russo Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 To w sumie się pobawię. Rozwodnię resztę torebeczki i zobaczymy co z tego wyjdzie Szkoda że innych nie mam. Zrobiłbym jak ThoriN mówi, walki drożdży w klatce, znaczy w fermentatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Mały update. Właśnie sprawdziłem rzeczone piwo. W smaku akceptowalne. Blg wyszło dziś 8. Pytanie czy dalej czekać czy dać drożdże? Jeszcze jedno extra pytanie. Do AIPA dałem pigułe na cichą. Czy jej resztki opadną, czy mam to jakoś inaczej od filtrować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Jeśli po 6 dniach fermentacja nie ruszyła to ja bym sobie już dał spokój. Bezbronna brzeczka jest bardzo łatwym łupem dla mikroorganizmów, dlatego też ważne szybkie zadanie drożdży do brzeczki po wystudzeniu i szybki start fermentacji, aby drożdże zdominowały środowisko i objęły przewagę liczebną nad potencjalnymi intruzami. A takie pytanie. Skoro koledze nie wystartowalo a piszesz że tam te mikroorganizmy zaatakowały to może podgrzać do jakiejś temperatury która by je unicestwiła. Potem ostudzić i zadać nowe drożdż. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Dodałem drożdży o tak. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na czymś trzeba się uczyć. Będzie to warka testowa. Dobrze ze 10l a nie więcej :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 możliwe, że koledze wystartowało ale podczas pomiaru fermentującej próbki przekłamuje ballingometr częsty błąd - brzeczka przesycona CO2 wypycha areometr do góry i fałszuje odczyt proponuję nie grzebać i czekać cierpliwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
russo Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 To tym bardziej jestem ciekaw co będzie jak dodałem drożdży. Hmm, na pewno zapamiętam to doświadczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Witajcie, Właśnie na burzliwej od wczoraj mam AIPA na drożdżach US-05. OD rana ruszyła. Mierzę temperaturę brzeczki 21 stopni. Temperatura powietrza 15 stopni. Czy tak może zostać? Rozumiem że temperatura brzeczki będzie teraz spadać wraz ze spadkiem pracy drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Rozumiem że temperatura brzeczki będzie teraz spadać wraz ze spadkiem pracy drożdży? Nawet szybciej - ilość ciepłe wytwarzanego podczas fermentacji podniesie Ci tem. w fermentorze o 1-2°C w stosunku do temperatury w jakiej on stoi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Czyli wypadało by ocieplić fermentor skoro ma stać w 15 stopniach dobrze myślę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Pytanie czy była to gęstwa czy suche uwodnione. Przy piętnastu nie powinno być żadnych problemów nawet z uwodnionymi (wewnątrz masz 16-17°C) Moje (III pokolenie US-05) pracują obecnie w 12°C i wcinają brzeczkę aż miło - miało być 14°, ale jak im to nie przeszkadza to nie będę niczego zmieniał. Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Drożdże suche. Teraz chcę pobrać gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Drożdże suche. 15°C na zewnątrz nie powinno ich uśpić. Chociaż ja, pod koniec burzliwej (jak zaczyna się wszystko uspakajać i zaczyna opadać piana - u mnie jest to przynajmniej po tygodniu) przenoszę je do 18-20°C celem dojedzenia resztek - pod koniec robią się leniwe w niskich temperaturach Edytowane 15 Kwietnia 2014 przez korzen16 karkan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Nie ma sprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 A takie pytanie. Skoro koledze nie wystartowalo a piszesz że tam te mikroorganizmy zaatakowały to może podgrzać do jakiejś temperatury która by je unicestwiła. Potem ostudzić i zadać nowe drożdż. Jeżeli w smaku nie ma kwacha, to można jeszcze raz zagotować brzeczkę, ostudzić i dodać nową porcję drożdży, a jeśli koledze się chce to dla pewności lepiej zastosować tyndylizację. Jeżeli profil smakowy jest zmieniony to już po faworkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Czy 500 ml świeżo zebranej gęstwy mogę zadać do stoutu 17* (kalkulator wylicza 130 ml)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Czy 500 ml świeżo zebranej gęstwy mogę zadać do stoutu 17° Za dużo - daj nie więcej niż 200ml Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez korzen16 MichalW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Czy 500 ml świeżo zebranej gęstwy mogę zadać do stoutu 17* (kalkulator wylicza 130 ml)? wszystko zależy od temperatury fermentacji i kondycji drożdży, prawdopodobnie w tych 500ml gęstwy masz też sporo drożdży martwychpoczytaj ten temat i obejrzyj filmik kopyra http://www.piwo.org/topic/12896-ile-gestwy/page__p__261586#entry261586 MichalW 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 prawdopodobnie w tych 500ml gęstwy masz też sporo drożdży martwych Kilkutygodniowe gęstwy to ok, ale gęstwa jednodniowa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 jeśli wybrałeś z fermentora wszystkie drożdże to na pewno część jest martwa - te, które już po kilkunastu minutach opadają na dno słoika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Tylko czy taka ilość spowoduje aromat autolizy? Drożdże S-04, jednolita masa. Edytowane 16 Kwietnia 2014 przez MichalW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 przełóż sposobem kopyra 300ml gęstwy z wierzchu do innego słoika z przegotowaną i wystudzoną wodą, wymieszaj i poczekaj 20 minut to co nie opadnie na dno wlej do brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Kopyr sam w komentarzach stwierdza, że przemywanie 3-dniowej gęstwy nie ma sensu. Tu jest jednodniowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 część jest martwa - te, które już po kilkunastu minutach opadają na dno słoika Dokładnie tak, w tym opadzie są także wszystkie pozostałe syfy, które nie powinny trafić do nowego fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2014 Dzięki za pomoc, postaram się przemyć gęstwę przed zadaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się