Wuuu Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 A mozna po prostu spryskac czysty fermentor StarSanem ze spryskiwacza?Producent pisze, że niby tak. Ale wydaje mi się, że przy większej objętości środkek czyszczący wejdzie w każdy zakamarek i zadrapanie, a przy takim spryskiwaniu niekoniecznie, ale mogę się mylić.Ja zawsze robię roztwór minimum 10l, ale wykorzystuję go kilkukrotnie.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasuke5055 Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Osobiście polecam osobne wiaderko 15 litrowe, w nim 5 litrów starsana, ja daje 2,5ml, żeby dłużej dał radę. Do tego mozesz wlozyć coś, możesz wlać do fermentora i nim trząść itd itp, wielokrotnego użytku bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Typhon Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 Panowie kiedy na ogół do sprzedaży wchodzi Citra że zbiorów 2019? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 3 godziny temu, Wuuu napisał: Producent pisze, że niby tak. Ale wydaje mi się, że przy większej objętości środkek czyszczący wejdzie w każdy zakamarek i zadrapanie, a przy takim spryskiwaniu niekoniecznie, ale mogę się mylić. Ja zawsze robię roztwór minimum 10l, ale wykorzystuję go kilkukrotnie. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Na kranówce robisz czy może jakaś woda destylowana? Jak długo trzymasz później zanim wymienisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 2 godziny temu, Typhon napisał: Panowie kiedy na ogół do sprzedaży wchodzi Citra że zbiorów 2019? Amerykańskie chmiele pojawiają się zazwyczaj gdzieś w lutym. 7 minut temu, Pelasek napisał: Na kranówce robisz czy może jakaś woda destylowana? Jak długo trzymasz później zanim wymienisz? Na wodzie demineralizowanej nawet po kilku miesiącach nie widzę problemów. W razie czego można sprawdzać ph. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 W dniu 14.11.2019 o 19:46, Kaniutek napisał: A mozna po prostu spryskac czysty fermentor StarSanem ze spryskiwacza? Ja tak robie. Moim zdaniem jak sie dobrze przeprowadzi proces czyszczenia to dezynfekcja to taka wisienka na torcie. cybul26 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Witam, Robiłem pierwszego dolniaka pilsa na w34/70. Był fermentowany w 10 stopniach (odczyt z czujnika zaizolowanego na boku fermentora) przez ok 12 dni. Później podniosłem temperaturę na 5 dni na 14 stopni i po tym lagerowałem w 2 stopniach. Refermentowałem w butelkach w temperaturze pokojowej. tj 21 stopni. W piwie po 2 tygodniach w butelkach niestety jest aldehyd octowy. Czuć go niemiłosiernie w smaku. w zapachu nie aż tak. Będzie to raczej wina przerwy 14 stopniowej czy refermentacji w za wysokiej temperaturze? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Każdy etap fermentacji przeprowadzony prawidłowo. Aldehyd też może być z zakażenia. Przerwa diacetylowa ok, refermentacja w 21C też w porządku. Ciężko powiedzieć, wygląda to wszystko bardzo poprawnie. Na 14 C poszło już odfermentowane piwo? Sprawdzałeś blg? Helcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 28 minutes ago, anatom said: Każdy etap fermentacji przeprowadzony prawidłowo. Aldehyd też może być z zakażenia. Przerwa diacetylowa ok, refermentacja w 21C też w porządku. Ciężko powiedzieć, wygląda to wszystko bardzo poprawnie. Na 14 C poszło już odfermentowane piwo? Sprawdzałeś blg? Poszlo na diacetylowa przy 5.5 blg. i na 14 stopniach dojadło 3 blg. moze być cos z związane z tym ze przez cała fermentacje piwo było na drożdżach? przy lagerowaniu tez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 17 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2019 Aldehyd mógł powstać też wskutek natlenienia przy rozlewie lub trafiłeś w moment redukcji aldehydu powstałego wskutek refermentacji. Zdarzały mi się warki, gdzie właśnie po około 2 tygodniach w butelkach wyczuwałem aldehyd. Poczekaj jeszcze 2-3 tygodnie i wtedy otwórz. Jeśli się aldehyd nasili lub nie zredukuje, to prawdopodobnie infekcja. P.S. czy lagerowania nie przeprowadza się w zabutelkowanych warkach? Helcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Jak to bywa w tym wątku czuje się całkowicie zagubiony Planuje RIS'a, a dziś rozpoczyna się dzień warzenia z ekstraktów. Na dziś jest plan ukręcenia 20 litrów milk stouta. 