Grzegorz Żukowski Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 20g na smak i aromat to bardzo mało nawet na standardy bittera. Polecałbym jednak dorzucić mieszankę challanger + EKG na smak i aromat i uwarzyć bittera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Estronauta Opublikowano 13 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2019 (edytowane) Cześć. Mam swoją pierwszą warkę APA w trakcie cichej fermentacji. Fermentuję raczej w górnym zakresie zalecanej przez producenta drożdży temperatury, nie zrobiłem sobie jeszcze żadnej chłodziarki. Blg z 12 spadło mi poniżej 5 po 4 dniach fermentacji. Po 7 dniach było 4.5 (nie wiem, czy spadło BLG cokolwiek, czy minimalnie), przelałem na cichą. Dziś będzie łącznie 11 dni fermentacji. Rurka nie bulka, a jest szczelnie - poziom w bulkadełku od strony fermentora ostatnie 3 dni jest niższy i stoi bez ruchu. Teraz przy podważaniu lekkim pokrywy wypuściłem ze środka ten mały nadmiar gazów i wyrównał się poziom w rurce - To robiłem w ramach upewnienia się, że pokrywa była szczelna (przy tym założeniu powinno się wyrównać). Wygląda więc na to, że żaden CO2 już się tam nie produkuje. W piątek wyjeżdżam do znajomego, który ze mną piwo warzył (u niego też będziemy warzyć ) i fajnie by było móc zabrać dla niego kilka butelek. Czy moje założenia co do ustania fermentacji są poprawne? Czy mogę butelkować dziś wieczorem po 11,5 dnia od początku fermentacji? EDIT: Oczywiście przy założeniu, że BLG nie zaczęło jednak spadać. Edytowane 13 Marca 2019 przez Estronauta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Za wcześnie zlałeś na cichą (i po co?) i za wcześnie chcesz butelkować. Poczekaj jeszcze kilka dni niech drożdże jeszcze podojadają resztki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Albo odlej litr i zabutelkuj koledze dwa piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miczab Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Cześć, mam pytanie do doświadczonych piwowarów. W sobotę warzyłem IPA 14blg, 12l i głupio zrobiłem, bo wlałem London Ale, które słabo napuchły bez robienia startera. Do dzisiaj cisza. Brzeczka w raczej bezpiecznym środowisku, bo z co2 pod pokrywą, nie śmierdzi, wygląda OK. Drożdże zadane w 18 stopniach i poszły do lodówki nastawionej na 16. Stopniowo zwiększałem temperaturę w lodówce, ale bez efektów. Dziś wyjąłem wiadro do temperatury pokojowej (21st) na kilka godzin i o dziwo zaczęły pracować, lekka piana na powierzchni i rurka się naprawiła. Planowałem na tych drożdżach zrobić kilka piw i zbierać gęstwę z piany. Pytanie czy po takim czasie i takich zmianach coś z tych grzybów będzie, czy dać sobie spokój? Boję się, że rozwinęło się tam coś jeszcze i popsuję kolejną warkę. O ile w ogóle, to co obserwuję to objawy fermentacji a nie ruszenia fermentorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) Poczekaj jak całkowicie przefermentują. Jeżeli z piwem będzie wszystko w porządku, to spokojnie gęstwę będziesz mógł do kolejnego piwa wykorzystać. Przy pierwszym piwie i tak długim starcie zbierania z piany bym nie ryzykował Edytowane 14 Marca 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartłomiejEs Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Mam mały problem. Jutro rano muszę zabutelkować piwo, ale zorientowałem się, ze nie mam nic do dezynfekcji butelek, fermentora itp. Gdzie mógłbym kupić coś po czym nie będę musiał płukać butelek wodą? W aptece da się coś kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) W spożywczym możesz kupić bielinkę albo kreta. Ja butelki z odzysku dezynfekuję w piekarniku. Coś, co nie wymagałoby przemywania wodą chyba w spożywczym nie zdobędziesz... Chyba że na bogato alkoholem będziesz dezynfekował Edytowane 14 Marca 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 12 minut temu, BartłomiejEs napisał: W aptece da się coś kupić? Idź do nocnego po spirytus, opcja mało wydajna, ale skoro nie możesz myć wodą i musisz rano butelkować, to chyba najprostsza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartłomiejEs Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 2 minuty temu, x1d napisał: Idź do nocnego po spirytus, opcja mało wydajna, ale skoro nie możesz myć wodą i musisz rano butelkować, to chyba najprostsza... Na 30 butelek wystarczy "setka" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Pozalewaj wrzatkiem 100 stopni do tego najlepiej jakbys dal butelki do naczynia/pojemnika ktory rowniez zalalbys wrzatkiem tak aby dluzej podtrzymalo ta wysoka temperature. 15 min powyzej 90 stopni powinno zalatwic sprawe. Wiem ze opcja nieco czaso i energochlonna ale i tak tansza niz dezynfekcja wysokoprocentowym alkoholem. Mibor i DevilNoOne 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Istnieje wiele opinii, też na tym forum, że wrzątek jest niewystarczającym środkiem do dezynfekcji, zaleca się kilkunastominutowe gotowanie. 