lkulos Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) Surfując po necie udało mi się trafić na opis nowej odmiany chmielu. Ma podobno dawać aromaty mocne aromaty pomarańczowe, a także ananasa, truskawek i mielona(miało być melona ). Niestety, strona, na której go znalazłam posiada wyprzedane zapasy ( http://www.hopsdirect.com/leaf/ ). Ponieważ mam na niego wielką ochotę, trafił ktoś już na niego? Swoją drogą jeśli umieszczona cena jest prawidłowa ($5.25 za 0,45 kg), to mimo kosztów sprowadzania, chmiel opłaca się kupić. Jeśli nie uda mi się kupić teraz, to chyba zaczekam do jesieni i sprowadzę jakąś nieco większą ilość... gdyby ktoś był chętny Ale mam nadzieję, że ktoś poda jakiś namiar... Edytowane 11 Kwietnia 2013 przez lkulos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 mielona Kurde tego brakowało mielony w piwie Swoją drogą jak byś robił zakupy to chętnie dołożę się do kosztów wysyłki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Magneto Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 mielona Kurde tego brakowało mielony w piwie Swoją drogą jak byś robił zakupy to chętnie dołożę się do kosztów wysyłki Mielona w piwie? To pomysł dla Kormorana, oni lubią tam robić różne rzeczy w piwie, przydałaby się jeszcze kaszana w piwie i bigos w piwie. A w temacie ja tez jestem chętny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 przydałaby się jeszcze kaszana w piwie i bigos w piwie Zgon ze śmiechu właśnie zaliczyliśmy Nie ma sprawy, jesienią (jak się pojawi), zaczniemy zbierać zamówienia Im nas więcej, tym taniej wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Ja kupiłem funt tego chmielu jesienią zeszłego roku; pierwsze co wychodzi w aromacie i smaku to truskawki, potem melon. Mają jednak mniej intensywny aromat niż inne "amerykańskie" odmiany jak Amarillo itp, przypomina poziomem aromatu chmiele europejskie. W/g mnie nadaje się na aromat do lekkich Ales n.p. Cream Ale i amerykańska pszenica. Nadaje się też na goryczkę: 12% AA. lkulos 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Dzięki za info Truskawki mówisz? Mniam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Tak, truskawki, ale raczej łagodne. W IPA to się pogubiło przykryte bardziej "głośnymi" chmielami typu Cascade i Amarillo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 11 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2013 W sklepie twójbrowar dostępny jest chmiel belma (szyszki) po 16zł/100g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 Kupiłem nie wiem kiedy przetestuję, ale napiszę jak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekB Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Po nazwie chmielu w tytule już się ucieszyłem, że mamy nowy polski chmiel :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 11 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2013 W sobotę warzę American Wheat na Belmie (40g). Jak nie zapomnę to napiszę swoją opinie co do w.w chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Chmiel jest generalnie średni w stronę słabego. Nie daje powalających aromatów, goryczka też nieszczególnie szlachetna. Na pewno nie do single hopów, a ogólnie są dużo lepsze chmiele. Słabo wydałem kasę w tym przypadku. Tych truskawek to też trzeba tam ze świecą szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Ja również nie jestem zadowolona. Truskawkowy nie jest wcale. Aromat został przez kogoś trafnie porównany do słabego tutti-frutti. Mdły i dość nieprzyjemny. Dla mnie ma też lekko mydlany posmak (testowałam na bardzo świeżym piwie, więc może mydełko nieco zaniknie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 W moim przypadku jest podobnie. Pierwszy i ostatni zakup tego chmielu. Spodziewałem się czegoś więcej. Po długim wąchaniu i bełtaniu szklanką, da się wydobyć aromat może zbliżony do truskawki, ale nie jest to efekt WOW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Na pocieszenie napiszę Wam, iż poczytując amerykańskie fora natknąłem się na wpis pewnego użytkownika powołującego się na rozmowę ze Stanem Hieronymusem, który to twierdzi, że owa oczekiwana truskawka pojawi się ale dopiero z czasem. Także bądźcie dobrej myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Aromat został przez kogoś trafnie porównany do słabego tutti-frutti. Mdły i dość nieprzyjemny. To chyba ja ale tak mi to pachniało niestety