WiHuRa Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) 11.12.2012 warka #19 Czeski Pils, 11,5°Blg BS2 IBU - 37, BS2 EBC - 7, wydajność estymowana BS2 - 85% SKŁAD: Pilzneński Optima - 6,00 kg, 83,3% Carapils 4 EBC Weyermann - 0,70 kg, 9,7% Wiedeński 5-7 EBC Weyermann - 0,40 kg, 5,6% Karmelowy jasny 95 EBC Litovel - 0,10 kg, 1,4% Sybilla 6,2%AA - 70g Tradition 6,0%AA - 50g (szyszka) Wyeast 2001 Urquell Lager - gęstwa z I zbioru Saflager W34/70 - 1 saszetka, rehydratacja ZACIERANIE I WYSŁADZANIE: woda do zasypu - 25,5l 20 min - 65°C 40 min - 72°C podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji wysładzanie 31l o temperaturze około 68-70°C GOTOWANIE 70': 60 min - Sybilla 70g 10 min - Tradition 50g (szyszka) 37l - 11,5°Blg do fermentacji 2l z chmielin, na refermentacje WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 86,1% FERMENTACJA: Fermentator 1: Objętość: 19l Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie Temperatura zadania: 13°C Temperatura otoczenia: 10°C Fermentator 2: Objętość: 18l Drożdże: Saflager W34/70 Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie Temperatura zadania: 13°C Temperatura otoczenia: 10°C KOMENTARZ: Dawno nie było żadnej przygody podczas warzenia więc dla równowagi w przyrodzie, tym razem były dwie: - podczas przelewania zacieru odłączyłem przez przypadek cześć rurek filtratora, na szczeście udało się naprawić, trochę młóta wleciało do środka i później przytykało mi kilka razy filtrację, - zostawiłem sobię na zewnątrz wąż ogrodowy, który używam do podłączenia chłodnicy, oczywiście zamarzł, pomogła szykba kąpiel w wannie z gorąco wodą. Dotychczas 5 warek 40 litrowych wciąż na tej samej butli, merdałem i coś tam jeszcze chlupie, powinno starczyć na jeszcze jedną ale lepiej nie krakać ----------------------------- 30.12.2012 Fermentator 1: Przelanie na cichą Pomiar: 3°Blg Temperatura burzliwej: 10°C Fermentator 2: Przelanie na cichą Pomiar: brak Temperatura burzliwej: 10°C ----------------------------- 06.01.2013 Fermentator 1: Rozpoczęcie lagerowania Pomiar: brak Temperatura ciechej: 10°C Fermentator 2: Rozpoczęcie lagerowania Pomiar: brak Temperatura cichej: 10°C ----------------------------- 17.01.2013 Fermentator 1: Rozlew: keg z 0,4l rezerwy do refermentacji Pomiar: 3°Blg Fermentator 2: Rozlew: 0,5l butelki, 100g cukru do refermentacji Nagazowanie: 2,4 v/v Pomiar: 3°Blg Edytowane 18 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Myślę o podobnym piwie na s_23 lub W34/70. Mam tylko inne chmiele: Żetecki, Hallertauer Tradition ewentualnie Lubelski. Jak Kolega proponowałby nachmielić swoje piwo, w/w granulatem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Tradition na gorczykę, Saaz/Lubelski na aromat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Bitter #15 na S-04 po 2,5 miesiącach leżakowania w butelkach o dziwo zrobił się całkiem fajny, wyszedł nagle dość mocno chmiel w smaku, goryczka się ułożyła, przyjemny aromat, piękna piana, ze smakiem wypiłem wczoraj kufelek Za to, jak tylko znajdę chwilę czasu na rozbutelkowanie, Brown #17 pójdzie w całości do zlewu Edytowane 12 Grudnia 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Zabutelkowałem w końcu, w sobotę, cześć lagerową warki #18, zeszło ładnie do 2,5°Blg, piwo idealnie klarowne. W weekend po świętach okrągła 20 warka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 warka #19 Czeski Pils przelena na cichą, za parę dni obniże ją do 0°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Na okrągłą warkę wybrałem coś ciekawszego niż Pils. Zasyp do warki na podstawie receptury skyberta. 