carrion Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Łeeee, to pewna nieścisłość się tu chyba wdarła. Będę robił piwo z niechmielonych ekstraktów i wg instrukcji należy zagotować 6-18 litrów wody (w zależności od posiadanego gara). Ma to być Prawdziwe ALE z Browamatora, ale lekkim dyskomfortem jest dla mnie ta "prawie niewyczuwalna goryczka" w chmielu English Goldings. Dlatego chcę dodać zamiast niego Chinooka, by jednak tę gorycz przywołać. 11 litrów wzięło mi się z tej nieszczęsnej proporcji galonowej. Dla 20 litrów brzeczki (batch) wyszło ok. 11 litrów (boil). Odnoszę się do tego, co zaznaczono w opisie kalkulatora, gdzie dla 5.5 galona, warząc z ekstraktów, wartość odparowania wynosi ok. 3gal. Ale to chyba nie odnosiło się do warzenia z ekstraktów niechmielonych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Nie denerwuj się ale na Twoim miejscu przy pierwszej warce nie głowiłbym się nad goroczkami/ibami/gramami tylko z własnego doświadczenia sypnął bym po 30gr Marynki i Lubelskiego i nie kombinował Poznaj proces, sprzęty, sterylizację i co chyba najważniejsze przeprowadź poprawnie fermentację. Przyjdzie czas na pieszczenie receptury. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Tak jak wcześniej pisałem nie robiłem ani nie liczyłem nigdy ibu dla warki z ekstraktów, więc może ktoś bardziej kompetentny w tej materii jeszcze Ci odpowie. A wracając do sedna sprawy to zrób to chmielenie wg instrukcji a na kombinacje i zmiany przyjdzie czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Ależ w żadnym wypadku nie ma mowy o denerwowaniu się Każda sugestia jest na wagę złota. Ale jednak sieknę zamiast tego EG 30g Chinooka. Będzie, co będzie. Na cichą nie będę zlewał, bo zbieranie gęstwy i ponowne jej wykorzystanie to dla mnie zdecydowanie wyższa szkoła jazdy. Poza tym bałbym się zainfekowania piwa przy przelewaniu. Czyli plan jest taki, by zagotować brzeczkę ze słodami i chmielami, zlać na burzliwą, zadać drożdże, zamknąć fermentor i nie tykać go przez ok. trzy tygodnie Potem pomierzyć BLG i przy pozytywnych wskazaniach butelkować. Pytanie kolejne: użyć dołączonych do zestawu drożdży S-04 czy zadać US-05, które są w moim posiadaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) Plan wygląda ok. Zbierz gęstwę skoro i tak masz zamiar ją wyrzucić, nawet po tych 3 tygodniach, niech sobie stoi w lodówce (tylko nie zakręcaj zbyt szczelnie ) jeść nie woła :-) Po pierwsze używanie gęstwy nie jest skomplikowane po drugie może być tak, że następne piwo nie ruszy i wtedy mając gęstwę zawsze masz jakąś dodatkową opcję. Wylać ze słoika możesz w każdej chwili a z kanału już jej nie odzyskasz jak przyjdzie potrzeba ;-) . Co do drożdży to s-05 podobno dają wytrswniejsze piwo niż s-04 Edytowane 1 Lutego 2017 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) To do ekstraktów dajesz jeszcze jakieś słody? A do tego chmieliny?! Ekstrakt to ekstrakt, dodajesz do gotowania chmiel Proponuję po gotowaniu jeszcze ochłodzić brzeczkę Co do drożdzy to oba szczepy będą dobre, nie wiem jak chcesz kontrolować temperaturę fermentacji ale podpowiem, że 04 są meega żarłoczne i trzeba mocno pilnować temperatury. Przyzwyczajony ostatnio do 05 zapomniałem, że dałem 04 i rano (po 12 godzinach od zadania) z 16 stopni otoczenia oraz brzeczki mimo chłodzenia (za mało wkładów dałem) miałem 21 stopni... edit: US-05 wolniej fermentują i nie ma ąż tak gwałtownych skoków. 17 blg stout z niedzieli wieczorem u mnie już właściwie po burzliwej dzisiaj. Edytowane 1 Lutego 2017 przez Sylwester87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 No i tak jak kolega wyżej Ci delikatnie zwrócił uwagę na pisownię. Tak na przyszłość jak zadajesz pytanie to się 3 razy zastanów zanim napiszesz czy ktoś po drugiej stronie to zrozumie. Dobrze, czytelnie i ze szczegółami opisz problem, bo to nie forum jasnowidzów ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 (edytowane) Nie nie, nie słody, tylko ekstrakty słodowe (jasne). Oczywiście chłodnica też już czeka na swój chrzest:) Fermentor będzie stał w pomieszczeniu, w którym temperatura utrzymuje się na poziomie 18°C. W odwodzie mam pudło styropianowe i nim również będę się wspomagał. Plus dwa termometry, ale