Marusia Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 Regulamin wkrótce:) Kategoria: porter bałtycki dolnej fermentacji 18 blg. Widełki dopuszczalnego odchylenia: 1 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 17 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 No to się mieszczę Porter 19°Blg czeka na butelkowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 No to u mnie nidyrydy Mój ma 22. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwochłon Opublikowano 18 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 To się chyba wstrzeliłem - mój porter ma 18,6 zakładając, że pomiar był prawidłowy. Oby tylko dotrwał w dobrej formie do listopada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danziger Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Witam Koleżanki i Kolegów. Powiem wprost. Złoty trunek robię już jakiś czas ale nigdy nie rejestrowałem się na żadnym forum... Bardzo bym prosił o jakieś info w jaki sposób i w jakim terminie można zgłosić swoją kandydaturę do konkursu. Tak bym miał realny czas przygotowanie Prawdziwego Portera. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 23 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2013 Danziger Regulamin wkrótce:) ......i wszystko jasne..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 18 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Podbijam temat ku pamięci, żebyście tych poretrów nie wypili przed listopadem, bo regulaminu jeszcze nie zamieszczę z powodów obiektywnych - nie mam jeszcze wszystkich szczegółowych danych organizacyjnych, ale Konkurs się odbędzie, dontłory ;-) Zapewne do końca sierpnia wszystko będzie dograne :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Wszystko potwierdzone, zatem pora na regulamin. Jaka nagroda od Browaru Amber - jeszcze ustalamy. Szykujemy też niespodziankę spotkaniową - szczegóły we wrześniu Regulamin Gdańskiego Konkursu Piw Domowych im. Sławomira Pahlke A.D. 2013 I. Organizatorzy: - Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Marusia) - Browar Amber - Magdalena Kowalewska-Pahlke II. Jury: Przewodniczącym Jury jest Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Marusia) Skład Komisji Konkursowej przewodniczący ustalił w następującym składzie (alfabetycznie):- Maciej Chołdrych (Piwoznawcy)- Roman Kotlewski (Browar Amber)- Rafał Kowalczyk (Browarzyciel)- Andrzej Sadownik (PSPD) Konkurs przeprowadzony zostanie zgodnie z Zasadami Dobrej Praktyki dla Konkursów Piw Domowych PSPD III. Konkurs: 1. GKPD jest zorganizowany w dniach 23/24 listopada 2013 r. 2. Uczestnikami konkursu mogą być jedynie osoby pełnoletnie. 3. W konkursie wyznaczono 1 kategorię: PORTER BAŁTYCKI 18 blg, dolna fermentacja Uczestnik może wystawić najwyżej jedno piwo w Konkursie. Dopuszcza się różnicę w zawartości ekstraktu maksymalnie +/- 1 blg W przypadku gdy do Konkursu zostanie zgłoszone tylko jedno piwo, pozostanie on nierozstrzygnięty, a uczestnik otrzyma upominek. W przypadku zgłoszenia do konkursu powyżej 15 piw organizatorzy zastrzegają sobie prawo do wykonania wstępnej eliminacji. Każdy uczestnik Konkursu otrzyma metryczkę z pełną oceną swojego piwa. W przypadku piw, które nie zostały zakwalifikowane do konkursu (eliminacje) metryczka będzie skrócona do podania przyczyn odrzucenia piwa. Metryczki będą wysyłane na adres mailowy przez Przewodniczącego Jury do 31.12.2013 r. Uczestnicy zgadzają się na upublicznienie swego imienia i nazwiska podczas ogłaszania wyników konkursu oraz podania zajętego przez nich miejsca. Zwycięzca zobowiązuje się do upublicznienia receptury zwycięskiego piwa na życzenie organizatora. Osobą odpowiedzialną za odbiór i przechowywanie piw konkursowych jest Magdalena Kowalewska-Pahlke. Uczestnicy powinni dostarczyć konkursowe piwa w nieprzekraczalnym terminie od 15.10.2012 do 08.11.2013 na adres: Magdalena Kowalewska-PahlkeWalerianowa 6881-589 Gdynia email: magdalena.pahlke@interia.pl kom.: 505 387 540 W przypadku chęci osobistego dostarczenia konkursowych piw pod ww. adres należy wcześniej ustalić warunki z odbiorcą. Koszt obsługi konkursowej zgłoszonego piwa wynosi 10 zł, płatne przelewem na konto do dnia 8.11.2013: Agnieszka Wołczaska-Prasolik Multibank 95 1140 2017 0000 4502 0036 1088 Nagrodzone zostanie piwo, które zajmie pierwsze miejsce w Konkursie. W przypadku dwóch lub więcej piw, które otrzymały identyczną punktację prawo wyboru piwa przysługuje Przewodniczącemu Jury. Członkowie Komisji Konkursowej nie mogą być uczestnikami konkursu. Dopuszcza się nadesłanie piw w butelkach oznaczonych etykietami i/lub oznaczonymi kapslami. Sposób oznakowania należy opisać we właściwym miejscu formularza zgłoszeniowego. Do konkursu należy wystawić minimum 4 butelki 0,5l lub jako ekwiwalent 6 butelek 0,33l Ocena piw będzie anonimowa, a butelki przed konkursem zostaną właściwie zamaskowane. Nagrody zostaną wysłane w przeciągu 30 dni na adres zwycięzcy konkursu podany w formularzu zgłoszeniowym. Fundatorem nagród jest Browar Amber. Formularz _GKPD_2013.pdf Formularz _GKPD_2013.doc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Dopuszcza