30.12.2012 warka #20 Marcowe, 13,5°Blg BS2 IBU - 26, BS2 EBC - 15, wydajność estymowana BS2 - 80% SKŁAD: Pilzneński 3,2 EBC Litovel - 4,00 kg, 47,6% Monachijski 18 EBC Litovel - 3,20 kg 38,1% Wiedeński 5-7 EBC Weyermann - 0,50 kg, 6,0% Carahell 25 EBC Weyermann - 0,50 kg 6,0% Karmelowy jasny 95 EBC Litovel - 0,20 kg, 2,4% Magnum 14%AA - 28g (szyszka) Wyeast 2001 Urquell Lager - gęstwa z II zbioru WLP 838 Southern German Lager - starter 1,5l (gęstwa od voltkj, dzięki) ZACIERANIE I WYSŁADZANIE: woda do zasypu - 28l 20 min - 65°C 40 min - 72°C podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji wysładzanie 31l o temperaturze około 70-74°C GOTOWANIE 70': 60 min - Magnum 28g (szyszka) 39,5l - 13,5°Blg do fermentacji 1,5l z osadów, na refermentacje WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 85,7% FERMENTACJA: Fermentator 1: Objętość: 19,5l Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie Temperatura zadania: 12°C Temperatura otoczenia: 11°C Fermentator 2: Objętość: 20l Drożdże: WLP 838 Southern German Lager Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie Temperatura zadania: 12°C Temperatura otoczenia: 11°C KOMENTARZ: - kolejna, szósta, warka na tej samej butli i oznak jej końca podczas gotowanie nie było widać, ciekawe ile jeszcze na niej pociągne ? -------------------- 20.01.2013 Fermentator 1: Przelanie na lagerowanie Pomiar: 3°Blg Temperatura burzliwej: 11-12°C Fermentator 2: Pozostawiłem na burzliwej, podniosłem temperaturę do 15°C Pomiar: 5°Blg Temperatura burzliwej: 11-12°C -------------------- 29.01.2013 Fermentator 2: Przelanie na lagerowanie Pomiar: 4°Blg -------------------- 10.02.2013 Fermentator 1: Poszło do kega Refermentacja: 70g cukru ABV: 5,8% -------------------- 24.02.2013 Fermentator 2: Rozlew do butelek Refermentacja: 70g cukru Nagazowanie: 2,5 v/v ABV: 5,3% Edytowane 24 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Dziś, na dobitkę po robocie, zdezynfekowałem 80 butelek po zakażonym Brown Ale. Czas teraz na odpoczynek z kuflem w dłoni. A na nowy rok wychyle toast - Zdrowie piwowarów! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Twoje zdrowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Nadrabiam zaległości z etykietami. Warka #18 Lager i Ale 13°Blg nazwałem amerykańskimi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) Choróbsko, które wciaż mnie trzyma, skutecznie odgania mnie od piwowarskich obowiązków ale trzeba będzie się w końcu za robotę wziąć. Jutro po raz pierwszy w browarze, piwo pójdzie w keg (połowa warka #19 Czeski Pils). Keg już czeka umyty. Druga część tej warki pójdzie w butelki. A na weekend, jak zdrowie pozwoli, specialty lager - Ciemne dymione Edytowane 15 Stycznia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Po 11 dniach lagerowania warka #19 Czeski pils 11,5°Blg poszła do kega (Urquell) i butelki (W34/70). Obie części odfermentowały do 3°Blg więc piwo będzie nisko alkoholowe, i o to mi chodziło. Lanie do kega do sama przyjemność, kilka minut i po robocie Edytowane 17 Stycznia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Lanie do kega do sama przyjemność, kilka minut i po robocie Gratuluję awansu na następny poziom wtajemniczenia piwowarskiego;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Trochę krótko lagerowałeś ale pewnie nie miałeś czasu i miejsca w zamrażalce. Normalnie zaleca się ok 4 tyg. Ja zrobiłem sobie skrzynię i lageruję piwa na balkonie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Ano nie było czasu bo na lagerowanie musi wskoczyć Marcowe, następne dolniaki będą miały czas na 3 tygodniowe lagerowanie. Ostatnie dwa, 4 tygodnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Na mieszadle Wyeast Irish Ale 1084, gęstwa od kolegi Mariusz_CH. Połowa #21 pójdzie na nich. Edytowane 18 Stycznia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 12 godzin później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) 20.01.2013 warka #21 Ciemny lager