to już moja nadgorliwość. A sorry, trzy termometry, bo jeszcze pasek ciekłokrystaliczny na fermentor nakleję Powiem tak, rzadko zrażam się niepowodzeniami nowicjusza, więc nawet jak spartolę coś w sobotę, to i tak polecę z kolejna warką. To po prostu kolejny etap: najpierw były koncerniaki, potem kraftowe, teraz będą samoróbki. I tyle. Dziękuję za wszystkie sugestie i z pewnością jeszcze poproszę o kolejne wskazówki. Dobranoc! Edytowane 1 Lutego 2017 przez carrion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Napisz sobie po kolei co masz robić. Bardzo przydatne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 I najlepiej wklej tu rozpiskę. Zobaczymy co tam spłodziłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 (edytowane) jeśli po prostu pójdziesz na żywioł i sypniesz tego Chinooka bo nie wiesz co policzyć to piwo będzie się nadawało jak baza do dolewania dużej ilości soku malinowego 80 ibu z samego chmielu na goryczkę, praktycznie nic na smak i aromat i dodatkowo temperatura fermentacji która w tych 18 stopniach nieco za wysoko Ci ucieknie to jest przepis na coś paskudnego Zrozum kalkulator, musisz go zrozumieć bo będzie Ci potrzebny nie tylko teraz. Jak już przed gotowaniem i po gotowaniu Cie przerasta przy warzeniu z ekstraktów to wpisz sobie w oba pola jednakową wartość - tyle ile chcesz uzyskać brzeczki nastawnej. Jeśli chmielił będziesz w kilku litrach to wynik Ci wyjdzie trochę zaniżony i możesz dodać kilka % więcej chmielu EDIT - te 30 g EKG przy uśrednionych 5@ alfa daje Ci blisko 20 ibu i to jest całkiem rozsądne przy piwie "prawdziwe ale" - goryczka wcale nie będzie niewyczuwalna i każdy będzie się mógł napić tego piwa bez obrzydzenia (o ile czegoś bardzo nie spie.. psujesz) A jak już musisz coś zrobić z tym chinookiem to go sypnij na ostatnie 5 minut nie dłużej Edytowane 2 Lutego 2017 przez xcynix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Ale po co tak męczyć gościa. Napisaliście już swoje, chce to niech sypie. Nic go tak nie przekona jak wypróbowanie wszystkiego samemu. Przesadzi to zrozumie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 (edytowane) Zgodnie z klasykiem [link do filmu] Edytowane 2 Lutego 2017 przez Enethion carrion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Na podanej stronce jest kalkulator do przeliczania og na brixy (na potrzeby obliczania IBU można uznać że tożsame z plato) http://www.brewersfriend.com/brix-converter/ Poza tym polecam wklepac całą recepture do tego kalkulatora: http://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator/ Można zmienić galony na litry i po rozwinięciu opcji "more..." Można zmienić "sugar scale" na Plato (na samym dole) Wprowadź tutaj wszystko z czego chcesz zrobić piwo (masz opcje wybrania "brew metod" jako extract) wrzucasz ekstrakty z listy do sekcji "fermentables", a następnie chmiele do sekcji "Hops" wprowadzają ile gram chmielu chcesz użyć "Amount", na ile minut "Time" i jaka zawartość alfa kwasow "AA", z tego wychodzi Ci ile będzie IBU. Moja sugestia: chmiel na 30-35 IBU z wykorzystaniem wszystkich chmielu, a chinooka daj na 0' ( wyłączenie palnika), ewentualnie na cichą, jak chcesz się więcej "pobawić" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Cześć! Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Nie sądziłem, że ten Chinook tak może podbić goryczkę. Postanowiłem więc (tym razem nieodwracalnie ), że nie będę modyfikował przepisu, a Chinook dalej poleży sobie w lodówce i zostanie użyty przy kolejnej warce. Zgodnie z poradą kolegi INTseed rozpisałem sobie punkt po punkcie, co będę robił. I tak: 1. Zagotowanie 18l wody. 2. Zmniejszenie ognia, dodanie obu ekstraktów, intensywnie mieszając, by uniknąć przypalenia. 3. Ponowne doprowadzenie do wrzenia i dodanie 30g English Goldings na 60 minut gotowania. 4. Na 15 minut przed końcem gotowania włożenie do brzeczki chłodnicy zanurzeniowej w celu sterylizacji. 5. Na 5 minut przed końcem gotowania dodanie 30g chmielu Bramling Cross. 6. Brzeczka się chłodzi, a w tym czasie robię uwodnienie drożdży: do szklanki z łyżeczką w środku wlewam wrzątek (ok. 120ml), po jego schłodzeniu do temperatury ok. 27* wsypuję drożdże i przykrywam zdezynfekowaną folią aluminiową na 30 minut, mieszając je od czasu do czasu. 