DanielN Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 (edytowane) 18 minut temu, majlosz napisał: Jak przedmuchać piwo CO2 po przelaniu na cichą? Nie chcę kupować specjalnie butli a widziałem że łatwo samemu wytworzyć dużą ilość CO2 przez wymieszanie sody z kwaskiem cytrynowym i ciepłą wodą Np redukując kwas octowy (np ocet 10%) i wodorowęglan sodu (soda oczyszczona). Jak już chcesz tak robić to powinieneś wypełnić pojemnik CO2 przed przelaniem. Inaczej w trakcie przelewania rozpuści Ci się trochę powietrza/tlenu w młodym piwie. Dwutlenek węgla jest cięższy od powietrza i będzie na dnie pojemnika. Reakcja to CH3COOH + NaHCO3 -> CH3COOH + H2O + CO2 44 gramów CO2 gazu zajmuje około 25 dm3 w temperaturze pokojowej. Zatem potrzebujesz około 60 gramów CO2 wypełnić standardowy fermentor. Oczywiście nie trzeba wypełniać całego. Reagentów potrzebujesz więcej aby wytworzyło Ci odpowiednią ilość CO2. Nie policzę Ci teraz tego ile dokładnie octu i sody, nie mam pod ręką tablic. Ta metoda jest ekonomicznie mało opłacalna. Reagenty muszą być umieszone w naczyniu tuż nad lub w fermentorze. To będzie chlapało trochę na początku więc lepiej mieć wyższe naczynie (słoik). Edytowane 11 Października 2018 przez Daniel() majlosz i josephson 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Hej,Starter wyeast 1084 Irish Ale. po 48 h wyglada jak na zdjęciu. Drozdze jakoś zaczęły się zbrylać tworząc granulki, które po wyłączeniu mieszadła szybko opadają. To normalne ? To mój 5 starter i poprzednie na innych drożdżach tworzyły jednorodną gładką substancję. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 38 minut temu, Zohan napisał: Hej, Starter wyeast 1084 Irish Ale. po 48 h wyglada jak na zdjęciu. Drozdze jakoś zaczęły się zbrylać tworząc granulki, które po wyłączeniu mieszadła szybko opadają. To normalne ? To mój 5 starter i poprzednie na innych drożdżach tworzyły jednorodną gładką substancję. Prawdopodobnie te drożdże tak mają. Czasem też mam tak, zwłaszcza przy średnio i mocno flokulujących szczepach. Kveiki też tak mają. Też mam tak częściej jak sam zacieram słód na starter i z lenistwa gotuję za krótko brzeczkę. Nie przejmował bym się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 11 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2018 Prawdopodobnie te drożdże tak mają. Czasem też mam tak, zwłaszcza przy średnio i mocno flokulujących szczepach. Kveiki też tak mają. Też mam tak częściej jak sam zacieram słód na starter i z lenistwa gotuję za krótko brzeczkę. Nie przejmował bym się. Dzięki, poszło do brzeczki. Zobaczymy jak sobie poradzą Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) Hej. Czy ktoś stosujący technikę zacierania w worku, próbował wysladzania po ptostu poprzez zanurzenie młóta z workiem w drugim naczyniu z gorącą wodą i mieszaniu? A następnie wodę do gara? Ewentualnie wcześniej przefilttowac przez pieluche tetrową Edytowane 12 Października 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Próbował. Możesz też od razu zrobić mash-out - przekładając worek z młotem do wody o odpowiedniej temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Ja tak robiłem jak zacierałem w worku. Zacierałem w stosunku wody do ziarna 3-3,5 l/1kg. Po zacieraniu do fermentora wlewałem tyle ciepłej wody ile program wyliczał do wysładzania przy normalnym zacieraniu. Moczyło to się z 10 minut potem wyciągałem, odsączałem worek z młótem i "filtrat"do gara. Ja miałem worek z firanki wiec przepuszczał sporo mąki zarówno podczas zacierania jak i tego wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Witam, robię Black IPA z ekstraktów, czytałem na forum, że lepiej ekstrahować słód czy jęczmień palony niż ciemny ekstrakt bo chce by piwo było jak najbardziej chmielowe, a by miało mało nut palonych. I teraz do rzeczy na 20 litrów ekstrahuje 100g Carafa II i 60 g