koval_blazej Opublikowano 25 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2017 RIS "Oko Moskwy" alison Barwa czarna nieprzejrzysta. Piana niewielka, ale ładna i dość długo się trzymała. W zapachu lekki alkohol, fajna paloność, może trochę czekolady. W smaku alkohol już ładnie ukryty, dobrze ułożone. Słodkie, ale bez przesady. Bardzo dobre Moja dziewczyna z kolei twierdzi że było kwaśnawe a w zapachu miała skojarzenie owoców kaki - ja nawet nie wiem jak to pachnieEIPA - SkajoBardzo metne. Piana nieduża i szybko opadła. Przyjemny chmielowy zapach, ale niezbyt intensywny. W smaku dość puste, wodniste. Goryczka niezbyt wysoka, przyjemna i niezalegajaca.Tu moja dziewczyna doszukała się posmaku orzechów laskowych. Jak widać zawsze znajdzie coś nietypowego @jaras - Brown Porter wg mnie jest za mocno nasycony i lepiej smakuje jak go nalać agresywnie, coby się trochę odgazował. Pewnie byłby spoko lany z pompy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Brown Porter - koval_blazej wbrew deklaracjom piwo wcale nie jest przegazowane, nalewa się z niewielką pianą której milimetrowy kożuch wiernie trwa. klarowne i zajebisty kolor - niejeden wykopek dałby się pokroić za takie bordo. po przelaniu do bardziej wąchalskiego szkła jest już bardziej brąz, w zapachu chleb, trochę śliwek i lekko alko. w smaku już gorzej, ale tylko dlatego że pomimo faktu iż jestem słabym sensorykiem tak prażoną pszenicę (torrified wheat) wydaje mi się że rozpoznam i jej nie lubię - pamiętam że pierwszy raz jak się z nią spotkałem to opis w TB sugerował że miałaby podnosić pełnię piwa i wydaje mi się, że do tego jest używana, ale ta pełnia jest w mojej ocenie strasznie sztuczna. no chyba że to ten nomenklaturowy wynalazek strzegomia czyli palona pszenica i wtedy i tak wszystko się zgadza, bo zagrywam kartę słabego sensoryka XD. wypiłem z mniejszą przyjemnością niż bym się spodziewał, niemniej wcale nie musiałem się do niczego zmuszać. goryczka delikatna. może następnym razem spróbuj przezajekur&@bist3go karmelu 150 od wikingów w miejsce caraaroma i carapilsa w miejscu prażonej pszenicy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Witam. Dzisiaj pierwszy raz byłem w depozycie (ciekawe co Waszym zdaniem udało mi się uwarzyć) i zostawiłem 3 "Salniowe" piwa: - Polskie Jasne Pełne - moje pierwsze zacieranie - przed spożycie raczej schłodzić - może, lecz nie musi wyłazić z butelki, - Stout Owsiany - Pale Ale Zabrałem: - KPA Kiełczowskie PaleAle (Rojber), - Saison (tauruss), - Apa Single Hop Cascade(tauruss) Postaram się napisać mój komentarz po degustacji w przeciągu tygodnia. aktualny skład depozytu: - American Wit(dpiast) - Black IPA (majkelina/SoBREW?) - English IPA (Skajo) - Wiśniowe na Brettach (Undeath) - 2x RIS "Oko Moskwy"(alison) - Equinox IPA (Rojber) - Polskie Jasne Pełne (Robercik) - Stout Owsiany (Robercik) - Pale Ale (Robercik) Kolego Robercik, a gdzie recenzje? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Kolego Robercik, a gdzie recenzje? napisał że się postara, więc dramatu jeszcze nie ma. ja bym się raczej zastanowił czy ktoś znowu w wuja nie leci i piw nie podbiera, bo jak już pisałem przede mną w sobotę były podobno 3 osoby a tylko dpiast się tym pochwalił... