WiHuRa Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 Portable kegerator wchodzi powoli w fazę produkcyjną. Zakupiłem 10 gallonowy cooler ($44) który spokojnie miesci 9l keg. Do browaru wpłynął też drugi 9l keg więc mam teraz 2 sztuki. Już w weekend trafią do nich piwa. Kegi przed włożeniem do coolera będę chłodził w swoim zamrażalniku. Na czas imprezy siup do coolera wraz z wkładami chłodzącymi. Dobrze by było zrobić otwór na montaż kranu ale chyba na razie będę robił wyszynk piknikowym kranikiem. Zastanawiam się też jeszcze jak wyprowadzić rurkę na gaz, chyba nie będę dodatkowo dziurkował coolera i jak się uda wypuszczę CO2 przez dziurkę na kranik w coolerze. W necie widziałem jeszcze zamontowane naboje CO2 na złączkę, ciekawe rozwiązanie, nie trzeba by było taszczyć butli CO2 ze sobą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 9 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2014 (edytowane) #48 White IPA 13,6°Blg, wybicie 40l 12.05.2014 Beersmith: IBU 50, EBC - 6 Zasyp: Pilzneński Bruntal - 6,00 kg (64,5%) Pszeniczny Litovel - 2,00 kg (21,5%) Pszenica niesłodowana - 1,40 kg (14,0%) Modyfikacja wody: - przegotowanie 50l wody i dekantacja znad osadu - 6ml chlorku wapnia do zacieru Zacieranie i filtracja: woda do zasypu 28l (21,5l przegotowanej + 6,5l kranówki) 45 min - 64°C 45 min - 72°C 01 min - 78°C Korekta PH, 6ml kwasu mlekowego, pomiar PH 5,9 Wysładzanie 34,5l (28l przegotowanej + 6,5l kranówki) wody o temperaturze 80°C Gotowanie: 75 min 60 min - 50g Iunga 11,9%AA 15 min - 10g mech irlandzki 05 min - 12g kolendra 05 min - 25g suszona słodka skórka pomarańczy 04 min - 50g Cascade 7,10%AA 03 min - 50g Citra 14,4%AA 03 min - 50g Centennial 11,2%AA Fermentacja: Wyszło 38l - 14 Birx czyli 13,6°Blg Brzeczka schłodzona do 30°C w 30 min (ociepla się już woda), później na dworze kilka godzin do 22°C i w tej temperaturze zadane drożdże, w garażu aktualnie 18°C. Fermentor 1: 18l, Wyeast 3463 Forbidden Fruit, około 200ml nieprzemytej gęstwy Fermentor 2: 20l, Fermentum Mobile FM20 Białe walonki, około 200ml nieprzemytej gęstwy Komentarz: - czasowy rekord dla 40l wybicia, 6h roboty - ogromy przełom i spore chmielenie = potężny osad, ponad 4l osadu, straciłem w tym trochę brzeczki -------------- 01.06.2014 Fermentor 1: Przelałem do kega, pomiar 7 Brix czyli 3,2°Blg po korekcie, 5,3% ABV. Fermentor 2: Przelałem do kega, pomiar 7 Brix czyli 3,2°Blg po korekcie, 5,3% ABV. Edytowane 1 Czerwca 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 Kosz do śrutownika z butli 18,9l spisuje się świetnie. Na zdjęciu 9,4 kg na jutrzejszą #48 White IPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 12 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2014 #48 White IPA już z drożdżami w fermentorach. Znowu przełożyłem warzenie Grodziskiego bo za późno wystartowałem z propagacją drożdży ze skosa. Za tydzień więc podwójne warzenie, ostatnie w sezonie. Przy okazji #47 Biały Jasiek wskoczyła do 2 kegów. Jeden już się gazuje i wnet będzie wyszynkowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) W warce #47 Biały Jasiek, część na drożdżach Fermentum Mobile FM20 Białe walonki, najwyraźniej utknęła fermentacja. Po 2 tygodniach fermentacji pomiar FG wskazał 6 Brix co daje 3,7°Blg (OG 9,2°Blg). Areometr potwierdził słabe odfermentowanie, które według producenta powinno kształtować się w okolicy 72-76%. Potrzebowałem już gęstwę więc piwo poszło do kega, może tam dojdzie, a może nie zdąży bo już się gazuje do wyszynku. Drożdże były zadane bez startera, bezpośrednio z fiolki, w sumie z tak niskim OG powinny sobie poradzić, ruszyły w 12h więc lag był niski. Ale jednak