WiHuRa Opublikowano 7 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 (edytowane) Nie licząc piw bardzo mocnych czy długo lagerowanych nie trzeba dodawać drożdży. Piwo się nagazuje. Edytowane 7 Lutego 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Nie licząc piw bardzo mocnych czy długo lagerowanych nie trzeba dodawać drożdży. Piwo się nagazuje. Jeden z nich to Porter Bałtycki 23BLG. Do niego pasowało by dodać. Dlatego ponawiam pytanie o ilość i rodzaj drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) Do piw 22-23°Blg nie dodaje i piwo normalnie się nagazowuje. Bardzo mocnych miałem na myśli >25°Blg. Jak bardzo się upierasz i chcesz dodać to wystarczy łyżeczka gęstwy, może być ejlowa, szczep w miarę neutralny nie dający jakiś fenoli czy mocnych specyficznych estrów (np drożdże pszeniczne). Do dolniaka dobrze jest jednak dać także drożdże dolnej fermentacji ale nie jest to mus. Edytowane 8 Lutego 2016 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 8 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 Do piw 22-23°Blg nie dodaje i piwo normalnie się nagazowuje. Bardzo mocnych miałem na myśli >25°Blg. Jak bardzo się upierasz i chcesz dodać to wystarczy łyżeczka gęstwy, może być ejlowa, szczep w miarę neutralny nie dający jakiś fenoli czy mocnych specyficznych estrów (np drożdże pszeniczne). Do dolniaka dobrze jest jednak dać także drożdże dolnej fermentacji ale nie jest to mus. W pierwszym zdaniu otrzymałem odpowiedź satysfakcjonującą mnie, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_RUFUS_R Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 (edytowane) Witam, Jestem juz po 2-ch warkach, pierwsza english bitter z puszki - wyszla idealna (juz prawie wypita) kolejna z ekstraktow niechmilonych lezy na cichej, teraz przygotowuje sie do kolejnej.... I chce ja uwarzyc rowniez z gotowca, z tym ze chcialem go lekko zmodyfikowac, zalezy mi tym razem na tresciwosci piwa bo chce zrobic piwo pod znajomego ktory popija mocniejsze stouty. 1.Pytanie czy ktos praktykowal dodawanie do brewkit'a 2x ekstrakt slodowy 1,7kg (Jasny + Ciemny)? Takie male wyliczenie: Jesli 3,6kg ekstraktow da okolo 12blg czyli 5,3kg da jakies 17,5 blg - poprawcie jesli sie myle..(przy warce 20-22L) Ktos probowal tak eksperymentowac? 2.Zapewne drozdze z zestawu nie odfermentuja mi +/- 3/4blg dlatego jakie najlepiej zastosowac do takiego eksperymentu? Czy Safbrew T-58 nie byly bo dobre? czy moze standard S-04? Za krytyke tez podziekuje, ale chcialbym konstruktywna, bo warka juz w przygotowaniu (jesli chodzi o surowce) Edytowane 10 Lutego 2016 przez R_RUFUS_R Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Dwie typowe puszki ekstraktów to 3.4kg (nie 3.6, chyba że masz jakieś inne puszki), co daje jakieś 11Blg przy 22 litrach brzeczki. Trzy puszki to 5.1kg, czyli jakieś 16.5Blg. Także podsumowując, dobrze myślisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 Robiłem ekstrakty nachmielone 1,7kg + niechmielone 1,7kg ciemny + 1,7kg jasny. Fajniutkie wyszło piwko i miało moc. Robiłem na drożdżach z zestawu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R_RUFUS_R Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 dzieki za odpowiedz, wlasciwie tylko o drozdze sie martwie bo nie jestem pewien czy te z gotowca dadza rade dobrzy odfermentowac, ale w zapasie mam inne to jak nie wystartuja przez 48h to zadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 (edytowane) Omyłkowo zamiast słodu pszenicznego kupiłem pszeniczny karmelowy. Jaki będzie wpływ takiego słodu, w