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) napisał że się postara, więc dramatu jeszcze nie ma. ja bym się raczej zastanowił czy ktoś znowu w wuja nie leci i piw nie podbiera, bo jak już pisałem przede mną w sobotę były podobno 3 osoby a tylko dpiast się tym pochwalił... Chyba nie. Jak byłem to było 10 i teraz też jest 10, więc jeśli ktoś coś podbierał to zostawił swoje. Jeśli chodzi o moje piwa to wymieniłem 8, z których 2 wziął skajo, a jedno ty, 5 jest nadal w depozycie, więc chyba jest ok.. EDIT: Teraz skumałem, że spis dpiasta nie jest aktualny. Edytowane 26 Marca 2017 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Dobrze by było, żeby następnym razem jak ktoś się tam przejdzie to niech ta osoba zrobi dokładny spis co jest aktualnie w depozycie. Troszkę udało nam się to rozruszać od jesieni, fajnie żeby jakoś się to kręciło. Nie ukrywam, że depozyt to super sprawa, możliwość spróbowania piw innych piwowarów domowych i jednocześnie możliwość przeczytania opinii o swoim piwie co mi osobiście bardzo się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) napisał że się postara, więc dramatu jeszcze nie ma. ja bym się raczej zastanowił czy ktoś znowu w wuja nie leci i piw nie podbiera, bo jak już pisałem przede mną w sobotę były podobno 3 osoby a tylko dpiast się tym pochwalił... Chyba nie. Jak byłem to było 10 i teraz też jest 10, więc jeśli ktoś coś podbierał to zostawił swoje. Jeśli chodzi o moje piwa to wymieniłem 8, z których 2 wziął skajo, a jedno ty, 5 jest nadal w depozycie, więc chyba jest ok.. nie chodzi o ilość tylko o stan faktyczny plus recenzje - zostawiasz bo oczekujesz że ktoś coś napisze w temacie, biorąc jesteś świadom że masz dać feedback bo cała idea kręci się wokół rozwoju. jak będziesz się gotował w sosie własnej zajebistości to zderzenie z pierwszym lepszym konkursem to może być straszna trauma... Edytowane 26 Marca 2017 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 napisał że się postara, więc dramatu jeszcze nie ma. ja bym się raczej zastanowił czy ktoś znowu w wuja nie leci i piw nie podbiera, bo jak już pisałem przede mną w sobotę były podobno 3 osoby a tylko dpiast się tym pochwalił... Chyba nie. Jak byłem to było 10 i teraz też jest 10, więc jeśli ktoś coś podbierał to zostawił swoje. Jeśli chodzi o moje piwa to wymieniłem 8, z których 2 wziął skajo, a jedno ty, 5 jest nadal w depozycie, więc chyba jest ok.. nie chodzi o ilość tylko o stan faktyczny plus recenzje - zostawiasz bo oczekujesz że ktoś coś napisze w temacie, biorąc jesteś świadom że masz dać feedback bo cała idea kręci się wokół rozwoju. Wiadomo. Teraz zrozumiałem, że spis, który podał dpiast jest jeszcze sprzed twojej wizyty, więc jest nieaktualny. Pamiętasz ile butelek zostało w skrzynce? Powinno być 10. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Brown Porter - koval_blazej wbrew deklaracjom piwo wcale nie jest przegazowane, nalewa się z niewielką pianą której milimetrowy kożuch wiernie trwa. klarowne i zajebisty kolor - niejeden wykopek dałby się pokroić za takie bordo. po przelaniu do bardziej wąchalskiego szkła jest już bardziej brąz, w zapachu chleb, trochę śliwek i lekko alko. w smaku już gorzej, ale tylko dlatego że pomimo faktu iż jestem słabym sensorykiem tak prażoną pszenicę (torrified wheat) wydaje mi się że rozpoznam i jej nie lubię - pamiętam że pierwszy raz jak się z nią spotkałem to opis w TB sugerował że miałaby podnosić pełnię piwa i wydaje mi się, że do tego jest używana, ale ta pełnia jest w mojej ocenie strasznie sztuczna. no chyba że to ten nomenklaturowy wynalazek strzegomia czyli palona pszenica i wtedy i tak wszystko się zgadza, bo zagrywam kartę słabego sensoryka XD. wypiłem z mniejszą przyjemnością niż bym się spodziewał, niemniej wcale nie musiałem się do niczego zmuszać. goryczka delikatna. może następnym razem spróbuj przezajekur&@bist3go karmelu 150 od wikingów w miejsce caraaroma i carapilsa w miejscu prażonej pszenicy... Dzięki. Akurat tej pszenicy było tam 10g a dałem ją głównie dla skorygowania koloru. Też zgadzam się, ze piwko pachnie lepiej niż smakuje, chociaż ja tam inne rzeczy wyniuchuję - tym lepiej dostać niezależną opinię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Pamiętasz ile butelek zostało w skrzynce? Powinno być 10. nie pamiętam bo wychodzę z założenia że nikt nie leci w kulki - efekt widzimy jaki jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Jak ja byłem w sobotę około godziny 12.00 to było właśnie 10 butelek. Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Marca 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Dzięki. Akurat tej pszenicy było tam 10g a dałem ją głównie dla skorygowania koloru. Też zgadzam się, ze piwko pachnie lepiej niż smakuje, chociaż ja tam inne rzeczy wyniuchuję - tym lepiej dostać niezależną opinię opinia jest jak najbardziej subiektywna przynajmniej w kontekście mojego powonienia i oczekiwań. jeśli tylko 10g to rozumiem, że jednak była to palona pszenica a nie prażona, a skojarzyć musiałem na podstawie innych substancji "wspólnych". nie wiem czy to caraaroma ale to do czego piję w przypadku prażonej pszenicy to pseudo odczucie pełni przy zachowaniu karmelowego "ducha", czyli jakbyś pocisnął wytrawną desitkę na samych karmelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 O taka: https://www.alepiwo.pl/?produkty/slody/palone/prazona-pszenica-ireks-0-1kg.html. W nazwie jest "prażona" ale 1600EBC chyba faktycznie oznacza paloną. Z tego co rozumiem słód brown jest prażony, może to on jest 'winny' - jego było akurat prawie 20%. Czytałem opinie że przy dużej ilości tego słodu piwo się układa pół roku, może z czasem będzie lepsze. Inna kwestia, że to na co narzekasz mi raczej pasuje, ale nie jestem obiektywny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Z tego co rozumiem słód brown jest prażony, może to on jest 'winny' - jego było akurat prawie 20%. o kruwa, gruboś waćpan pojechał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robercik Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 (edytowane) Kolego Robercik, a gdzie recenzje? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Zgłaszam się do odpowiedzi. Piwka czekają grzecznie w lodówce na degustację i ocenę. Piwkami będę się dzielił z kolegą, który miał pomóc w rozsądnej recenzji piwa - problemem jest wspólne zgranie terminarza. Postaram się jak najszybciej zorganizować spotkanie, bo sam też już robię się niecierpliwy. Edytowane 26 Marca 2017 przez Robercik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 26 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2017 Kolego Robercik, a gdzie recenzje? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Zgłaszam się do odpowiedzi.Piwka czekają grzecznie w lodówce na degustację i ocenę. Piwkami będę się dzielił z kolegą, który miał pomóc w rozsądnej recenzji piwa - problemem jest wspólne zgranie terminarza. Postaram się jak najszybciej zorganizować spotkanie, bo sam też już robię się niecierpliwy. To Ty masz jakąś żelazna wolę, u mnie by 3 dni nie ustały. Przepraszam w takim razie i nie poganiam. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Ja byłem w depozycie, a przez weekend nie miałem dostępu do neta. Jak wrócę z pracy napiszę co zabrałem i co zostawiłem, bo nie pamiętam dokładnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Wziąłem: -Hopfen Helles Weizenbock (Browar Przepona) - Full Aroma Hops (dpiast) -Piwo Malinowe (dpiast) - Mandaryna Pale Ale (dpiast) Stan depozytu:- Weizenbock (Browar Przepona);- Dinkelbier (Browar Przepona);- Sweet Stout (Browar Przepona) - Lekkie (Niskoalkoholowe) Pszeniczne Ale (Browar Przepona).