Skocz do zawartości

Browar Czarny Ryś


Rekomendowane odpowiedzi

11.12.2012

warka #19 Czeski Pils, 11,5°Blg

BS2 IBU - 37, BS2 EBC - 7, wydajność estymowana BS2 - 85%

 

SKŁAD:

  • Pilzneński Optima - 6,00 kg, 83,3%
  • Carapils 4 EBC Weyermann - 0,70 kg, 9,7%
  • Wiedeński 5-7 EBC Weyermann - 0,40 kg, 5,6%
  • Karmelowy jasny 95 EBC Litovel - 0,10 kg, 1,4%
  • Sybilla 6,2%AA - 70g
  • Tradition 6,0%AA - 50g (szyszka)
  • Wyeast 2001 Urquell Lager - gęstwa z I zbioru
  • Saflager W34/70 - 1 saszetka, rehydratacja

ZACIERANIE I WYSŁADZANIE:

woda do zasypu - 25,5l

20 min - 65°C

40 min - 72°C

podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji

wysładzanie 31l o temperaturze około 68-70°C

 

GOTOWANIE 70':

60 min - Sybilla 70g

10 min - Tradition 50g (szyszka)

 

37l - 11,5°Blg do fermentacji

2l z chmielin, na refermentacje

WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 86,1%

 

FERMENTACJA:

Fermentator 1:

Objętość: 19l

Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager

Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie

Temperatura zadania: 13°C

Temperatura otoczenia: 10°C

 

Fermentator 2:

Objętość: 18l

Drożdże: Saflager W34/70

Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie

Temperatura zadania: 13°C

Temperatura otoczenia: 10°C

 

KOMENTARZ:

Dawno nie było żadnej przygody podczas warzenia więc dla równowagi w przyrodzie, tym razem były dwie:

- podczas przelewania zacieru odłączyłem przez przypadek cześć rurek filtratora, na szczeście udało się naprawić, trochę młóta wleciało do środka i później przytykało mi kilka razy filtrację,

- zostawiłem sobię na zewnątrz wąż ogrodowy, który używam do podłączenia chłodnicy, oczywiście zamarzł, pomogła szykba kąpiel w wannie z gorąco wodą.

Dotychczas 5 warek 40 litrowych wciąż na tej samej butli, merdałem i coś tam jeszcze chlupie, powinno starczyć na jeszcze jedną ale lepiej nie krakać :)

 

-----------------------------

30.12.2012

 

Fermentator 1:

Przelanie na cichą

Pomiar: 3°Blg

Temperatura burzliwej: 10°C

 

Fermentator 2:

Przelanie na cichą

Pomiar: brak

Temperatura burzliwej: 10°C

 

-----------------------------

06.01.2013

 

Fermentator 1:

Rozpoczęcie lagerowania

Pomiar: brak

Temperatura ciechej: 10°C

 

Fermentator 2:

Rozpoczęcie lagerowania

Pomiar: brak

Temperatura cichej: 10°C

 

-----------------------------

17.01.2013

 

Fermentator 1:

Rozlew: keg z 0,4l rezerwy do refermentacji

Pomiar: 3°Blg

 

Fermentator 2:

Rozlew: 0,5l butelki, 100g cukru do refermentacji

Nagazowanie: 2,4 v/v

Pomiar: 3°Blg

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bitter #15 na S-04 po 2,5 miesiącach leżakowania w butelkach o dziwo zrobił się całkiem fajny, wyszedł nagle dość mocno chmiel w smaku, goryczka się ułożyła, przyjemny aromat, piękna piana, ze smakiem wypiłem wczoraj kufelek :)

Za to, jak tylko znajdę chwilę czasu na rozbutelkowanie, Brown #17 pójdzie w całości do zlewu :(

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Na okrągłą warkę wybrałem coś ciekawszego niż Pils. Zasyp do warki na podstawie receptury skyberta.

 

30.12.2012

warka #20 Marcowe, 13,5°Blg

BS2 IBU - 26, BS2 EBC - 15, wydajność estymowana BS2 - 80%

 

SKŁAD:

  • Pilzneński 3,2 EBC Litovel - 4,00 kg, 47,6%
  • Monachijski 18 EBC Litovel - 3,20 kg 38,1%
  • Wiedeński 5-7 EBC Weyermann - 0,50 kg, 6,0%
  • Carahell 25 EBC Weyermann - 0,50 kg 6,0%
  • Karmelowy jasny 95 EBC Litovel - 0,20 kg, 2,4%
  • Magnum 14%AA - 28g (szyszka)
  • Wyeast 2001 Urquell Lager - gęstwa z II zbioru
  • WLP 838 Southern German Lager - starter 1,5l (gęstwa od voltkj, dzięki)

ZACIERANIE I WYSŁADZANIE:

woda do zasypu - 28l

20 min - 65°C

40 min - 72°C

podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji

wysładzanie 31l o temperaturze około 70-74°C

 

GOTOWANIE 70':

60 min - Magnum 28g (szyszka)

 

39,5l - 13,5°Blg do fermentacji

1,5l z osadów, na refermentacje

WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 85,7%

 

FERMENTACJA:

Fermentator 1:

Objętość: 19,5l

Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager

Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie

Temperatura zadania: 12°C

Temperatura otoczenia: 11°C

 

Fermentator 2:

Objętość: 20l

Drożdże: WLP 838 Southern German Lager

Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie

Temperatura zadania: 12°C

Temperatura otoczenia: 11°C

 

KOMENTARZ:

- kolejna, szósta, warka na tej samej butli i oznak jej końca podczas gotowanie nie było widać, ciekawe ile jeszcze na niej pociągne ?