20 minut temu, BartłomiejEs napisał: Na 30 butelek wystarczy "setka" ? Ja bym kupił połówkę, jak zostanie będziesz miał na później, albo do innych celów. Wydaje mi się, że w tym hobby nie warto zbytnio oszczędzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartłomiejEs Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 1 minutę temu, x1d napisał: Istnieje wiele opinii, też na tym forum, że wrzątek jest niewystarczającym środkiem do dezynfekcji, zaleca się kilkunastominutowe gotowanie. Ja bym kupił połówkę, jak zostanie będziesz miał na później, albo do innych celów. Wydaje mi się, że w tym hobby nie warto zbytnio oszczędzać. Nie chodzi o oszczędność, ale czy jest sens wlewać do płukania butelki więcej niż 100ml? Spirytus już jest, nawet litr, ale w międzyczasie znalazłem oxi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 (edytowane) Jak nie miałem pod ręką innych środków, to najpierw dezynfekowałem bielinką, później płukałem kranówą. Na koniec, po kranówie przemywałem wrzątkiem Butelki nie "swoje" do tej pory wyrażam w piekarniku Edytowane 14 Marca 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 9 minut temu, x1d napisał: Istnieje wiele opinii, też na tym forum, że wrzątek jest niewystarczającym środkiem do dezynfekcji, zaleca się kilkunastominutowe gotowanie. W poscie napisalem ze "wrzatek" w temperaturze powyzej 90 stopni utrzymac najlepiej minimum 15 min. Jesli nie ma zasyfionych tych butelek to i krocej starczy. Normalnie musialbys utrzymywac 30 min powyzej min. 80 stopni. Mozesz tez pozalewac wrzatkiem, zostawic na chwile nastepnie oproznic, dokup 100 spirytusu i lej pojedyncza do butelek wstrzasajac przez kilka minut, potem do nastepnej i tak dalej. Na szybko bez konkretnej chemii nic innego nie wymyslisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 14 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2019 Będe robił pszenicę na FM41. Raz miałem siarke w butelkach. Wiem że dodaje się miedzi do fermentora. Czy taką miedź dodaje się zawsze jak robimy pszenice? Trójnik 28 z miedzi starczy? Wysłane z mojego 15 Plus przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 8 godzin temu, INTseed napisał: Będe robił pszenicę na FM41. Raz miałem siarke w butelkach. Wiem że dodaje się miedzi do fermentora. Czy taką miedź dodaje się zawsze jak robimy pszenice? Trójnik 28 z miedzi starczy? Wysłane z mojego 15 Plus przy użyciu Tapatalka Nie zawsze, moje ostatnie 2 warki są na FM41 i w pierwszej miałem siarkę ale po tygodniu sama zeszła, w drugiej robionej na gęstwie nie miałem w ogóle mimo takich samych temperatur. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Panowie, pytanie dla osob bardziej doswiadczonych w lagerach. Jak wyglada kwestia smaku w lagerach przy nie przelewaniu na typowe lagerowanie, tylko obnizeniu temperatury wraz z drozdzami w tym samym fermentorze? Ktos ma jakies doswiadczenia, sugestie? Do tej pory robilem po Bozemu czyli po burzliwej przelanie na lagerowanie w niskich temp. Pasowaloby mi w warce ktorea planuje nie przelewac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Samemu z powodu braku możliwości nie lageruję. Piwa w moim odczuciu wychodzą poprawne. Jest pewne, że lagerowanie pozytywnie wpływa na efekt końcowy. Na pewno przy lagerowaniu byłby mniejszy problem z drożdżami osadzającymi się na ściankach butelki. Takie zjawisko występuje u mnie przy niektórych dolniakach. Niska temperatura zwiększa osadzanie się drożdży na dnie. Podejrzewam, że z tego powodu mogą też występować drożdżowe posmaki w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Tego sie wlasnie rowniez obawiam i pytam. Zalezy mi narutalnie na mozliwie czystym profilu lagerowym. Lubie bardzo rowniez niefiltrowane Hellesy koncernowe, ale one tak czy siak sa przelewane na lager "bez drozdzy". Pozostalosci wplywaja pozytywnie na teksture piwa. Pytanie tylko jak lager bedzie siedzial 4 czy 5 tygodni na drozdzach i zostanie obnizona tylko temperatura czy tekstura tego piwa bedzie podobna czy zbyt drozdzowa.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Drożdże lagerowe osiadają bardzo mocno na dnie fermentatora. Fermentacja nie powinna mieć nic wspólnego z lagerowaniem. Spokojnie przez cały czas fermentacji można trzymać piwo na drożdżach. Tutaj bardziej chodzi o lagerowanie zabutelkowanego piwa. Jest to Obojętne czy piwo było zlewane na cichą, czy nie. Tak czy inaczej przy rozlewie piwo jest klarowne z niewielką ilością drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Tutaj mialbym wlasnie watpliwosci. Lagerowanie dla mnie jest w tanku do czasu butelkowania. I nie bylbym taki pewny czy tygodniowe "siedzenie" piwa lagerowego nie odbija sie na smaku. Nigdy nie testowalem stad moje pytanie. Ale ryzyk fizyk - najwyzej zamiast czystego lagera, wyjdzie przyjemny metny Helles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Będe pierwszy raz dodawał cukier do fermentora. Mam ok. 20l ipy z chmielem. Po filtracji wyjdzie pewnie z 18lCzy 90g cukru to dobra wartość aby piana była, a piwko nie przegazowane?Wysłane z mojego 15 Plus przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 14 minutes ago, INTseed said: Będe pierwszy raz dodawał cukier do fermentora. Mam ok. 20l ipy z chmielem. Po filtracji wyjdzie pewnie z 18l Czy 90g cukru to dobra wartość aby piana była, a piwko nie przegazowane? Wysłane z mojego 15 Plus przy użyciu Tapatalka Będzie git. Ile wody do rozpuszczania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2019 Będzie git. Ile wody do rozpuszczania? Myśle że 0.5-1l wody plus hibiskus bo ma dużo witaminy C. Nie wiem tylko jak bardzo wrzątek niszczy witamine C. Na pewno hibiskus nie zaszkodzie Wysłane z mojego 15 Plus przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się