Michał Wu Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Winomierzem BROWIN który był dołączony do zestawu. Generalnie sam zapach brzeczki jest Ok i nie wydaje sie byc popsuta. Jakas rada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Sprawdź za dwa dni i butelkuj.Fermentuj w dolnych granicach drożdzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Edit jednak nie jestem leniem, przenioslem do dzialu sprzet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 17 minut temu, INTseed napisał: Fermentuj w dolnych granicach drożdzy. Przepraszam- jestem zielony jeszcze . Co mam przez to rozumieć ze mam fermentować w dolnych granicach drożdży? To juz rada na następne warzenie czy jeszcze tyczy sie tego warzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 28 minut temu, Michał Wu napisał: Przepraszam- jestem zielony jeszcze . Co mam przez to rozumieć ze mam fermentować w dolnych granicach drożdży? To juz rada na następne warzenie czy jeszcze tyczy sie tego warzenia? To już tyczy następnego warzenia. Drożdże mają podany zakres temperatur fermentacji od...do...np., US05 https://www.wiki.piwo.org/Drożdże_Fermentis_Safale_US-05 Nie znalazłem informacji jakie drożdże. Zakładam, że jak pierwsze piwo to pewnie z brewkitu i drożdże też z brewkitu. Ja 2 pierwsze piwa zrobiłem z brewkitu i słabo odfermentowywały. Kolega teraz też robił brew kit i też słabiutko. Tak jak wcześniej kolega INTseed wspomniał. Sprawdź czy nie spada blg. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 (edytowane) A tu kolegę zaskoczę bo nie z brew kitu;) drożdże Mauribrew Ale. Dziekuje za informacje. Czekam do czwartku i butelkuje. A kolego wws1981- rozlewała przy wspomnianym blg? Nie bedzie to podwyższone ryzyko jak zabutelkuje z takim wskazaniem? Czy wtedy dac po prostu mniej skrobi? Edytowane 10 Kwietnia 2018 przez Michał Wu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 mi w drugim brewkicie (St Peters - IPA) z 10blg zeszło do 4blg. Piwo było straszne. Koledze z 11 do 5 w brewkicie zeszło. Ma już zabutelkowane 2 tygodnie i jeszcze mu nie wybuchło :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Na forum masz temat o nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 tak się zastanawiam , co to? jakieś białka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 7 godzin temu, PiotrekU napisał: tak się zastanawiam , co to? jakieś białka? Kluski leniwe Albo śmietana Ci się zwarzyła Opisz dokładnie co to jest bo strzelać możemy. Jaki szczep? Co za piwo? Ekstrakt słodowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 4 godziny temu, Undeath napisał: Opisz dokładnie co to jest bo strzelać możemy. Jaki szczep? Co za piwo? Ekstrakt słodowe? american wheat, zacierane ze słodów, us-05 z paczki, na ostanie 5 minut poszedł whirflock pojawiło się już kila godzin po schłodzeniu brzeczki miałem to już kilka razy, zawsze zostaje pończosze jak zlewam na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 6 minut temu, PiotrekU napisał: american wheat, zacierane ze słodów, us-05 z paczki, na ostanie 5 minut poszedł whirflock pojawiło się już kila godzin po schłodzeniu brzeczki miałem to już kilka razy, zawsze zostaje pończosze jak zlewam na cichą Czyli osad, który przy zlewaniu zaciągnąłeś, a związał whicflock. Na infekcje to nie wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Da rade zrobic dobre piwa w stylach vienna lager, kozlak i porter bałtycki na fm30?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 15 godzin temu, Michał Wu napisał: A tu kolegę zaskoczę bo nie z brew kitu;) drożdże Mauribrew Ale. Dziekuje za informacje. Nieważne, temperatura i tak stanowczo za wysoka. "Czy wtedy dac po prostu mniej skrobi?" Czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 7 minut temu, Hobbysta napisał: Da rade zrobic dobre piwa w stylach vienna lager, kozlak i porter bałtycki na fm30? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Technicznie jakbyś dobrze skontrował słodami to dałoby się, ale jednak są to drożdże, które mają dawać bardziej czeski profil lagerom i potrafią dać trochę diacetylu, co w wymienionych stylach jest niepożądane. Najlepsze koźlaki itp. wychodziły mi na Monachijskich drożdżach - Munich lager. Te z czystym sercem mogę polecić. Ładnie zaznaczają słodowość i w 10C dają bardzo czysty profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Technicznie jakbyś dobrze skontrował słodami to dałoby się, ale jednak są to drożdże, które mają dawać bardziej czeski profil lagerom i potrafią dać trochę diacetylu, co w wymienionych stylach jest niepożądane. Najlepsze koźlaki itp. wychodziły mi na Monachijskich drożdżach - Munich lager. Te z czystym sercem mogę polecić. Ładnie zaznaczają słodowość i w 10C dają bardzo czysty profil. Czyli lepiej te 3 piwa na munich lagerach zrobic tak?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Moim zdaniem tak. I omijaj jakby Cię skusiło FM31 - odpowiednik Bavarian lager, szkoda czasu i nerwów a drożdże nie są za ekstra. Potrafią się ślimaczyć jak nie wiem co. Ja w tym roku swojego Marcowego, wiedeńskiego itp. pociągnąłem na Munich Lagerach i jestem bardzo zadowolony. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 54 minuty temu, Undeath napisał: Moim zdaniem tak. I omijaj jakby Cię skusiło FM31 - odpowiednik Bavarian lager, szkoda czasu i nerwów a drożdże nie są za ekstra. Potrafią się ślimaczyć jak nie wiem co. Ja w tym roku swojego Marcowego, wiedeńskiego itp. pociągnąłem na Munich Lagerach i jestem bardzo zadowolony. o kurde... 60 zł mi wyjdzie za te drożdże w piwnym krafcie mają tylko FM niestety więc musiałbym pojedyncze zamówienie na same drożdże zrobić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 To zamow gdzie indziej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 6 minut temu, luki161 napisał: To zamow gdzie indziej To najtaniej jak znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 http://twojbrowar.pl/pl/wyeast-dolna-fermentacja-/57-wyeast-2308-munich-lager.html 36,90 pln Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Teraz, luki161 napisał: http://twojbrowar.pl/pl/wyeast-dolna-fermentacja-/57-wyeast-2308-munich-lager.html 36,90 pln produkt niedostępny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 No fakt To zostaje: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/dolna_fermentacja/wyeast_xl_2308_munich_lager Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Jeszcze to jest taniej https://marxam.pl/drozdze-plynne-drozdze-wyeast-2633-octoberfest-lager-blend,c313,p378,pl.html Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Dnia 10.04.2018 o 17:57, ogur_ek napisał: Nie patrz do ilu Blg schodzi, tylko czy nie spada dalej przez kilka kolejnych dni Jak nie będzie patrzył do ilu mu spada BLG to nie zauważy że mu spadło ; ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się