 

--------------------

20.01.2013

 

Fermentator 1:

Przelanie na lagerowanie

Pomiar: 3°Blg

Temperatura burzliwej: 11-12°C

 

Fermentator 2:

Pozostawiłem na burzliwej, podniosłem temperaturę do 15°C

Pomiar: 5°Blg

Temperatura burzliwej: 11-12°C

 

--------------------

29.01.2013

 

Fermentator 2:

Przelanie na lagerowanie

Pomiar: 4°Blg

 

--------------------

10.02.2013

 

Fermentator 1:

Poszło do kega

Refermentacja: 70g cukru

ABV: 5,8%

 

--------------------

24.02.2013

 

Fermentator 2:

Rozlew do butelek

Refermentacja: 70g cukru

Nagazowanie: 2,5 v/v

ABV: 5,3%

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Choróbsko, które wciaż mnie trzyma, skutecznie odgania mnie od piwowarskich obowiązków ale trzeba będzie się w końcu za robotę wziąć. Jutro po raz pierwszy w browarze, piwo pójdzie w keg (połowa warka #19 Czeski Pils). Keg już czeka umyty. Druga część tej warki pójdzie w butelki.

 

A na weekend, jak zdrowie pozwoli, specialty lager - Ciemne dymione ;)

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 11 dniach lagerowania warka #19 Czeski pils 11,5°Blg poszła do kega (Urquell) i butelki (W34/70). Obie części odfermentowały do 3°Blg więc piwo będzie nisko alkoholowe, i o to mi chodziło. Lanie do kega do sama przyjemność, kilka minut i po robocie :D

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20.01.2013

warka #21 Ciemny lager i Owsiany Stout, 13,5°Blg

BS2 IBU - 25, BS2 EBC - 48, wydajność estymowana BS2 - 85%

 

SKŁAD:

  • Pilzneński 3,2 EBC Litovel - 3,40 kg, 41,0%
  • Monachijski 18 EBC Litovel - 2,40 kg 28,9%
  • Jęczmienny Wędzony 3-6 EBC Weyermann - 1,00 kg, 12,0%
  • Płatki owsiane Sante - 0,50 kg 6,00%
  • Karmelowy Jasny 95 EBC Litovel - 0,40 kg 4,8%
  • Carafa I 900 EBC Weyermann - 0,25 kg 3,0%
  • Karmelowy Ciemny 333 EBC Litovel - 0,20 kg 2,4%
  • Carafa II 1150 EBC Weyermann - 0,10 kg 1,2%
  • Palony jęczmień 1150 EBC Weyermann - 0,05 kg 0,6%
  • Iunga 12,2%AA - 30g (szyszka)
  • Wyeast 2001 Urquell Lager - gęstwa z III zbioru
  • Wyeast Irish Ale 1084 - starter 1,2l (gęstwa od Mariusz_CH, dzięki)

ZACIERANIE I WYSŁADZANIE:

Kleikowanie płatków owsianych, 15 min w 65°C

woda do zasypu - 29l

40 min - 65°C

20 min - 72°C

dodanie palonych słodów

podgrzanie do 78°C i przełożenie do filtracji

wysładzanie 29l o temperaturze około 70-72°C

 

GOTOWANIE 70':

60 min - Iunga 30g (szyszka)

 

44l - 13,5°Blg do fermentacji

WYDAJNOŚĆ ZMIERZONA BS2 - 93,9%

 

FERMENTACJA:

Fermentator 1:

Objętość: 24l

Drożdże: Wyeast 2001 Urquell Lager

Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie

Temperatura zadania: 13°C

Temperatura otoczenia: 10°C

 

Fermentator 2:

Objętość: 20l + 1,2l starter

Drożdże: Wyeast Irish Ale 1084

Napowietrzenie: 5 minutowe kołysanie

Temperatura zadania: 15°C

Temperatura otoczenia: 18°C

 

Komentarz:

- pozbyłem się resztek palonych słodów

- ustawiłem sobie na zasobnik w domu maksymalną temperaturę grzania wody, gorąca woda ma wtedy około 70-72°C więc wysładzam teraz wodą prosto z kranu :) Że dopiero teraz wpadłem na to ułatwienie.

- ześrutowałem prawie wszystko na pozycję 1 w młynku (oprócz ostatnich 2kg), chyba stąd ten skok wydajności

 

--------------------

29.01.2013

 

Fermentator 2:

Przelanie na cichą

--------------------

10.02.2013

 

Fermentator 1:

Przelanie na lagerowanie

Pomiar: 3,5°Blg

Temperatura burzliwej: 10-11°C

 

Fermentator 2:

Temperatura cichej: 18-19°C

Rozlew do butelek 0,5l

Nagazowanie 2,0 v/v

Refermentacja: 110g cukru

ABV: 5,6%

-------------------

03.03.2013

 

Fermentator 1:

Rozlew do butelek 0,5l i dwóch pet 1l

Nagazowanie 2,2 v/v

Refermentacja: 60g cukru

ABV: 5,6%

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#20 Marcowe - cześć na Urquell Lager poszła na lagerowanie, ładnie zeszła w okolice 3°Blg. Niestety Southern German Lager się ślimaczą, po 3 tygodniach tylko 5°Blg, oczekiwałem przynajmniej poziomu 4°Blg, pomerdałem i uzbroiłem się w cierpliwość.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- ustawiłem sobie na zasobnik w domu maksymalną temperaturę grzania wody, gorąca woda ma wtedy około 70-72°C więc wysładzam teraz wodą prosto z kranu :) Że dopiero teraz wpadłem na to ułatwienie.

 

Ja to już dawno stosuje :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 Owsiany Stout 13,5°Blg - dodałem 20g płatków dębowych whisky. Pierwsza część tej warki (Urquell Lager) odfermentowała do 3,5°Blg, podniosłem temperaturę o parę stopni na ewentualne dofermentowanie.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.