unknown000 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Porter bałtycki to dolna fermentacja wiec te 15 to raczej taki maks. Jak w piwnicy masz 21 to temperatura w fermentorze w czasie burzliwej będzie ok 23. Ja uważam że niestety nie masz warunków do Portera bałtyckiego. Chyba że jakaś lodówka albo skrzynka z butelkami PET. Jakieś piwo wyjdzie na pewno tylko pytanie jakie. CamelXP 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
groszeq Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Cześć, Pytanie "lajkonika". Co to za przerwa : 75 st - 40 min.Robiłem Koelscha wg receptury : skład pilzneński 3800 g pszeniczny 500g zacieranie woda 12l 54°C 15 min 65°C30min 75°C 40min Nie znalazłem żadnej informacji nigdzie co to z przerwa. Czy to jest już wygrzew ? Piwo już fermentuje, ale nie daje mi spokoju ta temperatura. Dzięki, groszeq Wydaje mi się że bliżej jest od przerwy scukrzającej wiec ok 72°C Z kąd ta receptura ? Z bbiza - autor posta powołuje się na recepturę Andrzeja Sadownika. Też dla mnie to było podejrzane, ale sprawdzałem inne receptury i też się pojawiały takie temperatury. Zacieranie robiłem wg podanego schematu. Na wszelki wypadek podam, ze próba jodowa wyszła negatywna. groszeq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CamelXP Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Gdy wyczytałeś zakres dla W34/70 aż do 21 C ? O tutaj Porter bałtycki to dolna fermentacja wiec te 15 to raczej taki maks. Jak w piwnicy masz 21 to temperatura w fermentorze w czasie burzliwej będzie ok 23. Ja uważam że niestety nie masz warunków do Portera bałtyckiego. Chyba że jakaś lodówka albo skrzynka z butelkami PET. Jakieś piwo wyjdzie na pewno tylko pytanie jakie. Zakładam zrobienie jakiegoś termosu na fermentor, nie poddam się tak łatwo Dzięki za wyjaśnienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Cześć, Pytanie "lajkonika". Co to za przerwa : 75 st - 40 min.Robiłem Koelscha wg receptury : skład pilzneński 3800 g pszeniczny 500g zacieranie woda 12l 54°C 15 min 65°C30min 75°C 40min Nie znalazłem żadnej informacji nigdzie co to z przerwa. Czy to jest już wygrzew ? Piwo już fermentuje, ale nie daje mi spokoju ta temperatura. Dzięki, groszeq Wydaje mi się że bliżej jest od przerwy scukrzającej wiec ok 72°C Z kąd ta receptura ? Z bbiza - autor posta powołuje się na recepturę Andrzeja Sadownika. Też dla mnie to było podejrzane, ale sprawdzałem inne receptury i też się pojawiały takie temperatury. Zacieranie robiłem wg podanego schematu. Na wszelki wypadek podam, ze próba jodowa wyszła negatywna. groszeq No ok. Ja jak zapomnę się i wyłączę kocioł w 72 to mi jeszcze podbije czasami te 2 stopnie i też się zatrze. Nie wiem czy piwo będzie przez to bardziej pełne. Ciekawostka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Gdy wyczytałeś zakres dla W34/70 aż do 21 C ? O tutaj Porter bałtycki to dolna fermentacja wiec te 15 to raczej taki maks. Jak w piwnicy masz 21 to temperatura w fermentorze w czasie burzliwej będzie ok 23. Ja uważam że niestety nie masz warunków do Portera bałtyckiego. Chyba że jakaś lodówka albo skrzynka z butelkami PET. Jakieś piwo wyjdzie na pewno tylko pytanie jakie. Zakładam zrobienie jakiegoś termosu na fermentor, nie poddam się tak łatwo Dzięki za wyjaśnienie. Punkty za wytrwałość Może lepiej przejść przez proces nauczania na górnych fermentacjach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 O tutaj Ktoś tam nie do końca chyba rozumiem znaczenie słowa "zalecane" moim skromnym zdaniem, chociaż faktycznie widzę, że na opakowaniu też jest napisany przedział 9-22 - no ale to jest zakres w jakim te drożdze są w stanie pracować, ale niekoniecznie powinny. Zakładam zrobienie jakiegoś termosu na fermentor, nie poddam się tak łatwo Jak rozumiem, to pierwsza warta - sugerowałbym jednak wybrać jakieś prostsze i lżejsze piwo, porter bałtycki, nawet na ekstrakcie, to jest wyzwanie w domowych warunkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Z moich obserwacji wynika że w34/70 nawet w wysokich temperaturach nie dają jakieś mega siatki czy też fuzli. Nawet dobrze radzą sobie z fermentacją. Tylko że takie piwo jest dla mnie nie pijalne ponieważ powstaje strasznie gryzący alkohol. Odczucie jakbyś pił podły bimber. Tak więc czy piwo wyjdzie brzmi tak. Ale czy będzie ono dobre, oraz czy można takie piwo nazwać Porterem Bałtyckim tego już nie wiem. Podpisuje się pod słowami kolegów wyżej. Jeżeli nie masz warunków na fermentacje w około 10 stopniach celcjusza to nawet się nie zabieraj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Tylko że takie piwo jest dla mnie nie pijalne ponieważ powstaje strasznie gryzący alkohol. Odczucie jakbyś pił podły bimber. To jest właśnie objaw fuzli. jkx6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CamelXP Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Mam jeszcze kilka zestawów