porównaniu ze zwykłym pszenicznym, przy zasypie ok. 50%? PS: Oczywisty wpływ na kolor pomijam. Edytowane 11 Lutego 2016 przez yoshko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 będzie ciężko to zatrzeć , będzie strasznie słodkie piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Nie sądzę, żeby to było w ogóle pijalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 Dzięki za pomoc. Ma ktoś zbędne 2 kg pszenicznego na sprzedaż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemezisso Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Jako, że to mój pierwszy post: Witam wszystkich bardzo serdecznie . Po długim studiowaniu forum, postanowiłem wreszcie spróbować swoich sił w piwowarstwie . Zaczynam od pytań: - http://www.homebrewing.pl/garnek-emaliowany-z-pokrywa-36-cm-30-litrow-p-643.html - http://www.homebrewing.pl/zestaw-sprzetowy-hb-pro-p-657.html - http://www.homebrewing.pl/aipa-american-india-pale-ale-16blg-premium-zestaw-surowcow-p-680.html Taki oto zestaw na pierwsze warzenie chciałbym zakupić. Do tego zrobię sobie filtrator z oplotu. Czy czegoś mi tu brakuje, a warto byłoby dokupić? Miałem dobrać jeszcze wężyk silikonowy, ale niestety nie wiem jaki wybrać rozmiar. Może ktoś będzie wiedział jaki będzie pasował. Edytowane 12 Lutego 2016 przez Nemezisso Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 a jakim dysponujesz budżetem na sprzęt piwowarski. ? Jak to hobby cię zadowoli to bym zmienił kapslownicę na stołowa. np. Hd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Eterna jest spoko, gorzej jakby Greta była. Wężyk masz przecież w zestawie. Na pierwszy rzut oka wygląda ok, chociaż AIPA z 90g chmielu na aromat to dla mnie śmiech na sali, no ale tak te zestawy wszędzie wyglądają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemezisso Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Budżet to koło 400-500zł, nad kapslownicą myślałem, ale póki co pobawię się Eterna. Wężyk chciałem dobrać silikonowy bo podobno jest lepszy do wyższych temperatur . Co do chmielu to myślałem dokupić simcoe i użyć go tylko pod koniec gotowania, ponieważ z chmieleniem na zimno na pierwszy raz nie chcę się bawić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Miałem taki sam dylemat na początku. Wziąłem dokładnie tę kapslownicę o której piszesz i trochę żałuję. Nie to, że jest zła bo jest świetna. Problem jest taki, że muszę i musiałem wyrzucać butelki tylko dlatego, że mają za krótką szyjkę. Dodatkowo, przy pierwszej warce (z ekstraktów) nie miałem chłodnicy. Na kolejne dwie już chłodnicę zakupiłem bo bez niej było naprawdę ciężko. Powodzenia i mam nadzieję, że Cię wciągnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 Ktoś pisał na forum, że wysłał zapytanie do sklepu, czy mogą zamienić kapslownice z zestawu na stołową i zgodzili się za dopłatą, możesz spróbować. Co do wężyka to ten z zestawu będzie ok, gotować go nie będziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 12 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2016 (edytowane) Jako, że to mój pierwszy post: Witam wszystkich bardzo serdecznie . Po długim studiowaniu forum, postanowiłem wreszcie spróbować swoich sił w piwowarstwie . Zaczynam od pytań: - http://www.homebrewing.pl/garnek-emaliowany-z-pokrywa-36-cm-30-litrow-p-643.html - http://www.homebrewing.pl/zestaw-sprzetowy-hb-pro-p-657.html - http://www.homebrewing.pl/aipa-american-india-pale-ale-16blg-premium-zestaw-surowcow-p-680.html Taki oto zestaw na pierwsze warzenie chciałbym zakupić. Do tego zrobię sobie filtrator z oplotu. Czy czegoś mi tu brakuje, a warto byłoby dokupić? Miałem dobrać jeszcze wężyk silikonowy, ale niestety nie wiem jaki wybrać rozmiar. Może ktoś będzie wiedział jaki będzie pasował. 