7. Gdy brzeczka schłodzi się do ok. 27* napowietrzam ją, zlewając do zdezynfekowanego wcześniej fermentora. 8. Mierzę gęstość brzeczki i zapisuję jej wartość. 9. Dodaję drożdże i zamykam szczelnie fermentor pokrywką z rurką, do której wlewam odrobinę wody. 10. Fermentor wstawiam do pudła ze styropianu, w którym staram się ze wszystkich sił utrzymać temperaturę ok 18*. 11. Zapominam o fermentorze na 3 tygodnie (fermentacji cichej nie będę raczej robił). 12. Mierzę BLG i powtarzam tę czynność trzykrotnie w odstępie 3 dni. 13. Gdy stwierdzę, że jego wartość się już nie zmienia, przelewam młode piwo do zdezynfekowanego fermentora z kranikiem i biorę się za butelkowanie. 14. Butelki dezynfekuję roztworem OXI, kapsle wyparzam we wrzątku. 15. Do każdej butelki dodaję 3g cukru na refermentację i rozlewam piwo, zostawiając ok. 5 cm przestrzeni w szyjce każdej butelki. 16. Po skończonym rozlewie i zakapslowaniu butelek umieszczam je w pomieszczeniu o temperaturze ok. 18* 17. Piwo leży sobie przez 2 - 3 tygodnie, a ja w tym czasie modlę się, by nie porobiły się granaty i żeby jednak wyszło to piwo dobre. 18. Nadal czytam forum i zasypuję Was pytaniami I tak bym to widział. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 (edytowane) Ad.6 drożdże nawadniaj w temp. jaką podaje producent (ok. 35C) ostatnio była o tym dyskusja na forum. Ad.7 nie wiem czym będziesz mierzył Blg, ale większość wskaźników jest dostosowana do temp 20C sprawdź to i mierze blg w odpowiedniej. Ad.9 ja bym najpierw schodził i później zadał drożdże. Powodzenia. Edytowane 2 Lutego 2017 przez JackStyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Ustalając temperaturę wody do rehydratacji, sugerowałem się zapisem na Wiki, gdzie podano właśnie temperaturę 27* +/- 3*. Czy uwodnić jednak w ok. 35*, bo to dość sporo w stosunku do tego, co czytałem... Areometr wg karteczki jest wyskalowany w 16* i w brzeczce o takiej temperaturze będę starał się robić pomiary. Mam to w głowie, tylko nie napisałem Drożdże powinienem zadać do brzeczki, która ma taką samą temperaturę, co woda, w której były uwadniane, prawda? Czy zadać je dopiero, gdy brzeczka osiągnie temperaturę fermentacji, czyli ok. 18*? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Wiki ma informacje ogólnie dobre,ale wiadomo że momentami nie nadąża za trendami więc proponuję zadać w 35, tylko mocno pilnuj temp żeby czasami nie zadać za wysoko Zadaj w momencie kiedy brzeczka będzie miała 18 stopni. Jeśli drożdże zrehydratujesz i postawisz w temp pokojowej to w czasie chłodzenia brzeczki temperatury powinny się mniej więcej wyrównać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalski228 Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Czy próbował ktoś wrzucać szyszkę do butelki ? Jakie były tego efekty ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Spróbuj na tyskaczu. Szału nie będzie, oprócz gushingu lub cedzenia szyszki przez zęby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 1. Zagotowanie 18l wody. 2. Zmniejszenie ognia, dodanie obu ekstraktów, intensywnie mieszając, by uniknąć przypalenia. 3. Ponowne doprowadzenie do wrzenia i dodanie 30g English Goldings na 60 minut gotowania. 4. Na 15 minut przed końcem gotowania włożenie do brzeczki chłodnicy zanurzeniowej w celu sterylizacji. 5. Na 5 minut przed końcem gotowania dodanie 30g chmielu Bramling Cross. Ale masz świadomość, że z tych około 20 l brzeczki po 60 min gotowania zostanie Ci 15-16 litrów? Bo jeżeli nie, to możesz się przykro zaskoczyć tym, że tak mało wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 A jest na to jakaś humanitarna rada? Kuźwa, piszą w opisie, że będzie 20 litrów, a tu lipa... Cóż robić? Ano szykować surowce na warkę nr 2 hehe. A tak serio, to niech sobie będzie nawet te 15 litrów, byle ryja nie krzywiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Wlej do gara 4 l więcej niż oczekiwana objętość i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Właśnie dolanie wody miałem na myśli, ale nie chciałem pchać się przed szereg Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Jakie masz tam ekstrakty oraz ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się