem 5L beczułkę . Piana gęsta i zwarta, trzeba nalewać na raty, aromat winny, a smak nadal treściwy, kwaskowy, przyjemny. Lekko piecze w gardło od alko i przyjemnie rozgrzewa. Ma moc . Świetnie smakuje z chorizo. Musimy kiedyś powtórzyć Akcje beczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Już go dopadłeś ? Musiałem Ci zrobić niezłego smaka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Idzie mi nieźle, ciekawe czy wysuszę beczułkę, coraz lepiej mi wchodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 To tak sam? Podziel się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Akurat nie mam z kim Piana taka sztywna, że zejdzie mi jeszcze kilka godzin. Najwyżej jutro na śniadanko SRIS - temat na dziś (i chyba jutro ;-) tyż ) Ale spoko jest jeszcze jedna piątka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Piana na tym piwie jest mega zadziwiająco zaje...sta. Chciałbym, żeby moje wszystkie piwka miały taką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Aż strach pomyśleć skąd to białko sorki nie mogłem się powstrzymać Edytowane 23 Stycznia 2015 przez kentaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) co ten prucek robił w tej piwnicy Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się