3 miesiące temu startowałem z podobnego miejsca co ty. Tylko kupiłem 40 litrowy garnek zamiast 30stki, uznałem że bardziej mi pasuje jeśli będę chciał robić jakieś RIS'y czy Barley Wine. Zestaw plus garnek wystarcza spokojnie do rozpoczęcia warzenia. Ja mam już za sobą 4 warki, dwie fermentują, dwie są już w butelkach. Jedna z tych zabutelkowanych to zestaw AIPA, który chcesz kupić. Piłem ją dziś i jestem zadowolony, parę znajomych osób też mówi że fajnie mi to wyszło(co do chmielu na aromat to prawda jest tak sobie, ale jakoś trzeba zacząć). Edytowane 12 Lutego 2016 przez Lasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Moim zdaniem z zestawami na AIPA w sklepach piwowarskich generalnie jest tak, że są niedochmielone na aromat. Nie dziwi mnie to, ponieważ amerykański chmiel do najtańszych nie należy i zestawy droższe o 20 zł mogłyby się źle sprzedawać. Osobiście też zaczynałem od warzenia z zestawów, jednak zwykle dokupywałem ok. 100 g chmielu, co dawało efekt. Tobie też radzę dokupić te 100 g np. Citry i sypnięcie jej w części pod koniec gotowania, w części na zimno. Efekt musi być. Co do kapslownicy to Eterna jest zajebista. Od czerwca, kiedy to zamówiłem to cudo, zabutelkowałem ok 40 warek bez żadnych komplikacji. Ciesz się, że w zestawie grety Tobie nie wepchnęli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Nie wiem co wy chcecie od grety. Z moją nie mam żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RudySkrzat Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Cześć, mam pytanie odnośnie pszenicznego, wyszło dość klarowne po przelaniu na cichą, zastanawia mnie czy refermentować z dodatkiem gęstwy żeby było mętne? (uwarzone z 3kg pszenicznego i 2 kg pilzneńskiego drożdże MauriBrew weiss-1433). Edytowane 13 Lutego 2016 przez RudySkrzat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Nie wiem co wy chcecie od grety. Z moją nie mam żadnych problemów. Też tak miałem... ale to tylko kwestia czasu Eterna wygląda zdrowiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Miałem taki sam dylemat na początku. Wziąłem dokładnie tę kapslownicę o której piszesz i trochę żałuję. Nie to, że jest zła bo jest świetna. Problem jest taki, że muszę i musiałem wyrzucać butelki tylko dlatego, że mają za krótką szyjkę. Mówisz o Eternie? Wszystkie butelki normalnie ją kapsluje. Nie wiem co wy chcecie od grety. Z moją nie mam żadnych problemów. Bo z Gretami jest loteria. Jedna 100 warek potrafi chodzić bez zarzutu a druga po 3 zaczyna ucinać szyjki. Mi zaczęła ucinać gdzieś po 8 chyba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 13 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 Mówisz o Eternie? Wszystkie butelki normalnie ją kapsluje. Bo to w sumie dobra i solidna kapslownica. Chodzi o to, że często kupuję piwa, które mają krótką szyjkę (amerykańce tak mają czasmi) i Eterna po prostu nie dociska kapsla (no chyba, że można to jakoś tam ustawić - nie patrzyłem). Trochę szkoda butelek bo całkiem zgrabne . Mówię tylko, że gdybym kupował teraz od początku to bym wybrał stołową bo jest bardziej uniwersalna. To jest tylko z mojej perspektywy. @Nemezisso Najlepiej to też spróbować. Uwarzysz jedną lub dwie warki z zacieraniem i od razu będziesz wiedział czego Ci brakuje i gdzie jest nomen omen bottleneck. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się