mrmrooz Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Jak nie powiesz tego drożdżom, to nie powinny się zorientować, także cicho sza! Poszło z fona Edytowane 11 Lutego 2017 przez mrmrooz carrion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Jedna saszetka jest ok. Poza tym zwiększyłeś ilość wody, a nie cukrów. Dwie saszetki to byłyby potrzebne tak na oko gdzieś od 16°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 @mrmrooz Prawie się przez Ciebie oplułem kiepskim czeskim piwem w stylu belgijskim, a przez woltaż smakującym jak polski Argus Strong. Czyli kiepsko Dzięki panowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Radko Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Kurde Panowie, robiłem dzisiaj 3-cią warkę ale pierwszą na 20 litrów. Chmielenie: 15g oktawia 60' 10g oktawia 40' 25 Tradition 15' 25 Tradition 1' Gotowałem brzeczkę w 10 litrowym garze i jak się domyślacie wypieprzyło mi fontannę jakoś 10 minut po pierwszym chmieleniu (15 g Oktawii 7,8 ak). Z zielonego kozucha na powierzchni nie zostało raczej nic. Jak ogarnąłem bałagan i udobruchałem żonę, czyli po jakichś 10 minutach, nastawiłem znowu i dosypałem 9g Oktawii. A potem planowo za 20 minut kolejne 10g itd. Wiem, że nie ma odpowiedzi na moje pytanie - ale może ktoś (na pewno są tu tacy) też zapewnił sobie takie atrakcje przy warzeniu i czy dorzucał część chmielu podobnie jak ja? Cośtam w brzeczce na pewno zostało z pierwszego chmielenia Edytowane 11 Lutego 2017 przez Gabriel Radko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabriel Radko Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Cześć. Ja znów z pytaniem poziomu piaskownicy Jeśli instrukcja krzyczy, żeby po gotowaniu brzeczki uzupełnić jej poziom w fermentorze do 22 litrów, ale przez zagapienie się piwowara dolało się do 23 litrów i z zakładanych 12° BLG wyszło trochę ponad 10° BLG, to ten dodatkowy litr wody zrobi różnicę dla pracy jednej saszetki drożdży US-05? O wpływ na gotowe piwo raczej nie pytam, bo liczę się z tym, że może być przez to bardziej nijakie, ale jak wyjdzie, to i tak będę bardzo zadowolony Pozdrawiam Ja bym na Twoim miejscu dosypał cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Za późno. Na przynajmniej dwa tygodnie nie zbliżam się do fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Jak sie zaczyna gotować sypie chmiel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Nie wiecie z czego bierze się smak śliwki w piwie? Ale taki mdły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Estry albo utlenienie. Mniejsza szansa, że jakieś odsłodowe posmaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Piwo rozlane do butelek tydzień temu jeśli to coś znaczy. Następne stestuje za tydzień. Ciekawe czy coś innego będzie. Czy stary chmiel ( źle przechowywany ) oprócz goryczki coś dziwnego do smaku jeszcze daje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 To pewnie estry. Czym fermentowane i w ilu stopniach? Stary chmiel daje kwas izowalerianowy czyli aromat sera pleśniowego, starych skarpet, potu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Uwodnione Us-05 Dodane w 23C Fermentowane koło 17C. 18 litrów piwa BLG 17 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Czyli drożdże zadane w zbyt wysokiej temperaturze + ilość taka mocno graniczna jak na 17blg. Mogły jakieś estry powstać od stresu drożdzy, które interpretujesz jako śliwki. Zadawanie drożdzy do brzeczki o temperaturze 6C wyższej niż temperatura otoczenia to nie jest dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Drożdze były uwadniane w temp. 25C Te estry nie zmienią się z czasem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Idealnie to byłoby uwodnić w tych 25C, szklankę z uwadnianymi drożdżami schłodzić do tych 17C, brzeczkę tak samo i wtedy je zadać. Ale jak nie chce Ci się aż tyle bawić to i tak dużo lepiej jest uwodnić w 25C, schłodzić brzeczkę do 17C i wlać drożdze. Stres związany z tą róznicą temperatur ma dużo mniejsze skutki niż wlanie do 23C. Jak wlewasz do tak ciepłej brzeczki to z reguły fermentacja rusza