i Owsiany Stout, 13,5°Blg BS2 IBU - 25, BS2 EBC - 48, wydajność estymowana BS2 - 85% SKŁAD: Pilzneński 3,2 EBC Litovel - 3,40 kg, 41,0% Monachijski 18 EBC Litovel - 2,40 kg 28,9% Jęczmienny Wędzony 3-6 EBC Weyermann - 1,00 kg, 12,0% Płatki owsiane Sante - 0,50 kg 6,00% Karmelowy Jasny 95 EBC Litovel - 0,40 kg 4,8% Carafa I 900 EBC Weyermann - 0,25 kg 3,0% Karmelowy Ciemny 333 EBC Litovel - 0,20 kg 2,4% Carafa II 1150 EBC Weyermann - 0,10 kg 1,2% Palony jęczmień 1150 EBC Weyermann - 0,05 kg 0,6% Iunga 12,2%AA - 30g (szyszka) Wyeast 2001 Urquell Lager - gęstwa z III zbioru Wyeast Irish Ale 1084 - starter 1,2l (gęstwa od Mariusz_CH, dzięki) ZACIERANIE I WYSŁADZANIE: Kleikowanie płatków owsianych, 15 min w 65°C woda do zasypu - 29l 40 min - 65°C 20 min - 72°C dodanie palonych słodów podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji wysładzanie 29l o temperaturze około 70-72°C GOTOWANIE 70': 60 min - Iunga 30g (szyszka) 44l - 13,5°Blg do fermentacji WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 93,9% FERMENTACJA: Fermentator 1: Objętość: 24l Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie Temperatura zadania: 13°C Temperatura otoczenia: 10°C Fermentator 2: Objętość: 20l + 1,2l starter Drożdże: Wyeast Irish Ale 1084 Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie Temperatura zadania: 15°C Temperatura otoczenia: 18°C Komentarz: - pozbyłem się resztek palonych słodów - ustawiłem sobie na zasobnik w domu maksymalną temperaturę grzania wody, gorąca woda ma wtedy około 70-72°C więc wysładzam teraz wodą prosto z kranu Że dopiero teraz wpadłem na to ułatwienie. - ześrutowałem prawie wszystko na pozycję 1 w młynku (oprócz ostatnich 2kg), chyba stąd ten skok wydajności -------------------- 29.01.2013 Fermentator 2: Przelanie na cichą -------------------- 10.02.2013 Fermentator 1: Przelanie na lagerowanie Pomiar: 3,5°Blg Temperatura burzliwej: 10-11°C Fermentator 2: Temperatura cichej: 18-19°C Rozlew do butelek 0,5l Nagazowanie 2,0 v/v Refermentacja: 110g cukru ABV: 5,6% ------------------- 03.03.2013 Fermentator 1: Rozlew do butelek 0,5l i dwóch pet 1l Nagazowanie 2,2 v/v Refermentacja: 60g cukru ABV: 5,6% Edytowane 4 Marca 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 (edytowane) #20 Marcowe - cześć na Urquell Lager poszła na lagerowanie, ładnie zeszła w okolice 3°Blg. Niestety Southern German Lager się ślimaczą, po 3 tygodniach tylko 5°Blg, oczekiwałem przynajmniej poziomu 4°Blg, pomerdałem i uzbroiłem się w cierpliwość. Edytowane 21 Stycznia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 - ustawiłem sobie na zasobnik w domu maksymalną temperaturę grzania wody, gorąca woda ma wtedy około 70-72°C więc wysładzam teraz wodą prosto z kranu Że dopiero teraz wpadłem na to ułatwienie. Ja to już dawno stosuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2013 Teraz mi mówisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Mówiłem wcześniej - a przynajmniej ze dwa razy Wygoda to wygoda ! Piwowarzy dziękują wynalazcy kotła CO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) #20 Marcowe 13,5°Blg - część na Southern German Lager przeniosłem do 15°C, po kolejnym tygodniu zeszło do 4°Blg. Pójdzie wnet do lagerowania. Edytowane 29 Stycznia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 (edytowane) #21 Owsiany Stout 13,5°Blg - po 9 dniach fermentacji została przelana na cichą, zeszło do 3,5°Blg, zapowiada się obiecująco Edytowane 27 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) #21 Owsiany Stout 13,5°Blg - dodałem 20g płatków dębowych whisky. Pierwsza część tej warki (Urquell Lager) odfermentowała do 3,5°Blg, podniosłem temperaturę o parę stopni na ewentualne dofermentowanie. Edytowane 27 Lutego 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się