INTseed Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Mogą być płynne, ale tylko do ceny 26zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) 11 minut temu, INTseed napisał: Mogą być płynne, ale tylko do ceny 26zł To w tej cenie tylko Fermentum Mobile i zapewne FM21. Edit: FM13 oczywiście miałem na myśli. Edytowane 7 Stycznia 2018 przez Gawron Babol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 2 minuty temu, INTseed napisał: Mogą być płynne, ale tylko do ceny 26zł To w tej cenie tylko FM zostają, o ile masz z czego starter zrobić. Ris jakie blg miałby mieć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 (edytowane) 4 minuty temu, Gawron napisał: To w tej cenie tylko Fermentum Mobile i zapewne FM21. FM21 to Saisony. Chyba FM13 (irlandzkie ciemności) Ja robiłem imperial Stouty na NEW WORLD STRONG ALE M42, dały radę. Z innych to oczywiście US-05 albo S-04 ale te ostatnie mają chyba najniższą tolerancję na alkohol z tej trójki. Ps. sorry za dwa posty Edytowane 7 Stycznia 2018 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 2 minuty temu, tauruss napisał: FM21 to Saisony. Chyba FM13 (irlandzkie ciemności) O jednym myślę, a drugie piszę. FM13 oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 To w tej cenie tylko FM zostają, o ile masz z czego starter zrobić. Ris jakie blg miałby mieć ?Chce dodać fiolke do milk stouta, a gęstwe po nim do risa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 2 minuty temu, INTseed napisał: 46 minut temu, tauruss napisał: To w tej cenie tylko FM zostają, o ile masz z czego starter zrobić. Ris jakie blg miałby mieć ? Chce dodać fiolke do milk stouta, a gęstwe po nim do risa. Ile blg i litrów? Jedna fiolka Ci tego nie uciągnie zapewne. Starter będzie konieczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 7 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Chce dodać fiolke do milk stouta, a gęstwe po nim do risa. FM tylko że startera, fiolka to starczy ledwo na jakieś 4-5l przy 12 blg Jak Ci się nie spieszy to możesz jeszcze polować na jakieś promocje, czasami zdarzają się zagraniczne drożdże poniżej 30 zł. Albo daj ogłoszenia w temacie wymiany gęstwy. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Skoro jesteśmy w temacie drożdży, co będzie lepsze: 2 tygodniowa gęstwa w 3 pokoleniu US05 czy świeże suchary? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Raczej świeże suchary No moze ze planujesz robic cos o wysokim BLG. Suchary sa na tyle tanie ze mozna sobie pozwolić na kupowanie nowych do każdej Warki. Poczekaj jeszcze na druga opinie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Jeżeli jesteś pewny reżimu czystości to spokojnie może być gęstwa. Jakie piwo, ile Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 2 minuty temu, buber napisał: Jeżeli jesteś pewny reżimu czystości to spokojnie może być gęstwa. Jakie piwo, ile Blg? Gęstwa była po 100% peated 15blg i poszło do wyparzonego słoika dodatkowo wyczyszczonego OXI Ma pójść do delikatnie niższego bailingu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 9 godzin temu, INTseed napisał: 10 godzin temu, tauruss napisał: To w tej cenie tylko FM zostają, o ile masz z czego starter zrobić. Ris jakie blg miałby mieć ? Chce dodać fiolke do milk stouta, a gęstwe po nim do risa. To nie są style w których drożdże grają znaczącą rolę. Kup suchary bo według mnie płynne to nic nie wnoszący (oprócz dodatkowej pracy ze starterem) wydatek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 12 godzin temu, tauruss napisał: Ja robiłem imperial Stouty na NEW WORLD STRONG ALE M42, dały radę. W sobotę zadałem risa 23blg właśnie gęstwą m42 świeżo z rozlanego fesa (poszły uwodnione suchary), wystartowały błyskawicznie i idą jak burza - o mały włos z fermentora nie wyszły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 FM tylko że startera, fiolka to starczy ledwo na jakieś 4-5l przy 12 blg Jak Ci się nie spieszy to możesz jeszcze polować na jakieś promocje, czasami zdarzają się zagraniczne drożdże poniżej 30 zł. Albo daj ogłoszenia w temacie wymiany gęstwy. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka A w porównaniu z saszetką sucharów to ile jest w fiolce mniej drożdzy? Każda fiolka u mnie ruszyła w miarę szybko. FM53 wvciągu 6-7h ze względu na wysoką temperaturę. A FM41 też raczej szybko ruszyły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Suchary z Fermentisa 200-250 miliardów, płynne z FM 25-30. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Znalazłem taki, mało naukowy materiał Gdyby ktoś zastanawiał się czy wydać małą fortunę na swój browar - czy zrobić po taniości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Suchary z Fermentisa 200-250 miliardów, płynne z FM 25-30.Suchary może nie aż tyle według producenta 6 miliardów w gramie Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolek86 Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Koledzy, mam kolejne pytanie. W grudniu robiłem pilsa z tego przepisu kolegi @vettis Od zadania drożdzy minęły 3 tygodnie. Fermentowałem w temperaturze 9C i przymierzam się do lagerowania. Czy muszę przelać piwo do drugiego fermentora oddzielając gęstwe od piwa? Czy po prostu mogę zacząć powoli obniżać temperaturę do 2C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Są jeszcze jakieś miejsca prócz znanych sklepów gdzie dostane płynne drożdże ? Poluje na coś do kolscha - wlp029, wy2565 ale wszędzie pustka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Browamator ma spory wybór, zobacz tez na porownowarce forumowej, zestawienie cen danego produktu z wielu sklepów Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreve Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Koledzy, ratujcie Miałem rozlewać moją IPĘ filtrując przez pończochę. Niestety piwo nawet po przefiltrowaniu próbki, pozostaje mocno mętne. W poszukiwaniu rozwiązania przeczytałem o cold crashu. Zdecydowałem że wystawię fermentor na balkon, jest tylko jeden problem: temperatura dzisiaj w nocy może spaść nawet do -5 stopni. Wiem że piwo nie zamarznie tak łatwo jak woda, ale minus 5 to jednak bardzo niska temperatura. Można więc wystawić na balkon, czy czekać ile będzie trzeba, na korzystniejsze warunki? PS: jeszcze mam jeden problem - otóż piwo jest po chmieleniu na zimno i się zastanawiam czy nie będzie to dodatkową przeszkodą. Edytowane 8 Stycznia 2018 przez kreve Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Możesz wystawić. kreve 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 #1. Czy lagerowanie ma jakikolwiek sens w temperaturze ~10'c ? #2. Jak źle przy tym wypadnie ten proces na zewnątrz gdzie siłami natury będą miał spore wahania temp ? #3. Które drożdże sprawdzą się na refermentacje po miesięcznym lagerowaniu, ujdzie jakiś neutralny suchar jak us05 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 8 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 W sumie nie wiedziałem w jakim wątku zadać to pytanie, a ten jest dosc luźny i otwarty Wiec tu pytam. Jak mam nazwac "profesjonalnie" aromat, ktory mnie osobiście kojarzy się troche z sosem sojowym ? Czułem go w przypadku BW (od stu mostów) i teraz Dry stouta. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się