Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 foty zrobie jutro, baniak stoji w piwnicy a tam swiatla ni ma, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 wg instrukcji mial na burzliwej stac 14 dni, myslalem ze zrobie pomiary i tygodniu bedzie juz na cichej a tu zoonk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Drożdże nie czytały instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 no drozdze ruszyly po okolo 36h Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Nie będę pytał czy sprawdzałeś spławik na czystej wodzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 tak , na czystek blisko 0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Na burzliwej ile moze stac maksymalnie??? A może tak dlugo przez ta temp. , mam pudlo ze stropianu gdzie utrzymuje okolo 7 stopni non stop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Aż odfermentuje do odpowiedniej gęstości. Jakie drożdże? Bo niektóre w 7°C to idą spać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 saflager w34/70, niby w instrukcji pisza ze okolo 10 ma byc, ale tu gdzies na forum wyczytalem ze dobrze jest zejsc nawet ponizej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Po kolei, po 1. Egon126 nie podał pełnych danych aby otrzymać poradę (np ktoś miał podobnie) , po 2. Fidel powinien o jw zapytać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Witam. Jestem po warzeniu pierwszej warki, od 12 dni dolniak stoji na burzliwej, dzis zrobilem pomiar, i troszke mnie zdziwil. Mianowicie blg poczatkowe wynioslo 13blg (dolniak pilzner, drozdze saflager) dzis po pomiarze blg wnosi po tych 12 dniach 12blg, czy to mozeliwe zeby tylko tyle spadlo?? Moze dac se spokoj nie zaczepiac przez kolejny tydzien?? I jeszczee na wierzchu utrzymuje sie miejscami kożuch jakby, czy to normalne? Fermentacja nie ruszyła, pojawił się korzuch, pewnie w kanał pójdzie. Cekamy na fotki Popraw polskie znaki i literówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Jakie dane porzebujecie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 OK jutro beda foty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Choc, fermentacja nie wiem czy nie ruszyła, mam założoną rurkę, która się cały czas odzywa. Także juz zagubiony jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Po kolei, po 1. Egon126 nie podał pełnych danych aby otrzymać poradę (np ktoś miał podobnie) , po 2. Fidel powinien o jw zapytać. Co ja powinienem to ja wiem. I nie musisz mi zwracać uwagi, szczególnie, że Twój post niczego nie wnosi. Jak nie chcesz pomóc to się nie wtrącaj. Jak chcesz to merytorycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Jakie drożdże? Bo niektóre w 7°C to idą spać. saflager w34/70, niby w instrukcji pisza ze okolo 10 ma byc Mój dolniak na tych drożdżach stoi i 7-8°C i ma się całkiem dobrze - pewnie w fermentorze jest koło 9°C, więc w teoretycznym, według producenta" minimalnym dolnym zakresie, ale burzliwa zachodzi od ponad tygodnia dość intensywnie. Piany nad piwem jakieś 3-5cm. Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 dobra mam zdjecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Nie wygląda mi to na infekcję, a raczej na zatrzymana fermentację. Ta drobna biała piana jest dla mnie oznaką fermentacji, ale dość kiepskiej. Napisz jak zadałeś drożdżę (temperatura) i w jakiem temperaturze stoi fermentor, czy miałeś start drożdży, czy od początku jest taki stan, oraz czy napowietrzałeś brzeczkę przed zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 a więc tak drodże uwodnione, stały okolo 30 min przed zadaniem, zadane do schłodzonej brzęczki do 10 stopni, napowietrzenie przed zadaniem mieszając chohlą, po zadaniu zamknąłem i potrząsałem całym fermentatorem, fermentuja w pojemnku styropinowym jak napisałem gdzie temp. utrzymuję w granicach 7-10 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 temp. uwodnionych drozdży około 20 stopni oczywiście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 (edytowane) Więc może w ogóle nie miałeś startu drożdży (choć wygląda to też jak by było już po). Ja schłodziłem do ok. 10°C (trochę przegapiłem, bo planowałem tak do 12-13°C), zadałem drożdże (także uwodnione) i wstawiłem pojemnik do 12°C. Po dziewięciu godzinach miałem początki fermentacji, a po 36 godzinach ruszyła na dobre i wtedy dopiero przeniosłem do pomieszczenia, w którym stoi do teraz - czyli w tych 8-9°C. Fermentacja burzliwa trwa cały czas i, jak pisałem, jest całkiem intensywna. Edytowane 23 Marca 2014 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Pobierz jeszcze raz próbkę i sprawdź 2 rzeczy. Tj. pierwsza rzecz: ogrzej próbkę do 20st i sprawdź gęstość. Druga rzecz: Skosztuj próbkę jeśli jest cholernie słodkie to wtedy masz pewność, że odczytany wynik 12blg jest dość prawdopodobny. To co opisujesz wygląda dość dobrze i jeśli mówisz, że "rurka pracuje" to znaczy, że jakieś objawy fermentacji są. Nawet jeśli byłaby to fermentacja dzika to poziom cukrów powinien spadać. Mi to wygląda na błąd pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 No to ja juz nie wiem, robiłem wg instrukcji, odrazu przeniosłem do pojemnika. Założyłem specjalnie rurkę, żeby wiedzieć czy robi czy nie, ruszyła po około 36h, najpierw dosyć intensywnie bulgotało, a teraz tak średnio, ale tak jakby cały czas robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Próbować nie próbowałem, ale jest jednak dosyć lepkie jak cukier się kleji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 ruszyła po około 36h, najpierw dosyć intensywnie bulgotało, a teraz tak średnio, ale tak jakby cały czas robi. No to jest wręcz niemożliwe, żeby zeszło jedynie o jeden stopień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się