Piłem w American Wheat ten chmiel i nic specjalnego, może tak jak Wihura pisze z czasem może coś się ułoży A jak chcecie aromat truskawki w piwie doradzam dodać soku z buraków na fermentację Szczegóły u Wyverna, który to zrobił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 U mnie po dwóch tygodniach szału nie ma. W piwnym depozycie zostawiłem bodajże 3 sztuki American Wheat chmieloną owym chmielem w szyszce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Na pocieszenie napiszę Wam, iż poczytując amerykańskie fora natknąłem się na wpis pewnego użytkownika powołującego się na rozmowę ze Stanem Hieronymusem, który to twierdzi, że owa oczekiwana truskawka pojawi się ale dopiero z czasem. Także bądźcie dobrej myśli. I jak z tym układaniem? Po poprzednich, świeżych opiniach nieco przygasł mi entuzjazm, a w sobotę chcę chwycić za roki koźlaka pszenicznego z podpisu i boję się, że wspominane mydełko mi popsuje zimowe wieczory. Ktokolwiek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Otworzę dziś Belmę wieczorem (poświęcę się), to napiszę, jak z tą truskawką... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 (edytowane) Moje piwo ma z miesiąc, truskawki nadal nie stwierdzam. Dość mocny melon w zapachu, w smaku trochę słabiej. Nie jest już takie tutti-frutti, ale nadal chmiel mnie nie powalił... Mdły i dość nieciekawy. Goryczka z niego wydaje się natomiast nienajgorsza, chociaż dość mocna. Przy robieniu AIPY sprawdzę, czy faktycznie, najwyżej zużyję go jako goryczkowy. Edytowane 5 Września 2013 przez moria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Dziękuję za poświęcenie - dobrze, że nie ma mydła przynajmniej. Muszę pomóżdżyć teraz - robić,zgodnie z planem, czy coś dokupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 5 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Powiem tak: single hop na nim nie polecam, może w towarzystwie zachowa się lepiej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 (edytowane) W towarzystwie nie ma chyba po co go wrzucac bo jest umiarkowanie aromatyczny. Moim zdaniem robienie chmielowych 'combo' to czasem bezproduktywne wywalanie pieniedzy w bloto. Jak na przyklad taka Belma, ktora raczej intensywnoscia aromatu rowna do kontynentalnych chmiei niz do USA/Nowego Swiata, ma zaprezentowac swoje walory np w obecnosci Citry czy Nelsona... Opinie na temat tego chmielu sa skrajne - ale wiekszosc zgadza sie, ze nie jest to chmiel na intensywne chmielenie tylko do piw gdzie aromaty chmielowe maja byc tlem. Dlatego zaczal byc uzywany przez amerykanskie crafty do chmielenia dzikich saisonow - tam pierwsze skrzypce maja grac aromaty z bretta a melon/truskawka ma byc tylko delikatnym dodatkiem. Co ciekawe, tak jak juz napisano w tym temacie, pojawily sie glosy ze ten chmiel zyskuje z biegiem czasu wiec wydaje sie byc idealnym do bardzo dlugo fermentowanych i lezakowanych brettowych saisonow. Ja na jego uzycie w takiej wersji z pewnoscia sie skusze. Edytowane 22 Października 2013 przez elroy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Nikt nie mówił żeby go wrzucać z Citra. To nie jest tak, że wrzucenie dużej ilości Citry, Amarillo i tym podobnych intensywnych odmian to jedyny sposób na ciekawy aromat w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zrobiłem jedno piwo na tym chmielu i jak dla mnie jest taki sobie. Na warkę ok. 20L zużyłem prawie całą paczkę, chmiel poszedł na koniec gotowania i większość na chmielenie na zimno - z tego co pamiętam w dwóch porcjach. Po chmieleniu na zimno przy zlewaniu przez skarpetę lekko mieszałem fermentorem, ale widać nie cały cukier się równomiernie rozprowadził, dotatkowo dałem za dużo cukru, ponieważ przed wyliczeniem ilości potrzebnego cukru wziąłem pod uwagę ilość piwa przed oddzieleniu drożdży i chmielu. W związku z tym część butelek jest przegazowana, a część nagazowana delikatnie mocniej niż planowałem. W butelkach przegazowanych aromat jest lekko wyczuwalny i trudno go zidentyfikować, za to w smaku wyczuwalne jest głównie liczi i może jakiś ledwo wyczuwalny owoc. W butelkac o normalnym nagazowaniu aromat także jest słaby, ale daje się wyczuć lekką truskawkę w aromacie i delikatną nutę truskawki w smaku oraz jakieś zółte owoce, może melon. Opisy na hopsdirect nastrajały optymistycznie, natomiast efekt jak dla mnie średni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się