pogo Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) W suchej paczce jest jakoś dużo tych żywych drożdży, więc nie wiem czy starter cokolwiek zmieni... Może taki 2-litrowy, ale też bym nie liczył na cuda. Czytałem coś o tym wieki temu i teraz nie mogę znaleźć... a było coś o maksymalnym możliwym zagęszczeniu drożdży w cieczy. Zdecydowanie zalecam zakup drugiej paczki lub skorzystanie z rady ThoriNa (to ostatnie jest chyba najlepsze, jeśli tylko masz czas się tak bawić) Edytowane 3 Grudnia 2015 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 W suchej paczce jest jakoś dużo tych żywych drożdży, więc nie wiem czy starter cokolwiek zmieni... Może taki 2-litrowy, ale też bym nie liczył na cuda. Czytałem coś o tym wieki temu i teraz nie mogę znaleźć... a było coś o maksymalnym możliwym zagęszczeniu drożdży w cieczy. Zdecydowanie zalecam zakup drugiej paczki lub skorzystanie z rady ThoriNa (to ostatnie jest chyba najlepsze, jeśli tylko masz czas się tak bawić) Dlaczego 2l starter jest zły a 10l brzeczki juz ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Na początek jeszcze raz zaznaczę, że nie znam się na tym zbyt dobrze i próbuję powtarzać to co zapamiętałem sprzed jakiegoś czasu z wypowiedzi innego forumowicza. Nie wykluczone, że gadam głupoty. Chodzi o to, że 10l to znacznie większa objętość i zmieści się tam znacznie większa ilość żywych komórek drożdżowych nim zaczną same ze sobą konkurować o przestrzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Coś Ci tam dzwoni, tylko nie wiesz w którym kościele. Nie wykluczone, że gadam głupoty. Nie tylko niewykluczone, ale jak zwykle pewne Owszem, w saszetce sucharów jest dużo komórek drożdżowych, tak dużo, że zwykle wystarcza do przefermentowania standardowej warki "górniaka" albo 10l "dolniaka". Natomiast nie jest ich aż tak dużo, żeby się nie zmieściły w 2-litrowym starterze. Zmieszczą się i jeszcze na dodatek rozmnożą do odpowiedniej ilości. Więc jeśli fermentacja ma być przeprowadzona prawidłowo, to coś trzeba z tym fantem zrobić. Może być i 2-litrowy starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 Macie panowie: http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/#cells_per_gram wpisując suche drożdże i dając starter 2l, zakładając b.dużą gęstość drożdży 16 miliardów na gram, trzeba 45g drożdży żeby się już nic nie namnożyło. Zdaję sobie sprawę z tego że to tylko głupi kalkulator, ale jakąś skalę na podstawie jego wyników można sobie zrobić, 45g drożdży to nie 11.5g czyli paczka suchelców... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 4 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2015 (edytowane) Pytanie mam. Nie posiadam puki co chłodnicy, aby schłodzić brzeczkę. Jak w taki sposób używać chmieli ? Np. jeżeli przepis zakłada dodanie dawki chmielu na początku gotowania, to podczas swobodnego chłodzenia brzeczki, mam go dorzucić na koniec gotowania aby efekt był ten sam ? Poczyniłem ostatnio american wheat, wszystko byłoby super, ale troche za duża goryczka mi wyszła. Sposób chmielenia miałem następujący: Chmiel Simcoe 20 g, 70 min. wrzenia, Chmiel Simcoe 25 g, 0 min. ( po zakończeniu gotowania - wyłączeniu palnika), Chmielenie na zimno - chmiel Simcoe 15 g - w 7 dniu fermentacji. Edit: Czy w BeerSmith można ustawić jakąś opcję bez chłodnicy, tak aby wyliczył mi poziom IBU, przy swobodnym chłodzeniu. Edytowane 5 Grudnia 2015 przez myszarafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 5 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2015 Wszystko zalezy od tego jak długo zajmuje ci schłodzenie brzeczki poniżej ok. 75°C, ponieważ mniej więcej do tej temperatury alfakwasy ulegają izomeryzacji. Z tego co wiem w BS nie ma takiej opcji, ale możesz to zasymulować dodając (w programie! wrzucasz normalnie) do czasu gotowania czas potrzebny na osiągnięcie ok. 85°C (tempo izomeryzacji spada poniżej 100°C, trzeba to jakoś uśrednić). Wtedy BS pokaże ci IBU, które da jakiś punkt odniesienia. Żeby zachować balans między goryczką i aromatem, możesz obciąć trochę chmiel na 70' i wrzucić go na 0'. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 6 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 (edytowane) Hmm zrobiłem jak mówiles. Dałem mniej chmielu na początku i wiecej na 0 min. W dodatku z garnka warzelnego dekantuje brzeczke przez wężyk który jest zwinięty w zwlewie. Przez kranik puszczam delikatny strumień i na wyjściu mam juz 65st. Edytowane 6 Grudnia 2015 przez myszarafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Pytanie raczej z kategorii tych "głupich" ale dla mnie bardzo istotne. Czy małe warki ok 10-15 litrów można normalnie fermentować w tych 33 litrowych fermentorach? Przy najbliższym warzeniu mam zamiar podzielić warkę na dwie mniejsze i zastosować inne chmielenie stąd moje pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
