Smul&Sons Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Witam, wiecie moze gdzie kupić worek do metody BIAB? Czego mam wogóle szukać. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/warzelnia-browaru/189-torba-do-zacierania.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vaxel Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Mam 20l odfermentowanego American Wheata na US-05, piwo stało 10 dni na burzliwej, potem zlane na cichą z delikatnym chmieleniem tym co zostało, przy 1,5blg. Stoi już 6 dni i czas najwyższy rozlewać, tylko że cierpię na totalny brak czasu. Teraz pytanie, czy stawiać wszystko na głowie i na gwałt rozlewać, czy nic się nie stanie jak postoi do soboty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Moim zdaniem nic się nie stanie. Co najwyżej trochę aromatu z chmielenia uleci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 W teorii trochę za długo z chmielem na zimno, ale rozumiem, że nie sypnąłeś go zbyt dużo, więc nic się nie stanie złego przez to kolejne 4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vaxel Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 W teorii trochę za długo z chmielem na zimno, ale rozumiem, że nie sypnąłeś go zbyt dużo, więc nic się nie stanie złego przez to kolejne 4 dni. Zostało 15g Citry i tylko to poszło na zimno na ponad 20l warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomash Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Potrzebuję pilnej pomocy! Chciałem butelkować swojego hefeweizena i po tym jak dodałem już glukozę do fermentora, wyczyszczeniu butelek chciałem zacząć zlewanie. Lecz gdy zlałem odrobinę piwa do szklanki okazało się, że pływa w nim jeszcze mnóstwo drożdży. Jestem w stanie dać fermentor do pomieszczenia gdzie jest temperatura taka jak na dworze, czyli około 4 stopnie. Tylko co teraz z ta glukozą ? Mogę poczekać jakiś dzień czy muszę już butelkować to piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Potrzebuję pilnej pomocy! Chciałem butelkować swojego hefeweizena i po tym jak dodałem już glukozę do fermentora, wyczyszczeniu butelek chciałem zacząć zlewanie. Lecz gdy zlałem odrobinę piwa do szklanki okazało się, że pływa w nim jeszcze mnóstwo drożdży. Jestem w stanie dać fermentor do pomieszczenia gdzie jest temperatura taka jak na dworze, czyli około 4 stopnie. Tylko co teraz z ta glukozą ? Mogę poczekać jakiś dzień czy muszę już butelkować to piwo ? Robiłeś test końca fermentacji? (Blg nie schodziło przez co najmniej przez 3 dni) Ile czasu piwo fermentowało? W piwach pszenicznych nie jest to problem, że są drożdże, one i tak i tak po czasie opadną na dno butelki. Jak robiłeś i piwo dobrze odfermentowało to się nie martw i lej w butelki. Jeśli boisz się niedofermentowanego piwa, granatów czy czegoś innego to zakryj fermentor, poczekaj aż drożdże przejedzą glukozę i zabutelkuj. Tylko nie śpiesz się Poza tym jakich drożdży użyłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomash Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 (edytowane) BLG w piwie nie schodziło już od 3 dni co najmniej, zatrzymało się na około 3,3°, a fermentowało od 10 dni. Drożdże to Wyeast 3068. Nie byłby to dla mnie aż taki problem z osadem na dnie butelki, ale kiedy spróbowałem piwa to drożdże aż szczypały mnie w język i gardło. Czyli piwo mogłoby bez problemu poleżeć 1-2 dni w temperaturze 4° i potem mogę je zabutelkować ? Co z nagazowaniem ? Edytowane 8 Marca 2016 przez Thomash Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Troszkę cukru mogą Ci zeżreć w tym czasie, więc nagazowanie może spaść. Ja bym butelkował. W butelce opadną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Jak doferementowało to lej w butelki. Przy nalewaniu piwa pszenicznego drożdże i tak się podnosi z dna butelki i wlewa do szklanki. Może poleżeć w tej temperaturze i możesz jutro zabutelkować, tylko licz się że możesz mniej mniejsze nagazowanie niż oczekiwałeś. Lub jak drożdże zgłodnieją i zjedzą cukry proste co dałeś w tym czasie to nagazowanie praktycznie zerowe. Ja bym butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Czy mieszanką piwną N2/CO2 nasycamy i wypychamy, czy tylko wypychamy wcześniej carbonizowane piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 n2 się bardzo słabo rozpuszcza w piwie. Więc sobie sam odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 8 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 Skąd więc wpływ azotu na pianę? dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inz_specjalista Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Witam, Takie mnie naszło pytanie odnośnie zacierania dunkelweizena/weizenbocka: czy jest sens wrzucanie słodu pszenicznego ciemnego