- Brown Porter (Legiony Zagłady sp. z o.o.)- 1x Piwo Malinowe (dpiast) - 2x Marcowe (Undeath) - 2x Wiśniowe (Undeath) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Ooo wiśniowe. Jutro po nie podjadę jak mi ktoś z przed nosa nie gwizdnie :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 Ooo wiśniowe. Jutro po nie podjadę jak mi ktoś z przed nosa nie gwizdnie :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Zrób dokładny spis co jest, bo coś się nie zgadza chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) Ok :-) Browar Przepona - Hefeweizen 13 BLG Bardzo smaczny i orzeźwiający pszeniczniak. Po otwarciu jak i już w szkle wyraźnie czuć banana. Goździk gdzieś tam jest ale w oddali. W ustach przyjemna kremowość i pełnia tego piwa. Goryczka delikatnie zaznaczona. Nagazowanie w punkt. Mimo to piany mało, utrzymuje się tylko na tafli. To co zostało ładnie oblepia szkło w trakcie picia. Idealne piwo na taką pogodę jak dzisiaj. Wypiłem z przyjemnością. Dzięki! Co prawda szkło nie to co powinno ale to mój nowy nabytek więc skorzystałem z niego. Skajo - Witbier 12 BLG Piwo wlane do szkła jest delikatnie mętne, taka mgiełka. Piana dość szybko schodzi by zostawić po sobie tylko pierścień. Szkła raczej nie zdobi bo nie bardzo jest już czym. Piwo dość schłodzone i aromatu nie wiele więc pewnie jak by je lekko ogrzać było by tego więcej. Wysycenie na średnim poziomie. Pierwszy łyk i tutaj jest mega pomarańczowo. Czuć że to świeża skórka pomarańczy a nie suszona. Ja do mojego wita dawałem suszoną i trochę inaczej wyszła w smaku w piwie. Twoja jest zdecydowanie fajniejsza. Kolendra jest ale trochę w tle pomarańczy i to mi bardzo odpowiada. Piwo pyszne, orzeźwiające, bardzo pijalne. Wypite z dużą przyjemnością. Również dziękuję! Edytowane 27 Marca 2017 przez dpiast MistrzSuspensu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_87 Opublikowano 27 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 (edytowane) Ooo wiśniowe. Jutro po nie podjadę jak mi ktoś z przed nosa nie gwizdnie :-) Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka Zrób dokładny spis co jest, bo coś się nie zgadza chyba. Ilość sztuk się zgadza No, ale sprawdzić może Ciekawe co zostanie na niedziele Chętnie bym Marcowego spróbował Edytowane 27 Marca 2017 przez Michal_87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dpiast Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 (edytowane) Zabrałem: Wiśniowe (Undeath) Zostawiłem: Full Aroma Hops Depozyt wygląda tak: Jak będę miał chwilę to zrobię normalny spis bo teraz lecę do pracy. Edytowane 28 Marca 2017 przez dpiast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Browar Przepona - Hefeweizen 13 BLG Bardzo smaczny i orzeźwiający pszeniczniak. Po otwarciu jak i już w szkle wyraźnie czuć banana. Goździk gdzieś tam jest ale w oddali. W ustach przyjemna kremowość i pełnia tego piwa. Goryczka delikatnie zaznaczona. Nagazowanie w punkt. Mimo to piany mało, utrzymuje się tylko na tafli. To co zostało ładnie oblepia szkło w trakcie picia. Idealne piwo na taką pogodę jak dzisiaj. Wypiłem z przyjemnością. Dzięki! Piana faktycznie beznadziejna. Na pewno goryczka dobra? Ja mam wrażenie, że ciut za mocna. Odkąd zwróciłeś mi uwagę na mydlaną goryczkę w jednym piwie to dostałem chyba uczulenia na jej jakość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Zabrałem: Wiśniowe (Undeath) Zostawiłem: Full Aroma Hops Depozyt wygląda tak: Jak będę miał chwilę to zrobię normalny spis bo teraz lecę do pracy. To wygląda na to że jednego brakuje Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się