kris1973 Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Drodzy piwowarzy ! Na forum pojawiły się kiedyś zajawki tematu mycia zapuszczonych butelek poprzez ich moczenie w roztworze kwasu solnego. Metoda ponoć załatwiająca w 100 % kwestię jakichkolwiek form życia w butelce i wszelkiej maści osadów. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby koleżanki i koledzy mający za sobą PRAKTYCZNE stosowanie tej metody i adekwatną wiedzę, byli tak uprzejmi by udzielić mi, i pewnie wielu innym chętnym, praktycznych wskazówek, tak by mniej doświadczeni członkowie piwowarskiej braci nie skończyli poparzeni kwasem lub nie zdemolowali sobie domowego browarku i zdrowia domowników. Mam już: - zapuszczone niemożliwie flaszki - 30 procentowy kwas solny w ilości 1 ltr. Bardzo proszę o wszelkie wskazówki, zwłaszcza o info: - jakie powinno być stężenie roztworu kwasu do moczenia butelek ? - jak taki roztwór sporządzić z tego co mam, czyli 30 % roztworu ze sklepu chemicznego, i jakie przy tym zachować środki ostrożności (kwas do wody, woda do kwasu, rękawice, okulary) ? Zajęcia z chemii w liceum były już sto lat temu i w pamięci dziura. - czy gotowy roztwór iluśtamprocentowy jest już bezpieczny czy wciąż obchodzić się z nim z dużą ostrożnością (rękawice, okulary ?) - ile flaszki powinny się moczyć - jakie macie inne wskazówki praktyczne ? Moczyć butelki zanurzone w roztworze, na przykład w wolnym fermentorze, czy też nalać do butelek roztworu kwasu i postawić je w kontenerze, czy macie jakieś swoje wypróbowane metody? Z góry dziękuję bardzo za wskazówki ! Wasz Kris. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pastaga Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Widzę, że nie posiadasz jakiejkolwiek wiedzy jak obchodzić się z kwasem i ogólnie z substancjami żrącymi - myślę, że w takim wypadku dużo lepszym rozwiązaniem będzie wymiana zapuszczonych butelek w pobliskiej "Żabce" na świeżo "osuszone" przez podżabkowych piwoszy. Jeśli jednak upierasz się przy kwasie to ..."pamietaj chemiku mlody ,wlewaj zawsze kwas do wody" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Taniej, łatwiej i bezpieczniej kupić bezzapachowy wybielacz na bazie chloru , dostępny w każdym markecie. Cena 3,60zł Ze cztery skrzynki nim oblecisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris1973 Opublikowano 10 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Widzę, że nie posiadasz jakiejkolwiek wiedzy jak obchodzić się z kwasem i ogólnie z substancjami żrącymi - myślę, że w takim wypadku dużo lepszym rozwiązaniem będzie wymiana zapuszczonych butelek w pobliskiej "Żabce" na świeżo "osuszone" przez podżabkowych piwoszy. Jeśli jednak upierasz się przy kwasie to ..."pamietaj chemiku mlody ,wlewaj zawsze kwas do wody" ;-) Cieszę się, że przynajmniej ten wąski fragment pamięci w postaci tego wierszyka ocalał w moim łbie Flaszki i kwas już mam na chacie, więc chętnie spróbuję jedno i drugie wykorzystać. Będę wdzięczny za praktyczne wskazówki. Kris Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Kwas będzie bardziej skuteczny do rozpuszczania osadów mineralnych- kamień wapienny etc Do osadów organicznych skuteczniejszy jest wodorotlenek sodu (NaOH) lub potasu (KOH) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Kwas będzie bardziej skuteczny do rozpuszczania osadów mineralnych- kamień wapienny etc Do osadów organicznych skuteczniejszy jest wodorotlenek sodu (NaOH) lub potasu (KOH) W marketach znany pod nazwą KRET . Na marginesie bardzo skuteczny do upier... butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 przy czym kret jest bezpieczniejszy w użyciu. 2% roztwór kreta z dodatkiem bielinki myje butelki bezwysiłkowo - ja już parę miesięcy tak szkło myję. Jacki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 10 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2012 Mam już: - zapuszczone niemożliwie flaszki - 30 procentowy kwas solny w ilości 1 ltr. To z nudów takie eksperymenty ?? Sztuka dla sztuki ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 jeśli chodzi o substancje o których mowa wszędzie powyżej to nie rób tego w fermentorze bo może pożółknąć kup sobie w markecie takie grube żółte gumowe rękawice (jakieś 3zł) i okulary, tak dla bezpieczeństwa jak działasz z zasadami (chemia) to przygotuj sobie dla bezpieczeństwa cytrynę ktos sie zna na bhp ten wie o co chodzi;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 przy czym kret jest bezpieczniejszy w użyciu. 