filipja Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Chmieliny po gotowaniu nie zostały w całości usunięte/ przefiltrowane. W chwili obecnej rusza powoli fermentacja po wczorajszym warzeniu. Oddzieliły się na dole na wysokości 2cm w fermentorze. Będzie to duży problem? Wpłynie na goryczkę? Chmielone 100g Mandarina Bavaria, piwo Pale Ale. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Na goryczkę nie, ale może być taki granulatowy posmak w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Granulatowy/trawiasty posmak przeważnie idzie w parze ze szczypiącą goryczką. Ale z mojego doświadczenia wygotowane chmieliny nie robią tutaj dużej szkody. Zwłaszcza jak ich zassałeś trochę a nie wszystko. Głównie jest to problem przy chmieleniu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Ile % alko wyjdzie z tego zestawu zacieranego w około 68C? 20l warka. https://www.piwowin.pl/pl/p/WITBIER-12-Blg-zestaw-slodow-na-20-litrow/2858 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 27 minut temu, INTseed napisał: Ile % alko wyjdzie z tego zestawu zacieranego w około 68C? 20l warka.https://www.piwowin.pl/pl/p/WITBIER-12-Blg-zestaw-slodow-na-20-litrow/2858 Pomiędzy 4, a 6%. INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Hej. Przypomniałem sobie, że moją inspiracją do robienia piw było piwko ze sklepu które było podobne w smaku do coca coli. Było nalewane z beczki do plastikowej butelki i po tym akcie czas na spożycie wynosił 6dni. Czy ktoś jest w stanie napisać mi co to mogło być za piwko, czy to jakieś estry czy może czyjś "wynalazek" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Jedyne piwo które mi się z Colą kojarzy to Fortuna Czarna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Też kojarzę tylko fortunę czarną, a tam robotę chyba robiły orzeszki cola. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Dnia 21.03.2018 o 15:22, Merowing napisał: z ciekawosci zapytam, do ilu Ci odfermentowala ta warka 16Blg? U mnie Dunkel warka 35 l. 17BLG, na 2 saszetkach po 6,5 tyg lacznie (burzliwej i cichej) w stalej temp. 12st. zeszla do 3,5 BLG i zabutelkowalem Z 16 do 4, z 14 do 2,5, ale różnica może wynikać z zacierania, nie mam dokładnych notatek jak poszło. Obie warki na gęstwie po lekkich piwach 'z beczki do beczki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 9 godzin temu, kordas napisał: Jedyne piwo które mi się z Colą kojarzy to Fortuna Czarna 5 godzin temu, Adam Pawlicki napisał: Też kojarzę tylko fortunę czarną, a tam robotę chyba robiły orzeszki cola. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Zrobić samemu takie piwko to raczej nie będzie prosta sprawa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Zrobić samemu takie piwko to raczej nie będzie prosta sprawa ?Orzeszki cola sprzedają normalnie w internetach, także możesz próbować. Poczekaj, może znajdzie się ktoś kto próbował.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 17 godzin temu, advisorylyrics napisał: Hej. Przypomniałem sobie, że moją inspiracją do robienia piw było piwko ze sklepu które było podobne w smaku do coca coli. Było nalewane z beczki do plastikowej butelki i po tym akcie czas na spożycie wynosił 6dni. Czy ktoś jest w stanie napisać mi co to mogło być za piwko, czy to jakieś estry czy może czyjś "wynalazek" ? W niemczech jest bardzo popularne mieszanie piwa z cola. Sa marki ktore oferuja nawet tzw. Cola Weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
żółtek Opublikowano 23 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Cooler Cola kiedyś był sprzedawany. Robił to chyba Brok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wąski Opublikowano 24 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Dnia 21.03.2018 o 17:49, filipja napisał: Chmieliny po gotowaniu nie zostały w całości usunięte/ przefiltrowane. W chwili obecnej rusza powoli fermentacja po wczorajszym warzeniu. Oddzieliły się na dole na wysokości 2cm w fermentorze. Będzie to duży problem? Wpłynie na goryczkę? Chmielone 100g Mandarina Bavaria, piwo Pale Ale. Pozdrawiam Też taki numer jakiś czas temu odwaliłem. Piwo finalnie wyszło, ale goryczka do szlachetnych nie należała. Zalegająca i łodygowa. Niechętnie sięgam po piwa z tej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Robię właśnie zakupy i żeby nie płacić 10 razy za przesyłkę biorę co popadnie i natknąłem się na ekstrakt słodowy w proszku, cena 10zł za 0.5kg. Ktoś mi napiszę ile powinienem dodać takiego ekstraktu