13,5 blg cukrów refermentowalnych wiec na koniec powino po usach chyba byc z 2,7-3 blg jak mi pokazują doświadczenia z US-05 plus jakieś 1,5 blg z laktozy. Pewnie jak zrobie to na s-04 to będzie to słodsze. Taki jest plan No gęstwe chciałem wykorzystać na risa 24 blg 20 litrów. Chce wykorzystać zapasy drożdzy które mam a mam własnie do s-04 i us-05. Widziałem ze komuś podobny ekstrakt zszedł do 7,5 na s-04 a na us-05 do 5,5 blg. Nie mam odniesienia jakie to słodkie jest. Jakieś piwa komercyjne np karmi? coś koło tego? Chciałbym zęby to było gęstawe takie dość kremowe w smaku. Piłem już podobne i zastanawiam się jak ten efekt uzyskać. Np słodkość karmi by mi odpowiadała sądzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Nikt ci nie powie do ilu zejdzie tak naprawdę. Możesz dodać ksylitolu który daje tez słodycz. Ja bym wykorzystał s-04. Jeżeli chcesz mieć gęste to musi mieć albo dużo ciała, albo żytem konsystencje zmienić. W Olsztynie masz sklep z dużym wyborem piwa, pojedź poproś jakiegoś Milka niech Ci wybiorą i będziesz miał porównanie. Jeżeli stout to pamiętaj ze warto dać jęczmień prażony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 kwestie składnikowe już omawialiśmy. Teraz właśnie kwestie techniczne mnie interesują Jak słodkie jest 7 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 1 minutę temu, Ravage miodosytnik napisał: kwestie składnikowe już omawialiśmy. Teraz właśnie kwestie techniczne mnie interesują Jak słodkie jest 7 blg Najlepiej odlej sobie próbki piwa i do każdej odmierz laktozy w taki sposób, żeby uzyskać zadaną gęstość. Następnie możesz próbkę spróbować i ocenić. Często zacieraniem możesz osiągnąć większą różnicę w stopniu odfermentowania, aniżeli przy żonglowaniu drożdżami. Przykładowo u mnie trzecie pokolenie drożdży ESB (zbliżone do S-04) zeżarło 12Blg dry stouta do 1. Zero oznak infekcji. Możliwe, że drożdże zmutowały i zrobiły się "głodniejsze". W notatkach mam jednak zapisane, że dobrze pilnowałem temperaturę zacierania na wytrawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Odmierz 5,5g ekstraktów do tego 1.5g laktozy zagotuj w 100ml wody i się przekonasz jak to smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Źle się wyraziłem. Milk stout jest nie istotny, chodzi do celowo o RISa. Milk ma być na rozruch. Tylko zastanawiam się jak gestwa s04 da se rady w 24 blg. Chciałem fermentowac na początku przez 4 do 5 dniw w około 15 stopniach i potem stopniowo dźwigać. Dziennie o stopień do 22. Na cicha zlac i zostawić już w tej temperaturze okolo 14 dni. Podobnie myślałem o układzie us05. Czytałem tylko że s04 są słabe i mogą paść wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 S-04 dają radę do RIS, ja bym fermentowal w granicy 18* non stop, w tym stylu zasyp musi być na tyle bogaty ze drobny błąd karmel i palone słody zakryją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 54 minuty temu, Ravage miodosytnik napisał: jak gestwa s04 da se rady w 24 blg. Da sobie radę bardzo dobrze. Uważaj tylko, żeby fermentator nie uciekł. U mnie 21 Blg zeżarły do 6 w przeciągu 4 dni. Później tylko przez końcówkę fermentacji te drożdże wieczność coś dojadają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Właśnie pamiętaj ze s-04 lubią długo po sobie sprzątać jeżeli planujesz tez około 25l to zrób odrazu „blow offa„ aby później nie naraz piwa na infekcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 (edytowane) Blowoffa? W zasadzie skoro to ma. Mieć 24 blg planuje teraz 20l tylko zrobić. Albo aż ?. I myślę że w cała gestwe po milku to wleje. @Grzegorz Żukowski a w jakich tem fermentuje sz ty? Edytowane 18 Listopada 2019 przez Ravage miodosytnik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Co do gęstwy świętą gęstwę po zebraniu przepłucz i dodaj około 200ml więcej nie potrzeba. Blow off to zamiast rurki fermentacyjnej w jej miejsce daj wężyk i z niego do jakiegoś pojemnika z woda w którym zostanie ci trochę miejsca na wypływająca pianę, ale miej nadzieje ze tak nie będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 Ja to myślałem że te s04 to takie grzeczne są ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 20 godzin temu, Helcik napisał: Poszlo na diacetylowa przy 5.5 blg. i na 14 stopniach dojadło 3 blg. moze być cos z związane z tym ze przez cała fermentacje piwo było na drożdżach? przy lagerowaniu tez. Nie rob nastepnym razem tej przerwy i zobaczysz roznice. Z ta przerwa to tak po prawdzie wiecej sobie idzie szkody narobic niz pozytku. Fermentuj caly czas w stalej temperaturze i tego tez trzymaj sie przy lagerowych piwach. 20 godzin temu, Grzegorz Żukowski napisał: P.S. czy lagerowania nie przeprowadza się w zabutelkowanych warkach? Jak lagerujesz to juz obojetnie. Jak robisz refermentacje w butelkach to mozesz przelac po glownej na lager i dopiero potem w butelki. Mozesz tez robic lager bezposrednio w butelkach jak butelkujesz przy trwajacej burzliwej, powiedzmy stopien plato przed FG. Helcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 2 godziny temu, Ravage miodosytnik napisał: a w jakich tem fermentuje sz ty? Wtedy RIS mi fermentował w temperaturze 15-16 stopni (temperatura otoczenia około 13-14 stopni) na tarasie, obok nastawionego Weizena. Później przeniosłem fermentator do 17 stopni. W ten sposób od dobrych 3 tygodni czeka, aż wreszcie ruszę tyłek i jego zabutelkuję... W międzyczasie połowa pszenicy wypita i już zabutelkowałem kolejny nastaw w postaci Roggenbier ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 18 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2019 a czyli to obecna warka ile ci zeszło z ilu? Refermentujesz to potem w butelce normalnie czy gęstwe zadajesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się