INTseed Opublikowano 9 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Czy 23brix 18l z tego zasypu to dobry wynik? https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/russian_imperial_stout_25_blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 9 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 5 godzin temu, INTseed napisał: Czy 23brix 18l z tego zasypu to dobry wynik?https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/russian_imperial_stout_25_blg Moim zdaniem nawet bardzo dobry wynik, aż sprawdziłbym czy na pewno dobrze pomiar zrobiony 5 godzin temu, ogur_ek napisał: Uwarzyłem wczoraj coś takiego. 52st 10min, 64st 40min, 72st 20min. Zaskoczyła mnie wydajność i zamiast 30l 13blg, mam 30l 16,5blg. Będzie z tego koźlak, czy dolać wody do planowanego ekstraktu? Jak już zadałeś drożdże to nie dolewaj wody (HGB kłóci się z duchem kraftu ). Mi zazwyczaj jak wyjdzie większa wydajność niż planowałem to nadmiar zwyczajnie wylewam. Chociaż w tym przypadku może pokusiłbym się o podwójnego koźlaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 9 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 7 godzin temu, ogur_ek napisał: Uwarzyłem wczoraj coś takiego. 52st 10min, 64st 40min, 72st 20min. Zaskoczyła mnie wydajność i zamiast 30l 13blg, mam 30l 16,5blg. Będzie z tego koźlak, czy dolać wody do planowanego ekstraktu? Na dole jest 30g Saaz, telefon dziwnie skopiował 5.00 kg Vienna Malt (6.9 EBC) Grain 1 2.00 kg Munich Malt (17.7 EBC) Grain 2 400.0 g Caramunich Malt (110.3 EBC) Grain 3 500.0 g Cara-Pils/Dextrine (3.9 EBC) Grain 4 27.0 g Marynka [8.0%] - Boil 60 min Hops 5 30.0 g Masz mocnego kozlaka i w czym problem? Daj odpowiednia ilosc drozdzy i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 (edytowane) Hej, zaczalem sie interesowac troche profilem wody i okazalo sie ze woda u mnie jest bardzo miekka. Wapnia mam 14-17mg a na wiki piszą żeby mieć co najmniej 50. Martwić się tym? Twardość wody 2,1 - 2,5 ºdH. Dodatkowo pH mam dość wysokie bliżej pod 6 podchodzące niż 5.2. Cieżko zmierzyć. Teraz dodam trochę słodu zakwaszającego ze 300gr na 6kg zasyp, mam nadzieję że za dużo mi w smaku nie zmieni. PS. Mogę rzucić tabsa do rozpuszczania z biedronki z wapniem? Edytowane 12 Lutego 2018 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Najlepiej podaj zasyp. W jasnym lekkim piwie 300g zakwaszającego to będzie wyczuwalne. Sam słód obniża ph, a że masz i tak dość niskie, to uważam, że zakwaszający będzie zbędny. Wapń dostarczasz ze słodem, więc dodawanie go też mija się z celem. Ewentualnie jak chcesz pokombinować, to możesz dodać chlorek wapnia do piw słodowych, lub siarczan wapnia do piw chmielowych. Tutaj kalkulator. Na pierwszy rzut oka dość skomplikowany, ale jak się chwilę pobawisz zobaczysz, że jest dość przyjemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 3 godziny temu, Gwynbleidd napisał: Dodatkowo pH mam dość wysokie bliżej pod 6 podchodzące niż 5.2. Ph masz niskie, a nie wysokie. 5.2 to ma być ph zacieru, a nie wody do zacierania. Ja mam w domu ph 7, ale zacier ma zazwyczaj ok 5.4 do 6 ph. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 (edytowane) przepraszam oczywiście pH podchodzące pod 6 to nie wody tylko zacieru jak ostatnio mierzyłem. Jakbym miał pH wody poniżej 6 to chyba by było coś nie halo pH wody według raportu to 7,35-7,60 (https://www.oslo.kommune.no/vann-og-avlop/drikkevannskvalitet) Ostatnio miałem taki zasyp: 2,00 kg BEST Munich (BESTMALZ) (15,0 EBC) Grain 1 32,3 % 2,00 kg BEST Munich Dark (BESTMALZ) (28,0 EBC) Grain 2 32,3 % 1,00 kg BEST Caramel Munich II (BESTMALZ) (120,0 Grain 3 16,1 % 0,50 kg BEST Melanoidin (BESTMALZ) (70,0 EBC) Grain 4 8,1 % 0,50 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 5 8,1 % 0,20 kg Roasted Barley (Crisp) (1369,2 EBC) Grain 6 3,2 % teraz chce tak (taka IPA troche zmodyfikowana) Amt Name Type # %/IBU 4,00 kg BEST Pale Ale (BESTMALZ) (5,0 EBC) Grain 1 69,0 % 1,00 kg BEST Vienna (BESTMALZ) (8,0 