Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 10.04.2018 o 19:09, Michał Wu napisał(a):

Przepraszam- jestem zielony jeszcze . Co mam przez to rozumieć ze mam fermentować w dolnych granicach drożdży? To juz rada na następne warzenie czy jeszcze tyczy sie tego warzenia?

Rozwiń  

To już tyczy następnego warzenia. Drożdże mają podany zakres temperatur fermentacji od...do...np., US05 https://www.wiki.piwo.org/Drożdże_Fermentis_Safale_US-05

Nie znalazłem informacji jakie drożdże. Zakładam, że jak pierwsze piwo to pewnie z brewkitu i drożdże też z brewkitu. Ja 2 pierwsze piwa zrobiłem z brewkitu i słabo odfermentowywały. Kolega teraz też robił brew kit i też słabiutko. Tak jak wcześniej kolega INTseed wspomniał. Sprawdź czy nie spada blg. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tu kolegę zaskoczę bo nie z brew kitu;) drożdże Mauribrew Ale. Dziekuje za informacje. Czekam do czwartku i butelkuje.

A kolego wws1981- rozlewała przy wspomnianym blg? Nie bedzie to podwyższone ryzyko jak zabutelkuje z takim wskazaniem? Czy wtedy dac po prostu mniej skrobi?

 

Edytowane przez Michał Wu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.04.2018 o 22:37, PiotrekU napisał(a):

tak się zastanawiam , co to? jakieś białka?

Rozwiń  

 

Kluski leniwe :D Albo śmietana Ci się zwarzyła ;)

 

Opisz dokładnie co to jest bo strzelać możemy. Jaki szczep? Co za piwo? Ekstrakt słodowe?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 11.04.2018 o 06:17, Undeath napisał(a):

 

Opisz dokładnie co to jest bo strzelać możemy. Jaki szczep? Co za piwo? Ekstrakt słodowe?

Rozwiń  

american wheat, zacierane ze słodów, us-05 z paczki, na ostanie 5 minut poszedł whirflock

pojawiło się już kila godzin po schłodzeniu brzeczki

miałem to już kilka razy, zawsze zostaje pończosze jak zlewam na cichą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 11.04.2018 o 11:12, PiotrekU napisał(a):

american wheat, zacierane ze słodów, us-05 z paczki, na ostanie 5 minut poszedł whirflock

pojawiło się już kila godzin po schłodzeniu brzeczki

miałem to już kilka razy, zawsze zostaje pończosze jak zlewam na cichą

Rozwiń  

 

Czyli osad, który przy zlewaniu zaciągnąłeś, a związał whicflock. Na infekcje to nie wygląda.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 10.04.2018 o 19:42, Michał Wu napisał(a):

A tu kolegę zaskoczę bo nie z brew kitu;) drożdże Mauribrew Ale. Dziekuje za informacje.

 

Rozwiń  

Nieważne, temperatura i tak stanowczo za wysoka.

 

"Czy wtedy dac po prostu mniej skrobi?"

Czego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 11.04.2018 o 11:29, Hobbysta napisał(a):

Da rade zrobic dobre piwa w stylach vienna lager, kozlak i porter bałtycki na fm30?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
 

Rozwiń  

 

Technicznie jakbyś dobrze skontrował słodami to dałoby się, ale jednak są to drożdże, które mają dawać bardziej czeski profil lagerom i potrafią dać trochę diacetylu, co w wymienionych stylach jest niepożądane. Najlepsze koźlaki itp. wychodziły mi na Monachijskich drożdżach - Munich lager. Te z czystym sercem mogę polecić. Ładnie zaznaczają słodowość i w 10C dają bardzo czysty profil. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 11.04.2018 o 11:42, Undeath napisał(a):
 
Technicznie jakbyś dobrze skontrował słodami to dałoby się, ale jednak są to drożdże, które mają dawać bardziej czeski profil lagerom i potrafią dać trochę diacetylu, co w wymienionych stylach jest niepożądane. Najlepsze koźlaki itp. wychodziły mi na Monachijskich drożdżach - Munich lager. Te z czystym sercem mogę polecić. Ładnie zaznaczają słodowość i w 10C dają bardzo czysty profil. 
Czyli lepiej te 3 piwa na munich lagerach zrobic tak?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem tak. I omijaj jakby Cię skusiło FM31 - odpowiednik Bavarian lager, szkoda czasu i nerwów a drożdże nie są za ekstra. Potrafią się ślimaczyć jak nie wiem co. Ja w tym roku swojego Marcowego, wiedeńskiego itp. pociągnąłem na Munich Lagerach i jestem bardzo zadowolony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 11.04.2018 o 12:07, Undeath napisał(a):

Moim zdaniem tak. I omijaj jakby Cię skusiło FM31 - odpowiednik Bavarian lager, szkoda czasu i nerwów a drożdże nie są za ekstra. Potrafią się ślimaczyć jak nie wiem co. Ja w tym roku swojego Marcowego, wiedeńskiego itp. pociągnąłem na Munich Lagerach i jestem bardzo zadowolony.

Rozwiń  

o kurde... 60 zł mi wyjdzie za te drożdże :( w piwnym krafcie mają tylko FM niestety więc musiałbym pojedyncze zamówienie na same drożdże zrobić...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.