Michał Wu Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 9 godzin temu, dirk gently napisał: Nieważne, temperatura i tak stanowczo za wysoka. "Czy wtedy dac po prostu mniej skrobi?" Czego? Glukozy:) <facepalm> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Koledzy, wybaczcie ze tak zawracam głowę ale tyle stron przeczytac to sie nie wyrobie przed rozlaniem. Bede dzisiaj tego swojego nieszczęsnego pierwszego Pale Ale rozlewał do butelek i chciałem podpytać czy wg Was dobrze obliczyłem ilośc glukozy do dodania. Bo wg kalkulatora w ktorym wpisałem 19 litrów piwa, angażowanie 2,2 i temperature 21 wychodzi mi ze powinienem dodać 114g. No ale jak to rozrobie w litrze wody to juz bedzie 20 litrów w sumie i wtedy wychodzi ze musiałbym dodać 120g. Czy ktoś doświadczony moglby poradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 (edytowane) A jakiego kalkulatora używałeś? Dwa, na co patrzysz? Bo np. taki brewersfriend pokazuje 104 g cukru (a 114 g - glukozy). Trzy - zwiększenie objętości piwa do 20 L spowoduje, że nagazowanie spadnie do ok. 2,13-2,14. Jeżeli jesteś w stanie wyczuć różnicę w piwie pomiędzy vol. 2,1 a 2,2 - to gratuluję! Sprawdź ponownie swoje wyliczenia (czy patrzyłeś na table sugar, jeżeli to był anglojęzyczny kalkulator) i daj tego cukru tak pomiędzy. Kalkulator na brewersfriend pokazuje 104 g cukru dla 19 L i 109 g dla 20 L. Daj jakieś 105 g i rozrób w ciut mniejszej ilości niż 1 L. Dodam, że brewness pokazuje te same wartości co brewersfriend. Też 104 g dla 19 L piwa i temp. 21C. Edytowane 12 Kwietnia 2018 przez mrmrooz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Koledzy, wybaczcie ze tak zawracam głowę ale tyle stron przeczytac to sie nie wyrobie przed rozlaniem. Bede dzisiaj tego swojego nieszczęsnego pierwszego Pale Ale rozlewał do butelek i chciałem podpytać czy wg Was dobrze obliczyłem ilośc glukozy do dodania. Bo wg kalkulatora w ktorym wpisałem 19 litrów piwa, angażowanie 2,2 i temperature 21 wychodzi mi ze powinienem dodać 114g. No ale jak to rozrobie w litrze wody to juz bedzie 20 litrów w sumie i wtedy wychodzi ze musiałbym dodać 120g. Czy ktoś doświadczony moglby poradzić? Browar to nie apteka. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Najpierw i tak musisz przelać do drugiego fermentora i dopiero dodać cukier. W trakcie przelewania możesz dodać glukozy i przelać piwo. Rozmieszać zdezynfekowaną łyszką. Piwa będzie mniej niż 19l bo masz osad drożdzowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Dodaje glukozę, piwo zeszło do 5,5blg i niżej juz nie idzie. Plan jest taki zeby jak wiekszosc radzi wlać rozrobioną glukozę do fermentora z kranikiem i potem przelać delikatnie piwo a dopiero potem rozlewać. Nie wiem ile mi zostanie tego piwa jak przeleją a nie chce dac za dużo glukozy -wolałbym uniknąć granatów o których czytam na każdym kroku;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Oblicz to na 17-18lMożesz też kupić jakąś miarkę i sypać cukier do każdej butelki.Granatów obawiać się możesz jak nie dofermentuje ci do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 miarke mam ale ten sposób z rozpuszczeniem wydaje mi sie bardziej efektywny i zajmujący mniej czasu. Bardzo Dziekuje za pomoc!:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Efektowny jest jak piwo po wsypaniu cukru wylatuje z butelki Są plusy i są minusy tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Dodaje glukozę, piwo zeszło do 5,5blg i niżej juz nie idzie.Ale na zrzucie wybrałeś glukozę a nie cukier :-).Teraz doczytałem, że dodajesz glukozę, to ilości są ok. 5 g nie zrobi różnicy. Możesz policzyć dla 18 l piwai powinno być ok. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Kilka razy pisał, że sypie glukozę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Dużo cząstki pływające w butelce, 2 tygodnie od zabutelkowania (AIPA z ekstraktów) - to będzie chmiel ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Pomocy! Spod kurka widocznego na zdjęciu po odkręceniu ulatnia się gaz i zapala podczas próby gotowania, muszę na następny weekend zorganizować nowy zawór, kupował ktoś już to dziadostwo gdzieś i może polecić sklep który ma na stanie takie zawory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Hej, trzymał ktoś z was RISa przez dwa miesiące na drożdżach z dobrym efektem? Zastanawiam się czy mogę spodziewać się dobrych efektów u siebie. Uwarzyłem go ponad 7 tygodni temu i miałem butelkować po 4 tygodniach ale z racji nadmiaru obowiązków wyszło prawie 2 miesiące bez przelewania. 