EBC) Grain 2 17,2 % 0,30 kg BEST Acidulated (BESTMALZ) (6,0 EBC) Grain 3 5,2 % 0,30 kg BEST Wheat Malt (BESTMALZ) (4,8 EBC) Grain 4 5,2 % 0,20 kg BEST Caramel Munich II (BESTMALZ) (120,0 Grain 5 3,4 % Mam dostep do roznych kwasow to moge cos podlac do zbicia pH. Edytowane 12 Lutego 2018 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 czołem , 13dni temu uwarzyłem podwójną ipe ( wyszło 18blg ) z poniższego zasypu. ( warka 20l ) poszły dwie paczki sucharów S-05 . Dziś mija 13 dzień brzurzliwej ( coś tam jeszcze leniwie bulka w tej rurce ) natomiast dziwi mnie ogromna ilość piany która się utrzymuje mimo takiego czasu. Zeszło do 3,8blg. Normalny jest tak długi czas. przy takich parametrach ? Ziarno Viking Pale Ale malt 6.2 kg 91.2% 80 % Ziarno Caramel/Crystal Malt - 10L 0.4 kg 5.9% 75 % 20 Ziarno Viking Pale Ale malt 0.2 kg 2.9% 80 % 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Nic odbiegającego od normy. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Wąski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Us05 tak mają. Wszystko ok. Wąski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 56 minut temu, Gawron napisał: Us05 tak mają. Wszystko ok. czekać aż opadnie, czy zlewać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 28 minut temu, Rafał Powązka napisał: czekać aż opadnie, czy zlewać na cichą? Zabełtaj fermentorem delikatnie. Wąski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laki Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) Zrobiłem dry stouta na s-04. FFT wyszło mi 3-3.5 blg po 4 dniach stania w ponad 22 stopniach Tymczasem po 7 dniach zmierzyłem blg z fermentora i mam 4BLG i to samo 3 dni później. Fermentor stoi w styropianowym pudle gdzie temperatura otoczenia to jakies 14-16 stopni. Co teraz? Podnieść tam temperature? Zamieszać fermentorem? Czy poczekać jeszcze tydzień i jak nic nie spadnie to butelkować? Edytowane 14 Lutego 2018 przez Laki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Podnieść temperaturę. Laki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 4 godziny temu, Laki napisał: Zrobiłem dry stouta na s-04. FFT wyszło mi 3-3.5 blg po 4 dniach stania w ponad 22 stopniach Tymczasem po 7 dniach zmierzyłem blg z fermentora i mam 4BLG i to samo 3 dni później. Fermentor stoi w styropianowym pudle gdzie temperatura otoczenia to jakies 14-16 stopni. Co teraz? Podnieść tam temperature? Zamieszać fermentorem? Czy poczekać jeszcze tydzień i jak nic nie spadnie to butelkować? Podnieś o kilka stopni. Generalnie to taki standard, zaczynasz w dolnych przedziałach pracy drożdży i stopniowo ponosisz temperaturę w trakcie fermentacji, szczególnie pod koniec burzliwej kiedy temp. w fermentorze chce opaść. Przetrzymaj z tydzień w podwyższonej temp. i ponownie sprawdź blg. ☺️ Laki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aadamaa Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Witam, piszę do Was z pytaniem o gęstwę. Przymierzam się do swojej 8 warki, ale pierwszy raz będę fermentował gęstwą, stąd mam kilka pytań laika w tym temacie. Plan jest taki, że podczas chłodzenia brzeczki nowej warki, piwo które skończyło fermentację na sucharach US-05, będę zlewał na cichą i chcę do schłodzonej brzeczki zadać właśnie tą świeżą gęstwę po burzliwej. Zdezynfekowaną łyżką mam zamiar pobrać gęstwę z dna fermentora i zadać do brzeczki. Moje pytanie jest następujące: czy taki plan jest dobry i ile łyżek ( ile ml) takiej świeżej gęstwy zadać do 24 l piwa o ekstrakcie 12 BLG. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) 4 minuty temu, aadamaa napisał: ile łyżek ( ile ml) takiej świeżej gęstwy zadać do 24 l piwa o ekstrakcie 12 BLG. http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Zakladka "Repitching from slurry" Edytowane 15 Lutego 2018 przez luki161 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
