Versaar Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Godzinę temu, blade1231 napisał: Jaki alkomierz? Przecież sprawdzałaś brzeczke która nie ma alkoholu. A przy tej gęstości to alkomierz i tak wyskoczył by z wiadra :-p To jest balingometr tylko odczytałeś że skali która pokazuje ile prawdopodobnie będzie alkoholu po fermentacji. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Poczytaj wątek od początku bo sam straciłeś wątek A co do błędnego zamówienia - walcz o swoje, wystarczy, że wyślesz im zdjęcie tego co Ci wysłali, jeśli się szanują to na ich koszt otrzymasz nowy. Niby 10zł, ale za te 10zł masz już: dużo kapsli,/połowę puszki z ekstraktem/100g polskiego chmielu Edytowane 23 Stycznia 2018 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Przeczytałeś co kolega napisał wcześniej?Tak że dostał alkomierz zamiast balingometra w zestawie. A dostał balingometr tylko ze złej skali odczytał. Więcej jaka reklamacja o czy wogole piszesz ? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Balingomierz z ktorego nie da sie odczytac gestosci ani w SG ani w BLG to nie balingomierz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Balingomierz z ktorego nie da sie odczytac gestosci ani w SG ani w BLG to nie balingomierz.Napewno się da. Nie wierzę że jest tylko jedna skala potencjalnego alkoholu. Nie spotkałem się jeszcze z takim przyrządem.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 (edytowane) ??? O czym wy piszecie? Przecież dostał areometr. I nie jest to alkoholomierz, bo te mają skalę w drugą stronę, wraz ze wzrostem zawartości alkoholu gęstość spada. Przy dodatnich Blg wskazywałby ujemne procenty. ups, nie doczytałem kolejnej strony, jednak zgadzam się z blade1231 Edytowane 23 Stycznia 2018 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Godzinę temu, blade1231 napisał: Tak że dostał alkomierz zamiast balingometra w zestawie. A dostał balingometr tylko ze złej skali odczytał. Więcej jaka reklamacja o czy wogole piszesz ? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka No naprawde nie czytałeś. Zacytuję "Patrzyłem na skalę "Zawartość alkoholu" a nie Blg bo jej w ogóle nie ma i stąd niepoprawne obliczenia". Są spławiki które mają tylko jedną skalę. Tylko fakt. To wskazanie do żadnego nie pasuje. Edytowane 23 Stycznia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Niech kolega zrobi zdjecie ustrojstwa i sprawa bedzie jasna Jesli jest tam podzialka w SG lub BLG (Brix) to nie ma tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 1 minutę temu, luki161 napisał: Niech kolega zrobi zdjecie ustrojstwa i sprawa bedzie jasna Jesli jest tam podzialka w SG lub BLG (Brix) to nie ma tematu. Może odczytał SG 1.075 i zinterpretował to jako 7,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 2 godziny temu, dzordz napisał: No mam areometr w zamówieniu. Nie będę z nimi o to walczył bo szkoda czasu - piwko w sobotę przelewam na cichą i chyba kolejne wstawie Podaj numer tel. na pw, się umówimy na mieście i dam Ci swój aerometr który leży bezużytecznie od czasu kupna refraktometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 15Blg to ok 1,058 kg/l, ale to ok 7,5% na skali "potencjalny alkohol" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzordz Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 (edytowane) Ale afera się zrobiła xD Na skali jak rano spojrzałem jest napisane jak wół: "% Potencial Alcohol" więc sprawa jest jasna. Dwie inne skale jak pamiętam są w dziesiątkach i setkach. Z chęcią pożyczę areometr ze skalą Blg Wrzucę foty jak wrócę do domu Edytowane 23 Stycznia 2018 przez dzordz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Ale afera się zrobiła xD Na skali jak rano spojrzałem jest napisane jak wół: "% Potencial Alcohol" więc sprawa jest jasna. Dwie inne skale jak pamiętam są w dziesiątkach i setkach. Z chęcią pożyczę areometr ze skalą Blg Wrzucę foty jak wrócę do domuNo to wszystko jasne dwie inne skale to Blg i gravity. Czyli standardowo Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zgaduję, że masz podobny do mojego. Potencjalny alkohol w procentach, gęstość i zawrtość cukru w g/l. Patrzysz na tą ostatnią, tylko odcinasz zero. Przy twojej brzeczce powinna pokazać 150. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Ile to BLG bo nie moge znaleźć żadnego kalkulatora przelicznika tabelki (albo zle szukam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Ile to BLG bo nie moge znaleźć żadnego kalkulatora przelicznika tabelki (albo zle szukam) Ogóle brix=Blg Ale dla brzeczki żeby pomiar był prawdziwy należy podzielić wynik przez 1.04 Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 A ile tutaj jest brix bo jesli mam byc szczery nie wiem kiedy uznać ze to jest max. Jest ten fragment pomarańczowo niebieski. Mam wybrać to co po środku, czyli 8? Na dodatek na spławiku wskazuje mi 5 blg. Piwo to dry stout po fermentacji. Zaczynał z 11,7blg mniej więcej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 A ile tutaj jest brix bo jesli mam byc szczery nie wiem kiedy uznać ze to jest max. Jest ten fragment pomarańczowo niebieski. Mam wybrać to co po