WiHuRa Opublikowano 18 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2013 Nie mam szczęścia do Brown Ale. Drugie podejście i tym razem jakiś kwaśny jest, taka kwaśność jak w pszenicznych (chyba, że jednak to infekcja). Albo walnąłem się z ilością przy zadaniu kwasu mlekowego. Tak czy siak nie pasi mi to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2013 Kolejna miła niespodzianka z przeterminowanymi drożdżami Wyeast. Ponad roczna saszetka napuchła w 3 dni. Jutro starter a po Świętach ostatnia warka tego roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2013 Małe podsumowanie jesiennego sezonu górnej fermentacji. Oprócz niżej wymienionych zrobiłem jeszcze RIS i Lambic ale to na ocenę przyjdzie czas za rok. #27 Landlord Best Bitter 10,2°Blg: To było świetne piwo, mimo niskiego ekstraktu chwilę się układało, około 3-4 tygodnie. Delikatne chmielenie na zimno i aromat Styrianem wniosło ciekawe ziołowe smaczki, drożdże Wyeast 1469 zrobiły swoje, silny owocowy aromat i odczucie pełni. Do tej pory najlepszy bitter jaki zrobiłem, może nie jakiś super goryczkowy ale wysoce pijalny a do tego głównie dążyłem, receptura zapewne do powtórzenia, koniecznie na 1469. #28 Pacific Pale Ale 11,8°Blg: Głównym celem tego piwa było wypróbowanie chmielu Dr Rudi. 50g na warkę 20l to zdecydowanie za mało, aromaty szybko uleciał ale były bardzo przyjemne i stonowane, szkoda że nie dałem go więcej. Piwo wyszło lekkie i przyjemne i wysoce pijalne, zniknęło z kega w 12 dni. Drożdże Wyeast 1450 spełniły w 100% swoje zadanie, zrównoważona owocowość nie przykrywa zbytnio i tak słabego aromatu chmielu, do tego ładne odfermentowanie z jednoczesnym pozostawieniem odrobiny ciała #29 American Red Ale 13°Blg Styl w założeniu bardzo mi podchodzi i nie zawiodłem się. Spora ilość Citry wniosła przyjemne cytrusowe ale nienachalne aromaty, odpowiedni balans słodowo-goryczkowy, świetna pijalność - kolejne piwo, które szybko zniknęło z kega (około 2 tygodnie), styl również do powtórzenia. Wyeast 1450 podobnie jak w #28 świetnie się sprawdziły. #30 Old Peculier 14°Blg Klon piwa. Ciężko powiedzieć coś dobrego o tym piwie bo za krótko je leżakowałem (miesiąc). Duża ilość cukru i melasy wniosła spore odczucie alkoholu i bimbrowych posmaków. Piwo już się kończy, w okresie chorobowym spijane jako grzaniec z miodem i przyprawami. Bez szału i bez szans na powtórki. #32 Cienki 12,7°Blg Po namowach forumowiczów zrobiłem pierwszego w życiu cieńkusza (po RIS). Mimo delikatnego chmielenia na goryczkę wyszła ona dość mocna przez co piwo straciło pijalność. Za to aromaty Galaxy bardzo przyjemny, wyraźny i zdecydowany. Fajny chmiel. Ogólnie więcej roboty niż korzyści z tego cieńkusza, chyba więcej nie będę ich robił. #33 Specjalne Grodziskie 12°Blg Miało być 8°Blg ale stwierdziłem, że na zimę warto zrobić coś gęstszego. Piwo leżakuje już miesiąc ale wciąż się układa smakowo, wędzonka dopiero powoli zaczyna wychodzić w aromacie i smaku, czuć jeszcze lekko drożdże (piwo jest klarowne). Na razie bez emocji, żona nie łyknie bo nie lubi wędzonek więc keg na długo wystarczy i zdąży się dobrze wyleżakować. Z czasem pewnie zrobić się z tego przyzwoite piwo. #34 Owsiany Stout 12,5°Blg Stout w browarze to podstawa, w zeszłym sezonie nie zrobiłem i później żałowałem. Owsianka wyszła całkiem przyjemna, bardzo szybko się ułożyła, można pić pintami. W sumie dobrze, że wydajność