Jędruś Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Mam pytanie w tym temacie chciałbym gorącą brzeczkę wlać do keg a pepsi i wsadzić do studni w celu wystudzenia. Czy są jakieś przeciwskazania do chłodzenia w zamkniętym kegu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Wydaj mi się że nie. Ktoś na forum opisywał że zamyka fermentor i wrzuca co do stawu celem ochłodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Dobre. Keg będzie ciężki i chwiejny, dasz radę to później wyciągnąć że studni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędruś Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 w studni mam linkę stalową więc z zapięciem i wyjęciem ze studni nie ma problemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Tak z ciekawość, ile stopni na teraz woda w Twojej studni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Pobieram wodę ze źródła w lesie, WiHuRa powiem Ci, że ma kilka stopni, zimna aż dziwne. Następnym razem wezmę termometr i zdam relację. Chłodzenie w studni to znakomity ale fizyczny mięśniowo pomysł, powodzenia. Czy wody ze studni używasz do konsumpcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Co do chłodzenia to udało mi się zejść do godziny (tempe <300C) w wannie z petami z wodą od czasu do czasu mieszając w wannie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jędruś Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 temperatura w studni jest prawie stała w zimie 6 a przy wysokich temperaturach w lecie nie była wyższa niż 9 stopni . Studnia jest głęboka i stały dopływ ze żródła . Wiadro z wodą mam 15 litrowe i bez problemu wyciągam keg będzie o parę kilo cięższy wyciągnięcie to nie problem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Joker0skater, czy do pet'ów wlewasz czystą wodę czy sypiesz trochę soli? Z czystej ciekawości pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 8 petów 1,5-2l z czystą wodą i odkręcam korki. po co sól? Obniżona temperatura zamarzania ma jakieś znaczenie? Jeśli tak to pewnie znikome. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Sól podobno powoduje dłuższe rozmrażanie. Nie testowałem bo nie mam potrzeby na razie. Byłem dziś po wodę ze źródełka, ma 9stopni. Gdybym miał takie źródełko na działce to na lato bym robił 'namiot' i miał dolną fermentację, woda by chłodziła pojemnik. Następnym razem zrobię fotkę ujęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Nawiązując do tematu napowietrzania gorącej brzeczki, a właściwie nienapowietrzania, o czym niedawno się dowiedziałem. Czy w związku z tym, kiedy chłodzę w wannie, lepiej chłodzić w garnku z pozostałym chmielem i dopiero po wystygnięciu przelewać napowietrzając? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Stal lepiej przewodzi ciepło, dlatego szybciej schłodzisz w garnku niż w fermentorze. Przed czy w trakcie chłodzenia możesz zrobić whirlpool'a i później zdekantować z nad chmielin do fermentora napowietrzając. Samo przelewanie z rozchlapywaniem może nie wystarczyć, brzeczkę trzeba porządnie napowietrzyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się