na czas przerwy ferulikowej? czy przypadkiem z powodu obróbki termicznej słód ten jest ubogi w prekursor 4-winylogwajakolu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukaJ Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 CześćZostała mi jedna saszetka s-05, będę robił stout owsiany i jeżeli zadam s-05 to będzie wszystko okej czy kupić s-04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Będzie ok. Tylko spodziewaj się głębszego odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodzianowy Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Witam! Proszę o poradę Pozwolę sobię tylko zaznaczyć, że jest to moja pierwsza warka. Otóż 4 dni temu miałem 7 dzień fermentacji cichej (18°C) i początkowo miałem zamiar wsypać chmiel i za 3 dni butelkować. Piwo w siódmym dniu dopiero powoli zaczęło się klarować. Było widoczna granica (mam transparentny fermentor) gdzie w górnej części piwo było klarowniejsze. Do dnia wczorajszego praktycznie w klarowności piwa nic się nie zmieniło. Wczoraj postanowiłem przestawić fermentor i mocno zbić temperaturę w pomieszczeniu w celu szybszego klarowania się piwa. Wczoraj wieczorem było 13°C, natomiast dziś rano (11°C) zaobserwowałem, że piwo znów się zmętniło, pokrywa lekko się uwypukliła a woda w rurce zaczęła się przesuwać. Wygląda na to, że drożdże się pobudziły. Mogło to być spowodowane przestawieniem fermentora (starałem się robić to delikatnie:))? Co powinienem w tej sytuacji zrobić? Edytowane 11 Marca 2016 przez mlodzianowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) A mierzyłeś blg? Spada, nie spada? To powinieneś zrobić zanim zacząłeś przenosić, bo jeśli nie dofermentowało to może już nie dofermentować. Chyba, że w butelkach Edytowane 11 Marca 2016 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 (edytowane) Różnica ciśnień i temperatury rozprężyła CO2 z piwa i dlatego zaczęło bulkać. A zmętnienie wynika z zmętnienia na zimno, czasem tak bywa, że piwo w temp. pokojowej jest klarowne po schłodzeniu opalizuje. Poczytaj o zmętnieniu na zimno. Co robić? Jak Ci się nie spieszy to poczekaj w tych 11C z 4-5 dni jeszcze może coś opadnie, jak nie to możesz spokojnie szykować się do butelkowania. A mierzyłeś blg? Spada, nie spada? To powinieneś zrobić zanim zacząłeś przenosić, bo jeśli nie dofermentowało to może już nie dofermentować. Chyba, że w butelkach Niech może nie grzebie lepiej już przy piwie bo infekcji się nabawi A pytanie bardziej ile blg było początkowe i końcowe przy przelewaniu na cichą i ile trwała burzliwa? Edytowane 11 Marca 2016 przez Undeath mlodzianowy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Przede wszystkim napisz w ilu C i jak długo trwała burzliwa. Obstawiam, że zbyt szybko zlałeś piwo na cichą i dlatego są problemy z klarownością, może też z niedofermentowaniem. Poza tym ruchy gazów wcale wcale nie świadczą o wznowieniu fermentacji - szczególnie po zlaniu znad drożdży i obniżeniu temperatury. Może się to dziać przez lekkie wahanie temperatury. Z klarownością w niskiej temperaturze też miewam problemy - szukaj pod hasłem "zmętnienie na zimno". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodzianowy Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Początkowo BLG wynosiło 14*. Burzliwa 7 dni w temperaturze 18°C i w siódmym dniu pomiar 4,5 BLG. Następnie 3 dni temp 21°C - 4* BLG. W 10 dniu zlałem na cichą i piwo było przez 9 dni między 17 a 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Początkowo BLG wynosiło 14*. Burzliwa 7 dni w temperaturze 18°C i w siódmym dniu pomiar 4,5 BLG. Następnie 3 dni temp 21°C - 4* BLG. W 10 dniu zlałem na cichą i piwo było przez 9 dni między 17 a 18°C. Jak nie mierzyłeś blg po cichej to zrób to. Jeśli nadal jest 4 stopnie, to koniec fermentacji i możesz dodawać chmiel na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirfak Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Tyle, że w niższej temperaturze, jako że rozpuszczalność gazów w cieczy rośnie wraz z obniżaniem temperatury, powinno dojść raczej do "wciagniecia" pokrywy i powietrza do fermentora. To tak na chłopski rozum. Być może zmiana ciśnienia otoczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodzianowy Opublikowano 11 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2016 Początkowo BLG wynosiło 14*. Burzliwa 7 dni w temperaturze 18°C i w siódmym dniu pomiar 4,5 BLG. Następnie 3 dni temp 21°C - 4* BLG. W 10 dniu zlałem na cichą i piwo było przez 9 dni między 17 a 18°C. Jak nie mierzyłeś blg po cichej to zrób to. Jeśli nadal jest 4 stopnie, to koniec fermentacji i możesz dodawać chmiel na zimno. Zapomniałem dodać. Wczoraj zmierzyłem i było 4 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się