Oskaliber Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Skoro padło pytanie jak wyżej, to tak z ciekawości, jest jakiś słód, który nie podbija BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 BLG to miara gęstości roztworu wyskalowana w g cukru na kg wody - dla innych roztworów też coś wskaże. zrób sobie w ramach eksperymentów wodny roztwór soli i sprawdź aerometrem ile ma cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Chodziło mi bardziej o to czy ktoś wymyślił słód bez cukru. Wiem, że to głupie pytanie, ale poprzednie natchnęło mnie do rozmyślań No bo czego to ludzie nie wymyślą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Łuska ryżowa Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Chodziło mi bardziej o to czy ktoś wymyślił słód bez cukru. Wiem, że to głupie pytanie, ale poprzednie natchnęło mnie do rozmyślań No bo czego to ludzie nie wymyślą. Dziwne pytanie, zaiste. Czy istnieje cukier bez cukru . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechuu Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 radzimy zapoznać się jeszcze raz materiałem fizyki z zakresu szkoły podstawowej/gimnazjum. a żeby nie było to naprowadzę lekko - odpowiedz sobie na pytanie na jakiej podstawie, i czy słusznie, orzekłeś wznowienie fermentacji. ja, widząc jak setna osoba zadaje to pytanie, już wiem. Dzięki za naprowadzenie, blg zmierzone, nie zmieniło się, piwko zabutelkowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Cześć, planuje kolejną warkę celuje w 25 (chyba tyle max zmieszczę w wiadrze 33L) Słód Pale Ale - 6.8kgSłód Wiedeński - 0,6kgCaramunich II - 0,42kg Zacieranie 66 stopni 1h potem 72 i filtracja 50g Citra - 60min 15g Amarillo - 15min 20g Cascade - 0min 10g Cascade na zimno Drożdże US-05 chyba paczka starczy. co sądzicie o tym ? nie musi być stylowe ważne aby był delikatnie chmielowy żeby laik dał radę wypić. Ewentualnie co zmienić aby było pijalne bo na tym głównie mi zależy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zacieranie 66 stopni 1h potem 72 i filtracja Wygrzew robi się w 76-78. 72 to temperatura przerwy dekstrynującej. Jak dla laika 50g Citry może być dużo. Ile IBU Ci wychodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zacieranie 66 stopni 1h potem 72 i filtracja Wygrzew robi się w 76-78. 72 to temperatura przerwy dekstrynującej. Jak dla laika 50g Citry może być dużo. Ile IBU Ci wychodzi? dokładnie 76 stopni pomyłka nigdy nie wyliczałem tego bo zawsze bazowałem na gotowych przepisach. polecisz jakis kalkulator online do wyliczenia ? najlepiej po polsku bo jak szukam to zawsze po ang znajduje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Chodziło mi bardziej o to czy ktoś wymyślił słód bez cukru. Wiem, że to głupie pytanie, ale poprzednie natchnęło mnie do rozmyślań No bo czego to ludzie nie wymyślą. Ale "słód bez cukru" najpewniej też zwiększyłby blg, oddając coś do zacieru zwiększając tym samym jego gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zacieranie 66 stopni 1h potem 72 i filtracja Wygrzew robi się w 76-78. 72 to temperatura przerwy dekstrynującej. Jak dla laika 50g Citry może być dużo. Ile IBU Ci wychodzi? dokładnie 76 stopni pomyłka nigdy nie wyliczałem tego bo zawsze bazowałem na gotowych przepisach. polecisz jakis kalkulator online do wyliczenia ? najlepiej po polsku bo jak szukam to zawsze po ang znajduje. Polecam założyć konto w brewness . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zacieranie 66 stopni 1h potem 72 i filtracja Wygrzew robi się w 76-78. 72 to temperatura przerwy dekstrynującej. Jak dla laika 50g Citry może być dużo. Ile IBU Ci wychodzi? dokładnie 76 stopni pomyłka nigdy nie wyliczałem tego bo zawsze bazowałem na gotowych przepisach. polecisz jakis kalkulator online do wyliczenia ? najlepiej po polsku bo jak szukam to zawsze po ang znajduje. Polecam założyć konto w brewness . wychodzi 88 IBU fakt trochę przesada dam Citry 35g to wychodzi ibu 65 więc już myślę że ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zacieranie 66 stopni 1h potem 72 i filtracja Wygrzew robi się w 76-78. 