mam wrażenie, że główną przyczyną niedokończonej fermentacji był właśnie brak startera, temperatura otoczenia przez cały czas fermentacji utrzymywała się w okolicach 18°C. Co ciekawe. Drugą część tej warki fermentowałem Wyeast 3463 Forbidden Fruit (starter), drożdże te parametrami z Białymi walonkami praktycznie się nie różnią (taka sama flokuacja, takie samo odfermentowanie, prawie taki sam zakres temperatur) a i aromat oraz smak obu części jest bardzo podobny. Mam wrażenie, że to podobne szczepy jeśli nie takie same. Odfermentowanie na tych drożdżach 72% (w tym przypadku był starter). Oba szczepy fermentują teraz #48 White IPA, więc będzie okazja do dalszych analiz. Edytowane 13 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nms007 Opublikowano 13 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Ja już dostałem nauczkę i od jakiegoś czasu zawsze robię starter dla płynnych - wole przesunąć warzenie te kilka dni, niż później się zastanawiać czy dofermentowało ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 (edytowane) To był test więc testowałem. Piwo miało iść do kega więc ewentualne niedofermentowanie było wykalkulowane w ryzyko testu. W pozostałych przypadkach zawsze robię starter. Edytowane 14 Maja 2014 przez WiHuRa nms007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 (edytowane) #50 Dziki Gon v.1 15°Blg, wybicie 20l Data warzenia: 18.05.2014 Beersmith: IBU 38, EBC - 11 Zasyp: Pilzneński Bruntal - 4,80 kg (82,8%) Płatki pszenne - 0,60 kg (10,3%) Abbey Malt CM - 0,40 kg (6,9%) Modyfikacja wody: - brak Zacieranie i filtracja: woda do zasypu 18l 40 min - 64°C 50 min - 72°C (przedłużone ze względu na filtrację #49) 01 min - 78°C Korekta PH, 4ml kwasu mlekowego bez pomiaru Wysładzanie 14,5l wody o temperaturze 80°C z 4ml kwasu mlekowego Gotowanie: 90 min 60 min - 20g Iunga 11,9%AA 60 min - 40g Lubleski 4,2%AA 20 min - 20g Lubleski 4,2%AA 15 min - 4g mech irlandzki 05 min - 25g suszona słodka skórka pomarańczy 05 min - 20g mieszanka suszonego hibiskusa i owocu dzikiej rózy 05 min - 1g pieprzu Fermentacja: Wyszło 17l - 17,5°Blg, rozcieńczyłem 2,8l przegotowanej wody do 19,8l - 15°Blg Brzeczka schłodzona chłodnicą do 19°C i w tej temperaturze zadane Wyeast 3711 French Saison (I pokolenie), około 300ml nieprzemytej gęstwy. Fermentor stoi w garażu w 18°C. Komentarz: - na drugą fermentację pójdą Brettanomyces, - pod koniec drugiej fermentacji dodaną zostaną płatki dębowe, kilka dni przed rozlewem chmielenie na zimno, - ogormny przełom i mnóstwo osadu - chmielenie Lubelskim ale miało być Iungą, która poszła przez przypadek do warki #49 -------------- 19.05.2014 W garażu temperatura skoczyła do 20°C -------------- 21.05.2014 W garażu temperatura skoczyła do 21°C -------------- 23.05.2014 W garażu temperatura skacze >22°C -------------- 01.06.2014 Przelałem na cichą fermentację. Zadałem Wyeast 5112 Brettanomyces bruxellensis. Pomiar 6 Brix ale areometr pokazuje 1°Blg, podobna sytuacja jak w porzedniej warce na tych drożdżach. Na razie typowa beligijska nuta w aromacie. -------------- 11.01.2015 Wrzuciłem około 40-45g płatków dębowych średnio opiekanych które macerowały się w 15 letniej whisky typu blend przez około 4-5 miesięcy. Pierwsza próbka z cichej: http://www.piwo.org/...980#entry325512 -------------- 12.02.2015 Chmielenie na zimno 50g Citry -------------- 15.02.2015 Butelkowanie z około 2-2,2g cukru na butelkę. Piwo dość cienkie choć rozgrzewa, ciekawy aromat (końcka derka i cytrusy), w smaku za to dość nieułożone z mdłym posmakiem na finiszu. Edytowane 16 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 No ładny projekt - i przyprawy i