21blg gęstwa s04 użyta po raz pierwszy temperatura 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 17 hours ago, advisorylyrics said: Dużo cząstki pływające w butelce, 2 tygodnie od zabutelkowania (AIPA z ekstraktów) - to będzie chmiel ? Schłódź jedno do oporu, zlej znad osadu, piwo wypij, osad wylej na biały talerzyk, rozetrzyj. Widać wtedy czy to chmieliny. Moze być, że to drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Godzinę temu, Jankasper napisał: Schłódź jedno do oporu, zlej znad osadu, piwo wypij, osad wylej na biały talerzyk, rozetrzyj. Widać wtedy czy to chmieliny. Moze być, że to drożdże. Tak z ciekawości tylko zapytałem. Po 3 dniach od rozlewu już jak dla mnie było pyszne więc niech sobie pływa co tam chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 43 minutes ago, advisorylyrics said: Tak z ciekawości tylko zapytałem. Po 3 dniach od rozlewu już jak dla mnie było pyszne więc niech sobie pływa co tam chce taaa, tylko, że jak chmieliny, to lepiej szybciej wypić, z czasem bedzie drapało w gardło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Zastanawiam się nad zbyt szybkim starzeniem się moich piw. Pszeniczne na s33 piwo szybko się zestarzało, 7-14 dni po rozlewie było super a miesiąc już jest słabe, coraz ciemniejsze, bardziej mętne, smak coraz słabszy nie ma tego orzeźwienia co na początku. Nie wiem czy to przez drożdże s33. Końcówki nie wlewam do butelki bo robi się totalne błoto i czasami nawet farfocle. Piwko fermentowało 2,5 tygodnia bez cichej i bez chmielenia na zimno. BLG 11. Moja IPA na us05 po dwóch miesiącach od rozlewu też nie robi już szału i jest coraz słabsza. Po dwóch tygodniach od rozlewu to było mistrzostwo a teraz aromaty spadły i smak też jest słabszy. Przechowuję piwa w piwnicy około 15-16C. Wyczytałem że tak: 1. Napowietrzanie na gorąco: mogłem za bardzo napowietrzyć w trakcie zacierania – mieszanie zbyt intensywne. Przenoszenie filtratu. W procesie filtracji nie zawsze mógł być pełny wężyk. Mieszanie łygą w czasie chłodzenia. Natlenienie przed zadaniem drożdży to akurat jest potrzebne. 2. Kolejna sprawa to przelewanie na „cichą” w trakcie tego procesu gdy piwo jest już prawie gotowe to też dodatkowo napowietrzy. Ale tutaj jest plus tego przelewania bo zbieram gęstwę i w finalnym piwie mam mniej osadu. 3. Na starzenie może negatywnie wpływać niekoniecznie idealne odfiltrowanie chmielu z chmielenia na zimno. Przy pierwszych warkach używałem dekantacji bez pończochy teraz już stosuję pończochę i myślę o założeniu jeszcze druciaka (na wlew druciak a na wyjście pończocha – podwójny filtr). 4. No i rozlew – używam plastikowej rurki z plastikową nasadką takim „cyckiem” i sprężynką w środku – było w zestawie dla piwowarów – generalnie kosztuje około 8-10 zł. W momencie włożenia do butelki i naciśnięcia zaczyna lecieć – staram się aby powoli nalewać bez robienia zbędnej piany. Macie lepszy patent ? (chodzi oczywiście o standardowe szklane butelki) Jeśli może ktoś coś doradzić to dzięki. Ps. Wiem, że moje dwa piwa o których pisałem na górze postu to nie RISy i raczej powinny być wypite świeże, chodzi mi o Wasze doświadczenia czy też tak macie czy raczej dłużej zachowują się w dobrej kondycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Dnia 11.04.2018 o 14:07, Undeath napisał: Moim zdaniem tak. I omijaj jakby Cię skusiło FM31 - odpowiednik Bavarian lager, szkoda czasu i nerwów a drożdże nie są za ekstra. Potrafią się ślimaczyć jak nie wiem co. Ja w tym roku swojego Marcowego, wiedeńskiego itp. pociągnąłem na Munich Lagerach i jestem bardzo zadowolony. Panowie, a czy ktoś miał okazję robić Portera na drożdżach górnej fermentacji? Nie mam żadnej lodówki żeby utrzymać temp. <10 st. i stąd to pytanie. Aktualnie robię piwa na górniakach i mam ich kilka rodzajów. Myślicie że któreś z nich by się nadały? S-04 US-05 T-58 WB-06 M21 Belgian Wit Wiadomo, że nie będzie to typowy Porter ale coś ala Porter Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 A nie lepiej RISa na tych S-04? Równie fajne, ciężkie ciemne piwo.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Chętnie, polecasz jakiś ciekawy przepis? Będę to robił na GF więc zapewne podwójne warzenie będzie trzeba robić, ale to nie problem bo ostatnio testowałem 2 warki w ciągu 1 dnia i poszło całkiem sprawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 W jakiej temperaturze pomieszczenia chcesz fermentować? Ile BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Tak dla ścisłości, bo jesteśmy na forum piwowarskim, to klasyczny Porter jest Ale, Ty masz na myśli portera bałtyckiego. Bjcp mówi że "Generally lager yeast (cold fermented if using ale yeast)." więc możesz spokojnie próbować fermentowac np. us-05 na dolnej granicy temperatury. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Hej. Wydaję mi się tylko, czy piwka z brewkitu takie jak Europen Lager i English Bitter są bardzo podobne w smaku? Mam kilku miesięcznego Europen Lagera a dziś przelewałem bittera i aromat wydaję się być identyczny. Takie toffi, karmel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Hej. Wydaję mi się tylko, czy piwka z brewkitu takie jak Europen Lager i English Bitter są bardzo podobne w smaku? Mam kilku miesięcznego Europen Lagera a dziś przelewałem bittera i aromat wydaję się być identyczny. Takie toffi, karmel Może przez "fermentację na oko" czujesz poprostu diacetyl w piwie https://www.wiki.piwo.org/DiacetylWysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się