Azizi1926 Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Inna sprawa, że nie podałeś zasypu ani zacierania. Może dałeś w pytkę karmeli i zacierałeś w 72? Tylko kto by to spijał potem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemezisso Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Mam pytanie odnośnie chmielenia mojego pierwszego zestawu http://www.homebrewing.pl/aipa-american-india-pale-ale-16blg-premium-zestaw-surowcow-p-680.html. Do zacierania zamierzam użyć 18l (zamiast 14l). Zacierać chcę w 68º przez 60min potem mash out. A wracając do chmielenia. Czy tak jak niżej będzie dobrze? 60min gotowania (zamiast 120min) 60' cascade 30g 0' cascade 60g 0' willamette 60g Powinno wyjść 44 IBU, czyli mniej więcej tyle ile chciałbym uzyskać. Mam jeszcze simcoe, jest sens dodawać go do gotowania? Dodam, że nie zamierzam chmielić na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Nie wiem w jakich warunkach fermentujesz, ale jak w pomieszczeniu o niskiej temperaturze, to przenieś do cieplejszego. Fermentacja w kuchni (niestety) w temp 22-24 st C. Juz kilka warek przefermentowałem w takich warunkach na US-05 i spokojnie schodziły do 3Blg. Inna sprawa, że nie podałeś zasypu ani zacierania. Może dałeś w pytkę karmeli i zacierałeś w 72? Tylko kto by to spijał potem Zacieranie w temp 70 st C, zasyp:1,35kg pilzneński 1,35 pszeniczny 0,3 płatki pszeniczne błyskawiczne Brak słodów karmelowych, nawet odrobiny na kolor. Zastanawia mnie czy robotę nie zrobiły płatki pszeniczne, że inaczej odfermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Mam pytanie odnośnie chmielenia mojego pierwszego zestawu http://www.homebrewing.pl/aipa-american-india-pale-ale-16blg-premium-zestaw-surowcow-p-680.html. Do zacierania zamierzam użyć 18l (zamiast 14l). Zacierać chcę w 68º przez 60min potem mash out. A wracając do chmielenia. Czy tak jak niżej będzie dobrze? 60min gotowania (zamiast 120min) 60' cascade 30g 0' cascade 60g 0' willamette 60g Powinno wyjść 44 IBU, czyli mniej więcej tyle ile chciałbym uzyskać. Mam jeszcze simcoe, jest sens dodawać go do gotowania? Dodam, że nie zamierzam chmielić na zimno. W zestawie nie masz instrukcji chmielenia? 44 IBU przy 16 blg, zwłaszcza w stylu AIPA to ihmo zbyt mała goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Płatki możesz na pewno wykluczyć z grona podejrzanych. Zatarłeś w 70C, więc o co chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Witam, mam takie pytanie, dałem pilsa do lagerowania do zamrażarki i podłączyłem sterownik ( jak na zdjęciach ) i po powrocie po dwóch tygodniach po powrocie do domu chciałem je zabutelkować, ale ku mojemu przerażeniu piwo było zamarznięte mimo że ustawione było na chłodzenie między 2-3 st C , czy po odmrożeniu będzie jeszcze się nadawało do czegoś oprócz wylania ? i co było nie tak, że w ogóle zamarzło??? Proszę o szybką odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 i podłączyłem sterownik ( jak na zdjęciach ) serio tak tylko podłączyłeś sterownik jak na tej fotce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Bezprzewodowy, gdzie taki kupiles? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Bezprzewodowy telepatyczny chyba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Witam, mam takie pytanie, dałem pilsa do lagerowania do zamrażarki i podłączyłem sterownik ( jak na zdjęciach ) i po powrocie po dwóch tygodniach po powrocie do domu chciałem je zabutelkować, ale ku mojemu przerażeniu piwo było zamarznięte mimo że ustawione było na chłodzenie między 2-3 st C , czy po odmrożeniu będzie jeszcze się nadawało do czegoś oprócz wylania ? i co było nie tak, że w ogóle zamarzło??? Proszę o szybką odpowiedź. Hmm zasilanie podłączyłeś, a czy kabel zasilający do lodówki też? Nie widać. Lodówka nie była podłączona przez sterownik i sobie hulała cały czas Koledzy wyżej - fakt, sytuacja lekko zabawna, ale moglibyście przy okazji pomóc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quba16 Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 czy po odmrożeniu