2% roztwór kreta z dodatkiem bielinki myje butelki bezwysiłkowo - ja już parę miesięcy tak szkło myję. Dzięki Wiktor za patent. Właśnie przetestowałem na mega zarośniętej butelce. Działa idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 jeśli chodzi o substancje o których mowa wszędzie powyżej to nie rób tego w fermentorze bo może pożółknąć kup sobie w markecie takie grube żółte gumowe rękawice (jakieś 3zł) i okulary, tak dla bezpieczeństwa jak działasz z zasadami (chemia) to przygotuj sobie dla bezpieczeństwa cytrynę ktos sie zna na bhp ten wie o co chodzi;) No ja się kompletnie nie znam, ale wydaje mi się, że ewentualne poparzenia kwasem solnym neutralizuje się zasadą (np. sodą) a nie cytryną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 No ja się kompletnie nie znam, ale wydaje mi się, że ewentualne poparzenia kwasem solnym neutralizuje się zasadą (np. sodą) a nie cytryną. Pawel1024 napisał jak działasz z zasadami (chemia) to przygotuj sobie dla bezpieczeństwa cytrynę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1024 Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Pawel1024 napisał jak działasz z zasadami (chemia) to przygotuj sobie dla bezpieczeństwa cytrynę otóż to;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2012 na oparzenia kwasem to duża ilość wody, ew potem płukanie roztworem sody oczyszczonej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeoxxX Opublikowano 14 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2012 Proponuje kostki/proszek do zmywarek z biedronki, albo zapewne jakikolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Dziś myłem butelki i na około 100 sztuk, pomimo procedury: 1. około 3g NaOH + 100ml wrzątek, wstrząśnięte ... pół godziny, wstrząśnięte i wylane 2. moczenie w wodzie z "ludwikiem" 3h a następnie szczotkowanie wiertarką (słabe te szczotki co są dostępne w sklepach piwowarskich, ta końcówka "pędzelek" szybko traci swoje właściwości i na dnie najczęściej zostaje osad) 3. dezynfekcja (i ewentualna neutralizacja NaOH) StarSan'em ze 20 butelek trafiło się z wyraźnym osadem na dnie (trochę podrapanym szczotką). Jeszcze raz powtórzyłem procedury na tych butelkach i niestety efekt był taki, ze butelki te przeznaczyłem na śmietnik. Jednak jedno nie dawało mi spokoju, jaką mam pewność, że sprawdzając wizualnie nie przegapiłem jeszcze jakiś butelek. Po za tym sprawdzanie butelek pod światło, każdej sztuki to też pochłania czas. Postanowiłem coś z tym zrobić i wyszukałem w internecie informacji o myciu przemysłowym CIP. Silna zasada (to mam NaOH) i silny kwas - tego akurat nie miałem, ale znalazłem środek do czyszczenia klinkieru na bazie kwasu solnego (nie wiem jaki to może być roztwór, ale chyba jakiś w miarę bezpieczny bo środek dopuszczony do ogólnego użytku), wlałem kilka mililitrów na dno butelki z osadem, odczekałem kilka minut, wylałem i KRYSZTAŁ! Teraz rodzi się pytanie: Czy jeżeli teraz obmyję te zakamienione butelki (po potraktowaniu ich tym środkiem do klinkieru) Ludwikiem i zdezynfekuje Starsanem - czy będą one bezpieczne do użytku piwowarskiego? Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Bellon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 A nie można kwasku cytrynowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Ja dla pewności wszystkie nowe w browarze butelki zalewam do pełna mocnym roztworem nadwęglanu wapnia - gdzieś tak pół łyżeczki na butelkę - i zostawiam co najmniej na 24h a zwykle na 2-3 dni. Oczywiście jeśli jest taka konieczność, to wstępnie myję mechanicznie. Jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby coś zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Chyba nadweglanem sodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bellon Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 A nie można kwasku cytrynowego? Próbowałem też octem, ale to chyba za słabe stężenie. Kwasku cytrynowego akurat nie miałem pod ręką. Niedaleko mnie jest firma produkująca środki do przemysłowych instalacji CIP. Podjadę tam kiedyś i chwycę coś co jest przeznaczone do mycia opakowań szklanych mających kontakt z żywnością. http://www.impuls.pl/pl/produkty/preparaty-myjace Przy niektórych środkach nawet jest wzmianka o "kamieniu piwnym". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Chyba nadweglanem sodu Oczywiście, że sodu, nie powinienem pisać tak wcześnie rano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Ja stosuje ocrt spirytusowy 10%. Wlewam ok 50ml do butelki,zatykam starym kapslem i tak cały kontener. Zanosze do piwnicy i co kilka dni potrząsam,po dwóch tyg nic niema prawa przeżyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Ja stosuje ocrt spirytusowy 10%. Wlewam ok 50ml do butelki,zatykam starym kapslem i tak cały kontener. Zanosze do piwnicy i co kilka dni potrząsam,po dwóch tyg nic niema prawa przeżyć. Do najtańszych ten sposób nie należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Ja stosuje ocrt spirytusowy 10%. Wlewam ok 50ml do butelki,zatykam starym kapslem i tak cały kontener. Zanosze do piwnicy i co kilka dni potrząsam,po dwóch tyg nic niema prawa przeżyć. Do najtańszych ten sposób nie należy. Kiedyś miałem hobby,paliłem dwie paczki papierosów dziennie i nie narzekałem ,jakie to mam drogie hobby.Pińć złoty w miesiącu na ocet,nie robi na mnie wrarzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 24 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Ja stosuje ocrt spirytusowy 10%. Wlewam ok 50ml do butelki,zatykam starym kapslem i tak cały kontener. Zanosze do piwnicy i co kilka dni potrząsam,po dwóch tyg nic niema prawa przeżyć. Do najtańszych ten sposób nie należy. Należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się