Jancewicz Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 W dniu 24.04.2018 o 16:33, TaziMala napisał(a): Hej! 14. kwietnia wykonałem zacieranie, którego BLG wynosiło 10,5 (według przepisu powinno być 11). 19. kwietnia BLG wynosiło 5. Kolejny pomiar zrobiłem dziś i niestety stoi w miejscu. Według przepisu, BLG na końcu powinno wynosić 3. Czy jesteście w stanie stwierdzić co poszło nie tak i czy da się to jeszcze jakoś odratować? Rozwiń Podaj zasyp, drożdże, temp. fermentacji... Może przenieś w trochę cieplejsze miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 W dniu 24.04.2018 o 16:36, Jancewicz napisał(a): Podaj zasyp, drożdże, temp. fermentacji... Może przenieś w trochę cieplejsze miejsce. Rozwiń Zasyp: - Pilsener 3kg - Pale Malt 1,5 kg - Wheat Malt 0,52 kg Drożdże: Fermentis S-04 Fermentacja: 23-24 stopnie Ogólnie 19. kwietnia piwo miało nieprzyjemnych zapach. Teraz ma już wyraźnie piwny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Może zacierałeś na słodko. Refraktometrem mierzysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 W dniu 24.04.2018 o 17:42, INTseed napisał(a): Może zacierałeś na słodko. Rozwiń Co to oznacza? :> Mierzę standardowym areometrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 W dniu 24.04.2018 o 17:47, TaziMala napisał(a): Co to oznacza? :> Mierzę standardowym areometrem. Rozwiń Bliżej 62 stopni=wytrawnie, bliżej 72 stopni=na słodko. Tak w skrócie. TaziMala 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 To raczej na słodko. W przepisie było podane, że przez 60 minut w 65 stopniach i przez 10 minut w 72 stopniach. Starałem się tego mniej więcej trzymać, ale mam zbyt krótki termometr, żeby to na 100 % stwierdzić (choć starałem się w miarę często mieszać, żeby wyrównać temperaturę). Także podejrzewam, że przez większość czasu zacierania temp. była wyższa niż 65, pewne podchodziła pod 70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 W dniu 24.04.2018 o 17:58, TaziMala napisał(a): To raczej na słodko. Rozwiń To może nieco mniej odfermentować niż podają. No i ta temperatura fermentacji. Ło matko. TaziMala 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 W dniu 24.04.2018 o 18:03, Gawron napisał(a): To może nieco mniej odfermentować niż podają. No i ta temperatura fermentacji. Ło matko. Rozwiń W sensie zbyt wysoka temperatura? Po prostu stoi w pokoju Nie mam gdzie indziej tego przechowywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 W dniu 24.04.2018 o 18:04, TaziMala napisał(a): Nie mam gdzie indziej tego przechowywać. Rozwiń To sklejasz sobie komorę styropianową i chłodzisz zmrożonymi butelkami PET. W dniu 24.04.2018 o 18:04, TaziMala napisał(a): W sensie zbyt wysoka temperatura? Rozwiń Zdecydowanie. Jeszcze jak podałeś temperaturę otoczenia to już całkiem. TaziMala 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 W dniu 24.04.2018 o 18:06, Gawron napisał(a): To sklejasz sobie komorę styropianową i chłodzisz zmrożonymi butelkami PET. Zdecydowanie. Jeszcze jak podałeś temperaturę otoczenia to już całkiem. Rozwiń OK, dzięki za rady Oby następnym razem wyszło lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 W dniu 24.04.2018 o 18:09, TaziMala napisał(a): OK, dzięki za rady Oby następnym razem wyszło lepiej.Jeśli nie wiesz o co chodzi z zacieraniem na słodko/wytrawnie, fermentujesz w takich temperaturach, to może czas na wiki.piwo.org i trochę czytania? Ew centrum piwowarstwa ma dostępnego pdfa z taką instrukcją całkiem obszerną, wystarczy wygooglac "instrukcja warzenia centrum piwowarstwa" czy jakoś tak.No, i życzę coraz bardziej udanych warek ;] Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TaziMala Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 W dniu 25.04.2018 o 05:59, Adam Pawlicki napisał(a): Jeśli nie wiesz o co chodzi z zacieraniem na słodko/wytrawnie, fermentujesz w takich temperaturach, to może czas na wiki.piwo.org i trochę czytania? Rozwiń Spędziłem naprawdę mnóstwo czasu z: - ksiązką - YouTubem - różnymi