brety i płatki i chmiel na zimno - czy można było coś jeszcze dodać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 czy można było coś jeszcze dodać coś od siebie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Ode mnie będzie extra etykieta. GrzegorzG 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 15 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Ode mnie będzie extra etykieta. Trzymamy za słowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 16 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2014 Nadgoniłem trochę etykiet: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Dziś narodziny nowego stylu Grodziskie IPA Tak to jest jak się zamiast Lubelskiego wrzuci Iungę. 60 IBU i ekstrakt 7.5°Blg. Otwieram zapisy chętnych na testowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 60 IBU i ekstrakt 7.5°Blg. Otwieram zapisy chętnych na testowanie Srogo! Będzie gorzko! Chętnie bym się na coś wymienił i spróbował tego diabełka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Mówisz i masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 (edytowane) Skosztowalem i nie jest źle. Dobrze, że to była Iunga bo daje przyjemną goryczkę. Edytowane 18 Maja 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 gorączkę Polecam się dobrze wypocić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 To też czasem się przydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Otwieram zapisy chętnych na testowanie Czy jest regulamin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Nie planuje. Wystarczy wyrazić chęć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Nie planuje. Wystarczy wyrazić chęć. Ok, mogę się wymienić. Mam wędzonkę pszeniczną więc porównasz samodzielnie słodowaną i wędzoną dębem. Na priv wymienimy się adresami i szczegółami. Daj znać w odpowiednim czasie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Niech tak będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) Sezon zakończony. Wypróżniłem porządnie magazyn, 0 słodów podstawowych (zostało mi tylko sporo karmelowych i palonych), 0 chmieli, 0 drożdży. W sobotę zabutelkowałem #46 Żytni Ciemny Saison, piwo fermentowało ponad miesiąc, refraktometr po korekcie wskazał FG 2,5°Blg zaś areometr 1°Blg. Warka poszła w butelki. W smaku wyraźna beligijska nuta (estry) z finiszem zbożowo czekoladowym. Dam piwu 3-4 miesiące do pierwszych testów. W niedzielę powstały dwie ostatnie warki. Przypadkowe, nowofalowe Grodziskie, chyba nachmielę je jeszcze na zimno, jak się bawić to się bawić, wędzonki z tego słodu i tak prawie nie czuję. I druga warka to okolicznościowa #50 Dziki Gon v.1, warka przyprawiana ostatecznie (oprócz skórki pomarańczy) suszoną mieszanką hibiskusa i dzikiej róży oraz pieprzem. Mieszanka hibiskusa i dzikiej róży ma niezwykłą moc barwienia. Piwo ze słodów miało 11 EBC, po gotowaniu kolor brzeczki czerwonawy a w fermentorze wygląda jak brązowy. A dałem tylko 20g tej mieszanki. Teraz czas na odpoczynek od warzenia. Jeszcze zostanie kegowanie i butelkowanie a po nich stan w leżakowani będzie następujący: 11 pełnych kegów, 9 pełnych skrzynek, 2 warki w fermentorach (Lambic i Dziki Gon). Powinno do października wystarczyć Edytowane 5 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 19 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2014 (edytowane) Kończę również etykiety do ostatnich piw. Kolejna seria o jednakowej szacie graficznej i już tak będzie bo wena do ich tworzenia dawno już wymarła. Będę jeszcze tworzył oryginalne ety ale tylko dla piw specjalnych (np. #50 Dziki Gon). Edytowane 5 Lutego 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się