środku, czyli 8? Na dodatek na spławiku wskazuje mi 5 blg Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkNo właśnie alkohol (bo sądzę że 5 Blg to już po fermentacji) zaburza wynik. Trzeba też przeliczyć wynik Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 https://www.northernbrewer.com/learn/resources/refractometer-calculator/Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzordz Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 3 hours ago, ogur_ek said: Zgaduję, że masz podobny do mojego. Potencjalny alkohol w procentach, gęstość i zawrtość cukru w g/l. Patrzysz na tą ostatnią, tylko odcinasz zero. Przy twojej brzeczce powinna pokazać 150. Dokładnie taki. I teraz pytanie? Po kiego grzyba BA daje, cytuje z listy sprzętu: "areometr piwowarski ze skalą Ballinga" skoro nie ma tej skali?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 2 godziny temu, Hobbysta napisał: A ile tutaj jest brix bo jesli mam byc szczery nie wiem kiedy uznać ze to jest max. Jest ten fragment pomarańczowo niebieski. Mam wybrać to co po środku, czyli 8? Na dodatek na spławiku wskazuje mi 5 blg. Piwo to dry stout po fermentacji. Zaczynał z 11,7blg mniej więcej. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odczyt refraktometru po fermentacji przelicza sie, bo jest safalszowany alkoholem. Aby kreska byla wyrazniejsza popraw zrodlo swiatla padajace na szybke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filipja Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Witam wszystkich, pytanie dotyczy mojej drugiej warki z brewkitu, pierwsza (Coopers Lager) wyszła pijalna. Mangrove Jacks American Pale Ale Drożdże MJ M15 Empire ale Ekstrakt początkowy 14 BLG po 10 dniach test blg i mamy wynik 5, który utrzymuje się przez kolejne 2 dni Według instrukcji to idealny czas na wrzucenie chmielu dołączonego do brewkita 25g Simcoe i 25g Chinook. I jeżeli do tego momentu nie popełniłem żadnego błędu to tutaj proszę o pomoc. Chmiel wrzuciłem do wiadra, w którym przebiegała fermentacja burzliwa, nie przelewałem na cichą. W jaki sposób najlepiej będzie pozbyć się chmielin przed butelkowaniem? Myślałem żeby wygotowaną pończochę założyć na rurkę podłączoną do kranika. Zlać wszystko do osobnego pojemnika, wyczyścić wiadro, następnie zlać do wiadra fermentacyjnego(moje jedyne z kranikiem) i normalnie butelkować. Ma to sens? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 8 minut temu, filipja napisał: Myślałem żeby wygotowaną pończochę założyć na rurkę podłączoną do kranika. Patent z ponczocha jest ok, ale lepsze efekty osiagniesz dekantujac gora znad osadu (a jeszcze lepsze jak dodatkowo zrobisz cold crash). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 7 minut temu, filipja napisał: Witam wszystkich, pytanie dotyczy mojej drugiej warki z brewkitu, pierwsza (Coopers Lager) wyszła pijalna. Mangrove Jacks American Pale Ale Drożdże MJ M15 Empire ale Ekstrakt początkowy 14 BLG po 10 dniach test blg i mamy wynik 5, który utrzymuje się przez kolejne 2 dni Według instrukcji to idealny czas na wrzucenie chmielu dołączonego do brewkita 25g Simcoe i 25g Chinook. I jeżeli do tego momentu nie popełniłem żadnego błędu to tutaj proszę o pomoc. Chmiel wrzuciłem do wiadra, w którym przebiegała fermentacja burzliwa, nie przelewałem na cichą. W jaki sposób najlepiej będzie pozbyć się chmielin przed butelkowaniem? Myślałem żeby wygotowaną pończochę założyć na rurkę podłączoną do kranika. Zlać wszystko do osobnego pojemnika, wyczyścić wiadro, następnie zlać do wiadra fermentacyjnego(moje jedyne z kranikiem) i normalnie butelkować. Ma to sens? Pozdrawiam Szkoda, że nie masz dwóch fermentorów, bez kranika do fermentacji i z kranikiem do rozlewu. Ale tak, pończocha na końcu wężyka, zaciągasz i się filtruje. Jednak w Twoim przypadku piwo będzie dwukrotnie przelewane więc zrób to tak aby jak najmniej napowietrzyć.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) 11 minut temu, filipja napisał: Witam wszystkich, pytanie dotyczy mojej drugiej warki z brewkitu, pierwsza (Coopers Lager) wyszła pijalna. Mangrove Jacks American Pale Ale Drożdże MJ M15 Empire ale Ekstrakt początkowy 14 BLG po 10 dniach test blg i mamy wynik 5, który utrzymuje się przez kolejne 2 dni Według instrukcji to idealny czas na wrzucenie chmielu dołączonego do brewkita 25g Simcoe i 25g Chinook. I jeżeli do tego momentu nie popełniłem żadnego błędu to tutaj proszę o pomoc. Chmiel wrzuciłem do wiadra, w którym przebiegała fermentacja burzliwa, nie przelewałem na cichą. W jaki sposób najlepiej będzie pozbyć się chmielin przed butelkowaniem? Myślałem żeby wygotowaną pończochę założyć na rurkę podłączoną do kranika. Zlać wszystko do osobnego pojemnika, wyczyścić wiadro, następnie zlać do wiadra fermentacyjnego(moje jedyne z kranikiem) i normalnie butelkować. Ma to sens? Pozdrawiam Tak ma sens. Najlepiej od razu do wiadra z kranikiem przelać. Kup wiadro bez kranika do fermentacji do następnej warki. Edytowane 25 Stycznia 2018 przez Kujawianin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Jest jeszcze patent z druciakiem Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się