serwisami i artykułami poradnkowymi ale wiedzy do przyswojenia na raz jest bardzo dużo i chyba nie da się wszystkiego ogarnąć przy pierwszym warzeniu z zacieraniem Jeśli na opakowaniu drożdży jest napisane, że fermentują w temp. 12-25, to założyłem, że temp. 23-24 też będzie ok. Nie miałem większych podstaw, żeby sądzić inaczej. Teraz już rzecz jasna zostałem "uśwadomiony" jak to wygląda, więc na pewno kolejna warka będzie lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2018 W dniu 25.04.2018 o 07:33, TaziMala napisał(a): Jeśli na opakowaniu drożdży jest napisane, że fermentują w temp. 12-25, to założyłem, że temp. 23-24 też będzie ok. Rozwiń Na forum jest dział pt. "Charakterystyka szczepów drożdży". Zanim zastosujesz jakiś szczep poczytaj o nim. Koledzy piszą jakie są optymalne temperatury dla danego szczepu, a dla s04 polecam okolice 18 stopni. Jak tam nie znajdziesz odpowiedzi, to zapytaj w "piaskownicy". TaziMala 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Witam serdecznie, mam male zmartwienie a mianowicie od poczatku : uwarzylem swoje pierwsze piwo miodowe, bardzo proste : w sumie 4 litry gotowego produktu, jako slod poszlo pale ale 1,3 kg, na goryczke 9 g saaza i na aromat 7 g, po wychlodzeniu ponizej 30 stopni poszlo 400 g miodu, jako drozdze poszlo kolo 3 g Safale S04. Fermentacja 3 tygodnie w temp. ok. 25 stopni, poszlo przed paroma dniami do butelkowania, dodalem troche cukru na nagazowanie. Lagerowane w ok. 25 stopniach - niestety nie mam piwnicy. Oczywiscie nie moglem sie powstrzymac i dzis otwarlem jedna butelke - to ze sie malo co nagazowalo bylo mi oczywiste, ale w smaku jest niesamowicie bimbrowe, ostre, wrecz odrzucajace. Smaku miodu nie ma wogule, czuc jakbym nalal do tego piwa spirytusu.. Zakazenia nie bylo przy rozlewie piwko ladnie pachnialo, delikatnie miodowo.. Jest szansa ze jak dluzej polageruje smak sie jakos ulozy i poprostu za wczesnie panikuje, czy jest to juz jednak jakis zly znak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) W dniu 26.04.2018 o 17:28, Hanys93 napisał(a): Smaku miodu nie ma wogule, czuc jakbym nalal do tego piwa spirytusu Rozwiń Ponieważ miód to niemal sam cukier i odfermentował do zera, a druga sprawa to temperatura fermentacji, w której drożdże naprodukowały Ci dużo fuzli np. wyższych alkoholi. W dniu 26.04.2018 o 17:28, Hanys93 napisał(a): Jest szansa ze jak dluzej polageruje smak sie jakos ulozy Rozwiń Nie licz na cuda. Edytowane 27 Kwietnia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 W dniu 26.04.2018 o 17:28, Hanys93 napisał(a): w sumie 4 litry gotowego produktu, jako slod poszlo pale ale 1,3 kg Rozwiń Łoo chłopie. To ze 30 blg będzie miało. temp fermentacji 25 stopni + taki ekstrakt to we wiadrze ze 30 lekką ręką miałeś. Nie dziwne, że czuć alkoholem. W ogóle mierzyłeś ekstrakt początkowy i końcowy? Wątpię, żeby z tego wyszło coś pijalnego, ewentualnie coś na "któreś z kolei", żeby poczuć moc.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 W dniu 26.04.2018 o 17:28, Hanys93 napisał(a): Witam serdecznie, mam male zmartwienie a mianowicie od poczatku : uwarzylem swoje pierwsze piwo miodowe, bardzo proste : w sumie 4 litry gotowego produktu, jako slod poszlo pale ale 1,3 kg, na goryczke 9 g saaza i na aromat 7 g, po wychlodzeniu ponizej 30 stopni poszlo 400 g miodu, jako drozdze poszlo kolo 3 g Safale S04. Fermentacja 3 tygodnie w temp. ok. 25 stopni, poszlo przed paroma dniami do butelkowania, dodalem troche cukru na nagazowanie. Lagerowane w ok. 25 stopniach - niestety nie mam piwnicy. Oczywiscie nie moglem sie powstrzymac i dzis otwarlem jedna butelke - to ze sie malo co nagazowalo bylo mi oczywiste, ale w smaku jest niesamowicie bimbrowe, ostre, wrecz odrzucajace. Smaku miodu nie ma wogule, czuc jakbym nalal do tego piwa spirytusu.. Zakazenia nie bylo przy rozlewie piwko ladnie pachnialo, delikatnie miodowo.. Jest szansa ze jak dluzej polageruje smak sie jakos ulozy i poprostu za wczesnie panikuje, czy jest to juz jednak jakis zly znak? Z takimi temperaturami fermentacji pokusilbym się o niektóre Belgi, po przeczytaniu charakterystyki, i Kveiki. Nie sądzę żeby jakieś mniej specyficzne drożdże dały coś sensownego w takiej temperaturze. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2018 Pytanko, jako że słodów w proszku nie używałem wcześniej za bardzo. Jak go rozpuszczam, 100g w L, to czy powinien mi powstac taki osad? Takie kłaczki fruwają. Rozpuściłem oczywko w gorącej wodzie tak jak piszą. Czy to ok czy coś zchrzaniłem, jakiś detergent czy brud się dostał i coś się wytrąca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 W dniu 30.04.2018 o 23:05, Gwynbleidd napisał(a): Pytanko, jako że słodów w proszku nie używałem wcześniej za bardzo. Jak go rozpuszczam, 100g w L, to czy powinien mi powstac taki osad? Takie kłaczki fruwają. Rozpuściłem oczywko w gorącej wodzie tak jak piszą. Czy to ok czy coś zchrzaniłem, jakiś detergent czy brud się dostał i coś się wytrąca? Rozwiń Masz zdjęcie? Masz na myśli słód czy ekstrakt słodowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 To się nazywa przełom. Białka się wytrąciły. Wszystko jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Serwus! Koledzy, dwie strony wczesniej pisałem o swojej pierwszej warce Pale Ale która w koncu zabutelkowałem 12.04. Wczoraj otworzyłem jedna z butelek na próbę ale wydaje mi sie że piwo jest za mało nagazowane. Czy powodem może być fakt ze pośpieszyłem sie z otwarciem pierwszej butelki, czy moze zbyt mała ilośc cukru dodana do butelek? A moze macie jakies inne sugestie? Dodam, że butelki trzymałem w pomieszczeniu z Temp. Około 19 stopni. Z góry dziękuję za pomoc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 W dniu 1.05.2018 o 11:11, Michał Wu napisał(a): Serwus! Koledzy, dwie strony wczesniej pisałem o swojej pierwszej warce Pale Ale która w koncu zabutelkowałem 12.04. Wczoraj otworzyłem jedna z butelek na próbę ale wydaje mi sie że piwo jest za mało nagazowane. Czy powodem może być fakt ze pośpieszyłem sie z otwarciem pierwszej butelki, czy moze zbyt mała ilośc cukru dodana do butelek? A moze macie jakies inne sugestie? Dodam, że butelki trzymałem w pomieszczeniu z Temp. Około 19 stopni. Z góry dziękuję za pomoc:) Rozwiń Dobrze się rozmieszał roztwór glukozy z młodym piwem? Może nierówno i jedne masz przegazowane, a jedne niedogazowane W sumie mało nagazowane tzn? Trochę pojęcie względne. Może to jest te 2,1 czy 2,2 v i to jest dla Ciebie mało. Na pewno jest to mniej niż w euro lagerze. Po 2 tygodniach powinno się spokojnie nagazować już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 W dniu 1.05.2018 o 11:47, Pindin napisał(a): Dobrze się rozmieszał roztwór glukozy z młodym piwem? Może nierówno i jedne masz przegazowane, a jedne niedogazowane W sumie mało nagazowane tzn? Trochę pojęcie względne. Może to jest te 2,1 czy 2,2 v i to jest dla Ciebie mało. Na pewno jest to mniej niż w euro lagerze. Po 2 tygodniach powinno się spokojnie nagazować już. Rozwiń Glukozę dodawałem rozrobiwszy ja z woda i wymieszałem ja potem z warka kiedy zlewalem zeby pozbyć sie drożdży przed butelkowaniem. Wg wskazań kalkulatora nagazowanie powinno wynosić 2,2. Wg mnie tyle nie ma. Rozumiem ze czas od zabutelkowania juz tutaj nic nie zmieni jesli w ciagu dwóch tygodni nie dogazowalo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 W dniu 1.05.2018 o 11:58, Michał Wu napisał(a): Rozumiem ze czas od zabutelkowania juz tutaj nic nie zmieni jesli w ciagu dwóch tygodni nie dogazowalo? Rozwiń Jeszcze się może zmienić, ale przy lekkich piwach zazwyczaj jest po ptokach. Możesz schłodzić na dłużej piwko przed otwarciem, wtedy CO2 lepiej się rozpuszcza w piwie i jest odczuwalne większe nagazowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 1 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2018 Dobra śruta, czy ciutke dokręcic jeszcze śrubę? (są pojedyncze całe ziarna) pierwszy raz śrutuje Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się