zamiast ekstraktu w puszcze, który zazwyczaj waży 1.7kg ? (robię piwka na bazie ekstraktów) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 21 minut temu, advisorylyrics napisał: Robię właśnie zakupy i żeby nie płacić 10 razy za przesyłkę biorę co popadnie i natknąłem się na ekstrakt słodowy w proszku, cena 10zł za 0.5kg. Ktoś mi napiszę ile powinienem dodać takiego ekstraktu zamiast ekstraktu w puszcze, który zazwyczaj waży 1.7kg ? (robię piwka na bazie ekstraktów) I w proszku jest trochę upierdliwy w stosowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 1 minutę temu, Gawron napisał: I w proszku jest trochę upierdliwy w stosowaniu. Dzięki zaraz poczytam. Dla mnie bardziej upierdliwy jest płynny ponieważ trzeba płukać jeszcze puszkę żeby nic się nie zmarnowało. A suchy w zimnej wodzie rozpuszcza mi się bez powstawania glutów. Ale patrze co taniej wychodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 55 minut temu, advisorylyrics napisał: Robię właśnie zakupy i żeby nie płacić 10 razy za przesyłkę biorę co popadnie i natknąłem się na ekstrakt słodowy w proszku, cena 10zł za 0.5kg. Ktoś mi napiszę ile powinienem dodać takiego ekstraktu zamiast ekstraktu w puszcze, który zazwyczaj waży 1.7kg ? (robię piwka na bazie ekstraktów) 1kg płynnego to jakieś 0,8kg suchego możesz jeszcze poczytać https://www.brewersfriend.com/2008/04/05/malt-extracts-liquid-vs-dry/ https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/liquid-malt-extract-v-s-dry-malt-extract.127514/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 (edytowane) Godzinę temu, advisorylyrics napisał: Robię właśnie zakupy i żeby nie płacić 10 razy za przesyłkę biorę co popadnie i natknąłem się na ekstrakt słodowy w proszku, cena 10zł za 0.5kg. Ktoś mi napiszę ile powinienem dodać takiego ekstraktu zamiast ekstraktu w puszcze, który zazwyczaj waży 1.7kg ? (robię piwka na bazie ekstraktów) @advisorylyrics link który podesłał Ci @Gawron traktuje o refermentacji. Przy refermentacji liczą się cukry fermentowalne by nagazować piwo do tego samego poziomu używając różnych zamienników cukru. W skrócie masz podane wagi zamienników względem 100 gramów cukru. Przy zasypie bierzesz pod uwagę całość zarówno cukry fermentowalne jak i niefermentowalne bo to jest nic innego jak ekstrakt. Musisz też wziąć pod uwagę pozostałe składniki suchego ekstraktu słodowego jak aminokwasy/białko, oraz pozostałość wody która jest na po ziomie 2-3%. Najczęściej cukrów w suchym ekstrakcie słodowym jest około 93%. Zatem jeden kilogram suchego ekstraktu słodowego dopełniony wodą do objętości 10 litrów będzie skutkował ekstraktem około 9,3°P. Na etykiecie ekstraktu słodowego powinieneś mieć wymieniony jego skład i bardziej precyzyjnie określić ile jego potrzebujesz. Co do ekstraktu płynnego. Zawiera najczęściej 15-20% wody, do tego trzeba wziąć pozostałe składniki, tak jak powyżej. Z rachunku wychodzi, że trzeba użyć 20-25% więcej płynnego ekstraktu słodowego w porównaniu do suchego. Sprawdź na etykiecie opakowania czego ile zawiera. Jeżeli się mylę proszę bardziej doświadczonych o poprawienie. Edytowane 25 Marca 2018 przez Daniel() Literówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 9 minut temu, Daniel() napisał: @advisorylyrics link który podesłał Ci @Gawron traktuje o refermentacji. Przy refermentacji liczą się cukry fermentowalne by nagazować piwo do tego samego poziomu używając różnych zamienników cukru. W skrócie masz podane wagi zamienników względem 100 gramów cukru. Przy zasypie bierzesz pod uwagę całość zarówno cukry fermentowalne jak i niefermentowalne bo to jest nic innego jak ekstrakt. Musisz też wziąć pod uwagę pozostałe składniki suchego ekstraktu słodowego jak aminokwasy/białko, oraz pozostałość wody która jest na po ziomie 2-3%. Najczęściej cukrów w suchym ekstrakcie słodowym jest około 93%. Zatem jeden kilogram suchego ekstraktu słodowego dopełniony wodą do objętości 10 litrów będzie skutkował ekstraktem około 9,3°P. Na etykiecie ekstraktu słodowego powinieneś mieć wymieniony jego skład i bardziej precyzyjnie określić ile jego potrzebujesz. Co do ekstraktu płynnego. Zawiera najczęściej 15-20% wody, do tego trzeba wziąć pozostałe składniki, tak jak powyżej. Z rachunku wychodzi, że trzeba użyć 20-25% więcej płynnego ekstraktu słodowego w porównaniu do suchego. Sprawdź na etykiecie opakowania czego ile zawiera. Jeżeli się mylę proszę bardziej doświadczonych o poprawienie. Dzięki, to mi wystarczy. Chciałem tylko obliczyć czy taniej wyjdzie mi dodać suchy ekstrakt gdzie 0.5kg kosztuje 10zł czy płynny 1.7kg około 25zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 25 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 13 minut temu, Daniel() napisał: Z rachunku wychodzi, że trzeba użyć 20-25% więcej płynnego ekstraktu słodowego w porównaniu Z tego co podlinkowałem wychodzi tak samo. 1 kg suchego to 1,25 kg płynnego, lub 1 kg płynnego to 0,77 kg suchego, ale te wartości pewnie będą delikatnie zmienne w zależności od producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