von_Alex Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Gdzieś już było takie pytanie ... odpowiem z własnego doświadczenia żeby nie było Teoretycznie można ale im mniej piwa tym więcej powietrza nad nim. Kiedyś tak zrobiłem, że 25L poszło do jednego fermentora a 5L do wiadra z Casto. Te 25L wyszło te 5L złapało jakiegoś tlenowca. Na Twoim miejscu kupiłbym 2 wiaderka po 15L i tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Pytanie raczej z kategorii tych "głupich" ale dla mnie bardzo istotne. trochę nie rozumiem czemu to takie istotne, wiaderko 15L w castoramie kosztuje 9.98 z pokrywką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Takie, że nie w każdym mieście jest castorama, najbliższa jest jakieś 80km od mojego miasta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Takie, że nie w każdym mieście jest castorama, najbliższa jest jakieś 80km od mojego miastaMam ten sam problem. A jechać specjalnie po dwa wiaderka się nie opłaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Wg mnie spokojnie można fermentować. Robiłem tak "piwa owocowe z resztek" i wychodziły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysokieloty Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Witam, chcę zacząć sam warzyć piwo i na początek zdecydowałem sie na brewkit aby zobaczyć jak to wygląda. teraz moje pytanie bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji ani na filmikach też tego nie ma. Po rozpuszczeniu koncentratu dodaje się cukier, glukoze bądź ekstrakt słodowy. I teraz pytanie w jakiej ilości i jak to przeliczać ile tego dodać ? 1:1 czyli np na puszkę koncentratu 1 kg cukru / glukozy / ekstraktu słodowego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 (edytowane) Najprościej ujmując tak. 1 puszka koncentratu + 1kg cukru. Ale jak chcesz dodać ekstrakt słodowy, to 1 puszka koncentratu + 1 puszka ekstraktu (a to jest 1,7kg). Można oczywiście kombinować inaczej, ale na początek wystarczy. Edytowane 8 Grudnia 2015 przez krzysiek9999 wysokieloty 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Jak będziesz dawał cukier/glukozę, to z temperaturą fermentacji nie przesadź, najlepiej pilnuj żeby początek fermentacji był w najniższej temperaturze z tych optymalnych widełek, pod koniec może być trochę cieplej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Najprościej ujmując tak. 1 puszka koncentratu + 1kg cukru. Ale jak chcesz dodać ekstrakt słodowy, to 1 puszka koncentratu + 1 puszka ekstraktu (a to jest 1,7kg). Można oczywiście kombinować inaczej, ale na początek wystarczy. Są też puszki 1,2kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebaal123 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 U mnie aromat chmielenia na zimno z czasem słabnie ale nie tak szybko i drastycznie jak u Ciebie... Szczególnie, że 100g to nie mało... (ja zwykle daję 50g). Piwo straciło aromatyczny smak czy zapach? Sorry, że dopiero teraz odpisuję. Piwo straciło smak i zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Są też puszki 1,2kg Są, ale to mniej niż 1kg cukru w przeliczeniu na uzyskiwany ekstrakt. Puszki 1,7 dają mniej więcej to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Najprościej ujmując tak. 1 puszka koncentratu + 1kg cukru. Jeśli masz na myśli puszkę 1,7 kg ekstraktu to chyba się mylisz i to dość sporo ale ja sie nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Czy ktoś lagerował w butelkach piwo na balkonie w podobnych warunkach atmosferycznych jak obecne (do -5 w nocy)? Rozlałem Kolscha i połowę butelek chciałem przetrzymać w niskich temp. (w piwnicy nawet teraz mam +18) i porównać z tym trzymanym w wyższych temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Najprościej ujmując tak. 1 puszka koncentratu + 1kg cukru. Jeśli masz na myśli puszkę 1,7 kg ekstraktu to chyba się mylisz i to dość sporo ale ja sie nie znam, ja tylko lubię dobre piwo A to czemu? Co prawda z ekstraktów zrobiłem tylko jedno piwo, ale pamiętam, że to właśnie tak było... Są też puszki 1,2kg Są też 0,2kg ale o tych też nie myślałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Co prawda z ekstraktów zrobiłem tylko jedno piwo, ale pamiętam, że to właśnie tak było... może właśnie dlatego ni pamiętasz ile jest % cukrów w ekstrakcie słodowym Nie mając pewności/doświadczenia itd. itp. proszę nie propagować tego typu informacji bo ktoś w to uwierzy, a jeśli popełni taki błąd przy wyliczaniu surowca do refermentacji to możesz być winnym spowodowania wypadku, albo czego gorszego. (ot, teoria dobra jak ta z cukrem) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 1kg cukru = 1kg ekstraktu słodowego suchego = 1,7kg ekstraktu płynnego - tak mnie uczono, tak robię i wychodzi bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się