Młynek Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Mam dwa pytania do bardziej doświadczonych niż ja. Pierwsze czy robicie z gęstwą jakieś zabiegi przed dodaniem jej do kolejnego piwa? Czy po prostu przelewacie na cicha/rozlewacie piwo bazowe, a gęstwe sru do nowego? Drugie pytanie dotyczy siarkowodoru. Czy miedź wrzucacie dopiero po zaobserwowaniu (wyczuciu) problemu czy też profilaktycznie wrzucacie do każdego fermentora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 przelewacie na cicha/rozlewacie piwo bazowe, a gęstwe sru do nowego Staram się tak robić, dla mnie najlepsza opcja. Gdy nie mogę to gęstwa do słoika, słoik do lodówki. Za parę dni jak potrzebuję użyć, gęstwę, to zlewam piwo ze słoika i zadaję gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Najlepsza jest opcja, w której tak planujesz następne warzenie, że masz możliwość przerzucić z jednego fermentora do drugiego, ale jeżeli zbierzesz sobie trochę do słoika i poczeka w lodówce 1-2 tygodnie to też jest ok. Nie wrzucam w ogóle, bo H2S jest na tyle ulotny, że zawsze mi się redukował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Tak już sobie popalnowalem, że kolejne warzenia będą w te dni kiedy poprzednie idzie na cichą. Chciałem się upewnić czy dobrze wygłówkowałem. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Hej. Jedną saszetkę drożdży do zamówienia dorzuciłem na wszelki wypadek. Kurde, nabieram lekkich obaw. Może faktycznie zacząć od jakiegoś brewkita... Czytałem jednak gdzieś opinie, że te piwa są kompletnie nijakie, a jednak trochę radości ze smaku by nie zaszkodziło Jeżeli zaś chodzi o warzenie z ekstraktów, to co Waszym zdaniem byłoby odpowiedniejsze dla mnie na początek? Moje pierwsze piwo to 2 x puszki. Nie kombinowałem z niczym dodatkowo. Gdyby nie to że temperatura mi uciekła, to byłbym bardzo zadowolony. Wyszło jednak gorzej, w smaku trochę jakby wino. Jednak wierz mi że i tak piłem je z bananem na twarzy Nie stresuj się niepotrzebnie i zrób coś co będziesz uważał że ci zasmakuje, nawet jeśli to spierniczysz. Jak będziesz je robił to wypisz sobie co będziesz robił krok po kroku bo o czymś na pewno zapomnisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Dobra Panowie. Cały dzień siedzę na forum i kilka razy natrafiłem na opinie, że porywanie się na początek na piwo o 20.5* BLG jest pomysłem dość szalonym. Postanowiłem więc napisać do BA maila z prośbą o zmianę w zamówieniu. Ale teraz to chcę się już upewnić Z tym zestawem będzie łatwiej na początek? http://www.browamator.pl/ba-prawdziwa-aipa-15-zestaw-na-20-l-piwa-z-ekst,3,32,3894 Czy celować w coś o jeszcze niższej wartości BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Na początek chyba najlepiej to BA Prawdziwe ALE 12°. Albo kup 2 zestawy. Najpierw zrobisz 12°Blg a potem na gęstwie AIPA. Podejrzewam, że jak zrobisz jedno piwo to niedługo i tak będziesz chciał zrobić następne, więc zaoszczędzisz na wysyłce Adaho.KJ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Też na to patrzyłem, choć nie przepadam za angielskimi chmielami. Czy mógłbym jednak to ALE podrasować np. chmielem Simcoe? Czy raczej te chmiele się pogryzą i wyjdzie kompletny bubel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Możesz to przecież Twoje piwo ;-) Jeśli nie chcesz mieszać tych chmieli to możesz np. użyć tylko tego co idzie na goryczkę a na aromat dać simcoe czy tam inny jaki chcesz. Zostanie ci 1 paczuszka chmielu na ewentualne następne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Dzięki za pomoc. Doszedłem do wniosku, że zaczynam kombinować, a przecież nigdy wcześniej nie warzyłem Zamieniłem tę Imperialną Ipę na wskazane przez Ciebie Ale i skupię się na zrobieniu tego piwa bez tuningowania. Na to przyjdzie czas później Thorgall i jkx6 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 22 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2017 Amen. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Jeszcze jedno pytanie, póki co. Czy te termometry z Ikei mogę zastosować w skrzyni ze styropianu? Chodzi mi o to, czy cały ten szpikulec można przymocować do fermentora czy należy go jednak jakoś rozbebeszyć? Będę niedługo w Ikei i nabyłbym ewentualnie dwie sztuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Jak sprawdzałem na swoim, to wskazanie temperatury po przyłożeniu sondy do ścianki naczynia było zupełnie inne (akurat w tym przypadku wyszło kilkanaście stopni różnicy) niż przy mierzeniu temperatury cieczy (wody) w tymże naczyniu. Wygląda na to, że dość mocno reaguje na temperaturę otoczenia. Może dobre odizolowanie umożliwiłoby rozwiązanie problemu, ale nie testowałem tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Wziąłem dwie sztuki. Jedną sondę wpuszczę luzem do pudła ze styropianu, drugą natomiast postaram się dobrze zaizolować i przymocować do fermentora. Chyba że w ściance pudła wytnę niewielki otwór (oczywiście zaślepiony przezroczystym kawałkiem plexi), żeby z zewnątrz mieć podgląd na termometr ciekłokrystaliczny naklejony na ścianę fermentora. Spróbujemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Chyba że w ściance pudła wytnę niewielki otwór (oczywiście zaślepiony przezroczystym kawałkiem plexi), żeby z zewnątrz mieć podgląd na termometr ciekłokrystaliczny naklejony na ścianę fermentora. Musiałbyś zrobić idealnie szczelne okienko dwuwarstwowe (albo więcej warstw). W innym wypadku termoizolacja będzie bardzo słaba (w porównaniu z kilkoma centymetrami styropianu). Po co sobie utrudniać życie? Już lepiej by było wywiercić dodatkowy otwór w wieku fermentora (jeśli używasz bulkadełka - bo jak nie to może już masz wieko z otworem na sondę) i umieścić sondę termometru bezpośrednio w brzeczce (odrobina despreju na metal powinna niemal wyeliminować ryzyko infekcji). Jedynie trzeba by się upewnić, że się nie zaleje. No i oczywiście przyklejenie do ścianki z dodatkową izolacją od warunków zewnętrznych - myślę, że zadziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Ja mam przewód puszczony między wiekiem pudła a korpusem a wyświetlacz z odczytem przyklejony do zewn. ścianki. W zupełności mi to wystarcza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Ja mam przewód puszczony między wiekiem pudła a korpusem a wyświetlacz z odczytem przyklejony do zewn. ścianki. W zupełności mi to wystarcza.Rozumiem, że w ten sposób kontrolujesz temperaturę w pudle. Mi chodzi o jak najdokładniejszy pomiar brzeczki podczas fermentacji i opcja z zanurzeniem sondy we wiadrze wydaje się chyba najlepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 23 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2017 Opcja z zanurzeniem sondy jest najlepsza. Ja jednak mam zaizolowaną do zewnętrznej ścianki fermentora i taka dokładność mi wystarcza póki co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Panowie chce zrobić następne piwo z 100g citry plus 100g jakiegoś innego chmielu. Wybrałem galaxy, ale może lepiej coś innego wybrać? Słody 5kg pale ale i 1k pilzneński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zależy co chcesz osiągnąć, czy więcej cytrusów, czy może owoce tropikalne, czy bardziej sosnowe i kwiatowe aromaty. Ja połaczyłem Citre + Cascade i wyszło wybitnie cytrusowe z nutą tropików. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Witam, stosował ktoś grzałke elektryczną do trzymania/podnoszenia temperatury wody do wysładzania? Pomyślałem czy by nie spróbować bo różnie muszę się gimnastykować czasem by mieć te 15l gorącej wody a chciałbym uzyskać jakąś powtarzalność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Ludzie stosują grzałki zanurzeniowe jako wspomaganie, przy 15l myślę ze grzałka da spokojnie rade. Oczywiście grzałka, grzałce nie równa, ale często stosowana z tego co słyszałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Witam, stosował ktoś grzałke elektryczną do trzymania/podnoszenia temperatury wody do wysładzania? Pomyślałem czy by nie spróbować bo różnie muszę się gimnastykować czasem by mieć te 15l gorącej wody a chciałbym uzyskać jakąś powtarzalność. Ja stosuje taki myk. Wygodne, ale bez szału. Mam grzałkę o niskiej mocy (nie pamiętam jakiej) więc grzanie zajmuje mi cały proces zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Moja potrzeba to dogrzanie wody która ostygnie poniżej 70'C bo tak może się zdarzyć, rozumiem że jakieś sprytne mocowanie bo ja trzymam wodę w fementorze a on z tworzywa co to grzałki nie chciałby przytulić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 http://www.piwo.org/topic/796-konstrukcja-plastikowego-elektrycznego-bojlerahltkotla-warzelnego/ Zobacz 1 link w 1 poście tematu, zdjęcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się