kaktusr Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 59 minut temu, mrmrooz napisał: Powiem szczerze, że dokładnie nie wiem. Używam kwasku do odkamieniania czajnika. I chyba większe znaczenie ma ilość kamienia, niż wody. Możesz sypać po 10 - 20 gram i zobaczyć kiedy zejdzie. W Lidlu są opakowania po 100g i pewnie tyle bym użył, bo akurat takie mam. Możesz też spróbować z jakimkolwiek innym kwasem - choćby ocet lub starsan jak masz. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Ok mam około 80-90g, starsanu to mi szkoda Jak nie to mam jeszcze odkamieniacz do zmywarek to najwyżej użyje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 3 godziny temu, mrmrooz napisał: Zagotuj wodę z kwaskiem cytrynowym. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Albo ze zwyklym octem. Ile? Az zejdzie caly kamien. Pozniej wyplukaj i zagotuj sama wode. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xardas Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Witam Czy bez przelewania na cichą dodanie do fermentora laski wanilii da jakieś pozytywne efekty? Czy raczej zanurzy się w osadzie drożdżowym i nie odda odpowiedniego aromatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Może tą laskę wanili daj do małego słoika i zalej alkoholem. Mnie ciekawi czy jedna laska wanilli będzie wyczuwalna w barley wine 20lReceptura 100% maris otter oraz 50g płatków dębowych macerowanych miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Witam. Mam pytanie odnośnie kapslownicy z aukcji = http://allegro.pl/kapslownica-metalowa-italy-do-kapsli-fi-26-gratis-i5094522234.html Czy to Eterna czy jakaś jeszcze inna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Wygląda dokładnie jak Eterna, więc chyba Eterna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Teraz, Oskaliber napisał: Wygląda dokładnie jak Eterna, więc chyba Eterna Na innym forum widziałem wątek gdzie ktoś napisał iż kupił bardzo podobną do Eterny i jest lekko zawiedziony stąd wolę się upewnić. Tamten wątek jest z 2011r więc nie odkopywałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 A, no to nie wiem, być może są jakieś podróby na rynku, ale wygląda 100% jak Eterna. I Eterna tez jest włoskiej produkcji tak jak piszą w aukcji. Napisz do sprzedającego i się wyjaśni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 6 minut temu, Oskaliber napisał: A, no to nie wiem, być może są jakieś podróby na rynku, ale wygląda 100% jak Eterna. I Eterna tez jest włoskiej produkcji tak jak piszą w aukcji. Napisz do sprzedającego i się wyjaśni. Już napisałem, ale poczekam może ktoś jeszcze w sylwestra siedzi na forum i podpowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 3 minuty temu, advisorylyrics napisał: Już napisałem, ale poczekam może ktoś jeszcze w sylwestra siedzi na forum i podpowie Mam i używam Eterne. Ta z aukcji wygląda jak moja. Dla mnie to Eterna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Dzięki Panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 2 godziny temu, advisorylyrics napisał: Witam. Mam pytanie odnośnie kapslownicy z aukcji = http://allegro.pl/kapslownica-metalowa-italy-do-kapsli-fi-26-gratis-i5094522234.html Czy to Eterna czy jakaś jeszcze inna ? To Eterna. Zamawiałem u tego sprzedawcy i pytałem przed kupnem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 31 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 41 minut temu, daniol88 napisał: To Eterna. Zamawiałem u tego sprzedawcy i pytałem przed kupnem. Prawie wszystko jeśli chodzi o piwo i wino to z Allegro ma najtaniej. Dzięki, chwycę ją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Możliwie jest zacieranie w lodowce turystycznej zasypu dla piw mocniejszych takich jak RIS? Według receptury która znalazłem zacieranie powinno wnosić 90min. Czy przy zacieraniu w lodówce muszę wydłużyć ten czas? W końcu przy takim rozwiązaniu zacier nie jest mieszany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Możesz zacierać co chcesz, ale od pojemności twojej lodówki zależy ile będziesz w stanie wsypać słodu. Zacieranie trwa tak długo aż do negatywnej próby jodowej, czyli do momentu aż cała skrobia nie zostanie rozłożona. Może to trwać 30 minut, czasem musiałem zacierać 90 min, a czasem do receptury wpisywałem 3h, bo przy okazji byłem czymś jeszcze zajęty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 ...W końcu przy takim rozwiązaniu zacier nie jest mieszany.A nie możesz go zamieszać? Albo ruszając lodówką albo podczas sprawdzania temperatury?Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Czeste otwieranie moze spowodowac spadek temperatury. Myślę, że spróbuję tak zatrzeć RIS. Najwyzej spadnie mi wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Waga piwowarska https://m.aliexpress.com/s/item/32839862150.html?spm=a2g0n.search-cache.0.0.430d974aBIBXU2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 A co czyni ja piwowarska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Otwarłem w sylwestra ostatnie piwo na FM53. Troche mało gazu miało. Zastanawiam się czy kalkulatory nagazowania w tych drożdzach dobrze liczą. Jeśli trzymamy fermentor w 23C przez 3 tygodnie ( a może i w wyższych ) to uleci gazu dużo więcej niż w 18C?Pewnie źle myślę. Poprawcie mnie jak coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akolita Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Hej, Nastawiłem Hefe-Weizena na drożdzach FM41 Gwoździe i banany - i fermentuje w 21C. I tak mi przyszło do głowy, czy jest sens i czy warto przenieść fermentor w 4 dniu burzliwej do chłodniejszego miejsca np. 18C, żeby dodać bananów do aromatu, czy to tylko niepotrzebnie zestresuje drożdże i popsuje wszystko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Lepiej nie kombinuj z ochładzaniem podczas fermentacji, jeszcze zamiast bananów narobią Ci siarkowodory (drożdże pszeniczne mają do tego skłonności) i będziesz miał Btw. Jeśli 21°C to temperatura otoczenia to fermentujesz za ciepło. Przy temperaturze piwa to tak na styk - ja jednak poleciałbym fermentowanie w 18 °C. Ale teraz to już po ptokach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akolita Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Dzięki za odpowiedź. Temperatua otoczenia to 18,5C. Brzeczka miała 21 teraz jest 20C, więc teoretycznie książkowo. OK - już ich nie będe stresował a testować na całej warce tez szkoda, żeby teraz 20L w kanał puścić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Będzie pyszne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 20.12.2017 uwarzyłem moja Black IPE na tym przepisie: https://www.piwo.org/forums/topic/4511-czerwone-oko/?page=8&tab=comments#comment-156827 Zmieniłem tylko ilośc chmielu (zaokrągliłem do 30g tam gdzie się dało) Drożdże zadane wieczorem rehydratyzowane w brzeczce rozmieszanej z woda, nazajutrz kiedy nie widziałem żadnej pracy drożdży, spanikowany wrzuciłem pol torebeczki nowych drozdzy (rozsypując na gorze). Doszły do tego problemy z zepsutym balingometrem, ktory wskazywał ciagle inny wynik (pęknięty był delikatnie i zalał się w środki woda w końcu) po 10 dniach fermentacji kiedy aż pięknie bułkalo z rurki przeniosłem piwo do cieplejszego pomieszczenia (z 14/16 do 22) po stwierdzeniu ze zostało 4blg (teraz okazuje się ze wciąż jest 5blg). Proboki sa niesamowicie mętne (prawdopodobnie bardzo duża warstwa drozdzy na dnie) i inny smak niż pare dni temu (bardziej kwaskowate i chmiel bardziej daje po pysku) zapach w porządku i ogólnie nie powiedziałbym ze zakażenie. Co następnym razem poprawić? Jakis komentarz z konstruktywna krytyka? Czy przeniesienie nawet z 5/6blg (nie wiem ile miało tak naprawdę gdy przeniosłem) z 17blg było uzasadnione czy moge nabawić się słabych aromatów/posmakow? EDIT Moge jeszcze dodać ze piana juz schodzi (zostały małe skupiska) gdy przenosiłem wyglądało to tak Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się