wyszła kiepska (miało być 13,5°Blg), lżejsze piwo lepiej się pije - owa zasada staję się nadrzędna zasadą w browarze. #36 Riggwelter Brown Ale 13,5°Blg Piwo wciąż leżakuje więc na razie brak oceny aczkolwiek z wstępnych próbek to nie zapowiada się nic ciekawego. Wyszła jakaś lekka kwaśność na finiszu a kwaśność raczej nie układa się z czasem. To chyba pokłosie zabawy z modyfikacjami wody ale liczyłem się z tym, że jakieś ofiary tej zabawy będą. Ogólny bilans jesiennych górniaków na spory +. O niebo lepiej niż w poprzednim sezonie. Właściwie tylko z #30 Old Peculier i zapewne z #36 Brown Ale jestem zdecydowanie niezadowolony. Z nieudanych warek płynie jednak dla mnie pewna nauka i zbieram cenne doświadczenie. Porter 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) #38 Schwarzbier 12°Blg 29.12.2013 Beersmith: IBU 23, EBC - 48 Zasyp: Pilzneński Weyermann - 4,60 kg (56,8%) Monachijski I Strzegom - 2,20 kg (27,2%) Karmelowy 150 Strzegom - 0,30 kg (3,7%) Płatki owsiane Górskie - 0,30 kg (3,7%) Pale Chocolate - 0,25 kg (3,1%) Czekoladowy ciemny Strzegom - 0,25 kg (3,1%) Karmelowy 300 Strzegom - 0,25 kg (2,5%) Modyfikacja wody: - brak Zacieranie i filtracja: Płatki owsiane Górskie zalane wrzątkiem na około 20 min. woda do zasypu 31l 10 min - 55°C 30 min - 64°C 30 min - 72°C 01 min - 78°C Korekta PH 4ml kwasu mlekowego 80%, pomiar po korekcie PH 5,7 Wysładzanie 29l wody o temperaturze ~79°C (trochę za bardzo mi się podgrzała) z 2ml kwasu mlekowego 80% (tyle się ostało) Gotowanie: 75 min 60 min - 26g Vital 13%AA 15 min - 1g mech irlandzki (okazało się, że tylko tyle mi zostało) Fermentacja: Wyszło około 42l - 12°Blg, rozdzielone na dwa fermentory. Osady po whirpool wylane (około 2l). Brzeczka schłodzona do 15°C (w 50 min) i w tej temperaturze zadane drożdże. Fermentacja w zamrażalniku w 10°C. Fermentor 1: 21l, Wyeast 2633 Octoberfest Lager Blend - starter dwustopniowy, zadana tylko gęstwa, około 150 ml Fermentor 2: 21l, Wyeast 2278 Czech Pils - rzadka gęstwa, około 200ml, II pokolenie W obydwu przypadkach fermentacja ruszyła w 24h. Komentarz: - niewielki drobny przełom - temperatury w garażu skoczyła do 13-14°C (co za zima) więc fermentację muszę zrobić w zamrażalniku -------------- 23.01.2014 Fermentor 1: przelałem na lagerowanie, pomiar 3°Blg, ostatni tydzień w 12°C Fermentor 2: przelałem na lagerowanie, pomiar 3,5°Blg, ostatni tydzień w 12°C -------------- 09.02.2014 Fermentor 1: przelałem do kega, ABV 4,6% Fermentor 2: przelałem do kega, ABV 4,4% Edytowane 7 Marca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Wczorajszą warką zakończyłem warzenie na 2013 rok. Aura była bardzo sprzyjająca, garaż otwarty całe warzenie na oścież, w krótkich przerwach zimne piwko w 13°C temperaturze na dworze, w promieniach lekko zamglonego słońca, było miło i przyjemnie, odkąd warze piwo tak ciepło o tej porze jeszcze nie było. Z jednej strony to nie ma nic przeciwko z drugiej psuje mi to trochę plany. Fermentację #38 Schwarzbiera muszę przeprowadzić w zamrażalniku (w garażu mam 13-14°C więc za ciepło) a #37 Dortmunder będzie lagerowany na dworze - akurat przez cały tydzień zapowiadają dzienne temperatury do 4°C. Przy okazji wczorajszego warzenia zakegowałem jeszcze Alertmundera (część #37 Dortmundera, która nie ruszyła na dolniakach a na odsieczy górno-fermentacyjnej). I to tyle prac na ten rok. Wszystkim piwowarom i piwowarkom