będzie jeszcze się nadawało do czegoś oprócz wylania ? Rozmrażaj. Możesz tylko część rozmrozić żeby było mocniejsze. Tylko istnieje szansa, że się utleniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 No bez żartów zdjęcia miały pokazać tylko sam sterownik,a nie samo podłaczenie jego do zamrażarki, myślałem,że to jest zrozumiałe i żę nie będziecie tacy szegółwi , mam nadzieję,że macie odpowiedź na moje pytanie, a nie czepiali się szczegółów :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 No bez żartów zdjęcia miały pokazać tylko sam sterownik,a nie samo podłaczenie jego do zamrażarki, myślałem,że to jest zrozumiałe i żę nie będziecie tacy szegółwi , mam nadzieję,że macie odpowiedź na moje pytanie, a nie czepiali się szczegółów :-( Nie mniej jednak coś musi być nie tak ze sterownikiem skoro piwo Ci zamarzło: i co było nie tak, że w ogóle zamarzło??? Skoro zdjęcia miały pokazać tylko sam sterownik to niewiele możemy Ci pomóc nie mając pojęcia jak go podłączyłeś i ustawiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 mam nadzieję,że macie odpowiedź na moje pytanie, a nie czepiali się szczegółów :-( "nadzieja to matka ...." ja mam nadzieję, że jak podłączałeś ten sterownik to zadałeś sobie trudu i sprawdziłeś czy wszystko działa OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 przez weekend jak zaglądałem było wszystko oki dodatkowo dla pewności dałem zwykły termometr który zapamiętuje min i max temperature i nic nie wskaywało na nie prawidłową pracę sterownika, może prądu na chwilę nie było i sterownik się poprzestawiał, ale pomijając sterownik co z tym piwem jest do uratowania czy nie? Choć może sam spróbuję się dowiedzieć jak go odmrożę i po zabutelkowaniu sprawdzę, bo widzę, że nikt nie miał takiego przypadku i nie zna właściwej odpowiedzi :-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 może prądu na chwilę nie było i sterownik się poprzestawiał To możliwe. Choć może sam spróbuję się dowiedzieć jak go odmrożę i po zabutelkowaniu sprawdzę, bo widzę, że nikt nie miał takiego przypadku i nie zna właściwej odpowiedzi :-( Może zrobisz sobie Eispils'a ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Na logikę no pewnie do refermentacji musisz dodać gestwe bo pewnie żadne drożdże nie przeżyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quba16 Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Ja wymrażałem piwo ale było to kontrolowane i nie w 100% wymrożone. Piwko jest dobre. Ale tak jak piszesz, jak rozmrozisz i zabutelkujesz to się dowiesz. Ja dodawałem świeżej gęstwy przed butelkowaniem. MaxiKing 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 A co to takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxiKing Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) gęstwę mam z tego piwa jak wyliczyc ilość? Edytowane 19 Lutego 2016 przez MaxiKing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quba16 Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Ja akurat dodałem 2 łyżki świeżej, czystej gęstwy. Tylko mój miał 9%alk jak coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Płatki możesz na pewno wykluczyć z grona podejrzanych. Zatarłeś w 70C, więc o co chodzi? Czyli to norma przy takich temp zacierania ? Zmierzyłem ponownie Blg, wciąż 5. Postanowiłem zlać na cichą i zobaczę co się stanie na tygodniu. Myślicie, że przy takim Blg, np rzędu 4-5 mogę mieć piwne granaty jeśli nagazuję piwo przy standardowym założeniu 6 g glukozy na litr ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Ile czasu (dni) miałeś na burzliwej fermentacji ? Tylko nie mów że 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Ile czasu (dni) miałeś na burzliwej fermentacji ? Tylko nie mów że 7 Dziś mija 13 dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 19 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 a kalkulator co ci mówi z tym nagazowaniem? Nie możesz tak na "oko" czy na widzi mi się. Aaaa walne sobie X gramów na litr. I może nie wybuchnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się