totalnyamator Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 a czym jest harvest date w powyzszym kalkulatorze? prod drozdzy czy zebranie gestwy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 a czym jest harvest date w powyzszym kalkulatorze? prod drozdzy czy zebranie gestwy ?Zebranie gęstwy. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Lezaca w piwie gestwa tez sie starzeje. Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze rozsadniej byloby tam podac dzien zakonczenia sie fermentacji burzliwej. Np gestwa lezaca tydzien w piwie po zakonczeniu sie fermentacji burzliwej nie bedzie miala raczej takiej samej liczby zywych komorek jak zebrana tuz po koncu burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Lezaca w piwie gestwa tez sie starzeje. Nie jestem pewien, ale wydaje mi sie, ze rozsadniej byloby tam podac dzien zakonczenia sie fermentacji burzliwej. Np gestwa lezaca tydzien w piwie po zakonczeniu sie fermentacji burzliwej nie bedzie miala raczej takiej samej liczby zywych komorek jak zebrana tuz po koncu burzliwej.Żeby być bardzo szczegółowym to tak jak piszesz, ale w praktyce jeżeli nie stały te drożdże pod młodym piwem bardzo długo, to kwestia przy obliczeniach do pominięcie. Podejrzewam że kolega fermentuje dość krótko, skoro zamierza Jeszce zlewać, więc jemu nie zrobi to różnicy. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka luki161 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aadamaa Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) 3 godziny temu, tauruss napisał: Żeby być bardzo szczegółowym to tak jak piszesz, ale w praktyce jeżeli nie stały te drożdże pod młodym piwem bardzo długo, to kwestia przy obliczeniach do pominięcie. Podejrzewam że kolega fermentuje dość krótko, skoro zamierza Jeszce zlewać, więc jemu nie zrobi to różnicy. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Mija właśnie 14 dni fermentacji, zakończyła się już dobrych kilka dni temu, a zlewam tylko by pobrać gęstwę, a do piwa dodać najpierw chmiel na 48 h i potem earl grey na 12 h. Ale zgadzam się, że przy tych wyliczeniach większej różnicy nie zrobi gdy będę się trzymał dnia pobrania gęstwy czy kilka dni do tyłu gdy fermentacja ustała. Tak jeszcze przy temacie... o czymś jeszcze powinienem pamiętać przy zadawaniu świeżej gęstwy prosto z dna fermentora? Pozdrawiam Edytowane 15 Lutego 2018 przez aadamaa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 14 minut temu, aadamaa napisał: Mija właśnie 14 dni fermentacji, zakończyła się już dobrych kilka dni temu, a zlewam tylko by pobrać gęstwę, a do piwa dodać najpierw chmiel na 48 h i potem earl grey na 12 h. Ale zgadzam się, że przy tych wyliczeniach większej różnicy nie zrobi gdy będę się trzymał dnia pobrania gęstwy czy kilka dni do tyłu gdy fermentacja ustała. Tak jeszcze przy temacie... o czymś jeszcze powinienem pamiętać przy zadawaniu świeżej gęstwy prosto z dna fermentora? Pozdrawiam Jak sobie policzyles ile gestwy potrzebujesz i zdezynfekujesz sprzet to nic wiecej nie potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aadamaa Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 7 minut temu, Lasek napisał: Jak sobie policzyles ile gestwy potrzebujesz i zdezynfekujesz sprzet to nic wiecej nie potrzebujesz. No to ostatnie pytanie, może trochę nietypowe - ale ponoć nie ma głupich pytań Więc, jedna łyżka stołowa to ile +/- ml gęstwy? Czy lepiej zaopatrzyć się w zdezynfekowany pojemnik wyposażony w skalę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 1 minutę temu, aadamaa napisał: No to ostatnie pytanie, może trochę nietypowe - ale ponoć nie ma głupich pytań Więc, jedna łyżka stołowa to ile +/- ml gęstwy? Czy lepiej zaopatrzyć się w zdezynfekowany pojemnik wyposażony w skalę? https://www.google.no/search?q=lyzka+stolowa+ile+ml&oq=lyzka+stolo&aqs=chrome.3.69i57j0l5.4012j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 https://pl.wikipedia.org/wiki/Łyżka_stołowa Plaska lyzka stolowa to 15ml, ale mozesz tez zmierzyc swoja lyzke czy czym tam bedziesz nabieral. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się