ekstraktów, m. in. Amber, czy Milk Stout i je uwarzę zapewne najpierw, ale przy nich nie miałem takich wątpliwości, jak w przypadku Portera, stąd moje pytanie. Dodatkowo burzliwa fermentacja przy Porterze trwa ponad trzy tygodnie, więc myślałem, że sobie go nastawię, a w międzyczasie będę warzył inne. Dobra, wiem już znacznie więcej, wielkie dzięki raz jeszcze. Edytowane 28 Listopada 2016 przez CamelXP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Mam jeszcze kilka zestawów ekstraktów, m. in. Amber, czy Milk Stout i je uwarzę zapewne najpierw, ale przy nich nie miałem takich wątpliwości, jak w przypadku Portera, stąd moje pytanie. Dodatkowo burzliwa fermentacja przy Porterze trwa ponad trzy tygodnie, więc myślałem, że sobie go nastawię, a w międzyczasie będę warzył inne. Dobra, wiem już znacznie więcej, wielkie dzięki raz jeszcze. Postaw sobie za wyzwanie uwarzenia czegoś z zacieraniem przed piwo dolnej fermentacji. Poznaj cały proces bo im dalej w las tym więcej pytań będziesz miał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Tylko że takie piwo jest dla mnie nie pijalne ponieważ powstaje strasznie gryzący alkohol. Odczucie jakbyś pił podły bimber. To jest właśnie objaw fuzli. O widzisz. Jeszcze dużo przede mną. Dobrze że ktoś czuwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Dodatkowo burzliwa fermentacja przy Porterze trwa ponad trzy tygodnie, więc myślałem, że sobie go nastawię, a w międzyczasie będę warzył inne. Tak modelowo w porterze itp. te 3 tygodnie to dopiero początek Butelki po rozlewie należy przenieść do pomieszczenia o temperaturze 8-12°C na około tydzień, a później (o ile dysponujemy takimi warunkami) do pomieszczenia o temperaturze 0-4°C… i zapominamy o nim na kilka miesięcy lub lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Zadałem drożdże w piątek o 23 w temp. 20C. Ruszyły po 18h w temp. 14C W następnym dniu 18C i bulka sobie. Dziś wchodze do piwnicy i mam 20-22C na termometrze naklejonym na fermentorze. Mogę otworzyć okno aby zbić temp. Robić to czy już odpuścić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Kluczowe informacje - jakie to piwo i drożdże? Bez tego nawet nie ma co zadawać pytań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Z tego co pamiętam, to US-05 - jak jesteś w stanie utrzymywać tam stabilnie 16-17C to tak zrób, jak ma temperatura otoczenia skakać o 5 stopni w górę i w dól, to już chyba zostawić jak stoi. I kup sobie jakiś prosty termometr elektroniczny, te ciekłokrystaliczne są mało wiarygodne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Tak us-05. Piwo to aipa https://www.piwnykraft.pl/pl/p/American-India-Pale-Ale-AIPA-17-BLG/337 Nie wiedziałem że mam tak ciepła piwnice. Zostawie uchylone okienko, a wieczorem je przymknę i zostawię minimalny luz. Piana zrobiła sie ciemna, jak drożdze. Nie wiem czy to ważne. Edytowane 28 Listopada 2016 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Nagłe obniżenie temperatury może się przyczynić do zatrzymania pracy drożdży i niedofermentowanego piwa. I tak już go nie uratujesz, zostaw jak jest. Przez te dwie doby fermentacji w temperaturze 22 stopni większość została już zapewne przejedzona i teraz obniżenie temperatury nie pomoże a może zaszkodzić moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Wczoraj około 11 rano było 18C Okey. Zamknę okno. Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Witajcie Czy ktoryś ze składników zasypowych Milk Stouta może dawać posmak żelaza? Rozkminiam co może dawać taki posmak i wychodzi mi, że albo garnek emaliowy albo jakiś składnik piwa. Jest to lekki zapach po rozsmarowaniu na skórze. Stawiam raczej na garnek, bo ma lekki odprysk wewnątrz, ale może składnik też wchodzić w grę? Pozdrawiam, Mateusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Ponoć niektóre chmiele mogą dawać żelazisty posmak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Jeśli miałoby to pochodzić od chmielu to test skórny nie powinien dać negatywnego wyniku tj. zanik żelazowego aromatu po kontakcie ze skórą? Tutaj zapach się utrzymuje, czyli wydaje się, że problem może tkwić w wodzie, instalacji itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 (edytowane) Pierwsze piwa robiłem w garnku emaliowanym który nie tyle miał odpryski co był odpryskiem Ani ja ani nikt z pijących nie stwierdził posmaku żelaza Garnek ma alibi, szukaj dalej Edytowane 28 Listopada 2016 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Odprysk odpryskowi nierówny pewnie. A w innych piwach tego nie masz? Możesz mieć po prostu mocno zażelazioną wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Czy słód zakwaszający w jakieś większej ilości da lekką kwaskowatość gotowego piwa, czy jego użycie ogranicza się do obniżenia pH zacieru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2016 Da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się