wszystkiego dobrego w nowym, 2014 roku! Edytowane 30 Grudnia 2013 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Jeszcze gorący news dnia, tego nawet najstarsi górale nie przewidzieli Dziś browarniany termometr w garażu pokazał temperaturę 13-14°C, jestem w szoku, we wrześniu ? Przez ostatnie dwa lata taką temperaturę osiągałem dobre kilka tygodniu później. Fakt ten oznajmia niechybne nadejście sezonu lagerowego co akurat mnie bardzo cieszy Wczorajszą warką zakończyłem warzenie na 2013 rok. Aura była bardzo sprzyjająca, garaż otwarty całe warzenie na oścież, w krótkich przerwach zimne piwko w 13°C temperaturze na dworze, w promieniach lekko zamglonego słońca, było miło i przyjemnie, odkąd warze piwo tak ciepło o tej porze jeszcze nie było. Z jednej strony to nie ma nic przeciwko z drugiej psuje mi to trochę plany. Fermentację #38 Schwarzbiera muszę przeprowadzić w zamrażalniku (w garażu mam 13-14°C więc za ciepło) a #37 Dortmunder będzie lagerowany na dworze - akurat przez cały tydzień zapowiadają dzienne temperatury do 4°C. Czy to wrzesień czyt o grudzień, temperatury te same. Gdzieś słyszałem, że prawdziwe ochłodzenie to może w marcu będzie. U mnie w piwnicy na początku grudnia było 8 stopni C, teraz jest 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Dobrze mieć skrzynie fermentacyjną i być niezależnym od pogody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 lub tylko lodówkę z odpowiednim sterownikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Nowy rok już dawno się zaczął, trzeba ruszyć d... i zacząć jakąś robotę w browarze. A w garażu wciąż 13°C, bida. Jest plan na weekend - #39 Czeski Pilzner 11°Blg, wybicie 40l, cała warka pójdzie do kega, na lato. Po raz pierwszy będę używał wody RO (jak "dostawca" dostarczy) oraz zacierał dekokcyjnie. Nie powiem, lekki dreszczyk emocji Przy okazji #38 Schwarzbier pójdzie na lagerowanie (znowu na dwór, ah ta zima) a #37 Dortmunder przeleje do kega po 3 tygodniowym, polowym lagerowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Po raz pierwszy będę używał wody RO (jak "dostawca" dostarczy) dostarczone, nawet ponadplanowo, trochę więcej. Odebrałeś z Punktu Przerzutowego? Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Dzięki! Niestety nie wyrobiłem się dziś, jutro odbiór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Z planów weekendowych nici bo choroba wlazła do chałupy Ale nie ma tego złego ... idzie zima w garażu dziś 11°C więc w końcu przeniosę fermentację na garaż a zamrażalnik przejmie lagerowanie. Wczoraj, #37 Dortmunder, po 3 tygodniowym lagerowaniu wskoczył ochoczo do kega, nie miał wyjścia bo czw/pt w nocy może być i -10°C więc pewnie by przymarzł. Domek narzędziowy do dobre miejsce na lagerowanie, ciemno, sucho a temperaturę w okolicy zera zapewniła przyroda Edytowane 21 Stycznia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) #39 Czeski Pilzner 11°Blg 23.01.2013 Beersmith: IBU 35, EBC - 5 Zasyp: Pilzneński Weyermann - 6,30 kg (90,0%) Carapils Weyermann - 0,70 kg (10%) Modyfikacja wody: Około 75% RO i 25% kranówka Zacieranie i filtracja: woda do zasypu 28l (19l RO + 9l kranówka) 20 min - 64°C dekot 9l 20 min - 72°C 10 min - 100°C zwrot dekotu 30 min - 72°C 01 min - 78°C Pomiar PH 6,1, brak korekty, brak kwasu mlekowego na stanie Wysładzanie 32l wody (24l RO + 8l kranówka) o temperaturze 75-80°C Gotowanie: 90 min 60 min - 50g