jęczmienia palonego. Czy ta ilość da mi pożądane efekty barwiące do BIPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 3 godziny temu, Mibor napisał: . Ja miałem worek z firanki wiec przepuszczał sporo mąki zarówno podczas zacierania jak i tego wysładzania. Również będę używał firanki. Filyrowales później jakoś tą mąkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) 2 godziny temu, advisorylyrics napisał: Filyrowales później jakoś tą mąkę? Nie zostawała w garze z osadami po warzeniu. Edytowane 12 Października 2018 przez Mibor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Jestem trochę skonfundowany, czemu to zwykłe Dry Stouty z naszej wiki zacierane są przez 90'? Zazwyczaj zacieram przez 60' i jest okej, ale może to właśnie błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 32 minuty temu, Hobbysta napisał: Jestem trochę skonfundowany, czemu to zwykłe Dry Stouty z naszej wiki zacierane są przez 90'? Zazwyczaj zacieram przez 60' i jest okej, ale może to właśnie błąd. Sa zacierane przez 90 minut bo autorzy przepisow tak zacierali i to wszystko. Zacierajac dluzej powinienes miec troche wieksza wydajnosc i wiecej cukrow fermentowalnych w brzeczce. Ale jesli chodzi o samo zatarcie to spokojnie po 60 minutach masz zatarte a nawet szybciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Może też dlatego, że w ciemnym piwie ciężko zrobić próbę jodową, więc 'dla pewności' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Ciemne wrzucam i tak na ostanie 10 minut, a próbę jodową jeśli w ogóle, to przed wsypaniem ich robię. Zobaczę jak się ta wydajność zmieni dzięki tym dodatkowym 30'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Po ilu dniach mogę bezpiecznie podnieść temperaturę fermentacji? Mam Czeskiego Pilznera z puchy w boxie o temp. rzędu 15-17C. W pokoju przy otwartym oknie panuje 20C. 15C to trochę mało dla drożdży z zestawu a chciałbym aby po sobie posprzataly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Najlepiej żeby ekstrakt zszedł poniżej 50% początkowego. Po 5 dniach pewnie będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawcioo Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Siema wszystkim! Zabieram się za kupno zestawu startowego, do którego można kupić surowce do zacierania na piwa typu: Pale Ale 12blg, Dry Stout, Czeski Ale, Irish Red Ale. Które piwo warzyć na swój pierwszy raz z tych? Czy polecacie może inny typ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 (edytowane) Panowie potrzebuje malej porady a mianowicie w sklepie internetowym w ktorym sie zaopatruje maja niezle promocje na szyszki. Biore Herkulesa i Spalter Select. Do tego dobralbym jeszcze jeden rodzaj do uzupelnienia zapasow niemieckich chmieli, ale do tej pory sie z nimi nie spotkalem i w internetach tez malo konkretnych informacji. Chodzi o chmiele Opal 9% oraz Smaragd 5,5%. Chcialbym wybrac jeden z tych dwoch. Ktos jakies doswiadczenia ma z tymi chmielami? Edit dodatkowe pytanie : Panowie jeszcze jedno pytanko, poniewaz mam w planach na kolejne 6 warek zrobic ale i pseudo lagery i zdecydowalem sie na drozdze wyeast 1272 American Ale II. Do tej pory stosowalem suche drozdze i ewentualnie gestwe od znajomego, dlatego tez nie mam doswiadczenie jesli chodzi o plynne drozdze. Warki beda 30l a po przeczytaniu opisu drodzy sa przeznaczone na 20l. Musze zakupic 2 paczki, czy taki reinzucht pociagnie tez te 30l? Czy moze najpierw polecacie zrobic starter? Edytowane 14 Października 2018 przez Hanys93 dodatkowe pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Siema wszystkim! Zabieram się za kupno zestawu startowego, do którego można kupić surowce do zacierania na piwa typu: Pale Ale 12blg, Dry Stout, Czeski Ale, Irish Red Ale. Które piwo warzyć na swój pierwszy raz z tych? Czy polecacie może inny typ?Cześć, jeśli chodzi o poziom trudności to wg mnie