zanim temperatura brzeczki zejdzie do tych 17C, co powoduje jeszcze dodatkowy wzrost temperatury i w praktyce piwo ma sporo ponad 20C, co skutkuje estrami. Mogą się trochę zmienić, ale jak jest bardzo estrowe to na cuda bym nie liczył. Sprawdzaj co jakiś czas, teraz już nic innego Ci nie zostało. INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Czyli następnym razem spróbuję schłodzić drożdze i brzeczkę do tych 17C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Kolejne pytania młodzika (niestety tylko w kwestii warzenia piwa hehe). W jaki sposób wysterylizować woreczek muślinowy? Wg instrukcji po zlaniu piwa na cichą czeka mnie chmielenie na zimno, które to polecają zrobić właśnie w takim woreczku. Wystarczy, że pogotuję ten woreczek przez powiedzmy 10 minut przed wsypaniem do niego granulatu i wrzuceniem na zimno? I sprawa druga, tak na przyszłość. Czy do fermentacji piwa o ekstrakcie 15.3°Blg wystarczy jedna saszetka drożdży US-05 czy lepiej będzie uwodnić dwie saszetki i je zadać? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Kolejne pytania młodzika (niestety tylko w kwestii warzenia piwa hehe). W jaki sposób wysterylizować woreczek muślinowy? Wg instrukcji po zlaniu piwa na cichą czeka mnie chmielenie na zimno, które to polecają zrobić właśnie w takim woreczku. Wystarczy, że pogotuję ten woreczek przez powiedzmy 10 minut przed wsypaniem do niego granulatu i wrzuceniem na zimno? I sprawa druga, tak na przyszłość. Czy do fermentacji piwa o ekstrakcie 15.3°Blg wystarczy jedna saszetka drożdży US-05 czy lepiej będzie uwodnić dwie saszetki i je zadać? Pozdrawiam! 1. wygotuj i spryskaj (np. starsanem) 2. wystarczy jedna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Pięknie dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TPY Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Witam na forum, i zaczynam prośbą o poradę. 4 lutego zrobiłem swoje pierwsze piwo - brew-kit Coopers Bootmaker Pale Ale, jako dodatku użyłem ekstraktu słodowego w syropie (1,7kg). Wczoraj i dziś, czyli po 9 dniach, przy pomiarze wyszło mi ok 4,5 Blg, początkowe Blg wynosiło 11 (Areometr jest raczej sprawny - w wodzie pokazuje 0). Zastanawiam się co zrobić dalej, bo z tego co czytałem na forum, brew-kity schodzą do 2-3 Blg. Czy zostawić dalej, zlać na fermentację cichą, może ktoś ma inną radę? Wydaje mi się, że drożdże leżą w większości na dnie (przynajmniej jest spory osad). W tej chwili na powierzchni w fermentorze jest bardzo skromna piana, a w zasadzie jej resztki. Podczas fermentacji burzliwej nie było jakiejś bardzo obfitej piany (spodziewałam się większej), chociaż ciężko mi to porównać ze względu na brak doświadczenia. Użyte drożdże to standardowe dołączone do puszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Poczekaj jeszcze z 5 dni i zrób dwa pomiary w odstępie 3 dni. Jak nie spadnie butelkuj. Na cicha nie ma sensu zlewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 (edytowane) Nie wiem jakie drożdze ale zostaw jeszcze przynajmniej tydzień bez zlewania jeżeli nie zbierasz gęstwy, potem pomiar, i butelkuj No i daj znać jaka temperatura, jeżeli Ci nie spadła to drożdze powinny jeszcze coś zjeść, daj im czas na posprzątanie i będzie dobrze. Edytowane 13 Lutego 2017 przez Sylwester87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 podniosłeś trochę temperaturę pod koniec fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Pytanie do kolegów posiadających kegi: planuje wpakować do kega Saisona. Chciałbym go pić, tak za miesiąc, dwa, żeby się ułożył jeszcze. Gazować sztucznie czy dać cukru do refermentacji? Długie leżakowanie w kegu po gazowaniu sztucznym ma jakiś znaczący wpływ na jakość piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TPY Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Ok, dzięki za porady. Pozostawię w takim razie jeszcze w spokoju kilak dni. podniosłeś trochę temperaturę pod koniec fermentacji? Jeżeli chodzi o temperaturę, to trzymam fermentor w jakiś 19 stopniach, nie podnosiłem temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się