Brewer's Gold 7,6%AA 30 min - 30g Hersbrucker 2,9%AA 15 min - 10g mech irlandzki 03 min - 50g Sladek 5,0%AA na chłodzenie w 80°C - 10 min - 20g Aramis 8,1%AA Fermentacja: Wyszło 40l - 11°Blg, rozdzielone na dwa fermentory po 20l Brzeczka schłodzona do 12°C (w 55 min) i w tej temperaturze zadane drożdże, temperatura w garażu 10°C Fermentor 1: Wyeast 2633 Octoberfest Lager Blend, około 300 ml przemytej rzadkiej gęstwy, I zbiór Fermentor 2: Wyeast 2278 Czech Pils, około 300 ml przemytej rzadkiej gęstwy, II zbiór Komentarz: - piękny poteżny przełom - brak korekty PH i od razu mętna breja po gotowaniu, w sumie miałem nadzieje, że przy zastosowaniu RO korekta będzie zbędna ale jednak nie - po raz pierwszy zastosowana dekokcja, trochę z tym zachodu i nie wszystko wyszło (nie osiągnąłem przerwy dekstrynującej po zwrocie dekotu) Po whirlpool, mętna brzeczka: -------------- 09.02.2014 Fermentor 1: przelałem na lagerowanie (na dworze), pomiar 2,5°Blg, bez przerwy diacetylowej Fermentor 2: przelałem na lagerowanie (na dworze), pomiar 2°Blg, bez przerwy diacetylowej -------------- 02.03.2014 Fermentor 1: średnia temperatura (noc/dzień) z lagerowania to około 5°C, przelałem do petainera, ABV 4,4% Fermentor 2: średnia temperatura (noc/dzień) z lagerowania to około 5°C, przelałem do kega, ABV 4,6% Edytowane 7 Marca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Uwarzyłem dziś #39 Czeski Pilzner (receptura post wyżej). Podczas gotowania miałem potężny przełom (film z 50 minuty gotowania): Edytowane 23 Stycznia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Kurde, to ja już kilka razy miałem taki efekt, ale cały czas myślałem, że to chmieliny tak zapindalają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Szkliła się #39? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 W sensie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Czuje, że niedługo będzie krach z etykietami, może jeszcze dokończę ten sezon jakąś twórczością a później to już tylko etykiety tzw. stałe / informujące. Odkąd keguje piwa, butelki używam już tylko dla depozytu, na impreży idzie PET. Motywacja tworzenia ciągle to nowych etykiet mocno mi spadła. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Do Old Peculier'a bardzo dobrze dobrana, aż strach ją ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) ... aż strach ją ruszyć Zbierasz ety z domowych ? Edytowane 29 Stycznia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Ze wszystkich zbieram, etykietka, to etykietka, potem łatwo sprawdzić czy coś znam czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Jakby się nie ładnie zdarła daj znać, zapodam na email pdf do wydruku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Naturalnie, dam. Myślę, że w następnym tygodniu zajmę się degustacjami depozytowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 A propo etykiet, chwile temu już zrobiona. Notabene #36 Brown Ale zapowiadał się dość kiepsko, lekka kwaśność w smaku nie obiecywała niczego dobrego. O dziwo piwo bardzo się zmieniło, na lepsze. Wyszła dość bogata słodowość w smaku i przykryła kwaskowość, pijalność piwa bardzo wzrosła. Właśnie uszczuplam zasoby z kega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 W sumie broniłem się przed nim rękami i nogami, ale w końcu i mi się dostało. W niedzielę, na warzeniu, pierwsze pomiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się