śmiechal Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 W temacie "dla początkujących" mam jedno pytanie. Wszędzie można wyczytać, że stosunek wody do słodu to 3-3,5l wody na 1kg słodu. Moje pytanie brzmi, czy musi tak być? Czy nieprzestrzeganie tego, może wiązać się z jakimiś katastrofalnymi efektami? Moja sytuacja wygląda tak, że mam kocił zacierny Braumeister 10l. Niestety przed zakupem nie pomyślałem o wsadzie, który jest w tym sprzęcie max 2,7-3kg. Z przyczyn technologicznych minimalna ilość wody przy zacieraniu to 8-9l. W sytuacji, w której chcę uwarzyć 10l piwa o 10blg, potrzebuję około 1,6kg wsadu ( zależnie od rodzaju słodu ). Jak już wcześniej wspomniałem min. ilość wody będzie w takiej sytuacji nawet 9l. To powoduje, że zmieniam stosunek ilości wody, zacieram z większą ilością wody, jednak wysładzam mniejszą ilością wody co daje mi taki sam efekt, jakbym zacierał przy mniejszej ilości wody, wysładzając większą. Proszę mi powiedzieć, czy warząc w ten sposób, piwo wyjdzie gorszej jakości? Generalnie osiągam gęstość początkową, taką jaką sobie zakładam przed warzeniem. Przepraszam za tak długie wypracowanie, jednak byłbym wdzięczny, gdyby jakiś doświadczony piwowar domowy wypowiedział się w tym temacie. Z góry dziękuję! Ogóln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 5 minut temu, śmiechal napisał: W temacie "dla początkujących" mam jedno pytanie. Wszędzie można wyczytać, że stosunek wody do słodu to 3-3,5l wody na 1kg słodu. Moje pytanie brzmi, czy musi tak być? Czy nieprzestrzeganie tego, może wiązać się z jakimiś katastrofalnymi efektami? Moja sytuacja wygląda tak, że mam kocił zacierny Braumeister 10l. Niestety przed zakupem nie pomyślałem o wsadzie, który jest w tym sprzęcie max 2,7-3kg. Z przyczyn technologicznych minimalna ilość wody przy zacieraniu to 8-9l. W sytuacji, w której chcę uwarzyć 10l piwa o 10blg, potrzebuję około 1,6kg wsadu ( zależnie od rodzaju słodu ). Jak już wcześniej wspomniałem min. ilość wody będzie w takiej sytuacji nawet 9l. To powoduje, że zmieniam stosunek ilości wody, zacieram z większą ilością wody, jednak wysładzam mniejszą ilością wody co daje mi taki sam efekt, jakbym zacierał przy mniejszej ilości wody, wysładzając większą. Proszę mi powiedzieć, czy warząc w ten sposób, piwo wyjdzie gorszej jakości? Generalnie osiągam gęstość początkową, taką jaką sobie zakładam przed warzeniem. Przepraszam za tak długie wypracowanie, jednak byłbym wdzięczny, gdyby jakiś doświadczony piwowar domowy wypowiedział się w tym temacie. Z góry dziękuję! Ogóln https://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_jednotemperaturowe_-_wpływ_poszczególnych_czynników_na_fermentowalność_brzeczki_i_wydajność#Eksperymenty_z_g.C4.99sto.C5.9Bci.C4.85_zacieru Masz w linku wpływ gęstości na fermentowalność. 10 minut temu, śmiechal napisał: Proszę mi powiedzieć, czy warząc w ten sposób, piwo wyjdzie gorszej jakości? Słyszałem wręcz przciwne opinie, że piwo może wychodzić lepsze gdy używamy mniejszej ilości wody do wysładzania, lub nawet metody no sparge, ale to tylko ze słyszenia, lub gdzieś przeczytałem. Chętnie poznam opinie praktyków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 Na dniach będę zlewał A IPE robioną z ekstraktów. W tym samym czasie chcę wstawić inne piwko. Czy mogę dodać bezpośrednio cały osad drożdżowy z AIPY do kolejnego piwka czy muszę oddzielać żywe od umarlaków? Dostanę suche drożdże w komplecie, ale ponoć na tych przerobionych piwko może smakować lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 4 minuty temu, advisorylyrics napisał: . Czy mogę dodać bezpośrednio cały osad drożdżowy z AIPY do kolejnego piwka czy muszę oddzielać żywe od umarlaków? Oddzielać nie musisz, ale nie zadawaj wszystkiego, tylko oblicz kalkulatorem ilość potrzebnej Ci gęstwy. Link do kalkulatora: http://mrmalty.com/calc/calc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się