lodzia_gacon Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Witam wszystkich, Dzisiaj zaczynam ważyć Pale Ale. Prosiłbym Szanownych Użytkowników o pomoc: jakie stosować temperatury oraz czasy zacierania? ile czasu powinno trwać chmielenie oraz kiedy dodawać poszczególne chmiele ( posiadam 50 g marynki i 50 g lubelskiego ) w jakiej temperaturze powinna odbywać się fermentacja burzliwa ( czy zlewać na cichą ? ) w jakiej temperaturze przetrzymywać rozlane piwo w butelkach Bardzo dziękuje za wszelką pomoc Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Na pierwsze 3 pytania jest jedna odpowiedź: zależy jaki efekt chcesz osiągnąć. Zacieranie w różnych temp może dać piwo bardziej wytrawne lub bardziej słodowe. Sposób chmielenia wpłynie na poziom goryczki i aromatu. Temp fermentacji da czystszy albo bardziej estrowy profil. Proponowałbym zacząć od przeczytania tego: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Co do przechowywania butelek, to pierwszy tydzień w temp pokojowej, potem możesz przenieść w chłodniejsze miejsce jeśli masz warunki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Witam wszystkich, Dzisiaj zaczynam ważyć Pale Ale. Prosiłbym Szanownych Użytkowników o pomoc: jakie stosować temperatury oraz czasy zacierania? ile czasu powinno trwać chmielenie oraz kiedy dodawać poszczególne chmiele ( posiadam 50 g marynki i 50 g lubelskiego ) w jakiej temperaturze powinna odbywać się fermentacja burzliwa ( czy zlewać na cichą ? ) w jakiej temperaturze przetrzymywać rozlane piwo w butelkach. Po butelkowaniu kilka dni trzeba potrzymać piwo w temperaturze fermentacji. Następnie dobrze by było by leżakować/dojrzewać w chłodzie. Bardzo dziękuje za wszelką pomoc Pozdrawiam Michał Jakie masz słody w tym zestawie? Jeśli słody pale to zacieraj w jednej temperaturze 68°C przez godzinę. Podaj parametry chmieli to policzymy ile i kiedy należy dodać chmieli. brytyjskich piwach najczęsciej stosuje się dodawanie chmielu w 2 porcjach. Jedna na goryczkę i druga na sam koniec gotowania (flame out). Temperatura fermentacji jest zależna od drożdży. W praktyce domowej moim zdaniem lepiej trzymać się dolnej granicy czyl okolice 18°C Nie przelewaj na cichą trzymaj piwo w fermentacji głównej 2-3 tygodnie, i następnie bardzo ostrożnie przelej piwo przed butelkowaniem. PS Wątek przeniesiony do piaskownicy piwowarskiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lodzia_gacon Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Dzięki wielkie za zainteresowanie. Posiadam 5 kg słodu Pale Ale ze Strzegomia, chmiele lubelski a-kwasy 3,8 %, marynka a-kwasy 8,5 %, drożdże Mauribrew Ale 514. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Zacieraj godzinę w temperaturze około 67°C. Potem mash out w temperaturze 78°C. Powinieneś otrzymać około 28 litrów brzeczki po wysładzaniu. Chmiel 30 g marynki na 60 minut i 30 g lubelskiego po 45 minutach gotowania (czyli lubelski gotujesz 15 min.). Potem schłódź - powinieneś otrzymać około 23 itrów brzeczki około 11,5-12°Blg. W temperaturze około 20°C zadaj zrehydratyzowane w wodzie drożdże. Przedtem możesz napowietrzyć np zdezynfekowanym blenderem lub mikserem. Fermentuj w temperturze około18-19°C. Wielkość warki około 23 litry OG około 12°Blg FG około 3°Blg IBU 32 Barwa 9,4 EBC Przy wydajności 75% ale tym się nie przejmuj może być mniej. Powodzenia MateuszO. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Przedtem możesz napowietrzyć np zdezynfekowanym blenderem lub mikserem. Masz u mnie plusa za ten blender bo nie pomyślałem o tym ani nigdzie nie wyczytałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lodzia_gacon Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Fidel, bardzo Ci dziękuje, wyjaśniłeś mi wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Masz u mnie plusa za ten blender bo nie pomyślałem o tym ani nigdzie nie wyczytałem Na youtubie kiedyś wypatrzyłem jak koleś napowietrzał brzeczkę do whisky blederem. Bardzo sprzawnie mu to szło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 ani nigdzie nie wyczytałem a można było http://www.piwo.org/topic/8899-pomysl-na-napowietrzanie-brzeczki-szybkie/#entry190486 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Fidel, bardzo Ci dziękuje, wyjaśniłeś mi wszystko Nie ma sprawy, powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Dr2 można było tylko z wyszukiwaniem tematów na tym forum jest tragedia, głupszego forum nie widziałem. A czytać wszystko za koleją nie ma czasu bo mgr tzreba pisać a przy okazji piwka warzyć Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiek Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Dr2 można było tylko z wyszukiwaniem tematów na tym forum jest tragedia, głupszego forum nie widziałem. A czytać wszystko za koleją nie ma czasu bo mgr tzreba pisać a przy okazji piwka warzyć Pozdrawiam Zawsze można użyć googla do przeszukania forum z dołączonym site:piwo.org, forumowa wyszukiwarka radzi sobie nieco gorzej, ale tragedią bym tego nie nazwał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 głupszego forum nie widziałem no to mało widziałeś ,zapewne browarbiz jest dużo lepszym forum,jak nie znajdziesz to zapytasz i cię wyśmieją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 głupszego forum nie widziałem Może po prostu nie odkryłeś wszystkich funkcjonalności? Zapewniam, że nie jest takie głupie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Dr2 można było tylko z wyszukiwaniem tematów na tym forum jest tragedia, głupszego forum nie widziałem. A czytać wszystko za koleją nie ma czasu bo mgr tzreba pisać a przy okazji piwka warzyć PozdrawiamOdszczekasz jeszcze te słowa Wysłane z tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 z wyszukiwaniem tematów na tym forum jest tragedia bo w szukaniu najważniejsze jest zadawanie odpowiednich pytań Może po prostu nie odkryłeś wszystkich funkcjonalności? a to jest prawdopodobne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 Podpinam się pod temat. Chciałbym uwarzyć Pale Ale z zacieraniem, próbowałem pomagać sobie jakimiś programami, ale wychodzą mi cuda, i na oko wydaje mi się że chyba coś źle powprowadzałem bo daje mi dziwne wyniki. Nie mam też pojęcia jaką wydajność powinienem przyjąć. A teraz konkretnie: interesuje mnie piwo słodowe, wręcz lekko słodkawe, raczej lekko nachmielone. Ułożyłem coś takiego: 2,6kg słód pils 1,2kg słód monachijski 0,4kg słód bursztynowy do tego chmiele (ok 25? IBU) marynka (8,5%) 15g - 60min mosaic (11,1%) 20g - 10min Oczywiście na około 22 litry docelowe. Dobry zasyp na okolo 12 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 8 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) Zasyp dobry ale jako początkujący musiałbyś osiągnąć wydajność na poziomie 82% wg brewtargeta. Proponuję proporcjonalnie zwiększyć zasyp do łącznie prawie 5 kg: pilzneński - 3 kg monachijski - 1,4 kg amber - 450 g. Wtedy nawet przy wydajności 71-72% osiągniesz 22 litry 12°Blg. Przy tym chmieleniu będziesz miał 25 IBU przy tej gęstości to piwo do picia, przyjemne i łatwe w odbiorze. Drożdże proponuję US-05 i zacieranie w 68°C przez 60 minut. Edytowane 8 Czerwca 2013 przez Fidel Niph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Wg brewtargeta uzyskałem wydajność okolo 85%, skutek taki że miałęm nadzieje ze wysładzanie skończone, a musze sie bawić dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 głupszego forum nie widziałem. Uu.. bracie, przegiąłeś. Zdajesz sobie sprawę, że oceniasz w ten sposób również nas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się