72 to temperatura przerwy dekstrynującej. Jak dla laika 50g Citry może być dużo. Ile IBU Ci wychodzi? dokładnie 76 stopni pomyłka nigdy nie wyliczałem tego bo zawsze bazowałem na gotowych przepisach. polecisz jakis kalkulator online do wyliczenia ? najlepiej po polsku bo jak szukam to zawsze po ang znajduje. Polecam założyć konto w brewness . wychodzi 88 IBU fakt trochę przesada dam Citry 35g to wychodzi ibu 65 więc już myślę że ok To już kwestia gustu i stylu jaki chcesz. Możesz jeszcze sprawdzić stosunek IBU do BLG (BU:GU ratio) i zobaczyć czy Ci odpowiada taki czy inny balans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 dobra to popatrzę jeszcze. A co do reszty wszystko ok ? paczka sucharów wystarczy? zasyp ok ? Ile max litrów mogę zmieścić w 33l wiadrze biorąc pod uwagę drożdże ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 paczka sucharów wystarczy? To zależy od BLG - paczka wystarczy na ok. 20 litrów piwa w okolicach 13 BLG. zasyp ok ? Zasyp IMHO ok. Wiedeński 0.6 tak trochę z d**y no ale nie przeszkadza. Ile max litrów mogę zmieścić w 33l wiadrze biorąc pod uwagę drożdże ? Mi nigdy US-05 nie uciekły nawet jak było sporo. Tak czy tak musisz zostawić około 5-10 cm miejsca na pianę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Bury Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 paczka sucharów wystarczy? To zależy od BLG - paczka wystarczy na ok. 20 litrów piwa w okolicach 13 BLG. zasyp ok ? Zasyp IMHO ok. Wiedeński 0.6 tak trochę z d**y no ale nie przeszkadza. Ile max litrów mogę zmieścić w 33l wiadrze biorąc pod uwagę drożdże ? Mi nigdy US-05 nie uciekły nawet jak było sporo. Tak czy tak musisz zostawić około 5-10 cm miejsca na pianę. to na wszelki wypadek dam półtorej paczki. Zamienić ten wiedeński na coś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 paczka sucharów wystarczy? To zależy od BLG - paczka wystarczy na ok. 20 litrów piwa w okolicach 13 BLG. zasyp ok ? Zasyp IMHO ok. Wiedeński 0.6 tak trochę z d**y no ale nie przeszkadza. Ile max litrów mogę zmieścić w 33l wiadrze biorąc pod uwagę drożdże ? Mi nigdy US-05 nie uciekły nawet jak było sporo. Tak czy tak musisz zostawić około 5-10 cm miejsca na pianę. to na wszelki wypadek dam półtorej paczki. Zamienić ten wiedeński na coś ? Jak dla mnie może zostać - często tak robię, że jak mam jakieś pozostałości to po prostu zużywam w jakimś tam bezstylowym piwie do wypicia. Co do drożdży to tu jest kalkulator: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Chodziło mi bardziej o to czy ktoś wymyślił słód bez cukru. Wiem, że to głupie pytanie, ale poprzednie natchnęło mnie do rozmyślań No bo czego to ludzie nie wymyślą. Ale "słód bez cukru" najpewniej też zwiększyłby blg, oddając coś do zacieru zwiększając tym samym jego gęstość. Wiedziałem że pisanie po 3h spania powinni zabronić Myślałem o zrobieniu drugiego piwka na kveikach i dodanie słodu karmelowego dodatkowo. Jakoś mi się wczoraj wymyśliło że jak ma być w smaku karmel to nie może to być cukier który zostanie przefermentowany i nie zwiększy mi blg. Przy sprawdzaniu refraktometrem piwo z 13brix zeszło na 6brix. Po wpisaniu w kalkulator wyszło to co na screenie. Czy wartość 2.77brix to teoretycznie końcowe blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Witam, pytanie dotyczy lagera, było na starcie 16 blg, zeszło do 3 i stop - 2yg ponad, teraz już tydzień i jeden dzień na cichej w temp. 11 C, chcialbym zapytac kiedy zlewać do butelek, po czym mam poznać ze to już ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Przy sprawdzaniu refraktometrem piwo z 13brix zeszło na 6brix. Po wpisaniu w kalkulator wyszło to co na screenie. Czy wartość 2.77brix to teoretycznie końcowe blg? 2,7 z 13 wygląda sensownie. Potrzymaj jeszcze 2 dni i jak nie spada blg i nie widzisz oznak fermentacji to mozesz butelkować/przelewać na cichą. dobra to popatrzę jeszcze. A co do reszty wszystko ok ? paczka sucharów wystarczy? zasyp ok ? Ile max litrów mogę zmieścić w 33l wiadrze biorąc pod uwagę drożdże ? 26 litrórw Black IPA 15,5 blg fermentowało mi na S-04 w 16-17°C w 30 l wiadrze. Piana podeszła do pokrywy, ale nie wyszła rurką. Im niższa temperatura fermentacji i spokojniejsze drożdże tym wyższa piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 W sobotę jak pomiar się nie zmieni będę zbierał gęstwe pierwszy raz. Zrobiłem piwo 13blg 18l z jednej fiolki bez startera kveik fm53. Ruszyły bardzo szybko. Jakie blg ma mieć następne piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Jakie chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Jakie blg ma mieć następne piwo ? Jakie chcesz, to ty jesteś piwowarem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1000 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Witam. Miałem trochę przerwy w warzeniu piwka z braku czasu, a zostało mi trochę surowców. Mam pytanie o chmiel trzymam go ok, 2 lata w zamrażalce,oryginalne opakowanie plus szczelny woreczek kilka torebek jest otwartych. Sprawdziłem dzisiaj i nadal czuć mocny aromat, mogę użyć jeszcze tego chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się