się różnicę w zawartości ekstraktu maksymalnie +/- 1 blg Rozumiem, że jeżeli piwo będzie miało o jakiś ułamek dziesiętny (+1,5 czy 1,7) więcej niż zakładane 1,0 blg, to zostanie zdyswalifikowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 W zeszłym roku z Jurorami ustaliliśmy, że w warunkach domowych dopuszczalny jest błąd w granicach 1 blg ze względu na niedoskonałość warunków/przyrządów pomiaru w domu i tego się będziemy trzymać :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Rozumiem rygory regulaminu. Wiem też jak mało ludzi robi portery 18 blg (choć może się to zmieniło) i wg mnie jest obawa o frekwencję. Z zeszłym roku było ich raptem 7, z czego większoć to około 20-stki i dwie dyskwalifikację. Mój pomiar wykazał 19,2 blg. Wasze badania mogą wykazać np. 19,6 i zastanawiam się czy jest wogóle sens wysyłania tego piwa. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Ja też mam podobny dylemat. Celowałem z porterem w 19°Blg, ale jak znam życie (i refermentację) to pewnie ma ciut więcej i raczej nie zmieści się w widełkach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 2 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Giziu, ale właśnie chodzi o to, żeby piwowarzy warzyli piwo specjalnie na ten konkurs:) Duża frekwencja jest fajna, ale nie jest to dla nas priorytetem - ten konkurs przede wszystkim honoruje pamięć Sławka Pahlke, którego ostatnim projektem był Grand Porter, a ten, jak wiadomo, ma 18 blg. Wysyłajcie, zobaczymy, jak to wyjdzie w praniu - wszystkie piwa zostają poddane ocenie, a potem próbki idą do labu w celu zbadania parametrów. Zaostrzenie przepisów ma też na celu wyeliminowanie piw wysłanych tylko po to, żeby były poddane jurorskiej ocenie ( w zeszłym roku zdarzyły się takie po 22 blg - nikt mi nie wmówi, że to błąd pomiaru :-D) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 Więc żeby uczcić pamięć Sławka wyślemy (jak myślę Stasiek również ) nasze portery 19 Blg. Jak wyjdzie ciut więcej to.... zobaczymy w praniu. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2013 ( w zeszłym roku zdarzyły się takie po 22 blg - nikt mi nie wmówi, że to błąd pomiaru :-D) Nikt nie chce nic wmawiać. P.S. wysłane z premedytacją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2013 P.S. wysłane z premedytacją No właśnie - mam nadzieję, że w tym roku takich przypadkó nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Przypominam, że już od tygodnia można wysyłać piwa na Konkurs - kilka paczek już dotarło. I jeszcze jedna, ważna rzecz gdzieś umknęła! Nagrodą za zajęcie I miejsca w tegorocznym konkursie będzie schładzarka do piwa z nalewakiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 4 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2013 Najbliższy piątek jest ostatnim dniem przyjmowania przesyłek z piwami. Jeśli chcesz się dowiedzieć, czy przesyłka doszła - pisz lub dzwoń do Magdy Pahlke - dane w Regulaminie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Uczestnicy KPD: Adam Kleszcz Agnieszka Łopata Cezary Mikowski Jacek Głuchowski Jacek Stachowski Jan Krysiak Janusz Ściebura Krzysztof Zach Piotr Piekarski Tomasz Schutz Waldemar Pitala Wiktor Piotr Okuniewski Już za tydzień! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 25 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2013 Czekam na metryczki z laboratorium i zapewne jeszcze dziś podam wyniki KPD, oraz wysmażę podsumowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Wybaczcie mi zwłokę, ale po otrzymaniu wyników z laboratorium Ambera mieliśmy jeszcze z jurorami naradę, bo część nieco przekroczyła granicę 19 blg. Ponieważ w Regulaminie nie było doprecyzowane, czy ekstrakt brzeczki ma być podany z uwzględnieniem surowca do refermentacji, uznaliśmy, że niewielkie odchyły akceptujemy. W tym roku zdecydowanie się trafialność w ekstrakt polepszyła, ale i tak jeden "miszczu" przysłał piwo 22,15 blg No dobra, a teraz w końcu wyniki: 1. Waldemar Pitala (Giziu) 40,4 pkt. 2. Janusz Ściebura (Yanek) 40,2 pkt. 3. Jacek Głuchowski (korko_czong) 39,8 pkt. 4. Cezary Mikowski (Cemik1) 36 pkt. 5. Jacek Stachowski (Stasiek) 35,6 pkt. 6. Agnieszka Łopata (AgaL) 34,2 pkt. Jak widać, Giziu o włos tylko przed Yankiem. Gratulacje, Giziu ostatnio ciągle potwierdza klasę, to nuda już jest Metryczki postaram się rozesłać jeszcze w tym, tygodniu, uwzględniając pomiary laboratoryjne. Wszyscy uczestnicy otrzymają duyplomy, a zwycięzca piękną schładzarkę, oczywiście ze specjalną, dedykowaną tabliczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Pięknie, gratulacje !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchy3 Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yanek Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Gratki Giziu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 27 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2013 Dzięki za gratulacje. Oczywiście gratuluję i pozdrawiam pozostałych uczestników. Dzięki za fajną nagrodę. Chyba muszę teraz w kegi zainwestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się