najłatwiejszy będzie Dry Stout, który często jest polecany na początek przygody z piwowarstwem.Pod warunkiem ze lubisz takie piwo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 W dniu 12.10.2018 o 15:06, Mibor napisał: Ja tak robiłem jak zacierałem w worku. Zacierałem w stosunku wody do ziarna 3-3,5 l/1kg. Po zacieraniu do fermentora wlewałem tyle ciepłej wody ile program wyliczał do wysładzania przy normalnym zacieraniu. Moczyło to się z 10 minut potem wyciągałem, odsączałem worek z młótem i "filtrat"do gara. Ja miałem worek z firanki wiec przepuszczał sporo mąki zarówno podczas zacierania jak i tego wysładzania. Kolego. Chmieliles również w worku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Nie, po zacieraniu brzeczka trafiała do gotowania i chmieliłem bezpośrednio w garze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Nie czuję się zagubiony, ale nie wiedziałem gdzie zadać pytanie. Otóż, popełniłem dziś takie piwo. american ipa 01.bsmx wszystko jest tak jak w recepturze, ale wyszło bardzo ciemnie. W fermentorze kolor określiłem na około 28-32 EBC. program pokazuje jaśniejsze 11,7 EBC ?? dlaczego ??? Jaki mi styl wyszedł ??? Bo już nie jestem pewien czy to jest american ipa. American IPA American Amber Ale Parametry: Początkowe blg: 14.8* (OG 1.059) Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01) Alkohol objętościowo: 6.4% Objętość: 19l Czas gotowania: 60min Składniki / schemat chmielenia: 2.5kg Viking Pilsner Malt - Viking Malt (4 EBC, 50%) 1.2kg Munich I (Weyermann) - Weyermann (14 EBC, 24%) 1kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 20%) 0.3kg Carahell (Weyermann) - Weyermann (25.6 EBC, 6%) 20g Amarillo 9.2AA (0.5IBU) granulat - Gotowanie 60min 20g Amarillo 9.2AA (0.4IBU) granulat - Gotowanie 30min 20g Amarillo 9.2AA (0.2IBU) granulat - Gotowanie 15min 10g Cascade 5.5AA (0IBU) granulat - Gotowanie 1min 10g Amarillo 9.2AA (0IBU) granulat - Gotowanie 1min Zacieranie: Mash In (Podgrzewanie 2min) 68°C 60min Mash Out (Podgrzewanie 2min) 76°C 10min Nazwa kroku Zacierania (Podgrzewanie 4min) 78°C 5min Notatki: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 46 minut temu, Mibor napisał: Nie, po zacieraniu brzeczka trafiała do gotowania i chmieliłem bezpośrednio w garze. Okay dzięki. Ja spróbuję tym razem zrobić to w worku, może uda się go wyciągnąć z resztkami chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 22 godziny temu, Hanys93 napisał: Panowie jeszcze jedno pytanko, poniewaz mam w planach na kolejne 6 warek zrobic ale i pseudo lagery i zdecydowalem sie na drozdze wyeast 1272 American Ale II. Do tej pory stosowalem suche drozdze i ewentualnie gestwe od znajomego, dlatego tez nie mam doswiadczenie jesli chodzi o plynne drozdze. Warki beda 30l a po przeczytaniu opisu drodzy sa przeznaczone na 20l. Musze zakupic 2 paczki, czy taki reinzucht pociagnie tez te 30l? Czy moze najpierw polecacie zrobic starter? Używałem wiele razy tych drożdży i na warkę 22-24 litry przy 12 blg jak saszetka jest świeża (napuchła w czasie poniżej 10-12h) starter nie jest potrzebny. W pełni prawidłowo przefermentują. Ale na 30 litrów to już koniecznie starter około 1,5 litra (oczywiście aktywuj saszetkę 12h wcześniej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 (edytowane) 2 godziny temu, burczas napisał: Otóż, popełniłem dziś takie piwo. american ipa 01.bsmx wszystko jest tak jak w recepturze, ale wyszło bardzo ciemnie. W fermentorze kolor określiłem na około 28-32 EBC.program pokazuje jaśniejsze 11,7 EBC ?? dlaczego ??? Sprawdz sobie piwo po fermentacji w szklance. W fermentorze zawsze wyglada ciemniej niz jest naprawde. Pozatym jesli nie pomylili Ci sie w sklepie to z tego zasypu tak ciemny kolor jest niemozliwy do uzyskania. Edytowane 14 Października 2018 przez Lasek Doprecyzowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się